26 AMD socket AM4 moederborden review: de beste borden voor Ryzen

43 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Het socket AM4-platform
 3. 3. De chipsets: X370 vs. B350 vs. A320
 4. 4. AM4-lineups van ASRock & ASUS
 5. 5. AM4-lineups van Gigabyte & MSI
 6. 6. Intern: PCI-Express en storage
 7. 7. Intern: Stroomvoorziening
 8. 8. Connectiviteit: USB
 9. 9. Connectiviteit: Netwerk
 10. 10. Connectiviteit: Audio en video
 11. 11. Overklokfeatures
 12. 12. Test
 13. 13. Benchmarks (CPU)
 14. 14. Benchmarks (geheugen en GPU)
 15. 15. Benchmarks (USB 3.1)
 16. 16. Stroomverbruik
 17. 17. Geluidskwaliteit
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Toen AMD in de lente zijn Ryzen-processors introduceerde, brachten de verschillende moederbordfabrikanten voorzichtig enkele modellen op de markt. Inmiddels mogen AMD's nieuwe CPU's met recht een succes worden genoemd en is de markt voor socket AM4-moederborden groot genoeg om veel keuze te bieden. Dat werpt natuurlijk de vraag op: welk van deze 26 moederborden moet je kiezen voor je AMD Ryzen-systeem?

Het ligt het meest voor de hand om een socket AM4-moederbord te combineren met een Ryzen-processor, maar dat is niet je enige optie. De sinds kort verkrijgbare Bristol Ridge-APU's maken gebruik van exact dezelfde socket. Mocht je je afvragen waarom veel X370- en B350-moederborden monitoruitgangen hebben, ook al heeft Ryzen geen geïntegreerde GPU, dan is dat dus het antwoord.

Gigabyte A320MA-M.2 MSI B350 Gaming Pro Carbon

Asus Prime X370-Pro ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming
De socket AM4-moederborden in deze round-up verschillen in prijs van 70 tot meer dan 300 euro.

Van de volgende generatie APU's, Raven Ridge, weten we ook al zeker dat hij zal werken in socket AM4. AMD heeft beloofd dat deze socket ten minste tot 2020 zal worden ondersteund, wat in sterk contrast staat met de vrij korte levensduur van de meeste Intel-sockets. Dat kun je positief en negatief uitleggen: het is enerzijds fijn dat je zonder nieuw moederbord je processor kunt upgraden in de toekomst, maar anderzijds betekent het ook dat AMD tot 2020 geen dermate baanbrekende CPU's zal uitbrengen, dat een nieuwe socket nodig is.

Hoe dan ook doe je met een socket AM4-moederbord een toekomstvaste koop. Wellicht is dat een goede reden om wat meer uit te geven aan een luxer bord waar je lang mee zult doen, maar ook in het betaalbare segment hebben we heel wat opties getest. Op de volgende pagina's diepen we het Ryzen-platform nog even uit, daarna bespreken we de line-ups per merk en vervolgens kijken we wat de individuele moederborden precies te bieden hebben - zoals je van ons gewend bent in combinatie met heel veel testresultaten.

Het socket AM4-platform

Zoals we op de vorige pagina al schreven, is socket AM4 hét platform voor de komende jaren als het om AMD-processors gaat. De socket telt 1331 pinnen en is een zogenaamde PGA, wat betekent dat de pinnen op de CPU zitten in plaats van in de socket, zoals bij LGA het geval is.

Het is al jaren een trend om steeds meer zaken te integreren in de processor. Van de northbridge, vroeger het onderkomen van de geheugencontroller, hebben we al enige jaren geleden afscheid genomen. AMD gaat nu nog een stap verder en heeft van Ryzen in feite SoC's gemaakt: de processors leveren zelf onder meer M.2/SATA-poorten en een viertal USB-aansluitingen, zonder tussenkomst van de chipset. In theorie zou het dus mogelijk zijn om een socket AM4-moederbord zonder chipset te produceren, maar in de praktijk zijn de mogelijkheden daarvoor te beperkt.

De Ryzen-CPU's (codenaam Summit Ridge) bieden elk 24 PCI-Express 3.0-lanes. Zestien daarvan kunnen worden gebruikt voor één of twee (x8/x8) videokaarten, nog eens vier lanes zijn bestemd voor een M.2-slot dat rechtstreeks met de CPU verbonden is. Het staat fabrikanten vrij om te kiezen voor een M.2-slot met slechts twee lanes bandbreedte en de andere twee te gebruiken voor SATA-poorten, maar vrijwel altijd wordt de voorkeur gegeven aan een x4-slot. Ten slotte worden er op de achtergrond nog vier PCIe 3.0-lanes gebruikt voor de verbinding met de chipset.

Overigens is het goed om te weten dat de schroefgaten voor de montage van processorkoelers bij socket AM4 op een andere locatie zitten dan bij socket AM3(+). Koelers die met schroeven moeten worden bevestigd hebben daarom een nieuwe montagekit nodig, maar simpele modellen die alleen AMD's clipmounting gebruiken passen gewoon. Heb je al een luchtkoeler en wil je weten of er een AM4-montagekit beschikbaar is? Lees dan het artikel wat we daarover schreven. Als je sowieso een nieuwe koeler koopt, dan vind je via de volgende link een overzicht van alle socket AM4-processorkoelers.

De chipsets: X370 vs. B350 vs. A320

Voor socket AM4 zijn vooralsnog drie chipsets beschikbaar: X370, B350 en A320. Qua positionering zou je ze kunnen vergelijken met Intels Z270, B250 en H110. AMD heeft de chipsets overigens niet zelf ontwikkeld, maar dat uitbesteed aan ASUS-dochter ASMedia, die we kennen van onder meer de USB 3.1-controllerchips. Ze worden bij TSMC geproduceerd op het relatief oude 55nm-procedé.

