16 gaming monitoren review: de 144Hz voorbij

71 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 144Hz vs 240Hz, anti motion blur
 3. 3. Testprocedure en testveld
 4. 4. Acer
 5. 5. AOC
 6. 6. ASUS
 7. 7. BenQ
 8. 8. Dell
 9. 9. Eizo
 10. 10. Iiyama
 11. 11. LG
 12. 12. Samsung
 13. 13. Helderheid en contrast
 14. 14. Uniformiteit
 15. 15. Kleurweergave
 16. 16. Kijkhoeken
 17. 17. Gaming: responstijd en inputlag
 18. 18. Energieverbruik
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Op zoek naar een goed beeldscherm voor gaming heb je tegenwoordig meer keuze dan ooit. Naast meer formaten en resoluties zien we ook steeds meer en hogere verversingsfrequenties. De eerste modellen die 240 beelden per seconde kunnen weergeven zijn inmiddels op de markt. Die en nog twaalf andere snelle schermen met een diagonaal van 24 en 27 inch vind je terug in deze test.

Niet zo lang geleden was er maar één specificatie waar je op hoefde te letten als je zocht naar een gaming monitor: de responstijd. Een zogenaamd ‘1 milliseconde’ scherm was wat je wilde hebben, want dat duidde op gebruik van een snel paneel dat geen last had van ghosting, oftewel na-ijlen van eerdere beelden. Helaas hadden de marketingafdelingen van de diverse fabrikanten dat al rap door, wat zorgde voor snelle inflatie van deze aanduiding. Tegenwoordig is nagenoeg elk scherm dat je kunt kopen ‘1 ms’, wat de keuze niet vereenvoudigt.

Gelukkig vindt er ook een hoop innovatie plaats, waardoor er meer zaken zijn om op te letten. Niet dat de keuze eenvoudiger is geworden, want je moet tegenwoordig rekening houden met verschillende resoluties, formaten, schermverhoudingen en paneeltechnieken. Daar komen nog zaken bij als de gebruikte synchronisatietechnologie (is die wel compatibel met je videokaart) en allerlei extra foefjes en snuisterijen, van anti-motion-blur tot een houder voor je headset.

Als je als gamer nu 500 euro te besteden hebt, kun je gaan voor een 25-inch 240Hz full hd monitor, maar ook voor een 27-inch 144Hz wqhd-exemplaar, of een 28-inch ultra hd-model met gewoon 60Hz. Dan hebben we het nog niet gehad over 29- en 34/35-inch wide full hd-modellen en allerlei andere varianten die wellicht niet per se op gaming zijn gericht, maar daar ook prima voor bruikbaar zijn.

Weet wat je speelt

Kortom, voordat je je gaat oriënteren doe je er goed aan eerst eens goed na te gaan wat voor soort games je bij voorkeur speelt en wat daarvoor de meeste meerwaarde biedt. Ga je voor snelle shooters, dan is een kleinere diagonaal en een lagere resolutie aan te raden, zodat je het overzicht houdt en je zoveel mogelijk beelden per seconde uit je videokaart kunt persen. Hou je van strategische spellen, dan zijn meer pixels en een groter formaat het overwegen waard, want dan zie je meer van de kaart en zijn kleine details scherper in beeld. Ook voor minder snelle shooters en first en third person role playing games heeft een groter scherm meerwaarde, want je zit meer ‘in’ de game. Ligt je hart vooral bij race games en flight of space sims, dan doe je er goed aan eens te kijken naar een extra breed scherm, waarmee je meer uit je virtuele ooghoeken ziet door de grotere kijkhoek en je bovendien meer een gevoel van snelheid ervaart. En moet je scherm ook nog gebruikt worden voor serieuzere zaken waarbij kleurgevoeligheid van belang is, dan kun je tegenwoordig de nodige monitoren met én een hoge verversingssnelheid én een kleurecht paneel op basis van ips-technologie vinden. Daarvoor zal je wel (nog) dieper in de buidel moeten tasten, zoals voor de Acer Predator XB271HU, die je in deze test terug vindt.

144Hz vs 240Hz, anti motion blur

Evenmin goedkoop zijn 240Hz monitoren, waarvan we er vier bespreken in dit artikel. Dankzij AU Optronics zijn er nu ‘echte’ 240Hz panelen. We kenden al 165 en 180Hz monitoren, maar die werden ‘overgeklokt’. Paneel- noch scaler-fabrikanten raden dit aan, maar sommige monitormerken waagden zich er toch aan. Een ‘echt’ 240Hz paneel kan werkelijk 240 beelden per seconde weergeven. Dat is zelfs voor de snelste videokaarten van dit moment een uitdaging, tenzij je de kwaliteitsinstellingen terugschroeft. Eigenlijk is er maar een groep gebruikers voor wie deze nieuwe monitoren echt belangwekkend zijn: professionele e-sporters die hun geld verdienen met hele snelle first person shooters als CS:GO.

In de praktijk is het verschil tussen 144Hz en 240Hz voor ons lastig te zien, maar er zijn scenario’s waarin de extra snel bijgewerkte beelden tot voordeel zijn, zoals bij het maken van de beruchte 180 en 360 graden draaibewegingen of bij het razendsnel inzoomen door een scope en rond bewegen om de vijand terug te vinden. Zo groot als het verschil tussen 60Hz en 144Hz is het echter niet. Gezien de prijs van de 240Hz beeldschermen zouden we deze vooralsnog alleen aanbevelen aan die-hard spelers van CS:GO en vergelijkbare games.

Anti Motion Blur

Een aantal monitoren biedt een voorziening om motion blur tegen te gaan. Anders dan ghosting en overdrive artefacten wordt motion blur niet veroorzaakt door een tekortkoming in monitor of paneel, maar door een inherente eigenschap. Beelden worden aaneensluitend na elkaar getoond; zelfs wanneer de pixels geen enkele vertraging hebben, is er dus sprake van het verspringen van het ene naar het andere beeld. Deze sample and hold karakteristiek van lcd-schermen is fundamenteel anders dan bij beeldbuismonitoren. Daarbij wordt het beeld continu ververst en dooft elke pixel even uit voordat het volgende beeld wordt gevormd. Onze ogen interpreteren het verspringen van pixels van lcd-schermen, zeker bij bewegende beelden, als bewegingsonscherpte.

De enige echte oplossing is het simuleren van de karakteristiek van een beeldbuis door tussen beelden een ‘rustmoment’ van zwarte pixels in te lassen. Dit kan door het backlight even uit te schakelen, op zo’n hoge frequentie dat je het niet kunt zien, synchroon aan de verversingsfrequentie. Bij schermen met G-sync heet deze functie ULMB; BenQ en Eizo hebben een eigen techniek en Samsung heeft in de CFG7x-modellen veruit de meest geavanceerde variant, met een scanning backlight in vier segmenten.

Samsung C27FG73
Hou je niet van motion blur, dan kan je niet om de CFGx-serie van Samsung heen.

