Biostar Racing X370GT3 review: pole position?

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Features en mogelijkheden
 3. 3. Specificaties en BIOS-screenshots
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks (CPU)
 6. 6. Benchmarks (geheugen en GPU)
 7. 7. Benchmarks (USB 3.1)
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Geluidskwaliteit
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Op het gebied van moederborden zien we voornamelijk modellen van de vier grote merken, dus we veren altijd even op wanneer we een sample van een van de andere, kleinere fabrikanten weten te bemachtigen. Biostar introduceerde voor AMD's Ryzen CPU reeks borden, waarvan we de Biostar Racing X370GT3 konden testen. Komt er nieuwe concurrentie uit onverwachte hoek?

Biostar Racing X370GT3

Biostar, opgericht in 1986, is een Taiwanees bedrijf dat zich richt op moederborden, videokaarten, SSD's en randapparatuur. Het bedrijf heeft Intel-moederborden in zijn portfolio variërend van de H110 tot en met de Z270-chipset. Aan de kant van AMD werden er tot voor kort alleen moederborden op de FM2+-socket aangeboden, maar met de komst van AM4 is daar verandering in gekomen.

AM4-moederborden kennen we inmiddels in soorten en maten. Het nieuwste platform van AMD is tegenwoordig goed verkrijgbaar en ook door zijn kinderziektes heen. De moederborden met de AM4-socket zijn er vanaf Mini-ITX tot en met de volledige ATX te vinden. Met de X370-chipset worden voor Ryzen-processors de meeste features geboden op deze socket. Nu zal voor het gros van de gebruikers de B350 voldoen als het op mogelijkheden aankomt, toch blijft voor gebruikers van meerdere videokaarten en veel harde schijven of ssd's de X370-chipset de betere optie.

Dergelijke veeleisende gebruikers zullen minder moeite hebben om de mogelijkheid tot een compact systeem op te geven in ruil voor flexibiliteit en aansluitmogelijkheden. Juist daarom is het interessant om te zien dat Biostar van de X370GT3 een moederbord op Micro-ATX-formaat heeft gemaakt. Het bord lijkt daarmee een rijkere featureset op een kleiner formaat te willen bieden. Nu is X370 op een Micro-ATX niet uniek; Biostar heeft net als ASRock op moment van schrijven in de prijsvergelijker zelfs een X370-moederbord op het Mini-ITX-formaat. Wel blijven de verwachtingen van een X370-moederbord gezien de mogelijkheden van de chipset hoog. Wij zochten uit of Biostar deze verwachtingen met de X370GT3 kan waarmaken.

De X370GT3 is in elk geval een van de goedkoopste AM4-borden met deze chipset in onze prijsvergelijker.

Features en mogelijkheden

Dat de naam Racing X370GT3 met een reden gekozen is voor dit moederbord is direct af te zien aan het PCB. Het bord heeft over een groot deel van de voorkant een finishvlag geprint gekregen. De term racing komen we vervolgens ook op enkele plekken tegen, en de chipset- en VRM-koelblokken zijn bovendien van een carbonachtig patroon voorzien.

Videokaarten

Wat betreft de aansluitingsmogelijkheden voor videokaarten stemmen de twee volledige PCI-Express-sloten met ondersteuning voor CrossFire hoopvol. Het tweede PCIe-slot blijkt echter alleen de 2.0-versie van de standaard te ondersteunen, en via de chipset te lopen in plaats van direct op te processor te zijn aangesloten. De onderscheidende mogelijkheid van de X370-chipset om twee videokaarten te draaien op PCI-Express 3.0 x8-snelheid per stuk is dus niet geïmplementeerd op de X370GT3. En hoewel het tweede PCIe-slot van de volledige x16-verbinding lijkt te zijn voorzien, draait het in de praktijk op x4-snelheid en slechts op x1-snelheid wanneer één van de PCIe x1-sloten op het bord ook nog in gebruik is. Deze beperkingen zullen als een onwelkome verrassing komen voor wie met dit X370-moederbord verwacht alle features in huis te halen.