X370 is de meest high-end chipset en biedt als enige de mogelijkheid om de zestien PCI-Express 3.0-lanes vanuit de videokaart te splitsen in twee keer acht. Zodoende kun je alleen met een X370-moederbord twee videokaarten combineren in CrossFire of SLI - CrossFire is in theorie ook mogelijk via een x4-slot uit de chipset met de B350-chipset, maar dat zouden we niet aanraden.

B350 biedt die mogelijkheid niet en heeft bovendien minder USB 3.0- en SATA-poorten, maar biedt net als X370 de mogelijkheid om je processor te overklokken. Daarbij ben je beperkt tot overklokken via de multiplier, wat wij geen bezwaar vinden - dat is immers verreweg de meest gebruikte overklokmethode onder 'normale' gebruikers. Wie met de baseclock het onderste uit de kan wil halen, zal voor een X370-moederbord met een zogenaamde baseclock generator moeten gaan.

A320 is de instapchipset en eigenlijk vooral bedoeld om te combineren met een APU. Het aantal USB 3.1-poorten gaat door de helft - al heeft AMD met het überhaupt aanbieden van USB 3.1 via de chipset nog altijd een voorsprong op Intel - en overklokken is niet langer mogelijk. In de praktijk zijn veel A320-moederborden bijvoorbeeld qua stroomvoorziening niet berekend op een Ryzen-processor, dus voor een Ryzen-build zouden wij altijd minimaal een B350-moederbord kiezen.

  X370 B350 A320
CF/SLI Ja Nee Nee
SATA600 6 4 4
M.2 1 x4 1 x4 1 x4
USB 2.0 6 6 6
USB 3.0 10 6 6
USB 3.1 2 2 1
Overklokken Ja Ja Nee

Ten tijde van de launch van Ryzen was er sprake van een later verschijnende X300-chipset voor Mini-ITX-moederborden, maar daarover hebben we sindsdien geen woord meer gehoord. De serie speciale chipsets voor ITX-borden lijkt te zijn geannuleerd en inmiddels zijn er gewoon ITX-borden op basis van de B350- en X370-chipsets beschikbaar, al kwamen die door deze onduidelijkheid pas vrij laat op de markt.

AM4-lineups van ASRock & ASUS

Voordat we naar alle features en mogelijkheden van de borden gaan kijken, duiken we eerst even in de line-ups van de grote fabrikanten. Biostar doet slechts met één bord mee aan deze test en laten we hierbij derhalve buiten beschouwing.

ASRock

ASRock stuurde ons maar liefst zeven socket AM4-moederborden op, waaronder de goedkoopste testdeelnemer met een B350-chipset. De AB350M Pro4 kost gemiddeld slechts 85 euro en is qua uiterlijk dan ook één van de simpelste borden in de test. Op zaken als de netwerk- en audiochips is eveneens bespaard. Verder valt ASRock op met een tweetal Mini-ITX-moederborden: de Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac en X370 Gaming ITX/ac. Net als bij de Fatal1ty X370 Gaming K4 en X370 Professional Gaming dost de fabrikant deze borden uit in een zwart-met-rode kleurstelling.

ASRock AB350M Pro4 ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming
De zeer betaalbare AB350M Pro4 naast de high-end Fatal1ty X370 Professional Gaming.

De X370 Killer SLI en X370 Taichi zijn buitenbeentjes, met een zwart-witte vormgeving die er duidelijk uitspringt. Opvallend is vooral de dijk van een stroomvoorziening die dit laatste bord biedt, ondanks dat het niet primair op overklokkers is gericht.

ASRock X370 Taichi
De ASRock X370 Taichi.

ASUS

Van ASUS ontvingen we vijf Ryzen-borden. We kunnen ze onderverdelen in drie series. Uit de mid-range Prime-serie testten we de Prime X370-Pro, qua positionering vergelijkbaar met de Prime Z270-A in de Intel-wereld. Zonder al te veel opsmuk biedt dit bord vrijwel alle features en mogelijkheden die je wilt hebben.

Asus Prime X370-Pro
De ASUS Prime X370-Pro.

Daarnaast zijn er twee borden in de ROG Strix-serie, namelijk de X370-F Gaming en de B350-F Gaming. Het uiterlijk van deze borden is duidelijk anders dan dat van de Prime, met onder meer een I/O-overkapping en rgb-verlichting. Verder is er meer aandacht aan de audiovoorziening besteed en heeft de X370-versie een baseclock-generator aan boord, waardoor je die vrij in kunt stellen.

Asus Strix B350-F Gaming Asus RoG Strix X370-F Gaming
De ASUS ROG Strix B350-F Gaming en X370-F Gaming.

Ten slotte biedt ASUS twee opties in de ROG Crosshair VI-reeks, voor wie op zoek is naar een high-end bord. De Crosshair VI Hero heeft net als de X370-F een baseclock-generator en valt bovendien op door zijn enorme sloot aan USB-poorten. Verzamel je USB-apparatuur als hobby, dan is dit absoluut het bord dat je moet hebben. De Crosshair VI Extreme voegt hier nog speciale waterkoelmogelijkheden en een extra M.2-slot aan toe, maar is wel beduidend duurder. Een leuke extra op beide Crosshair VI-borden is dat zowel de socket AM3- als AM4-montagegaten zijn uitgeboord, zodat je zonder problemen alle socket AM3-processorkoelers kunt gebruiken. Deze feature zijn we op geen enkel ander AM4-bord tegengekomen, maar is wel erg handig!