Vooropgesteld dat niet iedereen even gevoelig is voor motion blur, levert het naar onze mening een scherper plaatje op naarmate het beter werkt. Het heeft ook nadelen. Effectief gaat het ten koste van de helderheid: het backlight moet feller branden wanneer wél beeld wordt getoond, om eenzelfde equivalente helderheid te ervaren. Alleen in zeer fel verlichte ruimtes zal dat echt een nadeel zijn. Belangrijker is dat deze functie zich niet laat verenigen met variabele verversingsfrequenties zoals mogelijk met G-sync en Freesync: de backlights knipperen op een vaste frequentie, het is dus kiezen of delen. Ten slotte ervaren mensen die gewend zijn aan de lichte bewegingsonscherpte die motion blur veroorzaakt, het ‘ontblurde’ beeld soms als storend, kunstmatig scherp. Het zal dus per persoon verschillen of dit een meerwaarde voor je is, of niet.

Testprocedure en testveld

Onze testprocedure maakt gebruik van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een 3D-geprint hulpstuk kunnen we met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een zelf ontwikkelde workflow in SpectraCal CalMAN 5.

We testen monitoren op een groot aantal aspecten. We meten ze 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-kleurruimte.

Voor onze testprocedure stellen we monitoren met behulp van onze colorimeter in op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte, en kan bovendien door vrijwel alle beeldschermen worden weergegeven. Door alle schermen op dezelfde helderheid van wit in te stellen, creëren we een gelijk speelveld. We meten uiteraard ook nog altijd de maximale helderheid, en daarnaast het contrast en stroomverbruik daarbij. Hieronder bespreken we kort de afzonderlijke testonderdelen.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Ook kijken we naar de minimale helderheid, oftewel de helderheid van wit wanneer we de helderheidsinstelling (brightness) tot het minimum reduceren. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast met een raster van 5x3 afwisselend witte en zwarte velden, en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

Voor de uniformiteitsmeting kijken we als eerste naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Daarnaast meten we de verhouding tussen het gemiddelde van een meting op 15 deelpunten en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Het beste beeld krijg je als je loodrecht naar een scherm kijkt, maar wat als je er niet geheel recht voor zit? Om het gedrag van een scherm in kaart te brengen onder een scherpere kijkhoek, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van grijs ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voeren kleurmetingen volgens de CIE2000-norm uit. Deze meting is gebaseerd op een groot aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker', waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we naast de gemiddelde waarde de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we in twintig stappen doen voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting- en color checker-resultaten.

Energieverbruik

We meten het energieverbruik niet alleen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit), maar ook hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Voor gaming doeleinden testen we reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een Waverunner 6100 oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren behoorlijk lang. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden met behulp van tussenkopjes. Eerst worden reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Testveld

Voor dit artikel hebben we het overwegend gehouden bij modellen die nog enigszins betaalbaar zijn, dus op een uitzondering na zijn het alle monitoren met een tn-paneel. Dat betekent in de regel snelle responstijden, maar wat minder goede kijkhoeken en kleurweergave. Echter, de techniek staat niet stil en ook tn-panelen worden steeds beter. De meeste exemplaren in deze test kunnen qua kleurechtheid en sRGB-dekking heel behoorlijk meekomen, zelfs de kijkhoeken zijn af en toe behoorlijk goed, al blijven ze duidelijk achter qua helderheidsverlies en kleurfout bij ips-schermen.

We hebben van alle fabrikanten een kleiner (ca. 24 inch) scherm met full hd resolutie gevraagd en een groter (27 inch) model met (op een uitzondering na) wqhd-resolutie, dus 2560x1440 beeldpunten. Verder was een vereiste dat de verversingsfrequentie minimaal 144Hz bedroeg – of het snelste scherm uit het assortiment dat beschikbaar was. Uiteindelijk kwamen we uit op 16 monitoren van acht verschillende merken.

In het 24-inch segment zijn dat de Acer Predator XB2, AOC Agon AG251FZ, ASUS ROG Swift PG258Q, BenQ Zowie XL2540, Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B3, LG 24GM79G-B en de Samsung C24FG70. Een vergelijkingstabel van alle modellen in de 24-inch klasse zie je hier.

Bij de 27-inch klasse hebben we het over de Acer Predator XB271HU, Acer Predator XG270, AOC Agon AG271QX, ASUS MG278Q, BenQ Zowie XL2735, Dell S2716DG, Iiyama G-Master Red Eagle GB2760QSU-B1, Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1 en de Samsung C27FG73. Al deze modellen kan je in deze vergelijkingstabel naast elkaar bekijken.

We bespreken alle monitoren per merk.

Acer

Acer bezorgde ons de supersnelle 240Hz XB252Q; in de wqhd-klasse is het merk vertegenwoordigd door de de Predator XB271HU en de wat oudere, maar nog her en der verkrijgbare XG270 – een van de eerste schermen met Freesync.

Acer Predator XG270H

Acer Predator XG270Huomidpx

In dit testveld kan laatstgenoemd model, om maar met het slechte nieuws te beginnen, weinig potten breken. Bij introductie was het erg competitief geprijsd, maar inmiddels is de concurrentie niet echt duurder, terwijl ze wel meer voorzieningen biedt, zoals een ergonomische voet en soms nog andere extra’s. Hierdoor steekt de XG270 wat bleekjes af.

Van de 27-inch modellen is hij uit de doos het snelst, maar ook met de grootste overshoot. Bij een meer gebalanceerde afstelling is hij nog altijd verre van traag, maar ook niet de snelste. Bovendien meten we een klein beetje input lag – niet zoveel om storend te zijn, maar in deze prijsklasse heb je het liever niet. De kleurafstelling is nog best goed. Inmiddels is het model ook amper meer te koop, maar wellicht vind je het nog ergens in de aanbieding. Met een echt scherpe prijs is hij het overwegen waard, anders ben je beter uit bij een ander model.

Acer Predator XB271HU

Acer Predator XB271HUbmiprz

Bijvoorbeeld bij de XB271HU, want dat is een heel ander verhaal. Goedkoop is dit model niet, maar voor pakweg 835 euro (met afstand het duurste model in deze test) haal je wel een scherm in huis met een flitsende vormgeving, ergonomische voet en bovenal een wqhd-paneel op basis van ips-technologie, aangestuurd door een Nvidia G-sync scaler met een maximale verversingsfrequentie van 165Hz. Door die scaler is er alleen een displayport- en een hdmi 1.4-ingang voorhanden, maar Acer heeft wel nog gezorgd voor een usb 3.0 hub en ingebouwde luidsprekers.

Acer Predator XB271HUbmiprz Acer Predator XB271HUbmiprz

Om ghosting te voorkomen is behoorlijk overdrive nodig, maar de overshoot valt met 15% nog wel mee - en de hiermee behaalde responstijden vallen ruim onder de voor de verversingsfrequentie vereiste 6,06 ms. De XB271HU kan bogen op een prima helderheid en contrast, de minimale helderheid van wit valt ook mee. Ook over uniformiteit en kijkhoeken hebben we weinig te klagen. De kleurweergave is behoorlijk, maar niet fenomenaal goed - de DeltaE-waarde voor kleur komt gemiddeld op 3,79, de native kleurtemperatuur is met 6158 K aan de warme kant. De grijsafwijking van 5,54 is ook niet bijzonder goed. Opmerkelijk genoeg beschikt dit scherm over een sRGB-modus, maar de kleurweergave is niet heel veel beter in die stand, terwijl de helderheid op een oogverblindende 331 cd/m² gefixeerd wordt. 

