Huawei Mate 10 Pro preview: AI is hier

43 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design
 3. 3. Specificaties en AI
 4. 4. Features
 5. 5. Prijzen en beschikbaarheid
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Het nieuwste paradepaardje van de smartphonetak van Huawei is de Huawei Mate 10 Pro, die naar verwachting vanaf 23 november 2017 in de Nederlandse winkels zal liggen. Dit toestel is de eerste smartphone die is uitgerust met de Kirin 970, een SoC met een dedicated Neural Processing Unit voor "AI-taken". Wij kregen in Londen alvast een voorproefje te zien.


De Huawei Mate 10 Pro

Tijdens een pers-event in het Science Museum in Londen konden we voor het eerst kennis maken met een nieuw vlaggenschip uit Huawei's Mate-serie, de Huawei Mate 10 Pro. Tijdens dit event werd ook de 'gewone' versie van het toestel, de Mate 10, aangekondigd, maar deze versie zal niet naar Nederland komen. Wij zullen het dus in eerste instantie met de Mate 10 Pro moeten doen, die zodoende wat ons land betreft de Huawei Mate 9 opvolgt.

Het meeste tot de verbeelding spreekt natuurlijk de aanwezigheid van een dedicated Neural Processing Unit - ook wel NPU -  in de Kirin 970, de SoC die door Huawei zelf ontwikkeld wordt. Deze NPU moet volgens Huawei zorgen voor zogenaamde AI-taken oftewel Artificial Intelligence, die deze phone - en alle andere toestellen die er in de toekomst mee zullen worden uitgerust - pas echt smart moeten gaan maken. Meer hierover verderop in dit artikel

Kunstmatige intelligentie mag dan een opvallende feature zijn, het is zeker niet het enige onderdeel dat deze smartphone interessant maakt. Zo heeft het toestel opvallend dunne bezels, zowel boven en onder, als aan beide zijdes van het 6.0 inch scherm. Verder zet Huawei bij de camera de samenwerking met Leica voort en heeft het toestel de beschikking over een accu met een capaciteit van maar liefst 4000 mAh.

De Mate 10 Pro zal in Nederland beschikbaar komen in drie kleuren: mocha brown, midnight blue en titanium grey. Van het toestel zal volgens Huawei zowel een single als een dual sim versie uitgebracht worden en zal vanaf 23 november voor een adviesprijs van 799 euro in de winkels liggen.

Design

Zoals we al vermeldden heeft de Huawei Mate 10 Pro opvallend dunne bezels rondom het 6,0 inch oled-scherm dat een resolutie van 2160x1080 heeft, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op 402 ppi. De beeldverhouding van het scherm is 18:9, oftewel 2:1. Wie denkt dat een diagonaal van 6,0 inch betekent dat de telefoon niet meer met één hand te bedienen is, doet er goed aan om het toestel een keer vast te pakken, want dat valt in de praktijk reuze mee.

De door de fabrikant opgegeven buitenmaten van de Mate 10 Pro zijn 154,2 x 74,5 x 7,9 mm (HxBxD) met een gewicht van 178 gram, waarmee het toestel een kleinere formfactor en een net iets grotere schermdiagonaal biedt ten opzichte van zijn voorganger, de Mate 9. De Mate 10 Pro is zodoende met een beetje fantasie en in combinatie met een zwevende homebutton die je naar wens op je scherm kunt plaatsen nog net met één hand te bedienen. 


Bij de Mate 10 Pro komt de zwevende homebutton goed van pas

Het toestel ligt mede dankzij de geheel volgens de laatste mode afgeronde uiteindes goed en stevig in de hand. Wel is het gebruik van Gorilla Glass 5 aan zowel de voor- als achterzijde er debet aan dat het toestel gauw vlekkerig wordt en zichtbaar je vingerafdrukken laat zien. Het geheel is zoals je mag verwachten keurig afgewerkt en bovendien volledig stofdicht en waterdicht bij onderdompeling (IP67), waardoor de telefoon een degelijke indruk maakt. De glazen behuizing wordt omgeven door een metalen frame, waarop aan de rechterzijde een tuimelschakelaar voor het volume met daaronder de powertoets zijn gepositioneerd. Aan de linkerzijde vind je een tray voor je simkaart(en), aan de bovenzijde is er plek ingeruimd voor een 3,5 mm jack voor je headphones.

 

Achterop het toestel treffen we een dubbele camera en flitser aan. De module wordt extra geaccentueerd door een net iets anders gekleurde streep die de camera's omgeeft en over de gehele breedte van de telefoon loopt. Tevens vind je hier de vingerafdrukscanner die net onder de camera-module is geplaatst. Ten slotte is er aan de onderzijde plaats voor een speakerrooster en een usb-c aansluiting waarmee je het apparaat met de meegeleverde adapter van stroom kunt voorzien. Deze adapter biedt een maximaal vermogen van 22,5 W (5 V x 4,5 A).

Specificaties en AI

De Huawei Mate 10 Pro is uitgerust met de Kirin 970 SoC. Deze HiSilicon-chip uit Huawei's eigen stal werd eerder dit jaar in Berlijn tijdens IFA door de fabrikant aangekondigd en zal in de toekomst zowel de vlaggenschepen van Huawei zelf als die van het dochtermerk Honor gaan aansturen. De Kirin 970, die op 10 nm wordt gebakken, heeft een octa-core processor die is opgebouwd uit twee clusters. Het eerste cluster bevat vier krachtige Cortex A73 rekenkernen die geklokt zijn op 2,36 GHz, het tweede cluster bestaat uit vier energiezuinige Cortex A53 kernen die een snelheid van 1,8 GHz kunnen bereiken. 