Asus RoG Crosshair VI Extreme
De Crosshair VI Extreme is het duurste socket AM4-moederbord uit de test.

AM4-lineups van Gigabyte & MSI

Gigabyte is vooralsnog de enige die een A320-moederbord opstuurde. De A320MA-M.2 kost gemiddeld maar 71 euro en is daarmee met afstand het goedkoopste bord uit de test, maar wel echt bedacht met een relatief zuinige APU in het achterhoofd. Ook voor wie een Ryzen-CPU wil gaan gebruiken heeft het echter een betaalbare optie, namelijk de AB350 Gaming 3 voor nog geen 120 euro.

Gigabyte A320MA-M.2 Gigabyte AB350 Gaming 3
De Gigabyte A320MA-M.2 en AB350 Gaming 3.

Een opvallende optie is de AB350N-Gaming WiFi, een ITX-bordje gebaseerd op de B350-chipset. Ook dit moederbord is met een gemiddelde prijs van 125 euro niet duur te noemen. Verder is er nog één model in de reguliere Ultra Durable-serie, namelijk de AX370 Gaming K3, een instap-X370-bord met een vrij volledige featureset.

Uit de Aorus-serie voor duurdere gamingborden testten we nog de AX370 Gaming 5 en de AX370 Gaming K7, twee high-end borden met onder meer dual ethernet en de nodige rgb-verlichting.

Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7
De Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7.

MSI

Laten we er eerlijk over zijn: MSI heeft het AM4-platform in het begin niet goed ingeschat. Op de meeste prijspunten bood de concurrentie simpelweg wat meer en het high-end overklokbord, de X370 XPower Gaming Titanium, mistte een bClk-generator waardoor het niet mogelijk was om die te overklokken. Waar we de SLI Plus van het Z270-platform kennen als solide optie met onder meer goede netwerk- en audiochips, kent de AM4-variant eerder low-end specificaties op die gebieden.

MSI X370 XPower Gaming Titanium
De MSI X370 XPower Gaming Titanium.

Inmiddels heeft de fabrikant zich herpakt. Recent waren we lyrisch over de B350 Gaming Pro Carbon, een bijzonder compleet socket AM4-moederbord voor een wel heel aantrekkelijke prijs. Ook met prijsverlagingen van diverse andere modellen staat MSI nu scherper in de markt, dus we zijn benieuwd hoe die zich tegenwoordig verhouden ten opzichte van de rest van de markt.

MSI B350 Gaming Pro Carbon
Over de MSI B350 Gaming Pro Carbon zijn we erg enthousiast.

Intern: PCI-Express en storage

Zoals gezegd biedt alleen de AMD X370-chipset ondersteuning voor SLI. Wil je meerdere videokaarten combineren op een verantwoorde manier, dan kun je dus sowieso al alle B350- en A320-borden wegstrepen. Op de Biostar X370GT3, Gigabyte AX370 Gaming K3 en natuurlijk de ITX-borden na, bieden verder alle X370-borden SLI-support.

  PCI-Express x16 PCI-Express x1 Nvidia SLI
ASRock AB350M Pro4 2 1 Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac 1 0 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac 1 0 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 2 4 Ja
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming 3 2 Ja
ASRock X370 Killer SLI 2 4 Ja
ASRock X370 Taichi 3 2 Ja
ASUS Prime X370-Pro 3 3 Ja
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  3 3 Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming 3 3 Ja
ASUS ROG Crosshair VI Hero 3 3 Ja
ASUS ROG Crosshair VI Extreme 3 3 Ja
Biostar X370GT3 2 3 Nee
Gigabyte A320MA-M.2 1 2 Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 3 2 Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI 1 2 Nee
Gigabyte AX370 Gaming K3 2 0 Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 3 3 Ja
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 3 3 Ja
MSI B350M Mortar 2 2 Nee
MSI B350 Tomahawk 2 2 Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon 2 2 Nee
MSI X370 SLI Plus 3 3 Ja
MSI X370 Krait Gaming 3 3 Ja
MSI X370 Gaming Pro Carbon 3 3 Ja
MSI X370 XPower Gaming Titanium 3 3 Ja

Storage

Op een enkele uitzondering na beschikken alle B350-moederborden over een viertal SATA-poorten. X370-borden bieden doorgaans zes, acht of zelfs tien SATA-poorten, in dat laatste geval altijd door de toepassing van een extra SATA-controller. Op sommige high-end borden is een tweede M.2-slot gemonteerd, maar vaak worden bij het gebruik daarvan PCIe-sloten uitgeschakeld doordat er simpelweg niet genoeg bandbreedte is om ze tegelijkertijd te gebruiken. U.2-poorten komen we slechts sporadisch tegen.

  SATA600 M.2 U.2
ASRock AB350M Pro4 4 2 Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac 4 1 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac 4 1 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 6 2 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming 10 2 Nee
ASRock X370 Killer SLI 6 2 Nee
ASRock X370 Taichi 10 2 Nee
ASUS Prime X370-Pro 8 1 Nee
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  6 1 Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming 8 1 Nee
ASUS ROG Crosshair VI Hero 8 1 Nee
ASUS ROG Crosshair VI Extreme 8 2 Nee
Biostar X370GT3 4 1 Nee
Gigabyte A320MA-M.2 4 1 Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 6 1 Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI 4 1 Nee
Gigabyte AX370 Gaming K3 8 1 Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 8 1 1
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 8 1 1
MSI B350M Mortar 4 1 Nee
MSI B350 Tomahawk 4 1 Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon 4 1 Nee
MSI X370 SLI Plus 6 1 Nee
MSI X370 Krait Gaming 6 1 Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon 6 2 Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium 6 2 2

ASRock X370 Taichi
Dankzij een extra controller biedt de ASRock X370 Taichi maar liefst 10 SATA-poorten.

