Samsung C49HG90 review: decadente volbloed in 32:9

44 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung C49HG90
 3. 3. HDR
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 44 reacties

HDR

Het echt nieuwe aan dit scherm en deze generatie gaming-monitoren van het Koreaanse merk is echter de drieletterige toverafkorting HDR. Met High Dynamic Range ondersteuning - vooralsnog voor zover wij kunnen nagaan op basis van de HDR10-standaard - kan je, met een geschikte videokaart, de juiste versie van Windows 10 en een game waarbij de programmeurs rekening hebben gehouden met een groter dynamisch bereik, een beeldweergave voor je neus krijgen die ons al jaren wordt beloofd, maar nu pas wordt waargemaakt.


Dit soort scènes wordt met HDR nog een heel stuk fraaier.

Game engines en 3D api's bevatten allerlei trucs om het verschil tussen het lichtste licht en het donkerste donker te benadrukken, maar niets komt in de buurt van echte 10-bits weergave in een grote kleurruimte met een echt helder paneel, met een weergavestandaard die ervoor zorgt dat je ook in oogverblindende beelden van reflecties in autolak of de zon op het water toch nog details van texturen kunt waarnemen in plaats van een simpel wit vlak, en in donkere schaduwen diezelfde details ook nog ontwaarbaar maakt.


Dit ziet er in 3840x1080 met HDR aan nog veel indrukwekkender uit.

We hebben dat uiteraard uitgeprobeerd. Het was niet eenvoudig. Windows 10 ondersteunt sinds een paar patches geleden HDR, maar activeer HDR-modus en de desktop ziet eruit alsof je hem bekijkt door een nooit-gewassen wit laken. Toch moet je die modus soms aanzetten, want niet elke game en toepassing schakelt anders de HDR-mogelijkheden van de monitor in. Het is een moeizaam gebeuren waar we binnenkort nog wel een artikel aan gaan wijden, want het was ook een educatieve ervaring die we natuurlijk graag delen. Enfin - wanneer het dan uiteindelijk werkt, werkt het fantastisch. Met MPC-BE zien HDR-demo's er uit zoals ze eruit moeten zien, met gedetailleerde hooglichten en schaduwpartijen. En de paar games die HDR doen die we hebben geprobeerd - Mass Effect Andromeda, Forza 7, Battlefield 1 In The Name Of The Tsar, Hitman - krijgen een extra dimensie, om er even een cliché uit te gooien. Het effect verschilt per game, en in elke game moet je knoeien met sliders en instellingen voor een goed effect. Doe je dat niet, dan kijk je tegen grauwe, onverzadigde kleuren aan of juist tegen zeer overdreven, uitgebeten reproducties. Heb je het eenmaal goed, dan varieert het effect van 'ja, dit is beslist mooier' tot louter stilte, omdat het er adembenemend mooi uitziet. Mass Effect en Battlefield 1 vallen meer in de tweede categorie, bij Forza en Hitman was het even zoeken naar het extra realisme - maar schakelden we terug, dan zag de standaardweergave er maar fletsjes uit.

Kortom, HDR op de PC is hier, het werkt - als is het verre van gebruiksvriendelijk en staat het bij de games studio's nog in de kinderschoenen. Dat gaat vermoedelijk snel veranderen, en wie nu een gaming monitor gaat kopen, moet zich afvragen of hij of zij niet even wacht op een exemplaar met HDR-ondersteuning. Samsung heeft ze ook in bescheidener formaat dan deze C49HG90, in de HG70-serie op 27 en 32 inch, bijvoorbeeld. LG komt ook met HDR-monitoren en ook AOC, ASUS en Acer hebben modellen onderweg, evenals Philips. Het komende jaar blijft onverminderd interessant voor wie op zoek is naar de perfecte monitor.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Samsung C49HG90

Samsung C49HG90

 • 49 inch
 • 81 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 769,00

10 winkels
0
*