Acer Predator XB252Q

Acer Predator XB2 XB252Q bmiprz

De Acer Predator XB252Q is weer een heel ander beestje: ook voorzien van G-sync, maar dan voor de aansturing van een full hd-paneel met een snelle 240 beelden per seconde. Ook hier perst Acer er standaard de hoogste responstijden uit, maar wel met een hele hoge overshoot als prijs. In de normal-instelling is de balans beter. Over de gehele linie is deze Predator-monitor heel indrukwekkend. Hij heeft echter één probleem: de ASUS concurrent is in vrijwel alle opzichten beter afgesteld en vergelijkbaar geprijsd. De sRGB-modus is bij dat merk daadwerkelijk functioneel, bij Acer is hij door de hoge en niet te wijzigen helderheid niet echt bruikbaar. Ook in standaardmodus heeft Acer de kleurafstelling minder goed op orde.

Acer Predator XB2 XB252Q bmiprz Acer Predator XB2 XB252Q bmiprz

Toch kunnen we ons voorstellen dat je de voorkeur geeft aan de XB252, want hij heeft een subtieler design en is gemiddeld genomen iets goedkoper. Voor gaming zal je de kleine kleurverschillen niet merken. Dat geldt ook voor het relatief wat hogere stroomverbruik, maar gezien het beduidende verschil met de rest van de 240Hz modellen is dat wel vermeldenswaard.

 

AOC

AOC lanceerde vorig jaar het nieuwe merk Agon en rolt nu in hoog tempo scherp geprijsde gamingschermen uit die voorzien zijn van aardige extra’s, zoals een bedrade afstandsbediening die we tot dusver alleen van BenQ kenden, een houder voor de hooftelefoon en een markering voor je favoriete hoogte-instelling van het paneel. De aluminium voeten en scherpe lijnen zorgen voor een markant uiterlijk, zonder dat het schreeuwerig overkomt.

AOC Agon AG271QX

AOC Agon AG271QX

De Agon AG271QX hebben we eerder al uitgebreid besproken en hier volstaan we dan ook met een samenvatting. Het is een scherp geprijsd en goed presterend 27-inch wqhd-model met Freesync, dat zich in alle opzichten kan meten met de rechtstreekse concurrent van marktleider ASUS, de MG278Q. Vermeldenswaard is de minimale helderheid van wit, die is met nog geen 35 cd/m² lekker laag: ook in het donker kan je dus gamen zonder verblind te worden. Ook is de uniformiteit erg goed. De kleurweergave is heel behoorlijk en met de responstijden is werkelijk niets mis.

 

AOC Agon AG251FZ

AOC Agon AG251FZ

De Agon AG251FZ is het tweede model van dit merk in deze test. Aanvankelijk wilden we de bijzondere 24” wqhd-modellen van deze lijn meenemen, maar die zijn dermate uniek (geen enkel ander merk biedt deze combinatie als gamingmonitor) hebben we bewaard voor een aparte review. Hier bespreken we AOC’s versie van het inmiddels roemruchte 240Hz paneel van AUO.

De Agon AG251FZ is voorzien van een Freesync scaler en is sinds de introductie snel in prijs gedaald van zo’n 500 euro naar pakweg 440 euro nu - daarmee is het met afstand het goedkoopste 240Hz scherm. Wil je hem hebben, dan moet je er snel bij zijn: naar verluidt gaat AOC dit model niet lang meer voeren, omdat het te weinig animo ziet voor de combinatie van full hd, 240 Hz en een relatief hoge prijs. Ook de op Gamescom nog aangekondigde G-sync tegenhanger schijnt niet op de markt te gaan verschijnen.

AOC Agon AG251FZ AOC Agon AG251FZ

Qua eigenschappen lijkt de AG251FZ sterk op het model van BenQ, al ontbreken de ‘oren’ die dat merk meelevert. AOC integreert wel luidsprekers en stelt het paneel beduidend agressiever af. Dat heeft als positieve uitwerking dat de vereiste responstijd ruimschoots behaald wordt, het nadeel is een forse overshoot van 37%; dat is wat meer dan we willen zien. Alle 240Hz monitoren die we tot dusver testten lijken enige input lag te hebben; mogelijk kan onze 60Hz Leo Bodnar tester hier niet goed mee overweg, maar de AG251FZ laat consequent 7 à 8 ms méér noteren, wat we toch moeten vermelden, al zien we in de praktijk geen verschil met een crt-monitor. Verder onderscheidt dit scherm zich positief met zijn uniformiteitsscores en qua kleurafwijking is het de een-na-beste 240Hz monitor; in sRGB-modus is het zelfs de beste.

 

ASUS

ASUS is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van monitoren, en er zijn weinig merken die zo'n uitgebreid assortiment hebben als deze Taiwanese fabrikant. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf de nodige nieuwe modellen aan (met rgb-verlichting...) maar die mochten we nog niet in ons lab verwelkomen. Voor deze test nemen we in de grafieken de eerder besproken MG248Q en de PG248Q mee, maar die behandelen we hier niet meer apart - daarvoor kan je bij onze review van eerder dit jaar terecht. 

ASUS MG278Q

Asus MG278Q

De ASUS MG278Q is momenteel zo’n beetje het scherm om te verslaan als je als fabrikant een wqhd-monitor met 144Hz frequentie op de markt wilt brengen. Het heeft een uitstekend tn-paneel met dunne randen, prima responstijden en verrassend goede kleurweergave. Het staat op een ergonomische voet en is voorzien van alle wenselijke aansluitingen. Hoewel niet meer het jongste model in deze test is het nog altijd een aanrader.

Asus MG278Q

Er is ook een versie met G-sync, de PG279Q - dat model heeft ook een ips-paneel (ahva van AU Optronics, om precies te zijn) en kost een lieve duit meer. De MG279Q is minder duur, en heeft ook een ips-paneel, maar doet Freesync tot 90Hz. Deze modellen kon ASUS ons niet meer leveren voor een hertest met de nieuwe procedure, onze eerdere review kan je hier vinden.

ASUS PG258Q

Asus RoG Swift PG258Q

Gelukkig kon ASUS moeiteloos nog een ander, nieuwer model aanleveren, en de PG258Q (eerder al uitgebreid gereviewd) is qua techniek het neusje van de zalm. In deze monitor met bijzondere en ergonomische voet treffen we AUO’s native 240Hz paneel aan en ASUS combineert het in deze uitvoering met Nvidia’s G-sync scaler. Doorgaans betekent dat niet alleen een stevige prijs (dit is de duurste 240 Hz monitor in de test), uitstekende responstijden en een minimum aan input lag, maar ook teleurstellende kleurweergave zonder mogelijkheid die goed te corrigeren.

Asus RoG Swift PG258Q

In de PG258Q gaat het eerste onverkort op (al zien we met onze Leo Bodnar tester ook bij dit model zo’n 8 ms input lag, die we dan weer niet terugzien in de vergelijking met een crt-beeldbuis), maar het tweede zeker niet. De kleurafstelling van dit scherm is bijzonder goed, met een kleurfout die we doorgaans alleen tegenkomen op monitoren voor de professionele grafische markt. Ook zwartwaarde en contrast zijn uitstekend. We zouden ASUS bijna verdenken van het aanleveren van een zogeheten ‘golden sample’. Echter, omdat alle 240Hz modellen duidelijk bovengemiddeld scoren qua kleurweergave, moeten we concluderen dat ASUS simpelweg meer aandacht aan de afstelling heeft besteed. Dat geldt ook voor het design, met de naar onder gerichte verlichting onder de asymmetrische voet is het een opvallende verschijning. Het zal niet iedereen aanspreken, maar bijzonder is het wel.

