Huawei Y7 review: instap krachtpatser

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Huawei voegt met de Y7 een nieuwe telg toe aan haar expanderende assortiment smartphones. De Y-serie bevat toestellen uit het instapsegment; wij bekeken welke concessies de Chinese gigant moest doen en wat je echt krijgt voor je euro's.

Indrukwekkend als de Samsung Galaxy S8(+), Note 8 en de iPhone 8 (Plus) zijn, evenals de nog beschikbaar te komen iPhone X, heel veel veranderen deze vlaggenschepen niet aan de smartphonemarkt. Deze wordt nog altijd beheerst door de genoemde fabrikanten en ook al kunnen we niet in de toekomst kijken, je hoeft je geen Nostradamus te wanen om te voorspellen dat daar voorlopig niet veel aan zal veranderen. Dit betekent echter niet dat andere fabrikanten geen rol van betekenis spelen. Integendeel, zeker in de segmenten buiten de high end klasse - waar Samsung enigszins en Apple helemaal niet is vertegenwoordigd - zijn er genoeg bedrijven die met interessante toestellen op de markt komen.

Huawei Y7 Grey

Een van die fabrikanten is het Chinese Huawei, dat haar oorsprong kent in het Chinese leger en ook een serieuze speler is op het gebied van zendmasten en andere draadloze infrastructuur. Smartphones maken ze dus ook en wel in alle categorieën, van budget tot high end.

De Y-serie van het merk bevat instapmodellen die in eerste instantie vooral opvallen vanwege hun lage prijzen. Zeker in deze tijd waar je bij het afsluiten van een abonnement in combinatie met een telefoon van meer dan 250 euro op een BKR-registratie getrakteerd wordt, worden telefoons tot deze grens steeds interessanter. Dat er bij het produceren van smartphones onder de 250 euro concessies gedaan moeten worden is duidelijk, maar op welke onderdelen precies is altijd afwachten. Dat is dan ook de vraag die bij de Y7 centraal zal staan: wat krijg je wel en wat moet je ontberen bij dit toestel, dat je vanaf 185 euro goed kan vinden in onze prijsvergelijker.

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

229,00 €

Prijsinformatie
229,00 €
0,00 €
229,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 229,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 229,00 €

Uiterlijk

Het design van de Huawei Y7 is duidelijk up to date met rondom afgeronde hoeken en ook de uiteindes van de backcover lopen geheel volgens de laatste mode curved af. Dit heeft het bijkomende effect dat het toestel prettig in de hand ligt en ook nog goed met één hand is te bedienen valt, zonder dat je direct hoeft te vrezen voor een duikvlucht. 

Het scherm met een diagonaal van 5,5 inch vormt wel een keurige rechthoek en wordt omgeven door behoorlijk brede bezels, zowel aan beide zijdes als aan de boven- en onderkant. In de wetenschap dat de telefoon buitenmaten van 153,6 x 76,4 x 8,35 mm (LxBxD) heeft - gekoppeld aan een gewicht van 165 gram - komen we uit op een toestel-schermratio van 71,1 %. Dat is niet indrukwekkend, maar eveneens niet verrassend voor een toestel met een positionering als die van de Y7. Als je op dergelijke onderdelen hogere eisen stelt ben je bij de Y7 niet aan het juiste adres.  

Huawei Y7 Grey

Het apparaat is in Nederland verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en grijs, waarvan wij de laatste uitvoering onder handen namen. De grijze versie is net als de andere twee opties geheel in kunststof uitgevoerd, maar doet als je er naar kijkt het vermoeden van een aluminium behuizing rijzen. Het geeft ons model, in combinatie met een keurig afgewerkte behuizing en zeker voor deze prijsstelling, een degelijke en luxueuze uitstraling. De feedback die de aan de rechterzijde gepositioneerde volume- en powertoets geven draagt daar verder aan bij.

Aan de achterzijde van het toestel treffen we naast de cameramodule en flitser, het logo en de merknaam van Huawei aan. De achterzijde valt niet zoals gebruikelijk geheel in een frame dat over de vier zijdes van de telefoon loopt, maar doet dit alleen aan de zijkanten. Aan de bovenkant loopt het frame een behoorlijk stuk door, met twee zichtbare bezels boven en onder de backcover als gevolg. Een vergelijkbare constructie zagen we eerder al bij bijvoorbeeld de Motorola Moto G5. Aan de rechterzijde vinden we een uitprikbare tray met ruimte voor twee simkaarten, waarvan je zoals gebruikelijk het tweede simslot ook kan benutten voor het plaatsen van een micro-SD kaart. 

