Cooler Master Cosmos C700P review: Groot(s) en veelzijdig

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Eerder dit jaar blies Cooler Master de Cosmos range voorzichtig nieuw leven in met een speciale 25th Anniversary Edition van de Cosmos II. Dat resulteerde in een fraaie kast, die door zijn oude roots op punten helaas wel wat gedateerd was. Vandaag introduceert Cooler Master echter de compleet nieuwe Cosmos C700P, een high-end behuizing die weliswaar duidelijk familie is van zijn illustere voorgangers, maar tegelijkertijd weer helemaal bij de tijd is.

De nieuwe C700P is aan de buitenkant direct herkenbaar als een Cosmos kast. De lange buisvormige voeten aan de onderkant, en handvatten aan de bovenkant hebben weliswaar plaatsgemaakt voor platte aluminium staanders en grepen, maar de familiebanden zijn onmiskenbaar.

De C700P is een grote kast, die veel ruimte biedt voor harddisks, SDD's, ventilatoren en waterkoeling. Daarnaast biedt de behuizing veel flexibiliteit bij de inbouw van het moederbord. Om helemaal up-to-date te zijn mochten ook een RGB-controller en RGB ledverlichting uiteraard niet ontbreken. De nieuwe Cosmos C700P is daarmee net als zijn voorgangers gericht op de veeleisende gebruiker die bovendien bereid is om in de buidel te tasten voor een high-end behuizing. Dat zal ook moeten, want de Cosmos C700P heeft een adviesprijs van maar liefst 299 euro. 

Cooler Master Cosmos C700P Black

In de vergelijking

In deze review vergelijken we de Cosmos C700P met andere grote ATX behuizingen in de prijsklasse vanaf 100 euro. Onderstaande grafiek laat zien dat de Cosmos C700P - met zijn aluminium uitsteeksels meegerekend - zelfs in dit segment tot de grotere kasten behoort, maar wel iets minder gigantisch is dan de Cosmos II.

Uiterlijk

De meest in het oog springende eigenschappen van de  Cooler Master Cosmos C700P zijn ongetwijfeld de langwerpige geborsteld aluminium voeten en handvatten, die de kast van voor tot achter omvatten en aan de uiteinden naar binnen afbuigen. Of je dit mooi vindt of niet is een kwestie van persoonlijke smaak, feit is dat Cooler Master hiermee teruggrijpt op de traditionele Cosmos-look. De linker zijkant van de kast bestaat geheel uit één paneel tempered glass, dat zowel aan de voor- als aan de achterkant gebogen is. Het glazen paneel is vrij donker getint, zo donker zelfs dat het binnenwerk van de pc nauwelijks zichtbaar is als je deze niet verlicht. Het rechterzijpaneel is qua vorm identiek aan de het linkerpaneel, maar is vervaardigd uit staal in plaats van glas. Beide zijpanelen zijn met onzichtbare scharnieren aan de behuizing bevestigd, en worden als 'deuren' vanaf de voorkant geopend. Door de panelen opzij te drukken zwaaien deze open en kan je ze omhoog uit de scharnieren tillen om ze te verwijderen.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Cooler Master heeft bij het rechter paneel gekozen voor een antracietkleurige afwerking die (redelijk) aansluit bij de tint van het glazen paneel aan de andere kant. De C700P is voorzien van een gesloten kunststof voorpaneel met een metallic grijze afwerking. Dit voorpaneel valt als een soort deur naar voren en geeft dan toegang tot een eventueel ingebouwde optische drive of een frontpanel. Het is eenvoudig zonder gereedschap af te nemen, waarna het tweede voorpaneel zichtbaar wordt met een meshafwering, waarin bovenin twee 5,25 inch openingen zijn aangebracht. Deze openingen zijn dus niet te benaderen als het buitenste voorpaneel gesloten is, maar omdat dat open kan vallen, heb je er nog wel toegang toe zonder ingewikkelde kunstgrepen.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Aan de bovenkant van de behuizing vinden we aan de voorzijde een vijftal USB-poorten, waarvan vier USB 3.0 Type-A en één USB 3.1 Type-C - die is ook echt voorzien van een USB 3.1 gen2 interne header, waarmee het een van de eerste kasten is die we in het lab zien met deze aansluiting. Verder treffen we hier aansluitingen aan voor een microfoon en koptelefoon, power en resetknoppen en toetsen in de ingebouwde fan- en led-controllers te bedienen. Achter dit bedieningspaneel is de bovenkant van de behuizing voorzien van een afneembaar stoffilter, dat de opening voor optionele casefans en/of radiators afdekt. 