BenQ

BenQ noemt zijn gaming-monitoren sinds een tijdje ‘Zowie’, naar de muizenfabrikant die het enige tijd geleden overnam. Het richt zich hiermee primair op ‘pro’ gamers oftewel e-sporters. Zowel de XL2735 als de XL2540 (lees vooral ook onze eerdere uitgebreide review) zijn dan ook met name op die groep gericht. Beide schermen hebben veel gemeen, zoals een bedrade afstandsbediening om snel tussen voorkeursinstellingen te wisselen, een uitklapbare haak om een headset op te hangen, een ondiepe voet waardoor je het toetsenbord dicht op het scherm kunt leggen en optionele ‘oren’ die je ter linker- en rechterzijde kunt bevestigen om afleiding van wat zich naast het scherm afspeelt buiten te sluiten.

BenQ XL2735

BenQ Zowie XL2735

Verschillen zijn er ook: de XL2735 heeft Freesync noch G-sync, opmerkelijk tegenwoordig, maar biedt wel 144Hz op een resolutie van 2560x1440 beeldpunten en anti-motion-blur dankzij een zogenaamd scanning backlight. Die werkt aardig, maar we zagen minder verschil dan bij het scherm van Samsung. Bovendien zorgt deze voorziening voor een stevig prijskaartje, de gemiddelde prijs benadert die van met die van vergelijkbare monitoren met G-sync scaler. Daardoor is de XL2735 een stuk prijziger dan de concurrentie in deze test. Tenzij je het zeer lage verbruik of de motion blur een grote meerwaarde vindt, is hij daardoor lastig zonder meer aan te raden.

BenQ XL2540

BenQ Zowie XL2540

De XL2540 is een sterkere kandidaat. BenQ kon als dochterbedrijf van AUO als eerste een monitor met het native 240Hz paneel (inclusief Freesync, maar BenQ maakt daar zelf geen gewag van, volgens een woordvoerder van het bedrijf omdat het niet gelooft in synchronisatie bij hoge frame rates) aanbieden en er blijft weinig te wensen over op dit model. Het biedt zo ongeveer alles wat je als (semi-)professionele CS:GO speler zou willen, maar kanttekeningen hebben we ook. Zo is de overdrive eigenlijk net iets te conservatief ingesteld, want we halen geen ‘rise’ tijd van 4,1 ms – noch bij zwart naar wit, noch bij donker- naar lichtgrijs. Dat betekent dat je in theorie (hele milde) ghosting kunt ervaren.

BenQ Zowie XL2540 BenQ Zowie XL2540

Aan de andere kant: de bij alle 240Hz modellen zeer licht aanwezige input lag is bij de XL2540 het laagst, de overshoot is met afstand het kleinst en het scherm is het zuinigste in deze klasse. Bovendien zijn de horizontale kijkhoeken opmerkelijk goed (we hebben het meermaals nagemeten). De kleurafstelling is dan weer wat minder, maar dat is niet het allerbelangrijkste bij een gamingscherm.  Voor alle afwegingen van BenQ is zeker wat te zeggen, waardoor we de XL2540 onverkort kunnen aanraden. Overigens heeft BenQ op Gamescom dit jaar aangekondigd met een variant met 'Dynamic Accuracy' oftewel 'DyAc' te komen, de XL2546. Die gaat nog 100 euro meer kosten en zelfs BenQ zelf geeft aan dat dit model alleen meerwaarde biedt voor wie zijn geldt verdient met CS:GO.

Dell

Dell S2716DG

We wilden graag ook de 24-inch uitvoering van Dells gaming-monitorreeks testen, maar ons sample bleek niet goed te functioneren en een tweede kon Dell niet tijdig aanleveren. Gelukkig testten we de populaire 27-inch uitvoering al eerder en kunnen we dus in elk geval deze SG2716DG meenemen. De populariteit van dit scherm zit hem in elk geval deels in de gunstige prijs: het is ook frequent rond de 630 euro te vinden en dat is redelijk scherp voor een wqhd-beeldscherm met 144Hz frequentie en G-sync scaler.

Dell S2716DG

Verder is de S2716DG eigenlijk zo rechttoe-rechtaan als het maar kan. Ondanks het wat zakelijke uiterlijk is het een gaming-scherm pur sang, met de laagste responstijden, maar ook een erg agressief ingestelde overdrive, waardoor je niet ontkomt aan artefacten bij bewegingen. Er is geen sprake van noemenswaardige input lag. De kleurafstelling van het tn-paneel is matig: de kleurtemperatuur is te hoog, evenals de zwartwaarde. Het contrast is aan de lage kant en de gemiddelde kleurfout is nog wel acceptabel, maar de grijsafwijking is behoorlijk hoog. Zoek je echter een relatief voordelige wqhd-scherm met G-sync, dan moet je de SG2716DG alleen al vanwege de prijs overwegen.

 

Eizo

Eizo Foris FS2735

De Eizo Foris FS2735 is niet meer de jongste, maar nog altijd verkrijgbaar én bijzonder. Dit 27-inch wqhd-model is een van de weinige in de test met een ips-paneel, maar dat verklaart de zeer hoge prijs slechts gedeeltelijk. Eizo heeft ook een Bluetooth-module ingebouwd waarmee je het scherm vanaf je smartphone kunt bedienen, en levert software mee om het geheel naar je hand te zetten. Zo kun je per toepassing of game het automatisch de juiste voorkeursinstelling laten activeren. In onze uitgebreide eerdere review kan je alle details over dit scherm in geuren en kleuren (nou ja, kleuren in elk geval) teruglezen.

Qua kleurweergave benadert de FS2735 de perfectie en ook de responstijden zijn ruimschoots voldoende. Ondanks de wat hogere leeftijd is het predicaat ‘ultiem’ nog altijd gerechtvaardigd, maar voor de meesten zal een betaalbaarder model (de concurrentie is zo’n 300 euro goedkoper) meer voor de hand liggen, en blijft de FS2735 iets om over te dromen.

 

Iiyama

Iiyama heeft onder het submerk G-Master alweer de nodige tijd een kleine, maar interessante selectie gaming-monitoren. Het merk slaagt er in onze tests vaak in om zich te onderscheiden met een bijzonder goede prijs-prestatieverhouding. We bespreken drie modellen, waaronder het eerste 144Hz wqhd-scherm van het merk.

Iiyama G-Master GB2783QSU

Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1

De 27-inch ‘Silver Crow’ GB2783QSU kwam eerder al uitstekend uit onze test. Weliswaar gaat de verversingsfrequentie niet verder dan 70Hz, maar het scherm kost dan ook nog geen 350 euro. Toch zet het responstijden neer die prima kunnen meekomen met die van de duurdere concurrentie en heeft het de laagste input lag op basis van onze Leo Bodnar-test. Ook is het een van de zuinigste 27-inch schermen. Qua afstelling is het op zichzelf niet slecht, maar blijft het wat achter bij de duurdere concurrenten. Voor gaming is er prima mee te leven, en is de wat warmere kleurweergave niet per se een nadeel. De matige zwartwaarde is het zwakste punt.