USB

Biostar heeft het wat betreft USB-aansluitingen op het eerste gezicht simpel gehouden: de X370GT3 heeft zes USB-aansluitingen die alle blauw zijn. Dit maakt het verschil tussen de poorten verwarrend: twee aansluitingen zijn namelijk USB 3.1 Gen2 terwijl de vier anderen, die geplaatst zijn onder de PS/2-poort en ethernetaansluiting, van de eerste generatie USB 3.1 zijn. Het verschil in snelheid tussen deze aansluitingen is aanzienlijk: Gen2 gaat theoretisch tot 10 Gb/s terwijl Gen1 niet hoger kan dan 5 Gb/s. Het zou handiger zijn geweest als Biostar de snellere USB-aansluitingen een afwijkende kleur had gegeven of deze op een andere manier had laten opvallen. Wel is het natuurlijk mooi dat 'echte' USB 3.1 aanwezig is, al kan je twisten of het nu wenselijker is een USB Type-C en een Type-A aansluiting te hebben, of zoals Biostar het doet, twee keer Type-A.

Biostar Racing X370GT3

Storage

De mogelijkheden voor opslag zijn bij de X370GT3 gerealiseerd in de vorm van een enkel M.2-slot en zes SATA-poorten. Van deze SATA's staan er vier haaks geplaatst, waardoor kabels wegwerken in de kast wat makkelijker gaat. De twee andere connectors zijn wel erg dicht bij de 24-pins ATX-stekker gezet, wat het mogelijk wat krap maakt om in de computerkast aanpassingen bij deze aansluitingen te doen.

Biostar Racing X370GT3

Audio en netwerk

In geluid wordt op de Biostar voorzien middels een Realtek ALC887. Deze audiocodec is inmiddels al weer redelijk wat jaren op de markt. Veel andere moderne moederborden worden gecombineerd met nieuwere geluidschips, zoals de ALC1220 die we op 16 van de 27 X370-moederborden in de Prijsvergelijker vinden. Hoewel de ALC887 audiocodec van de X370GT3 wel 7.1-kanaals geluid ondersteunt en Biostar ook vrolijk gewag maakt van 8-kanaals geluid op de eigen site, voorziet het moederbord slechts in drie analoge aansluitingen achterop, waarmee je dus maximaal 5.1 geluid kunt uitsturen.

Als netwerkaansluiting heeft Biostar gekozen voor een enkele aansluiting van Realtek, de RTL8118AS. Deze ondersteunt tot 1 Gbit aan doorvoorsnelheid.

Stroomvoorziening en overklokfeatures

Kijken we naar de stroomvoorziening van de Racing X370GT3, dan valt direct op dat er niet al te veel fasen zijn geplaatst voor een moederbord met deze chipset. Het totaal aantal fasen komt weliswaar op 7 uit, puur voor de CPU-cores zijn er maar 4 beschikbaar. Nu zal dit aantal voor instap-Ryzens niet zo'n probleem zijn, maar een overgeklokte 1800X zal deze stroomvoorziening op zijn minst op de proef stellen. Gezien het aantal beschikbare fasen voor de CPU-cores zal overklokken niet een al te goed idee zijn, al is de stroomvoorziening voor de cores dan wel weer voorzien van een koelblok, waardoor de schade meevalt.

Een interessante feature van het moederbord is de dual bios. Met een switch onderaan het bord kun je schakelen tussen een bios om verkeerde instellingen na een overklok makkelijker te kunnen herstellen.

Biostar Racing X370GT3

 