Huawei Y7 Grey

Aan de onderzijde treffen we twee speakers aan, die vooral de hoge tonen behoorlijk weten weer te geven. Dit geldt helaas niet voor de midden- en lage tonen, waardoor het geluid als geheel wat body mist en opmerkelijk genoeg ook volume - waar het meestal bij Huawei-toestellen niet aan ontbreekt. Uiteindelijk zijn de speakers zoals bij de meeste smartphones met name geschikt voor het voeren van telefoongesprekken. Toch hoeft ook de wat kritische luisteraar niet te vrezen want de bovenzijde van de Y7 biedt plaats aan een vertrouwde 3,5 mm jack.

Huawei levert heel sympathiek een setje oordoppen mee, die weliswaar duidelijk geënt lijken op die van Apple, maar zowaar een uitstekend geluid produceren. Een kleine waarschuwing voor wie deze earphones in het OV gebruikt: het geluid lekt dusdanig dat de mensen in je directe omgeving ongevraagd mee zullen luisteren. De stroomvoorziening vindt plaats via een inmiddels laat-antieke micro usb-connector. De meegeleverde adapter levert een maximaal vermogen van 10W. 

Beeldscherm

De Huawei Y7 is uitgerust met een 5,5 inch IPS scherm met een resolutie van 1280x720 (hd ready) en een pixeldichtheid van 267 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware blijkt dat het scherm van de Y7 geen onverdeeld succes is.

De piekhelderheid wit komt uit op 520 cd/m², niet bijzonder indrukwekkend hoog in vergelijking met de rest van het testveld, maar zeker hoog genoeg om het scherm ook buiten te kunnen aflezen. De zwartwaarde van 0,38 cd/m² is eveneens een resultaat wat in dit testveld recht geeft op een plek in de middenmoot. Het uit deze twee waardes afgeleidde contrast van 1361 : 1, is echter goed voor een plek in de top 5. Blijkbaar slagen niet alle concurrerende fabrikanten er in om beide waardes enigszins op niveau te houden.

De kleurechtheid van het scherm laat bij de Y7 behoorlijk te wensen over. Zowel de kleur- als de grijsafwijking liggen met respectievelijk 5 en 10,2 ruim boven de grens van 3, waar vanaf het menselijk oog in staat is om deviaties te registreren. De grijsafwijking is zelfs samen met die van Acers Liquid Z6 Plus de hoogste uit het testveld. Sowieso is het beeld veel te blauw afgesteld.

Hier kan je wel zelf iets aan doen onder instellingen/weergave/kleurtemperatuur voor een van de drie voorgeprogrammeerde standen of een zelfs een eigen kleurtemperatuur te kiezen. Wij testen de 'standaard-stand', waarbij we een veel te hoge (blauwe) kleurtemperatuur van 9457 K meten. Enkel Acer maakt het bij de Liquid Z6 Plus nog bonter met 9811 K. De afwijking van het gamma ten slotte komt uit op 0,19, waarmee de Y7 in het midden van de ranglijst eindigt. 

Huawei Y7 Grey
Huawei Y7 Grey

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. De S8 is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet verwachten dat een camera van een veel goedkopere smartphone als de Huawei Y7 vergelijkbare prestaties levert. De foto's die we onder dezelfde omstandigheden met de S8 maakten zijn hier toegevoegd ter referentie en niet voor een één-op-één vergelijking.

Huawei Y7 Grey

De Huawei Y7 heeft aan de voorkant de beschikking over een 8 megapixel camera en een lens met een diafragma van f/2.0. Aan de achterkant treffen we een 12 megapixel sensor van 1/2,9 inch groot aan met een pixelgrootte van 1,25 µm wiens lens een diafragma van f/2.2 heeft. Verder zijn aanwezig een ledflitser en ondersteuning voor HDR, autofocus, gezichtsherkenning en een panoramafunctie. Huawei Y7 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser


Huawei Y7 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser


Huawei Y7 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)


Huawei Y7 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

De foto's die we met de Y7 maakten, laten zien dat het toestel op de onderdelen helderheid, contrast en kleurweergave - zeker gezien de prijsstelling - bovengemiddeld presteert. Over de scherpte en detailweergave - zeker op een grotere afstand - zijn we minder te spreken, al hebben we vaak genoeg toestellen met een vergelijkbare prijs minder zien presteren. Onder de streep heeft de Y7 gezien de positionering van het toestel een prima camera voor gebruik op social media. Wil je serieus fotograferen met je smartphone, zul je hoe dan ook in een veel hoger segment moeten gaan zoeken.