Cooler Master Cosmos C700P Black

RGB

Ook de Cosmos C700P haakt in op de RGB-rage, de kast is zoals gezegd voorzien van een RGB-controller én RGB-verlichting. Op de lange zijden van de kast zijn achter melkglas vier ledstrips aangebracht die de aluminiumbeugels van binnenuit belichten. Ook rond het bedieningspaneel aan de bovenkant van de behuizing is een melkglas rand met ledverlichting aangebracht. Middels een knop op dat bedieningspaneel kan de werking van de verlichting aangepast worden, waarbij je kunt kiezen voor weergave van één statische kleur, voor automatische roulatie tussen verschillende kleuren en voor aansturing door het moederbord. Indien gewenst is de controller namelijk ook te koppelen met moederborden met een RGB-aansluiting, zodat je de kleurweergave kunt synchroniseren met andere RGB-componenten in de kast.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Cooler Master Cosmos C700P Black

Intern en koeling

Ook het binnenwerk van de Cosmos C700P is opmerkelijk. Het eerste wat opvalt als we het glazen zijpaneel openen is dat de moederbordtray gewoon zichtbaar is, maar dat zowel de onderkant van de behuizing waar de voeding wordt ondergebracht, als ook een rand van circa zeventien centimeter aan de voorzijde van de behuizing, achter gewelfde metalen panelen zijn weggewerkt. Deze shrouds zijn met normale schroeven bevestigd en kunnen dus gemakkelijk verwijderd worden om tijdens installatie betere toegang tot de componenten te hebben. 

Cooler Master Cosmos C700P Black

De Cosmos C700P biedt ruimte voor Mini-ITX, Micro-ATX, ATX en E-ATX moederborden met een maximale afmeting van 30 bij 28 centimeter. Bijzonder aan deze behuizing is dat je het moederbord op meerdere manieren in de kast kunt plaatsen. Naast de traditionele methode is het mogelijk om het moederbord een kwartslag de draaien, in wat Cooler Master de chimney mode noemt. Warme lucht stijgt immers op en door het moederbord zodanig te draaien dat de aansluitingen aan de bovenkant uitkomen, kun je gebruik maken van deze natuurlijke trek. Wanneer het moederbord gedraaid wordt, komen de aansluitingen die normaal aan de achterzijde van de behuizing te vinden zijn overigens ín de kast uit, waarna je de kabels door een gat aan de achterzijde naar buiten leidt. Het aansluiten van randapparatuur gebeurt dus ín de kast zelf en niet aan de buitenkant, zodat je het linker zijpaneel moet openen om kabels aan te sluiten.

Cooler Master Cosmos C700P Black 
De Cooler Master Cosmos C700P biedt drie manieren om het moederbord te monteren.

Het is echter ook mogelijk om heel de moederbordtray uit het frame van de C700P te verwijderen, en deze in plaats van aan de rechterkant, links in het frame te monteren. Hierdoor ontstaat een BTX-achtige opstelling waarbij het moederbord onderin de behuizing, ondersteboven ten opzichte van de normale positie in de kast wordt gemonteerd. Kies je voor deze opstelling, dan kan je de metalen schrouds die de voeding en de voorkant van de behuizing afdekken, ook omgekeerd aan de rechter zijkant van de behuizing monteren. Ten slotte kan je er zelfs voor kiezen het glazen zijpaneel van de linker- naar de rechterzijde om te zetten.

