ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac & X370 Gaming ITX/ac review: meer keuze op AM4 ITX

15 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AB350 Gaming ITX/ac & X370 Gaming ITX/ac
 3. 3. Specificaties en BIOS-screenshots
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks (CPU)
 6. 6. Benchmarks (geheugen en GPU)
 7. 7. Stroomverbruik
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 15 reacties

AB350 Gaming ITX/ac & X370 Gaming ITX/ac

Uiterlijk lijken de B350- en X370-bordjes van ASRock als twee druppels water op elkaar. De lay-out is praktisch identiek en alle kleuraccenten op de borden, onder meer de heatsinks en de geheugensloten, zijn in rood uitgevoerd. Typerend voor deze formfactor is de aanwezigheid van slechts één PCI-Express 3.0 x16-slot, maar dat is wel versterkt met metaal. Zo kun je je systeem zorgeloos meenemen naar lanparties, zonder dat je bang hoeft te zijn dat een zware videokaart het slot afbreekt.

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC

USB

Op het eerste onderdeel zijn beide ITX-bordjes alvast identiek: beide borden beschikken over vier USB 3.0-poorten achterop en nog eens een interne header op de printplaat zelf. USB 2.0 is tweemaal aanwezig op de achterzijde en eenmalig intern uitgevoerd. De nieuwste en snelste USB-standaard ontbreekt, ook bij de duurdere X370-versie. Opvallend, want Gigabyte bood deze functionaliteit zelfs op zijn B350-bordje aan.

Storage

De beperkingen qua storage worden vooral gevormd door fysiek plaatsgebrek. We constateren dat zowel de ASRocks als de eerder geteste Gigabyte exact dezelfde functionaliteit bieden: vier keer SATA600 en een M.2-slot met vier lanes bandbreedte. Het is even goed zoeken, maar we kwamen dat slot uiteindelijk op de andere kant van de printplaat tegen. Dat is niet ideaal voor de koeling van een snelle NVMe-SSD, iets om rekening mee te houden.

ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC

Audio

Zoals we tegenwoordig van een 'gamingmoederbord' mogen verwachten, is de audiovoorziening opgetrokken rond een Realtek ALC1220-codec. De implementatie is niet de uitgebreidste die we ooit hebben gezien, maar er zijn wel enkele audiocondensators aangebracht. ASRock levert Sound Blaster Cinema 3-software van Creative mee. DTS Connect wordt niet ondersteund.

Netwerk

ASRock heeft beide bordjes voorzien van een Intel-netwerkchip die werkt op gigabitsnelheid. Wat wel verschilt, is de implementatie van draadloos internet. Op de AB350 Gaming ITX/ac zit een Intel Dual Band Wireless-AC 3168 met één antenne, waardoor de theoretische maximumsnelheid uitkomt op 433 Mb/s. De X370-variant heeft een snellere Intel Dual Band Wireless-AC 7265 die werkt met twee streams. De maximumsnelheid is met 867 Mb/s dan ook dubbel zo hoog.

Stroomvoorziening en overklokken

Op het oog is de stroomvoorziening die ASRock heeft ingezet een stuk krachtiger dan die op het eerder gereviewde Gigabyte-bord. Beide borden beschikken over een achttal fasen, waarvan zes stuks (via doublers) gereserveerd voor de CPU zelf. Het geheel wordt aangestuurd door een Intersil ISL95712-controller. Het verschil wordt gemaakt door de gebruikte mosfets: het B350-bord maakt gebruik van ON Semiconductor FDPC5030SG-mosfets, de X370-versie beschikt over SM7341EHKP's van Sinopower.

Bij het gebrek aan een externe clockgenerator, kun je de baseclock niet handmatig instellen. Die functionaliteit wordt doorgaans alleen geboden door op overklokkers gerichte AM4-moederborden. Wel is het met de X370-versie mogelijk om vaste voltages in te stellen, waar je het bij de B350-variant moet doen met offsets.

Verder kunnen we vermelden dat ASRock een drietal fanconnectors heeft aangebracht, wat ons betreft een prima aantal voor een Mini-ITX-moederbord. Gigabyte hield het eerder bij twee stuks en dat vonden we wat karig.

ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC

ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0