Specificaties en BIOS-screenshots

Algemeen
 
MerkBiostar
ProductnaamRacing X370GT3
ProductcodeX370GT3
DetailsProductinfo
Processor / Chipset
FormaatMicro ATX
Ondersteunde processor(s)AMD Ryzen 3 / 5 / 7
CPU socketSocket AM4
Aantal sockets1
Intel Coffee Lake compatible
ChipsetAMD X370
Geheugen
Type geheugenDDR4
Type modulesDIMM
ECC ondersteuning
Hoogst instelbare geheugensnelheidDDR4-2666
Aantal geheugenkanalen2
Aantal geheugensloten4
Intel XMP compatible
Maximum intern geheugen64 GB
DDR3 SODIMM-sloten0
DDR3 DIMM-sloten0
DDR4 DIMM-sloten4
DDR4 SODIMM-sloten0
Uitbreidingssloten
PCI-Express x16 sloten2
PCI-Express x8 sloten0
PCI-Express x4 sloten0
PCI-Express x1 sloten2
Totaal aantal lanes alle PCI-Express x16 sloten20
PCI-Express versie3.0
Mini PCI-Express aansluitingen0
PCI-sloten0
Multi-GPU
Nvidia SLI compatible
Nvidia SLI (2-way)
Nvidia SLI (3-way)
Nvidia SLI (4-way)
AMD CrossFire compatible
AMD CrossFire (2-way)
AMD CrossFire (3-way)
AMD CrossFire (4-way)
Connectiviteit
USB 2.0 - Totaal4
USB 2.0 - extern0
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - Totaal8
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - extern4
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - Totaal2
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - Type-C poorten0
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - extern (type-a + type-c)2
Thunderbolt
Thunderbolt 3
USB 3.1 Boost software
Storage
Serial ATA aansluitingen (totaal)4
Serial ATA 300 aansluitingen0
Serial ATA 600 aansluitingen4
Serial ATA Express aansluitingen0
eSATA aansluitingen0
mSATA aansluitingen0
M.2 aansluitingen1
M.2 slot 1 typePCIe 3.0 x4 (4 GB/s)
U.2 aansluitingen0
RAID 0 ondersteuning
RAID 1 ondersteuning
RAID 5 ondersteuning
RAID 10 ondersteuning
Video
D-Sub (VGA) uitgang
DVI uitgang
HDMI uitgang
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
Audio
Onboard audio - Kanalen7.1
Onboard audio - Codec chipRealtek ALC887
Onboard audio - Codec typeHDA
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Dolby Digital Live
DTS Connect
Netwerk
Aantal netwerkaansluitingen1
LAN - ChipRealtek RTL8118AS
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
Bluetooth
Stroomcircuit
Totaal aantal chokes7
Primaire PWM controllerIntersil ISL95712
CPU - Aantal mosfets per choke3
CPU - Type mosfetsSinopower SM4364NSKP + SM4377NSKP
PWM Controller fase ondersteuning4+3 Phase PWM Controller
Mosfet Ampère rating60+50 A
Koeling / Overklokken
Fan aansluitingen (totaal)3
Fan aansluitingen (4-pin)3
Fan aansluitingen (PWM)3
Fan snelheid afhankelijk van temperatuur
VRM koelingPassief
Chipset koelerPassief
Maximale FSB/bClk frequentie107.3 MHz
Max. CPU voltage0.6 V
Max. geheugen voltage0.3 V
Windows software voor overklokken meegeleverd
Multiplier instelbaar
Heatsinks op cpu stroomvoorziening
CPU Turbo Modus uitschakelbaar
HyperThreading/SMT uitschakelbaar
Cores uitschakelbaar
PCI-Express sloten hardwarematig uitschakelbaar
Voltage meetpunten op moederbord
Bevestiging koelblokkenSchroeven
bClk aanpasbaar
Overig
Onboard speaker
100% Solid Condensators
BIOS typeEFI
Dual BIOS
Boot-menu in BIOS
Flash-programma in BIOS
BIOS profielen
Probleem diagnose
On-board Power / Reset switch
On-board Clear CMOS switch
BIOS-chip(s) vervangbaar
Direct-naar-BIOS knop
Intel turbo spec
RGB Header
RGB Pin-out12V-GRB
Aantal reguliere RGB headers2
RGB verlichting geïntegreerd
Addressable RGB header

BIOS screenshots

Test

We testen alle socket AM4-moederborden met een AMD Ryzen 7 1800X, 8GB G.Skill Trident Z geheugen geklokt op 2400 MHz, een tweetal OCZ Arc 100 240GB SSD’s en een Seasonic Prime 650W 80+ Titanium voeding. Omdat onze standaardkoeler niet altijd afdoende was om de processors koel te houden zonder throttling, hebben we hiervoor de Cooler Master MasterLiquid Lite 120 gebruikt. Als losse videokaart gebruikten we de MSI GeForce GTX 1050 Ti.

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de standaardtuning. Vroeger speelden moederbordfabrikanten geregeld vals door de bClk stiekem standaard een klein beetje te verhogen. Wij en andere reviewsites waren daar nooit echt van gediend en de verschillende fabrikanten hebben hun leven gebeterd.

In de grafieken vind je alle tot nu toe door ons geteste socket AM4 X370-moederborden. De Biostar Racing X370GT3 is te herkennen aan de rode balkjes terwijl de andere X370-moederborden met blauwe balkjes worden weergegeven.

Benchmarks (CPU)

We beginnen met een aantal benchmarks die voornamelijk de CPU-prestaties meten. Zoals gebruikelijk scoren de verschillende moederborden in deze benchmarks vrijwel gelijk. Verreweg de meeste verschillen vallen binnen de foutmarge, en spannende uitslagen zijn dan ook niet te vinden.

Benchmarks (geheugen en GPU)

Passmark bevat ook een benchmark die specifiek het geheugen test. De arbitraire verschillen vallen voor beide tests opnieuw binnen de foutmarge, en in de regel zullen de moederborden gelijk presteren.