Iiyama G-Master GB2760QSU-B1

Iiyama G-Master GB2760QSU-B1

De nieuwe gaming-topper van Iiyama is de GB2760QSU-B1. Wie een beetje thuis is in de naamgevingsmethodiek van het merk, weet dan dat het gaat over een model in de 'Red Eagle' lijn binnen de G-Master gamingschermen, met een wqhd-resolutie. Met een prijs van zo'n 459 euro is het, zoals we gewend zijn van dit merk, scherp geprijsd. Het eerstvolgende goedkoopste model met 2560x1440 pixels en een 144 Hz refresh rate kost pakweg 50 euro meer.

Iiyama G-Master GB2760QSU-B1 Iiyama G-Master GB2760QSU-B1

Iiyama combineert het tn-paneel met een Freesync-capabele scaler met een conservatief bereik van 48-144 Hz, dual-lnk dvi, hdmi 1.4 en displayport 1.2. Audio in- en uitgangen, speakers en een usb 3.0 hub konden er ook nog allemaal af voor deze prijs, en het paneel staat ook nog eens op een in hoogte verstelbare voet. Heel opvallend ziet het er niet uit, maar sommige gamers waarderen dat juist. De dunne randen aan boven- en zijkanten zullen ook in de smaak vallen.

Vergelijken we de GB2760QSU-B1 met de twee meest voor de hand liggende concurrenten in deze test, de AOC AG271QX en de ASUS MG278, dan zien we dat die een wat groter Freesync-bereik hebben, maar dat Iiyama de laagste responstijden uit het paneel weet te persen. Dat gaat daardoor wel gepaard met een iets grotere, maar nog acceptabele overshoot. We meten ook pakweg 2 ms meer input lag, maar in de praktijk zien we het niet terug. Bij de overige testresultaten merken we dat de minimale helderheid nogal aan de felle kant is, met 124 cd/m², terwijl de maximale helderheid een oogverblindende 450 nits is. Het contrast is prima, de kijkhoeken zijn opvallend goed voor een tn-paneel. De kleurtemperatuur is mooi neutraal, de kleurfout is met 4,62 wat hoger dan we zouden willen zien, voor de grijsafwijking gaat dat nog meer op. Onder de streep is deze Red Eagle een prima toevoeging aan het gamingassortiment van Iiyama.

Iiyama G-Master GB2488HSU-B3

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B3

De ‘Red Eagle’ GB2488HSU-B3 is alweer de derde versie van dit scherm (vandaar de B3-aanduiding). Met een gemiddelde prijs van nog geen 300 euro is het de goedkoopste deelnemer aan deze test, een 24-inch 144Hz model zonder toeters of bellen, maar wel voorzien van Freesync met een bereik van 35-144Hz, alle wenselijke aansluitingen en een verrassend goede, mooi neutrale kleurweergave. Voornaamste minpunt is een lichte, maar met de Leo Bodnar tester meetbare input lag – die we amper terugzien in de vergelijking met de crt-monitor, maar waarmee de meest veeleisende gamers wel rekening moeten houden. De responstijden en overshoot-ratio zijn dan weer uitstekend.

LG

LG was lange tijd praktisch afwezig op de gamingmarkt, het merk leek er de voorkeur aan te geven zich te richten op superbreedbeeld 21:9 modellen. Die focus heeft het nog steeds, maar in navolging van Samsung is het ook dit Koreaanse merk niet ontgaan dat 'gaming' begint met de g van 'geld verdienen' en dus heeft het dit jaar een flink aantal nieuwe modellen geïntroduceerd. De meeste daarvan kregen we pas te zien op de IFA-beurs eerder deze september en zullen pas later in ons testlab arriveren, maar een 16:9-monitor met gaming-kenmerken wist LG ons al te bezorgen. (Over het nieuwe 21:9 gamingscherm kan je in onze eerdere wide full hd-vergelijkingstest teruglezen).

LG 24GM79G-B

De LG 24GM79-B is de opvolger van de 24GM77, lange tijd de enige gamingmonitor in LG's assortiment. Net als dat model is het aantrekkelijk geprijsd, je kunt het volgens onze Prijsvergelijker al voor 250 euro bestellen, al zien we 299 euro bij winkels die het daadwerkelijk op voorraad hebben. Daarmee is het vergelijkbaar geprijsd met de 24-incher van Iiiyama in deze test.

LG 24GM79G-B LG 24GM79G-B

Net als dat model staat de 24GM79-B op een in hoogte verstelbare voet. Het tn-paneel heeft een vrij brede omlijsting en kan aangestuurd worden middels een van de twee hdmi 2.0-ingangen of displayport 1.2. Er is een audio-uitgang, een geïntegreerde usb 3.0-hub en ook luidsprekers heeft LG aangebracht. Freesync wordt ondersteund, maar alleen tussen 56 en 144 Hz. Een handige feature zijn de toegankelijke knoppen onder de onderrand, waarmee je snel een voorkeuze-instelling kunt selecteren. Dat werkt beter dan het gangbare gepriegel met onzichtbaar weggestopte knopjes. Waar LG in de 24GM77 nog een soort anti-motion blur op basis van black frame insertion toepaste, is de 'motion blur reduction' bij de opvolger puur marketing van de geclaimde 1 ms responstijd. Wel heeft LG een functie met de naam Dynamic Action Sync toegevoegd, die input lag moet voorkomen.

Qua responstijden is deze monitor net wat minder snel dan zijn voorganger, maar nog altijd ruimschoots voldoende snel om de verversingsfrequentie bij te benen. Van noemenswaardige input lag is inderdaad geen sprake. Een minpunt is dat de minimale helderheid met 112 cd/m² nog feller is dan de 88 cd/m² van de GB2488HSU-B3, maar de zwartwaarde en het contrast zijn wel (iets) beter dan van dat model. De uniformiteit is vergelijkbaar, de kijkhoeken zijn marginaal beter. Helaas heeft LG een potje gemaakt van de kleurafstelling, door de kleurtemperatuur van 5962 K is sprake van een zichtbaar kleurzweem, en de kleurfout van 5,51 is niet meer van deze tijd - ter vergelijking, Iiyama levert hier 2,29 af. De grijsafwijking van 8,18 is helemaal slecht, terwijl het gemiddelde gamma met 2,45 veel te hoog is, waardoor details in donkere schermdelen zullen verdwijnen.

LG heeft ons laten weten dat het een tweede sample opstuurt, omdat deze resultaten volgens het bedrijf niet overeenkomen met wat elders is geconstateerd; mogelijk betreft het een slecht afgesteld pre-productie exemplaar.

Samsung

De modellen van het laatste merk dat we bespreken zijn in meerdere opzichten misschien wel de meest bijzondere. Samsung keerde eind vorig jaar na ruim zes jaar afwezigheid weer terug in de markt voor gaming-monitoren en maakte met de CFG70-serie, bestaande uit vooralsnog een klein aantal modellen, direct een statement. Voor dit artikel bespreken we nog even kort de C24FG70 en daarnaast de C27FG73; binnenkort bekijken we Samsungs tweede generatie, de HG70.