Intern: Stroomvoorziening

In vergelijking met wat we gewend zijn van Intel-borden, hebben de socket AM4-borden een vrij forse stroomvoorziening. Het op de standaardsnelheid laten werken van een Ryzen 3 of Ryzen 5 moet bij geen enkel bord een groot probleem vormen. Hoewel het aantal fasen zeker niet alles zegt, is het wel een goede graadmeter als je op zoek bent naar een moederbord om mee te gaan overklokken. We zouden als vuistregel aanhouden dat je minimaal zes fasen voor de CPU zelf (VCore) wilt hebben om te gaan overklokken. Sommige borden lijken op papier indrukwekkend qua totale aantal fasen, maar besteden veel van die fasen aan het SoC-deel van de processor of aan de geïntegreerde GPU (in het geval van een APU).


De ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming heeft een zeer uitgebreide stroomvoorziening.

We zijn het meest onder de indruk van de componenten die ASRock heeft gekozen bij zijn duurdere borden. Bij de X370 Professional Gaming en Taichi heb je maar liefst twaalf fasen die direct aan de CPU toekomen. Ook de ROG Crosshair VI-borden van ASUS zijn uitstekende keuzes voor die-hard overklokkers. Neem je genoegen met een simpele 24/7-overklok, bijvoorbeeld naar 4 GHz, dan kunnen we ook de ASUS Prime X370-Pro, ROG Strix X370-F Gaming, Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 en K7 warm aanbevelen.

Een betaalbaar model met desondanks een heel behoorlijke stroomvoorziening is de MSI B350 Gaming Pro Carbon. Zelfs een overgeklokte Ryzen 7 1800X draait op dat bord moeiteloos, zo blijkt uit onze test. Van de ITX-borden zouden we op dit punt de voorkeur geven aan de ASRocks.

  Aantal fasen PWM-controller VCore/VSoc
ASRock AB350M Pro4 9 Intersil ISL95712 6+3
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac 8 Intersil ISL95712 6+2
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac 8 Intersil ISL95712 6+2
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 12 IR35201 10+2
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming 16 IR35201 12+4
ASRock X370 Killer SLI 12 IR35201 10+2
ASRock X370 Taichi 16 IR35201 12+4
ASUS Prime X370-Pro 10 Digi+ ASP1405I 6+4
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  8 Digi+ ASP1106 4+4
ASUS ROG Strix X370-F Gaming 10 Digi+ ASP1405I 6+4
ASUS ROG Crosshair VI Hero 12 Digi+ ASP1405I 8+4
ASUS ROG Crosshair VI Extreme 12 Digi+ ASP1405I 8+4
Biostar X370GT3 7 Intersil ISL95712 4+3
Gigabyte A320MA-M.2 7 Intersil ISL95712 4+3
Gigabyte AB350 Gaming 3 7 Intersil ISL95712 4+3
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI 6 IR35201 4+2
Gigabyte AX370 Gaming K3 7 Intersil ISL95712 4+3
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 10 IR35201 6+4
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 10 IR35201 6+4
MSI B350M Mortar 6 Richtek RT8894A 4+2
MSI B350 Tomahawk 6 Richtek RT8894A 4+2
MSI B350 Gaming Pro Carbon 10 Richtek RT8894A 8+2
MSI X370 SLI Plus 10 Richtek RT8894A 8+2
MSI X370 Krait Gaming 10 Richtek RT8894A 8+2
MSI X370 Gaming Pro Carbon 10 Richtek RT8894A 8+2
MSI X370 XPower Gaming Titanium 10 IR35201 6+4

Connectiviteit: USB

USB 3.1-connectiviteit is wijdverspreid bij socket AM4-moederborden. Het merendeel van de borden heeft twee USB 3.1-poorten, Gigabyte voorziet twee modellen zelfs van vier poorten. Een USB 3.1-frontheader is vooralsnog voorbehouden aan high-end modellen. Helaas zijn er nog nauwelijks kasten die gebruikmaken van deze standaard, wat naar verluidt komt doordat de benodigde kabel erg duur is en bovendien niet al te lang mag zijn. De praktische bruikbaarheid van deze connector is vooralsnog beperkt.

Het valt op dat vrijwel alle fabrikanten USB 3.1-controllers van ASMedia gebruiken, ondanks dat de X370- en B350-chipsets ingebakken ondersteuning voor USB 3.1 hebben. Van wat wij begrijpen is het uitgangssignaal van deze poorten in de chipset erg zwak, waardoor ze het zonder versterkers niet redden tot het I/O-paneel aan de andere kant van het moederbord. Een losse USB 3.1-controller gebruiken is dan simpelweg goedkoper. Wel zien we deze chipsetpoort soms ingezet worden voor een frontheader.

Asus RoG Crosshair VI Hero
De ASUS Crosshair VI Hero valt op door zijn enorme hoeveelheid USB-poorten.

In de tabel hebben we verder alleen de poorten op het I/O-paneel achterop meegenomen; alle borden hebben ook nog minstens één USB 2.0 en één USB 3.0 header voor interne aansluitingen. De ASUS Crosshair VI Hero is met zijn 14 USB-poorten aan de achterzijde zonder twijfel het bord met de meeste USB-connectors.

