Samsung C49HG90 review: decadente volbloed in 32:9

44 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung C49HG90
 3. 3. HDR
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 44 reacties

Kleurweergave

De kleurweergave van de Samsung C49HG90 beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de kleurruimte van de Samsung C49HG90. Als je de grafiek ziet, schrik je wellicht: maar 91,7%?! Echter, we doen de standaardmeting van een scherm - in de stand zoals hij uit de doos komt dus - altijd in vergelijking met de kleurruimte die het dichtst wordt benaderd. Dat is bij alle modellen in de grafiek sRGB, maar bij deze Samsung is dat DCI-P3, een aanzienlijk groter kleurbereik, dat het midden houdt tussen sRGB en AdobeRGB (en o.a. door Apple is uitverkoren tot huiskleurruimte totdat Rec.2020 een realiteit wordt). Samsung bereikt deze kleurruimte door toepassing van een quantum dot filter.

We hebben ook gemeten in de sRGB-stand - die zit erop, wat zoals je kunt zien niet bij alle modellen waarmee we vergelijken het geval is - en daar komen we uit op 99,9%. In blauw mist een heel klein beetje verzadiging. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de enorm meer gesatureerde groen en rood-tinten, waarvoor het menselijk oog toch aanmerkelijk gevoeliger is.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Met een waarde van 6439 K zit de Samsung C49HG90 voldoende dicht op de gewenste 6500 K dat we hier geen woorden aan vuil maken, behalve om te zeggen dat het in sRGB-modus nog wat beter is: 6455 K.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Beginnen we met de kleurafwijking, dan komen we uit op 1,47 - een resultaat waar veel professionele monitoren stikjaloers op zouden zijn. Bovendien is de standaarddeviatie ook lekker klein, al moet Samsung hier twee andere modellen nog laten voorgaan.

De grijsafstelling is zo mogelijk van nog hoger niveau, met een DeltaE-fout onder de 1 doet Samsung hier op een gamingmonitor waar sommige andere merken alleen maar over kunnen dromen op hun schermen voor de professionele markt.

Standaard en sRGB-weergave

Hieronder is duidelijk te zien dat het kleurbereik in standaardmodus aanmerkelijk veel groter is dan sRGB. Een vereiste voor HDR, waar gelukkig aan wordt voldaan.

Gamma 

Met een gemiddeld gamma van 2,18 heeft de C49HG90 een verwaarloosbaar kleine afwijking ten opzichte van de wenselijke waarde. Bovendien is de standaarddeviatie van de deelmetingen het laagste van alle modellen in de grafiek.

Gamma standaard en sRGB

Samsung C49HG90Samsung C49HG90


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Samsung C49HG90

Samsung C49HG90

 • 49 inch
 • 81 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 769,00

10 winkels
0
*