Samsung C24FG70

Samsung C24FG70

Samsungs gamingmonitoren hebben een sterk gebogen paneel op basis van va-technologie van eigen makelij, wat zorgt voor een uitstekend contrast. Doorgaans staat va niet bekend om goede responstijden, maar bij de C24FG70 die wij testten was daar niets van merkbaar – sterker, het is het enige scherm dat zonder overdrive al de voor de verversingsfrequentie vereiste responstijden behaalt. Met 144Hz op full hd lijkt Samsung misschien niet zo vooruitstrevend, maar dat compenseert het ruimschoots door een aanmerkelijk groter kleurbereik dankzij toepassing van quantum dots in het backlight en motion blur reduction technology, zoals Samsung het noemt, om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Samsung C24FG70

Beide werken voortreffelijk en zorgen voor een beeldkwaliteit die zichtbaar beter is dan die van de concurrentie. De diep verzadigde kleuren en het gestoken scherpe bewegende beeld maken dit model tot een aanrader. De bijzondere vormgeving en de uitstekende interface zijn de kers op de taart. Was de C24FG70 bij introductie behoorlijk aan de prijs, inmiddels zien we dit scherm breed aangeboden worden voor 349 euro en zelfs voor een tientje minder is het goed verkrijgbaar. Dat is zonder meer een prima prijs voor de geleverde kwaliteit.

 

Samsung C27FG73

Samsung C27FG73

Hoe fraai de ophanging van de C24FG70 ook is, deze voet was voor veel gamers een kritiekpunt, doordat het toetsenbord niet voldoende dicht op het scherm kon worden geplaatst. Met de FG73-variant kwam Samsung snel tegemoet aan deze kritiek. Deze modellen hebben wel nog een in hoogte verstelbare voet, maar dan zonder de kenmerkende 'knik' van de FG70. Door de t-vorm van de basis is deze zeer ondiep.

Samsung C27FG73

Wij testten het 27-inch model, met een full hd-resolutie en voorzien van de kenmerkende curve van het va-paneel. Dit wordt aangestuurd met 144 Hz en ondersteunt Freesync, zij het net als bij de C24FG70 met een beperkt bereik van 70-144 Hz. We treffen twee keer hdmi 1.4 en een displayport 1.2-ingang, en verder alleen een audio-uitgang. Doordat ook dit model beschikt over een anti-motion blur scanning backlight, kunnen we niet met overdrive actief de responstijd meten. Echter, ook zonder overdrive zijn deze al ruimschoots voldoende snel voor de verversingsfrequentie.

De minimale helderheid van de FG73 is mooi laag, de maximale helderheid is naar moderne maatstaven niet enorm, maar nog altijd ruim voldoende voor vrijwel elke denkbare omgeving waarin je gaat gamen. Het contrast is uitstekend. De uniformiteit van wit van het scherm is prima, maar bij zwart zien we behoorlijk grote verschillen in helderheid. De kijkhoeken zijn niet het sterkste punt, dit is een scherm waar je bij voorkeur recht voor blijft zichtten. De kleurafstelling is net als bij het kleinere model bijzonder goed, met een mooi neutrale kleurtemperatuur en een zeer lage kleur- en grijsafwijking.

Helderheid en contrast

We vergelijken op deze en de volgende pagina's alle zestien besproken modellen, aangevuld met de eerder dit jaar gereviewde ASUS MG248Q en PG248Q. Ook hebben we op verzoek de PG279Q na publicatie nog toegevoegd. Voor deze review hebben we zoveel mogelijk monitoren op basis van onze moderne procedure getest, maar een aantal konden de betreffende fabrikanten niet opnieuw beschikbaar stellen, waardoor meetgegevens in sommige testonderdelen ontbreken. De responstijden en input lag-resultaten zijn echter voor alle besproken monitoren vergelijkbaar, want gebaseerd op dezelfde procedure. 

De 24-inch 144 Hz-modellen zijn te herkennen aan een groen balkje, de 24-inch 240 Hz-monitoren hebben een zwart balkje in de grafieken. De 27-inch wqhd-monitoren hebben we blauw gekleurd, de 27-inch full hd-deelnemer is geel van kleur.

We beginnen met de maximale helderheid, van belang voor wie wil gamen in een fel verlichte omgeving, bijvoorbeeld lekker in de baas z'n tijd onder het systeemplafond met tl-buizen. De Iiyama GB2760QSU-B1 is hier nipt het felste, met afgerond 450 cd/m². Zolang je niet onder een lichtbak aan de slag gaat, is feitelijk 150 nits al prima, vanaf 250 cd/m² keuren we het goed - en alle modellen halen dat, al komt de C27FG73 van Samsung vervaarlijk dicht in de buurt van die ondergrens. 

De meeste game-activiteiten zullen eerder plaatsvinden in een schaars verlicht onderkomen dan in het zonlicht, en de minimale helderheid van wit is dan ook van groter belang dan de maximale lichtproductie. Hier voeren de Samsung C27FG73 en de AOC Agon AG271QX duidelijk het veld aan, met een zeer bescheiden 34 en 35 nits respectievelijk. Veel andere modellen komen toch wat feller uit de bus, maar geen enkel model maakt het zo bont als de Iiyama GB2760QSU, die zelfs bij minimale helderheid nog een ware lichtbak is. Voor het idee: 120 cd/m² is de helderheid die doorgaans wordt aanbevolen voor kleurkritische workflows - doorgaans wel met een kap rond het scherm, maar toch, uitstekend werkbaar.

Bij de helderheid van zwart wanneer we de schermen instellen op 150 cd/m² voor wit staan twee modellen met stip op één en dat zijn de enige twee monitoren met een va-paneel in deze test, de twee Samsungs. Acer weet hier met de Predator XB271HU ook een zeer imposant resultaat neer te zetten (zeker voor een ips-paneel), de rest hobbelt er zo'n beetje achteraan, waarbij de MG248Q en de PG248Q duidelijk hekkensluiters zijn.

Zetten we de helderheid op maximaal, dan is het beeld na de top-2 toch even anders, de 240 Hz monitoren blijken hier behoorlijk matig met zwartwaardes boven de 0,4 cd/m², zeker de Acer XB252Q valt tegen met ruim 0,5 nits. Dat is eerder donkergrijs. Maar goed, zoals gezien zal je de helderheid in de praktijk zelden tot nooit op maximaal zetten.

Bij het contrast is het verhaal wederom duidelijk: Samsungs va-techniek staat op één, de rest volgt op gepaste afstand, maar de Acer XB271HU onderscheidt zich positief (die hoge prijs vraagt dat ook wel, maar wordt tot dusver wel waargemaakt).

 

Uniformiteit

Een gelijkmatige verlichting door de backlight zorgt voor kleurechtheid over het hele paneel en is dus iets wat je niet moet onderschatten. Extreem ongelijkmatige verlichting levert storende zaken op als clouding of zelfs backlight bleeding, maar daar heb je doorgaans alleen last van in vrij specifieke scenario's, bijvoorbeeld als je in het donker naar een 2,39:1 film op een 16:9 scherm zit te kijken.

We doen uitvoerige metingen op 15 segmenten van elk scherm om de hoogste en laagste gemeten helderheid bij wit én zwart in kaart te brengen. Op de voorgaande pagina's tref je de schermafdrukken met de meetresultaten van elk individueel scherm aan, hier houden we het bij de vergelijking - onderaan deze pagina zie je wel nog een toelichting voor hoe de meetresultaten te interpreteren.

