ASUS Prime X399-A vs. Gigabyte Aorus X399 Gaming 7 review: betaalbare Threadripper-borden

39 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Lay-out en functionaliteit
 3. 3. Aansluitingen, netwerk en audio
 4. 4. Specificaties en BIOS-screenshots
 5. 5. Test
 6. 6. Benchmarks (CPU)
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Benchmarks (opstarttijd)
 9. 9. Benchmarks (USB 3.1)
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. Geluidskwaliteit
 12. 12. Conclusie
 13. 2 besproken producten
 14. 39 reacties

Lay-out en functionaliteit

Kenmerkend voor het X399-platform is de enorme sloot aan beschikbare PCI-Express-bandbreedte. De Threadripper-CPU's beschikken over maar liefst 64 PCIe-lanes, waardoor dit een ideaal platform is voor wie veel videokaarten wil combineren of tal van andere insteekkaarten gebruikt. Zowel ASUS als Gigabyte bieden dan ook vier PCI-Express 3.0 x16-sloten, al heeft alleen Gigabyte het bord laten certificeren voor 4-way SLI. Bij het ASUS-bord kun je maximaal drie videokaarten combineren; voor 99% van de gebruikers zal dat ook meer dan voldoen.

Gigabyte Aorus X399 Gaming 7
Bij Gigabyte zijn alle vijf de PCI-Express-sloten met metaal versterkt.

Op beide borden is een vijfde slot aanwezig, maar dat krijgt slechts vier PCIe 2.0-lanes uit de chipset en is derhalve ongeschikt voor videokaarten en andere bandbreedtehongerige toepassingen. Op het Gigabyte-bord is hij net als de andere sloten fysiek als x16-slot uitgevoerd en met metaal versterkt. Bij ASUS is hij duidelijk als x4-slot herkenbaar en die fabrikant heeft bovendien ook nog een extra x1-sleuf aangebracht.

Een wezenlijker verschil komen we tegen bij de geheugensloten. Uiteraard hebben zowel ASUS als Gigabyte acht stuks gemonteerd, maar alleen Gigabyte biedt ondersteuning voor ECC-geheugenmodules met foutcorrectie. Hoewel dat voor consumentengebruik niet zo belangrijk is, kan deze feature bij (semi-)professionele toepassingen wel van pas komen.

Op het gebied van storage heeft de Aorus Gaming 7 twee extra SATA600-poorten, namelijk acht tegenover zes stuks, en bovendien een derde M.2-slot voor snelle PCIe-SSD's. Wel is het juist ASUS dat als enige een U.2-poort biedt. SSD's voor die standaard zijn echter schaars - daar moet nodig verandering in komen, wil het SATA-Express niet achterna gaan.

Asus Prime X399-A
Alleen ASUS biedt een U.2-poort, maar geen derde M.2-slot.

De stroomvoorziening van beide moederborden is grotendeels identiek: er zijn acht stroomfasen aanwezig, aangestuurd door een IR35201-controller. In het geval van ASUS wordt die gemarket als 'Digi+ ASP1405I', maar het gaat om dezelfde chip. Per fase is erop beide borden één IR3555M-mosfet aanwezig. Alleen ASUS heeft overigens een kleine ventilator geïmplementeerd - daar zijn we geen fan van, omdat die doorgaans veel geluid produceren en weinig effectief zijn.

Fanheaders zul je op deze X399-borden niet snel tekort komen: de ASUS heeft er zeven, de Gigabyte zelfs acht. Zaken als on-board probleemdiagnose, een powerknop en BIOS-profielen zijn universeel, maar Gigabyte onderscheidt zich met zijn dual-BIOS-functionaliteit. Op beide borden zitten ten slotte een tweetal RGB-headers.

Gigabyte Aorus X399 Gaming 7
De stroomvoorziening van beide moederborden is identiek.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Asus Prime X399-A

Asus Prime X399-A

 • ATX
 • Socket TR4
 • AMD X399
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus X399 Gaming 7

Gigabyte Aorus X399 Gaming 7

 • ATX
 • Socket TR4
 • AMD X399
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0