  USB 2.0 USB 3.0 USB 3.1 USB 3.1 front
ASRock AB350M Pro4 2 5 0 Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac 2 4 0 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac 2 4 0 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 0 6 2 Nee
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming 0 6 2 Nee
ASRock X370 Killer SLI 0 8 0 Nee
ASRock X370 Taichi 0 6 2 Nee
ASUS Prime X370-Pro 0 6 2 Ja
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  2 4 2 Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming 2 6 2 Ja
ASUS ROG Crosshair VI Hero 4 8 2 Ja
ASUS ROG Crosshair VI Extreme 4 6 2 Ja
Biostar X370GT3 0 4 2 Nee
Gigabyte A320MA-M.2 2 3 1 Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 1 4 2 Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI 2 4 2 Nee
Gigabyte AX370 Gaming K3 0 6 2 Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 0 6 4 Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 0 6 4 Nee
MSI B350M Mortar 2 4 0 Nee
MSI B350 Tomahawk 2 4 0 Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon 2 4 2 Nee
MSI X370 SLI Plus 2 4 2 Nee
MSI X370 Krait Gaming 2 4 2 Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon 2 4 2 Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium 3 4 2 Ja

Connectiviteit: Netwerk

De AMD-chipsets bieden standaard geen netwerkconnectiviteit. De moederbordfabrikanten moeten dus shoppen bij één van de fabrikanten van losse ethernetcontrollers. In het budgetsegment valt de keuze vaak op Realtek, in het duurdere segment komen we vrijwel alleen Intel-controllers tegen. Gigabyte rust een aantal modellen nog uit met een chip van Killer.

Een Aquantia-chip zorgt op de ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming voor 5Gb-ethernet. Voor die standaard kun je reguliere Cat5e-netwerkkabels gebruiken, maar je hebt natuurlijk wel een andere PC, NAS of switch/router nodig die overweg kan met zo'n snel bekabeld netwerk.


De Crosshair VI Extreme wordt geleverd met snelle 802.11ac-WiFi.

Op enkele moederborden komen we daarnaast ook WiFi tegen. Vaak gaat het om een relatief simpele 433Mb/s-adapter met één antenne, vergelijkbaar met de snelheid van WLAN-controllers in veel smartphones. Op de Crosshair VI Extreme gaat ASUS voor een snellere oplossing met twee antennes - als je wel WiFi wil maar de andere features van de Extreme niet nodig hebt, is er trouwens ook een uitvoering van de Hero met draadloos internet als toevoeging. ASRock kiest op de toch vrij dure X370 Professional Gaming voor vrij trage WiFi, wat we toch wel als een minpunt noteren. Helaas zien we dit op high-end ASRock-borden de laatste tijd vaker.

  LAN1 LAN2 WLAN
ASRock AB350M Pro4 Realtek Nee Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac Intel Nee Intel (433Mb/s)
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac Intel Nee Intel (867Mb/s)
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 Intel Nee Nee
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming Intel Aquantia (5Gb/s) Intel (433Mb/s)
ASRock X370 Killer SLI Intel Nee Nee
ASRock X370 Taichi Intel Nee Nee
ASUS Prime X370-Pro Intel Nee Nee
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  Intel Nee Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming Intel Nee Nee
ASUS ROG Crosshair VI Hero Intel Nee Nee
ASUS ROG Crosshair VI Extreme Intel Nee Qualcomm (867Mb/s)
Biostar X370GT3 Realtek Nee Nee
Gigabyte A320MA-M.2 Realtek Nee Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 Realtek Nee Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI Realtek Nee Intel (433Mb/s)
Gigabyte AX370 Gaming K3 Killer Nee Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 Intel Killer Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 Intel Killer Nee
MSI B350M Mortar Realtek Nee Nee
MSI B350 Tomahawk Realtek Nee Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon Intel Nee Nee
MSI X370 SLI Plus Realtek Nee Nee
MSI X370 Krait Gaming Realtek Nee Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon Intel Nee Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium Intel Nee Nee

Connectiviteit: Audio en video

Op het overgrote merendeel van de socket AM4-moederborden komen we de high-end Realtek ALC1220-codec tegen. Dat is een goed teken, want dat is doorgaans een solide basis voor een goede audiovoorziening. Slechts een aantal goedkopere borden en een opvallend groot aantal MSI's zijn voorzien van slechtere DAC's.

DTS Connect, een feature om surroundgeluid te versturen via S/PDIF, is slechts op één bord aanwezig: de X370 Taichi. Heb je die functionaliteit nodig, dan is de keuze dus snel gemaakt. Stereo digitaal uitsturen gaat daarentegen met praktisch elk moederbord: alleen enkele zeer betaalbare opties bieden geen optische uitgang.

Een aantal duurdere borden van ASRock en ASUS is voorzien van extra versterkers, zodat je een hoofdtelefoon met een hoge impedantie direct kunt aansluiten op het moederbord.