Qua uniformiteit van wit is geen enkel van de gamingschermen slecht, maar de Samsung C27FG73 en de AOC Agon AG251FZ zetten hier wel zeer goede resultaten neer.

Bij zwart is het een ander verhaal. Laten we wel eerst weer even vermelden dat de verschillen in absolute waardes hier veel kleiner zijn, tiende nits is waar het over gaat. Dat wordt uitvergroot doordat we de relatieve verschillen tonen, maar bij de PG248Q en de Samsung C27FG73 zijn er wel duidelijk érg grote verschillen tussen het zwartste en het minst zwarte zwart. De vier modellen daarboven zijn ook niet heel sterk, bij de rest zal het gaan over verschillen die te klein zijn om door de meeste ogen gezien te worden.

Zoals gezegd vind je de deelmetingen bij elke afzonderlijk besproken monitor. Daarbij moet je onderstaande even in het achterhoofd houden.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

De kleurweergave beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte en dan valt op dat de Acer Predator XB271HU als enige een echt groter kleurbereik heeft, en dus meer verzadigde kleuren. Ook de beide Samsungs doen het erg goed - die halen op blauw exact de sRGB-waarde en gaan er op rood en groen duidelijk overheen, maar onze software interpreteert het dan toch als 100%. Feitelijk is de dekking bij alle modellen behoorlijk goed, zeker als je bedenkt dat het merendeel een tn-paneel aan boord heeft. Alleen bij de vier onderaan in de grafiek zijn de kleuren in vergelijking wat fletser, al zal je het in de praktijk niet merken tot je er een echt beter scherm naast zet.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is wisselvallig, maar opvallend veel modellen komen toch heel aardig tussen de 6000 en 7000 K uit, en heel wat modellen weten de 6500 K ook te benaderen. Uitschieters naar boven zijn de twee 24-inch monitoren van ASUS, zeker de MG248Q wordt te blauw. De andere kant op zijn de Iiyama GB2783QSU en de LG 24GM79G-B, waar het beeld een wat warme gloed krijgt.

Kleurafwijking

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000-norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Laten we beginnen met zeggen dat de ingenieurs bij ASUS, AOC en Iiyama zich bijna te veel moeite hebben getroost - we hebben het hier immers over gaming monitoren - want waardes die de 2 benaderen zijn echt heel erg goed. Ook de beide Samsungs en de Acer XB252 zetten uitstekende waardes neer. Daarna wordt het allemaal wat minder, en zeker vanaf de GB2783QSU begint de kleurfout wat groot te worden. Bij de onderste vier vinden we het anno 2017 eigenlijk niet meer acceptabel - zeker als je ziet wat mogelijk is.

Bij de grijsafwijking zien we wederom dat de AOC AG251FZ, Samsung C24FG70 en ASUS PG258Q extreem goede waardes laten noteren. De ASUS PG248Q is in vergelijking simpelweg een blamage en ook van LG hadden we voor de 24GM79G-B echt wat meer verwacht.

Individuele metingen vind je op de voorgaande pagina's, per product - inclusief van sRGB-modi, indien aanwezig.

Gamma 

De gammawaarde moet op 2,2 uitkomen en bij voorkeur ook over het grijsverloop consistent zijn, en de meeste modellen weten dat ook wel te leveren. De LG 24GM79G-B gaat hier de mist in, want de waarde van 2,45 betekent onherroepelijk detailverlies in donkere delen van het beeld. Dan biedt het scherm - zoals vrijwel al deze monitoren - wel een functie om detail in zwart zichtbaarder te maken, maar beter gaat het uit de doos gewoon goed. Ook de ASUS PG248Q heeft een te hoog gemiddeld gamma. Een te laag gamma is minder storend, maar betekent potentieel ook detailverlies in lichte beelddelen. De MG248Q en de beide BenQ's, alsmede de GB2783QSU moeten hier alle beter hun best doen.

Ter vergelijking, een slecht en een goed voorbeeld van het gammaverloop:

LG 24GM79G-B Samsung C27FG73

Kijkhoeken

Onze kijkhoekmetingen laten zowel de afname in helderheid zien als ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. 

Opvallend is dat de 24,5" 240Hz modellen het overwegend erg goed doen - het is een aardige indicatie dat nieuwste generatie tn-panelen beduidend beter zijn dan oudere exemplaren, zoals we aantreffen in de oudere 24" 144Hz modellen. Ook opvallend is dat kijkhoeken niet het sterkste punt zijn van de gebogen Samsung monitoren, en de BenQ XL2735 komt hier verrassend matig uit de test naar voren - mogelijk is de DyAc techniek hier een factor, maar we kunnen dat niet achterhalen.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

  

Gaming: responstijd en inputlag

De pagina waar iedereen naartoe gaat als het om gaming monitoren gaat: hoe snel zijn die schermen nou helemaal? Dat hebben we uitvoerig doorgemeten. Omdat het gaming monitoren zijn, tonen we zowel rise als fall tijd afzonderlijk, als de gecombineerde waardes, en we doen dat in de standaardmodus ('zoals 'ie uit de doos komt'), met maximale overdrive én bij de optimale instelling.

De optimale overdrive waardes definiëren we als gecombineerde rise/fall responstijden van, indien mogelijk, 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Als we doorscrollen naar de grafieken voor optimale overdrive, zien we bij vrijwel alle modellen heel lage getallen. De uitzondering is de van een ahva (ips) paneel voorziene Acer Predator XB271HU, die blijft bij zwart-wit-zwart transities toch wat achter. Het mag geen naam hebben, want het is nog altijd voldoende snel voor de native verversingsfrequentie dus ook bij het snel doorscrollen van tekst zal je geen troebele beelden zien.

Bij de 20-80-20 overgang zien we wat opmerkelijks, de BenQ XL2540 zit daar helemaal onderin - dat komt omdat BenQ ervoor heeft gekozen de overshoot heel laag te houden. De consequentie is wel een 'optimale' rise tijd van 4,8 ms en dat is meer dan de 4,2 ms die voor 240 Hz benodigd zijn. Het verschil is echter dermate klein, dat je het zeer waarschijnlijk niet gaat merken.

Die overshoot dan, want alle schermen zijn duidelijk meer dan snel genoeg voor de beloofde frequenties. Die is bij de Dell S2716DG - die de best reactietijden laat noteren - echt storend hoog en dat geldt helaas ook voor de AOC Agon AG251FZ. Van de 240 Hz schermen heeft ASUS wat ons betreft de beste compromis gevonden. De Acer XB252 en de XB271HU hebben ook meer overshoot dan we zouden wensen. 

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

In vergelijking met een beeldbuismonitor meten we bij geen van deze modellen significante input lag. Pakken we de Leo Bodnar tester erbij, dan zien we de nodige variatie, waarbij de Iiyama GB2488HSU-B3, Acer XG270HU en AOG AG251FZ waardes laten noteren waar we de wenkbrauwen van fronsen. Ook de Acer XB252 lijkt enige vertraging in zich te hebben, maar alle 240 Hz modellen vertonen zoals we al schreven wat input lag in combinatie met deze tester. Het zou kunnen dat deze gewoon niet goed overweg kan met deze panelen. Hoe dan ook lijkt het behoorlijk te nivelleren als we de input lag onderaan meten - dus inclusief de verversingstijd.