Intern

De Huawei Y7 is onder de motorkap voorzien van een Qualcomm Snapdragon 435 (MSM8940). De 435 is een 28 nm LP SoC en wordt ook toegepast in Xiaomi's Redmi 4X, Oppo's A57 en LG's Q6. De octacore processor bestaat uit een enkel cluster van acht rekenkernen die geklokt zijn op 1,4 GHz en per viertal eventueel kunnen terugschakelen naar een lagere klokfrequentie. De SoC maakt gebruik van Qualcomm's eigen X9 LTE modem waarmee maximale snelheden van 300 Mbps (down) en 100 Mbps (up) kunnen worden gehaald, en ondersteunt Quick Charge versie 3.0. De dienstdoende GPU is de Adreno 505 die geklokt is op 450 MHz.   

Huawei Y7 Grey

Wat betreft de connectiviteit zijn we niet over de gehele linie tevreden. Ondersteuning voor 4G en Bluetooth 4.1 zijn gelukkig aanwezig, maar er is geen ondersteuning voor NFC en de hoogste WiFi-standaard is 802.11n. Uiteraard hadden we hier liever 802.11ac gezien, al is dat op dit prijspeil nog veel vaker uitzondering dan regel. Ondersteuning voor draadloos opladen ontbreekt bij de Y7 eveneens, maar nog meer missen we de vingerafdrukscanner - een functie die wel in toenemende mate bij budgettoestellen wordt toegepast. De ondersteuning voor WiFi Direct - die het gebruik van Miracast mogelijk maakt - en de aanwezigheid van een kompasfunctie kunnen we dan wel weer waarderen.   

Als we naar de geheugenspecificaties van de Y7 kijken treffen we 2 GB werkgeheugen en 16 GB aan opslagcapaciteit aan, waarvan 10,06 GB daadwerkelijk beschikbaar is. De 2 GB aan RAM is zeker werkbaar, al is het niet bijster indrukwekkend. De meeste toestellen uit het testveld hebben de beschikking over 3 GB, de Honor 6X en Wiko U Feel Prime hebben zelfs 4 GB aan boord. We zullen straks zien of dit resulteert in mindere prestaties bij de benchmarks. Ook de 16 GB opslag, laat staan de 10 GB die daadwerkelijk beschikbaar is, had wat ons betreft wel wat meer mogen zijn. 32 GB is binnen dit testveld niet heel ongewoon, al is dit natuurlijk makkelijk op te lossen door een micro SD-kaartje te plaatsen. 

Software

De Huawei Y7 wordt out of the box met Android 7.0 geleverd en dus niet met de meest recente versie 7.1.2. Of er in de toekomst een update naar deze of zelfs het inmiddels aangekondigde Android 8 Oreo wordt uitgerold is afwachten. Wel heeft Huawei de Y7 voorzien van de meest recente uitgave van haar eigen schil, EMUI 5.1. Deze schil zorgt voor een aangepast uiterlijk dat er echt anders uitziet dan stock Android, het is aan jou om te bekijken of je dat kan waarderen of niet.

Waar wij ons wel duidelijk over willen uitspreken is de aanwezigheid van vooraf geïnstalleerde apps. De aanwezigheid van deze bloatware is weliswaar beperkt, maar ze zijn er wel en dat is jammer - zeker in het geval van de zogenaamde systeemapps die je dientengevolge niet kunt verwijderen. Zeker bij de wat goedkopere toestellen kan het aantal beschikbare GB's aan opslagcapaciteit merkbaar beperkt worden door dit soort apps - waar je niet om gevraagd hebt en meestal ook niet op zit te wachten.

Ook in Android 7 heeft Google naast de normale bugfixes weer enkele verbeteringen aangebracht ten opzichte van de voorganger. Zo moet een update van de Doze functie ervoor zorgen dat de accu nog langer meegaat en worden updates van nu af aan op de achtergrond geïnstalleerd. Ook is er een nachtmodus toegevoegd die tijdens de donkere uren het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt, omdat dit rustiger voor je ogen is.

 

Dan is er nog de ondersteuning voor Daydream - Googles VR bril die verderop in 2017 moet verschijnen - die is ingebouwd in Android 7. Uiteraard stelt Daydream ook eisen aan je smartphone, en dat zijn niet de minste. Zo moet je telefoon een schermdiagonaal hebben tussen 4,7 en 6 inch met een minimale resolutie van 1920 x 1080 (full hd) en minstens 60 fps kunnen renderen in de VR-mode. Bovendien moet HEVC-decoding ondersteund worden en moet het scherm een maximale latency van 3 milliseconde hebben. Dergelijke specificaties sluiten de Y7 duidelijk uit.