Wij testen de kast in de traditionele layout, waarin Cooler Master de Cosmost C700P overigens ook standaard levert. Als we de metalen shroud aan de voorkant verwijderen vinden we daarachter nog een zee van ruimte. Helemaal voorin de kast is plaats voor drie 120 of 140 mm ventilatoren, standaard zijn er al twee 140 mm modellen gemonteerd. Indien gewenst kan je hier echter ook waterkoeling kwijt, waarbij je radiatoren tot maximaal 420 mm kwijt kunt. Ook bovenin de behuizing is ruimte voor drie 120/240 mm ventilatoren, of een radiator van maximaal 360 mm. Wil je voor- of bovenin de behuizing gebruik maken van de grootst mogelijke radiator, dan zal je daarvoor wel de cage voor de optische drive moeten verwijderen. Doe je dit niet, dan kan je voor- en bovenin de kast maximaal een 360 mm, respectievelijk een 280 mm radiator kwijt. Aan de achterkant van de behuizing is ten slotte ruimte voor één 120/140 mm ventilator of radiator en Cooler Master levert de C700P standaard met een 140 mm ventilator op deze positie.

Zee van ruimte

Naast het moederbord, aan de voorkant van de behuizing, is zoals gezegd veel ruimte beschikbaar. Cooler Master heeft hier een railsysteem aangebracht waarop je cages voor 3,5 mm harddisks kunt monteren, waarbij je zelf kunt kiezen op welke hoogte je deze op de rail wilt hebben. Met zo'n cage direct achter de positie van de grafische kaart kan je videokaarten met een maximale lengte van 32 centimeter kwijt, monteer je de cages hoger of lager - en daar is alle ruimte voor - dan zou je zelfs een videokaart met een lengte van 49 centimeter in de C700P kwijt kunnen. Cooler Master levert de C700P met twee 3,5 inch cages, elke geschikt voor één 3,5 of 2,5 inch harddisk of SSD, maar in totaal is er ruimte voor maximaal negen van deze cages.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Bekijken we de moederbordtray van de achterkant dan komen we hier twee 2,5 inch brackets tegen voor SSD's. Eén van die twee brackets is standaard echter in gebruik voor de in de kast ingebouwde RGB controller. Wil je meer dan één SSD monteren, dan moet je ofwel de RGB-controller een andere plek in de behuizing geven, of de SSD in één van de twee 3,5 inch bays monteren aan de voorzijde van de moederbordtray.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Hoewel de Cooler Master Cosmos C700P een grote kast is met ventilatieopeningen aan de voor-, achter-, boven- én onderkant en geleverd wordt met drie ventilatoren, zorgt het standaard aanwezige voorpaneel ervoor dat de twee intake fans aan de voorkant van de kast moeite hebben om voldoende koele lucht de behuizing in te zuigen. Dit is echter de hoe de kast bedoeld is, en dus ook hoe wij hem testen. Onderstaande grafieken laten zien dat de koekresultaten weliswaar niet slecht zijn, maar in deze klasse zeker ook niet tot de beste behoren. Verwijderen we dichte voorpaneel, dan nemen de prestaties toe, maar wordt de kast ook wat luidruchtiger.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we een vergelijkbaar beeld: geen slechte prestaties, maar zeker ook geen topscores.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat het beeld eigenlijk niet verandert. Met een gemeten kasttemperatuur van bijna 34 graden doet de Cosmos C700P het zeker niet slecht, maar ten opzichte van andere grote kasten is het geen uitblinker.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De gemeten temperatuur komt bij deze test uit op ruim 35 graden.