De Kirin 970 heeft zoals gezegd de beschikking over een zogenaamde dedicated NPU om zogenaamde AI-taken uit te voeren. Volgens Huawei stelt deze NPU de Mate 10 Pro in staat om de gebruiker met verloop van de tijd steeds beter te leren kennen en zodoende in toenemende mate efficiënt om te kunnen gaan met zaken als rekenkracht, de allocatie van geheugen en de accuduur. Zo moet het toestel niet alleen nu snel en efficiënt zijn, maar dit in de toekomst ook blijven. Dat klinkt mooi, maar in hoeverre dit zaken zijn die in hardware (moeten) gebeuren is ons niet direct duidelijk geworden. Wat de NPU in de praktijk zal brengen kunnen we op basis van onze korte kennismaking met het toestel niet beoordelen, maar hier komen we in onze review binnenkort uiteraard op terug.

De Huawei Mate 10 Pro wordt geleverd met 6 GB RAM en 128 GB aan opslagcapaciteit. Dat moet in eerste instantie meer dan genoeg zijn om het leeuwendeel van de gebruikers te voorzien in hun behoeften, maar let wel dat de 128 GB opslag niet uitbreidbaar is. Met een dergelijke capaciteit zal je weliswaar niet snel ruimtegebrek hebben, maar mocht dit toch gebeuren zit er dus niets anders op dan je telefoon op te schonen.

Wat betreft connectiviteit zien we ten slotte weinig opmerkelijke zaken. Ondersteuning voor NFC, WiFi direct, Bluetooth 4.2 - 5.0 had van ons ook gemogen - en 802.11ac geven allemaal acte de présence en voor de survival fans onder ons is ook aan een digitaal kompas gedacht. Ondersteuning voor draadloos opladen is er ondanks de glazen voor- en achterkant niet. Wel is er ondersteuning aan boord voor Huawei's eigen SuperCharge waarmee je volgens Huawei in 15 minuten een halve dag, en in 30 minuten voor een hele dag aan accucapaciteit kunt bij tanken. Hou er wel rekening mee dat dit uitspraken zijn die wij nog niet hebben kunnen verifiëren in ons testlab, in onze review zullen we hier op terugkomen.

Features

De Huawei Mate 10 Pro zal out of the box voorzien zijn van de nieuwste versie van Google's besturingssysteem, Android 8.0 Oreo. Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8.0 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken.

Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en WiFi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund. Bovendien is het dankzij Project Treble straks een stuk makkelijker voor de diverse smartphonefabrikanten om Android-updates door te voeren. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert - zoals Huawei, dat de Mate 10 Pro zal voorzien van nieuwste versie van de eigen schil: EMUI 8.0. 

Een interessante feature van de Mate 10 Pro is de mogelijkheid om het toestel op een televisie aan te sluiten, waardoor je als het ware twee schermen krijgt. Huawei noemt dit Easy Projection. Dit voorziet in de mogelijkheid om apart een volwaardige desktop op je televisiescherm te projecteren terwijl je tegelijkertijd je smartphone gewoon als zodanig kan blijven gebruiken. Hierbij blijven meldingen op je telefoonscherm gewoon zichtbaar, maar worden op het desktopscherm slechts aangeven als een melding zonder inhoud. Zo zit niet iedereen mee te lezen met je persoonlijke e-mails of whatsapp-berichten.   

De Mate 10 Pro is uitgerust met een enkele selfcamera en een dubbele camera aan de achterzijde van het toestel. De frontcamera is een 8.0 megapixel exemplaar, waarvan de lens een diafragma van f/2,0 heeft. Met deze camera kan je video opnemen met een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps).

Aan de achterzijde treffen we twee camera's die in samenwerking met Leica zijn ontwikkeld aan. Ze zijn voorzien van optische beeldstabilisatie en een bijzonder open diafragma van f/1.6. De ene camera is een 20 megapixel exemplaar die beelden monochroom vastlegt, de andere camera is verantwoordelijk voor de kleuren en heeft een 12 megapixel sensor. Video opnemen kan met de achtercamera op een maximale resolutie van 3840x2160 (30 fps).

Prijzen en beschikbaarheid

De Huawei Mate 10 Pro zal vanaf 23 november in Nederland verkrijgbaar zijn tegen een adviesprijs van 799 euro. Het toestel zal daarmee in ieder geval wat betreft de prijs een geduchte concurrent worden voor Samsung Galaxy Note 8. Over de prestaties kunnen we op dit moment natuurlijk nog geen uitspraken doen. Zodra we een sample in ons testlab hebben doorgelicht zullen we daar in een review zeker dieper op in kunnen gaan. Tot die tijd zal je het moeten we doen met deze eerste indruk van de Mate 10 Pro, die zeker veelbelovend is.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Huawei Mate 10 Pro Gold

Huawei Mate 10 Pro Gold

 • Google Android 8.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.0 inch
 • 2160x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

499,00 €

1 winkel
Huawei Mate 10 Pro Grey

Huawei Mate 10 Pro Grey

 • Google Android 8.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.0 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

475,00 €

2 winkels
0
*