Windows 10 Fall Creators Update review

132 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk: Fluent Design
 3. 3. People Hub
 4. 4. OneDrive On-Demand
 5. 5. Microsoft Edge
 6. 6. Input: eye-tracking en emoji's
 7. 7. Instellingen verder uitgebreid
 8. 8. Betere DPI-scaling en HDR-support
 9. 9. GPU-tabblad in Taakbeheer
 10. 10. Ondersteuning voor ARM
 11. 11. Windows Mixed Reality
 12. 12. Overige wijzigingen
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd start de uitrol van Windows 10-versie 1709, die tot Fall Creators Update is gedoopt. Deze nieuwe build is de volgende iteratie in Microsofts halfjaarlijkse updatecyclus en bevat veel kleine, maar ook enkele grotere veranderingen aan het besturingssysteem. In dit artikel bespreken we alle nieuwigheden.

Net als de Creators Update uit april is de Fall Creators Update het resultaat van een half jaar Windows-ontwikkeling, waarbij de deelnemers van het Windows Insider-programma al vroeg de nieuwe functionaliteit konden testen. De afgelopen weken werden er in een steeds hoger tempo nieuwe builds uitgerold met bugfixes en verfijningen, totdat build 16299.19 als RTM-versie werd bestempeld. Dat is de versie die iedereen in de komende weken via Windows Update aangeboden zal krijgen.

Nu alvast de Windows 10 Fall Creators Update downloaden?

Om eventuele bugs snel op te kunnen sporen, wordt de Windows 10 Fall Creators Update gefaseerd uitgerold. Dat betekent dat het enkele dagen of zelfs weken kan duren voordat hij automatisch wordt geïnstalleerd. Wil je direct upgraden, dan kun je gebruik maken van deze tool op de website van Microsoft. Kies daarvoor de optie 'Deze pc nu bijwerken'.

Op de volgende pagina's behandelen we per onderwerp de belangrijkste wijzigingen in de Fall Creators Update.

Uiterlijk: Fluent Design

Na het installeren van de Windows 10 Fall Creators Update, moesten we run -> winver draaien om te checken of hij wel was geïnstalleerd. Op het eerste oog zijn de verschillen in uiterlijk namelijk minimaal. In bepaalde aspecten van de interface zijn echter de eerste voortekenen van een nieuwe designtaal te vinden, die door Microsoft Fluent Design wordt genoemd.

In hoofdlijnen is de filosofie van Fluent Design te vergelijken met die van Google's Material Design. Het materiaal en hoe dat reageert met de omgeving zijn belangrijke onderdelen, samen met belichting en diepte. De animaties moeten een gevoel van 'continuïteit' geven.

Het nieuwe ontwerp is al zichtbaar door de doorzichtige maar troebele achtergrond van het startmenu en bepaalde apps, zoals de rekenmachine. Ook kom je op diverse plekken knoppen met 'reveal highlight' tegen, die een lichteffect geven dat verandert naarmate je de cursor over de knop beweegt. Een van de mooiste showcases van de nieuwe animaties is de vernieuwde Groove Music-app, maar ja...

People Hub

Naast het systeemvak in de taakbalk vind je vanaf de Fall Creators Update een nieuwe knop terug, die je naar de People Hub leidt. Deze hub, in de Nederlandse versie van Windows 10 vertaalt als 'Personen', moet het middelpunt worden van alle communicatie met anderen die je via Windows doet. Het idee is dat je eenvoudig en altijd op dezelfde manier iemand kan opzoeken, om daarna de keuze te maken via welk kanaal je contact op wil nemen. Ook zie je alle recente gesprekken en e-mails met diegene.

Vooralsnog is de integratie van de People Hub voorbehouden aan Microsoft-diensten als Skype en de ingebouwde Mail-app, waardoor de functionaliteit nog enigszins beperkt is. Als er ondersteuning wordt toegevoegd voor andere mailprogramma's en chat-apps als Slack zou de feature een stuk nuttiger worden.

Naast het icoon van de People Hub kun je drie favoriete contactpersonen selecteren, die continu zichtbaar zijn in de taakbalk voor snelle toegang.

OneDrive On-Demand

Voor gebruikers van OneDrive, Microsofts cloudopslagdienst, is de Fall Creators Update een grote verbetering. OneDrive On-Demand maakt het mogelijk om vanuit de Verkenner en andere programma's te browsen door alle bestanden op je OneDrive, die pas als ze daadwerkelijk nodig zijn worden gedownload en standaard dus geen schijfruimte in beslag nemen. Een soortgelijke feature was in Windows 8 al beschikbaar onder de naam 'placeholders', maar die verdween daarna uit het OS.

Deze feature is vooral ideaal voor laptops met weinig opslaggeheugen. Zolang je beschikt over een internetverbinding, kun je immers al je bestanden 'meenemen' zonder dat dat storage kost. Vanuit de Verkenner herken je eenvoudig bestanden met een wolkje (alleen in de cloud opgeslagen) en een groen vinkje (lokaal opgeslagen). Je kunt mappen of losse bestanden aanmerken om altijd offline beschikbaar te houden.