  Codec S/PDIF DTS Connect Versterker
ASRock AB350M Pro4 Realtek ALC892 Nee Nee Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 Realtek ALC1220 Ja Nee Ti Ne5532
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming Realtek ALC1220 Ja Nee Ti Ne5532
ASRock X370 Killer SLI Realtek ALC892 Ja Nee Nee
ASRock X370 Taichi Realtek ALC1220 Ja Ja Ti Ne5532
ASUS Prime X370-Pro Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
ASUS ROG Crosshair VI Hero Realtek ALC1220 Ja Nee Ti RC4580
ASUS ROG Crosshair VI Extreme Realtek ALC1220 Ja Nee ESS ES9023P
Biostar X370GT3 Realtek ALC887 Nee Nee Nee
Gigabyte A320MA-M.2 Realtek ALC887 Ja Nee Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
Gigabyte AX370 Gaming K3 Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
MSI B350M Mortar Realtek ALC892 Ja Nee Nee
MSI B350 Tomahawk Realtek ALC892 Nee Nee Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
MSI X370 SLI Plus Realtek ALC892 Nee Nee Nee
MSI X370 Krait Gaming Realtek ALC892 Nee Nee Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon Realtek ALC1220 Ja Nee Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium Realtek ALC1220 Ja Nee Nee

Qua monitoruitgangen komt HDMI duidelijk het vaakst voor. DisplayPort komen we alleen bij een paar prijzige borden tegen, terwijl VGA juist is voorbehouden aan de goedkoopste modellen. Een aantal high-end borden biedt helemaal geen monitoraansluitingen, maar die zijn dan ook duidelijk niet bedoeld voor gebruik met een APU. Laat duidelijk zijn: als je een Ryzen-CPU zonder geïntegreerde videochip gebruikt, kun je de beelduitgangen sowieso niet benutten.

  VGA DVI HDMI DisplayPort
ASRock AB350M Pro4 Ja Ja Ja Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac Nee Nee Ja Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac Nee Nee Ja Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 Nee Nee Ja Nee
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming Nee Nee Nee Nee
ASRock X370 Killer SLI Nee Nee Ja Nee
ASRock X370 Taichi Nee Nee Nee Nee
ASUS Prime X370-Pro Nee Nee Ja Ja
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  Nee Nee Ja Ja
ASUS ROG Strix X370-F Gaming Nee Nee Ja Ja
ASUS ROG Crosshair VI Hero Nee Nee Nee Nee
ASUS ROG Crosshair VI Extreme Nee Nee Nee Nee
Biostar X370GT3 Nee Ja Ja Nee
Gigabyte A320MA-M.2 Ja Ja Ja Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 Nee Ja Ja Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI Nee Nee Ja Ja
Gigabyte AX370 Gaming K3 Nee Nee Ja Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 Nee Nee Ja Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 Nee Nee Ja Nee
MSI B350M Mortar Nee Ja Ja Ja
MSI B350 Tomahawk Ja Ja Ja Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon Nee Ja Ja Nee
MSI X370 SLI Plus Nee Ja Ja Nee
MSI X370 Krait Gaming Nee Ja Ja Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon Nee Ja Ja Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium Nee Nee Ja Ja

Overklokfeatures

Onder de noemer overklokfeatures scharen we voor het gemak even alle secundaire features die van belang (kunnen) zijn voor overklokkers. Bij Ryzen is een speciaal aandachtspunt dat de bClk standaard niet overklokbaar is als de moederbordfabrikant geen extra baseclock-generator heeft geplaatst. De huis-tuin-en-keuken-overklokker heeft daar weinig boodschap aan, maar voor serieuze overklokkers zal dit een vereiste zijn.

Het aantal fanheaders is doorgaans redelijk in orde. Alleen de twee stuks op de Gigabyte AB350N-Gaming WiFi vinden we echt te weinig. Ook ondersteunen (vrijwel) alle 4-pins headers ook netjes PWM - als dat niet het geval is, heeft dat vaak een goede reden, zoals een speciale header voor het aansluiten van een waterkoelpomp.


On-board knoppen voor power en reset zijn handig voor overklokkers.

Voor wie serieus met overklokken aan de slag wil gaan, zijn on-board probleemdiagnose en on-board knoppen voor power en reset must-haves. De ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming, ASUS ROG Crosshair VI Hero & Extreme, Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 & K7 en MSI X370 XPower Gaming Titanium bieden al die functies en onderscheiden zich daardoor positief voor deze doelgroep. Extreme overklokkers laten de Aorus Gaming 5 en MSI XPower waarschijnlijk afvallen door het gebrek aan een baseclock-generator.

  Fanheaders (wv. PWM) bClk aanpasbaar Voltage-meetpunten Probleem-diagnose On-board knoppen
ASRock AB350M Pro4 3 (2) Nee Nee Nee Nee
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac 3 (3) Nee Nee Nee Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac 3 (3) Nee Nee Nee Nee
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 5 (4) Nee Nee Ja Nee
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming 5 (5) Ja Nee Ja Ja
ASRock X370 Killer SLI 5 (5) Nee Nee Nee Nee
ASRock X370 Taichi 5 (5) Ja Nee Ja Nee
ASUS Prime X370-Pro 6 (6) Nee Nee Nee Nee
ASUS ROG Strix B350-F Gaming  6 (6) Nee Nee Nee Nee
ASUS ROG Strix X370-F Gaming 7 (7) Ja Nee Nee Nee
ASUS ROG Crosshair VI Hero 8 (7) Ja Ja Ja Ja
ASUS ROG Crosshair VI Extreme 12 (11) Ja Ja Ja Ja
Biostar X370GT3 3 (3) Ja Nee Nee Nee
Gigabyte A320MA-M.2 3 (3) Nee Nee Nee Nee
Gigabyte AB350 Gaming 3 5 (5) Nee Nee Nee Nee
Gigabyte AB350N-Gaming WiFI 2 (2) Nee Nee Nee Nee
Gigabyte AX370 Gaming K3 5 (5) Ja Nee Nee Nee
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 8 (8) Nee Nee Ja Ja
Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 8 (8) Ja Nee Ja Ja
MSI B350M Mortar 4 (4) Nee Nee Nee Nee
MSI B350 Tomahawk 6 (5) Nee Nee Nee Nee
MSI B350 Gaming Pro Carbon 6 (6) Nee Nee Nee Nee
MSI X370 SLI Plus 6 (6) Nee Nee Nee Nee
MSI X370 Krait Gaming 6 (6) Nee Nee Nee Nee
MSI X370 Gaming Pro Carbon 6 (6) Nee Nee Nee Nee
MSI X370 XPower Gaming Titanium 6 (6) Nee Ja Ja Ja