Benchmarks (USB 3.1)

Niet alle moederborden uit de vergelijking op de eerdere pagina's hebben een USB 3.1-aansluiting en dus blijven er 15 van de 17 moederborden over om deze USB-snelheden te vergelijken. Om de snelheid hiervan te testen gebruiken we de Sandisk Extreme 900 960GB.

De X370GT3 heeft moeite om zich staande te houden in deze tests. Vooral qua leessnelheid blijft het bord ver achter op die van de concurrentie, en qua schrijfsnelheid weet de Biostar zich nog wel in de onderkant van de middenmoot te vestigen.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15.

Let op: vanaf deze generatie gebruiken we een andere (en bijzonder efficiënte) voeding, waardoor het stroomverbruik iets anders zal zijn dan we voorheen hebben gemeten. Ook configureren we de moederborden anders: nu testen we alles op de standaardinstellingen van de BIOS.

In deze test scoort de Gaming Pro Carbon keurig op zowel idle verbruik als onder volle belasting. Het scheelt uiteindelijk maar een paar watt, maar in de ideale situatie was het idle verbruik nog net iets lager geweest.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

Alle moederborden met de ALC1220-codec scoren hier hoger dan 100 dB, en de X370GT3 is met de ALC887 genoodzaakt een toontje lager te zingen. Hoewel de grafieken anders doen vermoeden is dit alsnog geen slecht resultaat voor een onboard audiocodec. De verhoudingen laten vooral zien hoe goed de ALC1220 eigenlijk is.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal.

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein.

Conclusie

Voor wie het maximale uit het AM4-platform wil halen is een moederbord op basis van de X370-chipset een must. Grote kans dat je met een B350-moederbord in veel gevallen prima uit de voeten kunt, maar als je met SLI of een groot aantal harde schijven aan de slag wilt gaan, kun je bij AMD niet met minder dan X370 uit de voeten.

Biostar zet met de X370GT3 een moederbord op de markt dat op het eerste gezicht de indruk wekt deze veeleisende doelgroep te kunnen bedienen. Helaas valt het bord op redelijk wat fronten door de mand. De stroomvoorziening is niet voldoende om met een gerust hart te gaan overklokken. Daar komt bij dat maar een deel van de VRM's gekoeld wordt, wat ook niet echt overtuigd.

De USB 3.1-snelheden blijven achter ten opzichte van andere moederborden, met name bij de leessnelheden. Dan is er de audio die ook geen bijzonder positieve indruk achterlaat. Deze chip is verouderd ten opzichte van wat veel concurrenten tegenwoordig gebruiken, en - nog belangrijker - de prestaties zijn niet wat we van onboard geluid anno 2017 verwachten. Het zijn niet per se slechte scores maar andere fabrikanten laten zien dat het duidelijk beter kan.

Het grootste pijnpunt van de X370GT3 is nog wel de verdeling van de lanes op de PCIe-sloten. De X370-chipset maakt SLI en CrossFire draaien mogelijk met een x8/x8-verdeling van het PCI-Express 3.0-slot mogelijk, maar Biostar gaat voor een andere optie. Het tweede x16-slot, dat PCIe versie 2.0 is en op x4 draait, loopt namelijk via de chipset naar de processor. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de snelheid van het tweede x16-slot zelfs tot x1-snelheid beperkt als een van de andere x1-sloten in gebruik is. Elke serieuze vorm van CrossFire (of mGPU) kun je met deze beperkte snelheden dus wel vergeten. Het bestaansrecht van de X370GT3 komt daarmee in gevaar; juist op de punten waar een X370-moederbord zich kan onderscheiden van de eenvoudigere en goedkopere chipsets laat Biostar essentiële features liggen. Eigenlijk is de X370GT3 identiek aan de B350GT3 van hetzelfde merk, alleen dat bord kost ruim minder dan 100 euro en is daarmee nog veel goedkoper.

Ben je niet gebonden aan de mogelijkheden van X370, dan zijn er voor een vergelijkbaar bedrag veel interessantere moederborden te verkrijgen, zoals de recent besproken MSI B350 Gaming Pro Carbon. Ga je wel voor AMD's top-of-the-line chipset? Dan doe je er verstandig aan om een paar tientjes meer uit te geven aan een moederbord dat daadwerkelijk de vruchten van de X370-chipset weet te plukken. 

Biostar Racing X370GT3


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Biostar Racing X370GT3

Biostar Racing X370GT3

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*