Je ziet eenvoudig welke mappen wel of niet offline beschikbaar zijn.

Je schakelt OneDrive On-Demand in via het instellingenscherm van OneDrive. Vervolgens worden alle mappen, ook die je tot nu toe niet offline had staan, zichtbaar in de Verkenner en kun je met de rechtermuisknop mappen lokaal opslaan of dat juist uitschakelen.

Microsoft Edge

Uiteraard zijn er ook weer de nodige wijzigingen doorgevoerd bij de Edge-browser. De meest in het oog springende nieuwe feature is 'read aloud': selecteer een stuk tekst, klik met de rechtermuisknop en kies 'Hardop voorlezen'. Eén van Microsofts stemmen, waaronder een Nederlandse, spreekt dan het artikel voor je uit.

Verder kan de browser beter met PDF's en ePub-bestanden omgaan, kun je websites (net als vroeger met IE) pinnen aan de taakbalk en is het mogelijk om de URL van opgeslagen favorieten te wijzigen. En in de categorie 'waarom zat dat er in godsnaam nog niet in': via de F11-knop kun je de nieuwe fullscreenmodus gebruiken.

Input: eye-tracking en emoji's

Op het gebied van invoer is de belangrijkste vernieuwing ingebouwde ondersteuning voor eye-tracking. In eerste instantie worden alleen de sensors van Tobii ondersteund. Die zijn onder meer aanwezig in bepaalde laptops van Acer en MSI, maar ook als losse camera's te koop. Deze feature is voornamelijk ingebouwd voor mensen met de ziekte ALS, die alle zenuwen behalve de oogzenuw aantast. Met eye-tracking kan de pc dan nog worden bestuurd.

Daarnaast zijn de nieuwe emoji 5.0-icoontjes toegevoegd en kun je ze makkelijker benaderen via een emoji-panel.

Instellingen verder uitgebreid

Bij de Creators Update werd het nieuwe Instellingen-scherm als opvolger van het Configuratiescherm eindelijk volwassen. In de nieuwe update is er vooral verder gefinetuned. Zo geeft het 'Over deze pc'-scherm relevantere informatie weer en is er een sidebar toegevoegd die linkt naar helpfuncties en video-tutorials, wanneer die beschikbaar zijn.

Het 'Opslag'-scherm, in de Engelse versie Storage Sense genoemd, is flink uitgebreid met meer mogelijkheden om schijfruimte te besparen, bijvoorbeeld door vorige Windows-versies te wissen na een succesvolle upgrade en door bestanden in de Downloads-map die ouder zijn dan 30 dagen automatisch te wissen. Uiteraard staan deze instellingen niet standaard aan, maar je kunt ze wel gebruiken.

Betere DPI-scaling en HDR-support

In de Windows 10 Fall Creators Update is een aanpassing gedaan aan de manier waarop programma's te horen krijgen welke dpi-setting er wordt gebruikt, en dus in hoeverre er geschaald moet worden. In plaats van één keer per sessie gebeurt dat nu elke keer als je een programma start. Waar je voorheen moest uit- en inloggen om alle software weer scherp te zien nadat je bijvoorbeeld switcht van je laptopscherm met 150% schaling naar een externe 4K-monitor op 125% schaling, is nu het opnieuw openen van de programma's voldoende. Volgens Microsoft is dat 'nog niet ideaal', maar wel handiger dan de oude situatie.


Wazige vensters: voor gebruikers van meerdere schermen met verschillende schaling zal het bekend voorkomen.

Ook is er bij de Fall Creators Update verbeterde ondersteuning voor HDR. Als er een HDR-monitor is aangesloten, kun je via een nieuw onderdeel van de Beeldscherminstellingen een aantal settings aanpassen. Ook is de Game Bar geschikt gemaakt om screenshots en video's van HDR-games op te nemen.

GPU-tabblad in Taakbeheer

Een leuke toevoeging voor nerds zoals wij, is het nieuwe GPU-tabblad in Taakbeheer. Je kon al het gebruik van je processor, geheugen en harde schijf monitoren, maar soortgelijke functionaliteit is er vanaf de Fall Creators Update ook voor de videokaart. De gebruikspercentages van de GPU zelf, het geheugen en de onboard video-decoder worden uitgesplitst weergegeven. In de onderstaande screenshot zie je bijvoorbeeld precies wanneer we de rendertest van GPU-Z draaiden, en het verschil in het gebruik van de decoder tussen een 1080p- en 4K-filmpje op YouTube.

Onderin zie je nog welke driverversie je gebruikt en welk feature-level van DirectX 12 door je hardware wordt ondersteund.

Ondersteuning voor ARM

Onderdeel van de Fall Creators Update is ook officiële ondersteuning voor de ARM-architectuur. In potentie is dat een revolutionaire verandering: de reguliere versie van Windows draaide decennialang alleen op processors met de x86-architectuur, waarop Intel en AMD een duopolie hebben. Eerder dit jaar kondigde Microsoft een samenwerking met Qualcomm aan en in het vierde kwartaal kunnen we het eerste Windows 10-apparaat met een Snapdragon 835-processor verwachten.