Wel relevant voor de Y7 is de toevoeging van een split screen functie in Android 7. Het werkt nog niet met elke app, maar als het werkt is het echt een fijne toevoeging. Eindelijk is het dan mogelijk om op je Androidphone twee dingen tegelijk te doen, zowel in rechtopstaande houding als in landscape.

Specificaties

Algemeen
 
MerkHuawei
ProductnaamY7 Grey
Productcode51091RMB
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.0
Geheugen
Werkgeheugen2048 MB
Opslaggeheugen16 GB
Beschikbaar opslaggeheugen10.06 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.5 inch
Schermresolutie1280x720
Pixeldichtheid267 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 435
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 11400 MHz
Aantal cores cluster 18
Snelheid cluster 21100 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 505
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x1080
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd20 uur
Stand-by tijd20 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit4000 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte153.6 mm
Breedte76.4 mm
Dikte8.35 mm
Gewicht165 gram
KleurGrijs
Functionaliteit
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
Videoformaten
3GP
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Met de benchmarks van PCMark en Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Bij Geekbench zien we dat de Huawei Y7 het prima doet en keurig tussen de top en de middenmoot in eindigt. In PCMark is het apparaat zelfs een topspeler, omdanks de aanwezigheid van aanzienlijk duurdere toestellen in het testveld.  

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Dat een vriendelijke aanschafprijs niet noodzakelijkerwijs betekent dat een smartphone op grafisch gebied niet zijn mannetje staat bewijst de Huawei Y7 in beide benchmarks. Het toestel weet maar liefst drie bronzen, een zilveren en twee gouden plakken te veroveren. 

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

De Huawei Y7 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion accu met een capaciteit van maar liefst 4000 mAh. Op papier is dat geen minne batterij, ter vergelijking: de Samsung Galaxy S8 moet het doen met een accu van 3000 mAh. Aan de andere kant zijn cijfers - zeker bij de smartphone accutests - niet per definitie zaligmakend. In dit geval zien we echter wel een causaal verband tussen de aanzienlijke hoeveelheid mAh's en het aantal minuten die de Y7 haalt op een enkele acculading. In zowel de PCMark Work battery life als de Afspelen MP4-videobestand test finisht het toestel op een keurige derde plaats.  

Conclusie

Met de Y7 brengt Huawei een instaptoestel op de markt dat zeker haar charmes heeft. De Y7 overtuigt over de gehele linie in zowel de systeem- als de grafische benchmarks en dat is met concurrentie van verschillende toestellen die een slordige 100 euro meer kosten een vermeldenswaardige prestatie. Het compenseert ook enigszins het op papier bescheiden werkgeheugen van 2 GB en de 10 GB aan opslag die out of de box beschikbaar is. 

Huawei Y7 Grey

Het beeldscherm is niet geweldig afgesteld en onze metingen laten duidelijk gebreken zien in de kleurstelling. Aan de andere kant is er met de helderheid en het contrast weinig mis en dat zijn toch zaken die over het algemeen voor de gemiddelde gebruiker wat belangrijker zijn. Ook waarderen we de mogelijkheid om de kleurtemperatuur van je scherm handmatig aan te passen ter compensatie van de veel te hoge standaard kleurtemperatuur. Het gemis van een vingerafdrukscanner vind we wel echt jammer en daar hebben we ook minder begrip voor dan bijvoorbeeld voor de aanwezige 802.11n WiFi-standaard, die we in dit prijssegment nog immer bij de overgrote meerderheid van de toestellen aantreffen. 

De camera doet haar werk prima voor een smartphone uit dit prijssegment en geeft voldoende houvast voor het maken van foto's die gebruikt worden op de diverse social media. Waar we echt enthousiast over zijn is de accu die in beide tests een derde plaats weet te bemachtigen en waar je zodoende met een gerust hart van op aan kan.

Onder de streep stellen we vast dat Huawei in de meerderheid van de gevallen de juiste keuzes heeft gemaakt bij het ontwikkelen van de Y7 en je over het algemeen behoorlijk wat waar voor je geld krijgt. Een Great Value award is dan ook een passende beloning.


Huawei Y7


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Huawei Y7 Grey

Huawei Y7 Grey

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

222,95 €

1 winkel
0
*