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

Het voorpaneel van de Cosmos C700P - die zoals besproken de airflow significant hindert, heeft wel als voordeel dat geluid goed tegenhoudt. Het paneel is aan de binnenzijde voorzien van geluiddempend materiaal. Met het paneel op zijn plaats meten we 27,6 dB, wat gewoon lekker stil is. Verwijderen we het paneel, dan neemt de geluidsdruk op 10 cm voor de kast met ruim 4 dB toe.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de de Cooler Master Cosmos C700P netjes in het bovenste deel van de grafiek en met een gemeten waarde van 30 dB kunnen we de kast gewoon lekker stil noemen.

12 V

Laten we de drie ingebouwde 140 mm ventilatoren op volledige snelheid draaien, dan neemt de geluidsproductie met iets meer dan 7 dB toe, maar is de Cosmos C700P nog altijd één van de stillere kasten in dit segment.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Cooler Master Cosmos C700P. Let op: De LED-strip aan de binnenkant van de behuizing die op de laatste foto's van het volledige ingebouwde systeem zichtbaar is, maakt geen onderdeel uit van de behuizing, maar is puur als toepassingsvoorbeeld opgenomen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamCosmos C700P Black
ProductcodeMCC-C700P-MG5N-S00
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalAluminium / Staal / Plastic / Glas
KleurZwart/Zilver
Afmeting - Breedte30.5 cm
Afmeting - Diepte63.9 cm
Afmeting - Hoogte65 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)126.68 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern1
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief2
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal4
3,5 inch maximaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten8
Low profile
Standaard lengte videokaart49.5 cm
Maximale lengte videokaart52 cm
Maximale hoogte CPU-koeler19.8 cm
Standaard lengte voeding51.2 cm
Maximale lengte voeding53.5 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities7
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator5
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator1
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)4
USB Type-C1
USB Type-C standaardUSB 3.1 rev 2 (USB 3.1)
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

Cooler Master heeft met de Cosmos C700P een fraaie kast afgeleverd die de Cosmos-traditie voortzet, maar toch helemaal bij de tijd is. Het uitgesproken design van de kast moet je aanstaan, wij vinden het opgefriste ontwerp in combinatie met de RGB-led strips en de gewelfde shrouds in de behuizing best geslaagd. De belangrijkste pluspunten van de C700P zijn wat ons betreft echter de uitstekende bouwkwaliteit, de uitgebreide inbouwruimte en de hoge mate van flexibiliteit die de kast biedt. Cooler Master biedt je als gebruiker de mogelijkheid om het moederbord op drie verschillende manieren in te bouwen en biedt ruimte voor maximaal negen 3,5 / 2,5 inch trays, zodat je qua opslag ook goed zit. Wel hadden we het gewaardeerd als Cooler Master wat meer dan twee van deze trays had meegeleverd. Liefhebbers van waterkoeling kunnen hun hart ook ophalen, want met drie posities waar je radiatoren tot 420 mm kwijt kunt, zal je met deze kast niet snel tegen beperkingen aanlopen.

Cooler Master Cosmos C700P Black

Cooler Master levert de Cosmos C700P met een dubbellaags voorkant, waarvan de buitenste laag een gesloten paneel met geluiddempend materiaal is. Met deze buitenste laag gemonteerd is de kast lekker stil en zijn de koelprestaties redelijk, maar niet uitzonderlijk. Verwijder je het dichte paneel, dan komt er een meshpaneel tevoorschijn dat veel meer lucht doorlaat en derhalve zorgt voor betere koelprestaties, maar ook voor een wat hoger geluidsniveau. De keus is dus aan jou als gebruiker.

Zoals gezegd moet het ontwerp je aanstaan, maar kwalitatief en qua mogelijkheden is de Cosmos C700P hoe dan ook van zeer hoog niveau. De adviesprijs van 299 euro is uiteraard stevig, daar krijg je dus wel veel kast én veel keuzevrijheid voor terug. Genoeg reden voor ons om de Cooler Master Cosmos C700P te bekronen met onze Ultimate Product Award.


Cooler Master Cosmos C700P


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Cooler Master Cosmos C700P Black

Cooler Master Cosmos C700P Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Zilver
 • Venster
 • 3 fans

258,95 €

3 winkels
0
*