Test

We hebben alle socket AM4-moederborden getest met een AMD Ryzen 7 1800X, 8GB Corsair Dominator geheugen geklokt op 2666 MHz, een tweetal OCZ Arc 100 240GB SSD’s en een Seasonic Prime 650W 80+ Titanium voeding. Omdat een standaard luchtkoeler niet altijd afdoende was om de processors koel te houden zonder throttling, hebben we hiervoor de Cooler Master MasterLiquid Lite 120 gebruikt. Als losse videokaart gebruiken we de MSI GeForce GTX 1050 Ti.

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de standaard tuning. Sommige fabrikanten passen trucjes toe om de prestaties verder op te drijven. Zo heeft ASUS een speciale 'performance bias' cheat-optie, waarmee de processor iets beter presteert in benchmarks zoals AIDA64 en Cinebench 15, maar waar een substantieel hoger stroomverbruik tegenover staat.

In de grafieken zijn X370-moederborden rood, B350-moederborden groen en A320-moederborden grijs. Voor een volledige vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten kan je deze link volgen.

Benchmarks (CPU)

We beginnen met een aantal benchmarks die voornamelijk de CPU-prestaties meten. Hoewel AMD-borden geen 'agressieve turbo' hebben, zoals we zien bij de Intel platforms, zijn er soms nog wel opties die de prestaties verhogen ten koste van het stroomverbruik.

De verschillen in CPU-prestaties zijn in vrijwel alle tests niet significant. Ook tussen moederborden met de B350- en X370-chipsets zien we geen duidelijke verschillen qua performance. Alleen de allergoedkoopste modellen laten soms wat lagere scores noteren, maar zelfs dat zal in de praktijk amper te merken zijn.

Benchmarks (geheugen en GPU)

In de geheugentest zijn de verschillen niet groot, al weten de Crosshair VI Extreme van ASUS en X370 Taichi van ASRock toch wat hoger te scoren dan de rest van het testveld. 3DMark laat hoegenaamd geen verschillen zien tussen de borden.

Benchmarks (USB 3.1)

Niet alle socket AM4-moederborden bieden ondersteuning voor USB 3.1 - vandaar dat onderstaande grafieken iets korter zijn dan die op de rest van de pagina's. Ondanks dat vrijwel alle fabrikanten kiezen voor ASMedia als leverancier van de USB 3.1-poorten, zien we vrij grote verschillen tussen de diverse borden.

Vooral ASUS scoort slecht als het om de USB 3.1-snelheden gaat. Wellicht is het een keuze in de manier hoe de controller door ASUS wordt geïmplementeerd, maar de scores van rond de 750 MB/s zijn niet indrukwekkend. MSI en ASRock hebben dat duidelijk beter voor elkaar en hikken vaak tegen de 1 GB/s aan. De modellen van Gigabyte treffen we, enkele uitschieters daargelaten, doorgaans in de middenmoot aan.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15.

Zoals gewoonlijk verbruiken de moederborden met weinig toegevoegde features het minst - de weggelaten extra chips en controllers consumeren dan immers ook geen energie. Over het algemeen zijn de borden van ASRock en Gigabyte in idle wat zuiniger getuned dan die van ASUS, al verbruiken de topmodellen van alle merken uiteraard wat meer dan de instappers.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

Qua geluidskwaliteit is ASUS heer en meester: de ROG-moederborden laten een uitstekend dynamisch bereik horen. Ook de MSI XPower en de high-end borden van ASRock kunnen aardig meedoen in de top. De goedkopere borden met oudere Realtek-codecs zijn duidelijk te herkennen aan hun 'klasse' minder langebalkjes.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal. 

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein. 

Conclusie

Voor de moederbordfabrikanten zal het weer even wennen zijn geweest om moderne, goed uitgeruste AMD-producten te ontwerpen. Toch is het vrijwel elk deelnemend merk gelukt om één of meer modellen op de markt te brengen die we warm kunnen aanbevelen. We gaan de aanraders af van betaalbaar naar high-end.

Betaalbare aanraders

Wil je een zo goedkoop mogelijk Ryzen-systeem zonder poespas samenstellen? Dan is de ASRock AB350M Pro4 daar een prima basis voor: niets bijzonders qua functies en mogelijkheden, maar wel solide. We sturen dit bord naar huis met ons Great Value-predicaat.

In het segment daarboven is de MSI B350 Gaming Pro Carbon onze grote favoriet. Voor minder dan 130 euro haal je daarmee een socket AM4-moederbord in huis dat vrijwel alle features bevat die je wil hebben: USB 3.1, M.2, Intel netwerk en goede audio. Dankzij de relatief forse stroomvoorziening kun je bovendien probleemloos een mooie 24/7-overklok draaien. Eigenlijk is het alleen nodig om meer uit te geven als je meerdere videokaarten wil gaan gebruiken, of als je echt die-hard met overklokken aan de slag gaat.

Volgens ons is de ASUS Prime X370-Pro de beste middenklasser. De X370-chipset maakt het mogelijk om SLI te draaien en ook in de vorm van een betere stroomvoorziening krijg je wat meer dan bij de MSI. Bovendien bevat de Prime X370-Pro een rgb-header en meer USB- en SATA-aansluitingen. Je betaalt zo'n 30 euro meer dan voor de B350 Gaming Pro Carbon, maar krijgt daar wat ons betreft wel voldoende voor terug. Wel moet ASUS zijn huiswerk op het gebied van de USB 3.1-snelheden opnieuw gaan doen, maar dat is slechts een kleine smet op een verder zeer interessant moederbord.