 

Energieverbruik

Wie een krachtige cpu en een nog krachtiger videokaart toepast om zoveel mogelijk frames per seconde te genereren, ligt vermoedelijk niet wakker van een wat hogere rekening van de lokale energieboer. Toch is het aardig om even te kijken naar het verbruik van de schermen. Bij maximale helderheid is de BenQ XL2540 onbetwist het meest zuinig, terwijl de AOC Agon AG271QX - een wqhd-monitor - nipt het meest verbruikt. Opvallend is dat de Samsung C27FG73 minder verbruikt dan de 24-inch metende familie, vermoedelijk omdat het gewoon minder helder is. Van de 27-inch wqhd-schermen zijn die van BenQ en Dell met afstand de meest zuinige, bij maximale helderheid.

Stellen we de schermen allemaal netjes af op een helderheid van 150 nits in het midden, dan is het beeld compleet anders. Het zuinigste scherm is dan de ASUS MG248Q, al is het verschil met de XL2540 niet noemenswaardig. De Acer Predator XB252 verbruikt opvallend veel, zeker omdat hier exact hetzelfde paneel in zit als in de 24,5-inch BenQ. De Iiyama GB2760QSU blijkt ook best zuinig, de C27FG73 valt juist helemaal terug.

In stand-by en uit is het verbruik bij allemaal keurig, behalve bij de ASUS PG248Q, die lange tijd nog 13W blijft verbruiken - een eigenaardigheid die we bij meer schermen met G-sync scaler hebben gezien, maar zoals er genoeg in deze test ook laten zien, is dat geen standaardgedrag.

 

Conclusie

Je hebt meer te kiezen dan ooit als je een nieuwe gaming monitor zoekt. Deze test biedt slechts een greep uit het totale aanbod, maar wel een aardige greep. Gelukkig kunnen we duidelijke aanraders aanwijzen. Voor (semi-)professionele spelers van ‘twitch’ first person shooters zijn 240Hz monitoren een kleine maar belangrijke verbetering die het verschil tussen verlies of winst kunnen uitmaken. Goedkoop zijn ze niet, en de vier modellen die we tot dusver hebben getest ontlopen elkaar weinig. Het ultieme model is de ASUS PG258Q, met uitstekende beeldkwaliteit én G-sync, bijzondere vormgeving en een goede balans tussen responstijden en overshoot. Hij ontvangt een Ultimate Product award. Omdat de meerwaarde van G-sync (of Freesync) bij 240Hz niet enorm groot is, kun je ook prima voor een model zonder die voorziening gaan. De BenQ Zowie XL2540 heeft dan wat ons betreft de beste afweging van de twee opties in de test tussen responstijd en overshoot, en belonen we met een Excellent Choice award; de AOC Agon AG251FZ heeft te veel overshoot naar onze smaak en lijkt ook wat meer input lag te hebben, maar hij kost dan ook bijna 100 euro minder - wil je op deze snelheid gamen, dan is het een Great Value model voor de huidige prijs. Haal hem zolang het nog kan...

Heb je niet per se 240Hz nodig, maar wil je wel gamen in full hd omdat je videokaart zich daar het beste bij voelt, dan is de beste monitor die je momenteel naar onze mening kunt kopen de Samsung C24FG70. Eerder beloonden we hem al met een Ultimate Product award, maar bij de huidige prijs is het gewoon een echte aanrader, oftewel een Excellent Choice. Die is er ook nog voor de ASUS MG248Q, die van de standaard 24-inch 144Hz monitoren met tn-paneel wat ons betreft de beste is - en hij is gemiddeld nog een paar tientjes goedkoper dan de Samsung, terwijl hij een groter Freesync bereik biedt (voor wie dat gebruikt).

Geef je de voorkeur aan meer pixels boven meer snelheid, dan zijn de ASUS MG278Q en de AOC Agon AG271QX beide extreem aan elkaar gewaagd en beide een goede keuze. We hebben een lichte voorkeur voor de AOC vanwege de handige afstandsbediening, maar beide ontvangen een Excellent Choice award. Een voordelig alternatief is de Iiyama G-Master Red Eagle GB2760QSU, die we met een Great Value award belonen. Wil je niet alleen veel pixels, maar ook nog G-sync en de voordelen van ips, dan is de Acer XB271HU een mooie keuze, maar wel met een exorbitant prijskaartje (zij het in deze selecte klasse niet uitzonderlijk duur). Daar is de Ultimate Product award voor uitgevonden.

Wil je per se onder de 300 euro een 144Hz monitor met Freesync, dan zijn de LG 24GM79G-B en de Iiyama Red Eagle GB2488HSU-B1 opties die je kunt overwegen. Echter, de prijs ligt dermate dicht bij enerzijds de ASUS MG248Q, anderzijds de Samsung C24FG70, dat we ze niet meer als Great Value kunnen bestempelen. Wil je een echt goedkope 144Hz monitor louter voor de snelheid, dan kan je rond de 250 euro oudere modellen vinden zonder Freesync. 


Acer Predator XB271HU
ASUS ROG Swift PG258Q


AOC Agon AG271QX
ASUS MG248Q
ASUS MG278Q
BenQ XL2540
Samsung C24FG70


AOC Agon AG251FZ
Iiyama G-Master GB2760QSU-B1


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Predator XB2 XB252Q bmiprz

Acer Predator XB2 XB252Q bmiprz

 • 24.5 inch
 • 1920x1080
 • 90 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 240 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1

421,08 €

3 winkels
Ultimate Acer Predator XB271HUbmiprz

Acer Predator XB271HUbmiprz

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • Nvidia G-Sync
 • 165 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

526,95 €

9 winkels
Acer Predator XG270Huomidpx

Acer Predator XG270Huomidpx

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
AOC Agon AG251FZ

AOC Agon AG251FZ

 • 24.5 inch
 • 1920x1080
 • 90 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 240 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1

348,54 €

3 winkels
Excellent AOC Agon AG271QX

AOC Agon AG271QX

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

369,00 €

6 winkels
Excellent Asus MG278Q

Asus MG278Q

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

429,00 €

7 winkels
Ultimate Asus RoG Swift PG258Q

Asus RoG Swift PG258Q

 • 24.5 inch
 • 1920x1080
 • 90 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 240 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1

520,99 €

10 winkels
Ultimate BenQ Zowie XL2540

BenQ Zowie XL2540

 • 24.5 inch
 • 1920x1080
 • 90 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 240 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1

449,00 €

5 winkels
Innovation BenQ Zowie XL2735

BenQ Zowie XL2735

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 270 cd/m²
 • 1000 : 1

586,76 €

1 winkel
Excellent Dell S2716DG

Dell S2716DG

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

498,63 €

6 winkels
Great Value Iiyama G-Master GB2760QSU-B1

Iiyama G-Master GB2760QSU-B1

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

329,00 €

10 winkels
Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B3

Iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B3

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

343,21 €

1 winkel
Great Value Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1

Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 70 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 24GM79G-B

LG 24GM79G-B

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

159,00 €

4 winkels
Excellent Samsung C24FG70

Samsung C24FG70

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

280,72 €

3 winkels
Samsung C27FG73

Samsung C27FG73

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

279,62 €

11 winkels
0
*