Vooralsnog zijn er echter nog geen details beschikbaar. Zo gaan er geruchten over x86-emulatie in de ARM-versie van Windows 10, zodat je reguliere Win32-programma's gewoon kunt draaien. Dat lijkt ook wel noodzakelijk om een herhaling van het Windows RT-debacle te voorkomen. Hoe dat precies gaat werken is nog onduidelijk.


Windows 10 op ARM-processors: eind dit jaar is het werkelijkheid.

Windows Mixed Reality

De uitrol van de Windows 10 Fall Creators Update gaat gepaard met de beschikbaarheid van Windows Mixed Reality. Grote fabrikanten als Acer, ASUS, HP en Lenovo brengen allemaal een licht getweakte versie van een door Microsoft ontwikkelde VR-headset uit. Het concept is erop gericht om de aanschafprijs van VR-headsets omlaag te brengen, onder meer doordat er geen externe sensoren nodig zijn voor tracking.

Microsofts brillen hebben een beperktere field-of-view, maar wel een hogere resolutie dan de Oculus Rift en HTC Vive. Ze werken op een verversingsfrequentie van 90 Hz, al is daarvoor wel een HDMI 2.0- of DisplayPort-uitgang vereist. Twee zwartwit-camera's scannen continu de omgeving en kunnen zo tracking in drie dimensies bieden, zonder dat daarvoor losse kastjes nodig zijn.

Om VR-ervaringen vanuit de browser mogelijk te maken, biedt Microsoft Edge vanaf deze Windows-versie ondersteuning voor WebVR. Via verschillende Javascript- en WebGL-bibliotheken kunnen ontwikkelaars content in VR aanbieden.

Enige tijd geleden publiceerden we reeds een preview van de Acer Windows Mixed Reality-headset. Nu Windows Mixed Reality officieel beschikbaar is, gaan we daar natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de slag.

Overige wijzigingen

In de lijst hieronder vind je de belangrijkste overige wijzigingen in de Windows 10 Fall Creators Update.

 • Het Bahnschrift-lettertype, dat je kent van de wegwijsborden in Duitsland, is nu standaard onderdeel van Windows.
 • Spraakassistent Cortana kan Windows nu vergrendelen, afsluiten of opnieuw opstarten.
 • De instellingen van Cortana zijn verplaatst naar Instellingen.
 • In de Foto's-app is de functie Story Remix nieuw, die automatisch een video maakt van gegroepeerde foto's en video's.
 • Betere gezichtsherkenning met Windows Hello.
 • Bij het bekijken van de WiFi-netwerken kun je nu rechtsklikken op een netwerk voor meer opties.
 • Bij het accu-icoon in het systeemvak vind je een slider die je verschillende niveaus tussen batterijbesparing en hoge prestaties laat kiezen.
 • In sommige apps verdwijnt de scrollbalk zolang je hem niet gebruikt; dit noemt men 'conscious scrollbar'.
 • De Surface Pen kan worden gevonden via 'Find my device'.
 • Je kunt per update de status volgen via eigen voortgangsbalkjes.
 • Het actiecentrum heeft een ander design voor notificaties.
 • Het is nu mogelijk om bestanden te delen via rechtermuisknop -> Delen.

Conclusie

Voor sommige gebruikers is de Windows 10 Fall Creators Update de update waarop ze hebben zitten wachten. Gebruik je OneDrive, dan wordt je leven na het installeren van deze update aanmerkelijk beter. Ook wie aan de slag gaat met HDR, zal echt de nieuwe functionaliteit die Microsoft heeft toegevoegd willen gebruiken. Dat de softwaregigant tijd steekt in bediening via eye-tracking voor mensen met bepaalde ziekten, valt natuurlijk alleen maar te prijzen.

Andere features zijn eerder in ruwe vorm aanwezig, zoals de People Hub en de ARM-ondersteuning. In het eerste geval moet de functionaliteit gaan worden ondersteund door software van externe leveranciers voordat de hub echt nuttig wordt. De support voor de ARM-architectuur is in theorie baanbrekend, maar de praktijk zal uit moeten wijzen of x86-emulatie goed en snel genoeg werkt om er prettig gebruik van te kunnen maken.

Ook heeft Microsoft nog genoeg te doen in toekomstige updates. Spraakassistent Cortana heeft nog steeds de oversteek naar Nederland niet gewaagd, er valt nog veel te winnen op het gebied van DPI-schaling en de basisprincipes van het 'fluent design' kunnen nog op veel meer plekken in het OS worden toegepast.

De talloze kleine wijzigingen vallen in eerste instantie nauwelijks op, maar als je nu aan de slag gaat met de originele versie van Windows 10, zul je gaandeweg steeds meer handige kleinigheden missen. Ook in de Fall Creators Update zitten weer veel aanpassinkjes die het praktisch ongemerkt een net wat fijner OS maken. Alleen al daarom zouden we de update zeker installeren - al is dat sinds 'Windows as a Service' sowieso iets dat er één keer per halfjaar bij hoort.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

109,95 €

10 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

144,90 €

10 winkels
0
*