De gulden middenweg

Eén van de zaken om op te letten als je het maximale uit je Ryzen wil persen, is de aanwezigheid van een baseclock-generator. Alleen met zo'n extra chip kun je de baseclock van de AM4-CPU's aanpassen. De Gigabyte AX370 Gaming K3 is het goedkoopste bord met die voorziening, maar de stroomvoorziening is te matig om hem echt aan te kunnen bevelen voor overklokkers.

De ASUS ROG Strix X370-F Gaming combineert zo'n bClk-generator wél met een puike stroomvoorziening en een uitgebreide featureset, waardoor dit bord wel in aanmerking komt voor een Excellent Choice award. De vrijwel even dure Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 heeft geen bClk-generator, maar heeft wel meer USB 3.1-poorten dan de ASUS, naast een extra LAN-poort en on-board knoppen. Voor wie geen extreme overklokker is heeft Gigabyte dus een zo mogelijk nog interessantere optie, evengoed een Excellent Choice award waard.

Nog iets duurder is de ASRock X370 Taichi, die opvalt met zijn zeer complete stroomvoorziening en als enige ondersteuning biedt voor DTS Connect. De trage WiFi-chip en het relatief beperkte aantal fanconnectors onthouden de Taichi echter het eremetaal. Voor de Fatal1ty X370 Professional Gaming van hetzelfde merk gelden dezelfde bezwaren - daar geldt nog eens te meer dat dit erg opmerkelijke keuzes zijn voor een dergelijk duur bord.

Neusje van de zalm

In het high-end segment combineert Gigabyte alle voordelen van de goedkopere modellen in één product. De Aorus AX370 Gaming K7 heeft maar liefst vier USB 3.1-poorten, dual ethernet, een bClk-generator en voor wie wil een hoop rgb-verlichting. De eerste Ultimate Product award valt zodoende ten deel aan Gigabyte.

Ook ASUS sleept de hoogste award binnen met zijn Crosshair VI Hero. Het aantal USB-poorten van de Hero reikt verder dan het plafond, terwijl we ook zeer te spreken zijn over de uitstekende stroomvoorziening en sublieme audio. De Crosshair VI Extreme weet zich wat ons betreft te weinig te onderscheiden en is zijn meerprijs zodoende niet waard; je zou kunnen zeggen dat ASUS de Hero gewoon 'te goed' heeft gemaakt.

Speciaal: Mini-ITX

Ten slotte nog de buitencategorie van de Mini-ITX-borden. Wij vinden de ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac de interessantste optie, onder meer vanwege de vrij goede stroomvoorziening en de kwalitatief goede Intel-NIC. De twee fanconnectors van de Gigabyte-concurrent zijn een serieus nadeel - dat is écht te weinig.


ASRock AB350M Pro4


MSI B350 Gaming Pro Carbon
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac
ASUS Prime X370-Pro
Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5
ASUS ROG Strix X370-F Gaming


Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7
ASUS ROG Crosshair VI Hero


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value ASRock AB350M Pro4

ASRock AB350M Pro4

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

77,85 €

6 winkels
Excellent ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

116,85 €

3 winkels
ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC

ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/AC

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

124,95 €

1 winkel
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4

ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Ultimate ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming

ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

202,95 €

3 winkels
ASRock X370 Killer SLI

ASRock X370 Killer SLI

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

120,45 €

2 winkels
ASRock X370 Taichi

ASRock X370 Taichi

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

182,89 €

4 winkels
Excellent Asus Prime X370-Pro

Asus Prime X370-Pro

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

103,95 €

8 winkels
Asus RoG Crosshair VI Extreme

Asus RoG Crosshair VI Extreme

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

240,39 €

3 winkels
Ultimate Asus RoG Crosshair VI Hero

Asus RoG Crosshair VI Hero

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

193,38 €

5 winkels
Excellent Asus RoG Strix X370-F Gaming

Asus RoG Strix X370-F Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

153,28 €

2 winkels
Asus Strix B350-F Gaming

Asus Strix B350-F Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

145,00 €

4 winkels
Biostar Racing X370GT3

Biostar Racing X370GT3

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Great Value Gigabyte A320MA-M.2

Gigabyte A320MA-M.2

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD A320
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Great Value Gigabyte AB350 Gaming 3

Gigabyte AB350 Gaming 3

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

89,95 €

2 winkels
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi

Gigabyte AB350N-Gaming WiFi

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5

Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

171,78 €

5 winkels
Ultimate Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7

Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

156,00 €

5 winkels
Gigabyte AX370 Gaming K3

Gigabyte AX370 Gaming K3

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

107,89 €

4 winkels
Excellent MSI B350 Gaming Pro Carbon

MSI B350 Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

150,16 €

2 winkels
MSI B350 Tomahawk

MSI B350 Tomahawk

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
MSI B350M Mortar

MSI B350M Mortar

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

105,90 €

2 winkels
MSI X370 Gaming Pro Carbon

MSI X370 Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

153,95 €

2 winkels
MSI X370 Krait Gaming

MSI X370 Krait Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

165,89 €

4 winkels
MSI X370 SLI Plus

MSI X370 SLI Plus

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

146,59 €

5 winkels
MSI X370 XPower Gaming Titanium

MSI X370 XPower Gaming Titanium

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

239,90 €

4 winkels
0
*