Google Wifi preview: mesh voor iedereen

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design 
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Installatie en gebruik
 5. 5. Prijzen en beschikbaarheid
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Na releases in verschillende andere Europese landen komt Google Wifi nu ook naar Nederland. De mesh-oplossing van Google belooft een zeer toegankelijke installatie en een snel en betrouwbaar netwerk met een aanzienlijke reikwijdte. Wij maakten alvast kennis met dit nieuwe systeem.

Nog net voor het einde van 2016 bracht Google in de Verenigde Staten haar mesh-oplossing op de markt en gedurende 2017 volgden landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels zijn wij in Nederland ook aan de beurt. Google Wifi is een mesh-systeem, waarbij elk onderdeel niet alleen een ontvanger maar ook een steunzender is en je waarlijk kan spreken van everything is connected to everything. Met de toenemende populariteit van mesh-systemen en de daarmee gepaard gaande verkoopcijfers werd het hoog tijd voor Google's antwoord op de uitdagingen die de eisen aan onze draadloze netwerken tegenwoordig creëren. 

Google positioneert haar Wifi-systeem als een zeer toegankelijke oplossing waar iedereen gebruik van moet kunnen maken, en bovendien in staat moet zijn om het zelf te installeren. Dat laatste is per slot van rekening iets waar niet direct iedereen zaken als routers en mesh mee associeert. De toegankelijkheid die Google nastreeft en volgens de Amerikaanse internetgigant een grote groep mensen zal gaan aanspreken, is op zichzelf best lovenswaardig. Deze filosofie is terug te zien in zowel het design als het gemak waarmee je het systeem installeert en de app waarmee je het bedient. De keerzijde is wel dat de instelmogelijkheden beperkt zijn; wie de mate van controle van een traditionele router verwacht komt bedrogen uit.

Een webinterface die bereikbaar is via een browser heeft Google Wifi eveneens niet. Je kan het systeem alleen aansturen en bereiken via de Google Wifi app, die zowel in de Play Store als in de App Store beschikbaar is. Bovendien is een Google account een vereiste, zonder een dergelijk account kan je het systeem niet instellen en gebruiken. In dit verband is het vermeldenswaardig dat Google belooft de privacy van gebruikers van Google Wifi te waarborgen door geen surfgedrag bij te houden en geen advertenties te tonen. Het verzamelen van diagnostische gegevens doet Google Wifi wel, maar deze functie is in de app uit te schakelen.

Google Wifi is natuurlijk niet het eerste Wifi-systeem dat op de markt wordt gebracht. Mesh-oplossingen van routerfabrikanten zoals Orbi van Netgear, Velop van Linksys en TP-Link's Deco) zijn al enige tijd beschikbaar, terwijl Synology onlangs nog een mesh-router aankondigde die kan samenwerken met de eigen RT2600ac router. Een standaardpakket Google Wifi bestaat uit drie units die elk in feite een router zijn. Elke unit is namelijk ook gewoon los te gebruiken en kan in dat geval volgens Google een gebied van 125 m² bestrijken.

Koppel je de drie units aan elkaar dan zou je, zo claimt Google, zelfs een gebied van 400 m² van snelle en betrouwbare wifi moeten kunnen voorzien. Qua prijs positioneert Google de eigen mesh-oplossing tussen Deco aan de ene kant en Velop en Orbi aan de andere kant. Het Google Wifi 3-pack is vanaf 17 oktober 2017 te koop voor een adviesprijs van 359 euro.

Design 

Of het design van Google Wifi je aanspreekt kan je enkel zelf afwegen. Duidelijk is wel dat Google getracht heeft een huiskamerwaardige mesh-oplossing voor een breed publiek te ontwikkelen. De units zijn behoorlijk neutraal om te zien; wit van kleur in een ronde vorm en zonder uitstekende antennes of kermis-achtige lichtshow van led-indicatoren. Het geheel heeft wel iets weg van een redelijk platte Bluetooth-speaker, geheel in wit uitgevoerd met een behoorlijk ingetogen grijze 'G' op de bovenkant.

Ook de verlichting is voor een router minimaal te noemen en beperkt zich tot een dunne streep die over een groot deel van de zijkant van de unit loopt. Deze lichtstreep maakt op enkele centimeters na een volledige ronding, in de overgebleven ruimte is er plek voor de enige fysieke knop van het apparaat, die eveneens nauwelijks opvalt. Met deze hardware-knop kun je een factory reset uitvoeren door de knop 10 seconden ingedrukt te houden. Onderop elke unit zijn een LAN en een WAN-poort poort te vinden, waartussen de usb-c aansluiting voor de voeding is gepositioneerd. De bekabeling komt onder een uitsparing onder het apparaat vandaan, zodat het geheel stevig kan staan op een vlakke ondergrond.

Specificaties

Google Wifi is een AC1200 2x2 Wave 2 dual-band mesh-systeem. Elke afzonderlijke unit, die zoals gezegd ook als losse router kan functioneren, is uitgerust met twee gigabit ethernet-poorten en zou volgens Google een gebied van ongeveer 11 bij 11 meter (125 m²) van snelle en betrouwbare wifi moeten kunnen voorzien. Wanneer je het 3-pack laat samenwerken is er een reikwijdte van 20 bij 20 meter (400 m²) mogelijk, wat voor de de meeste huizen meer dan afdoende zou moeten zijn. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan kan je simpelweg een extra unit aansluiten.

Google Wifi is dankzij Band Steering in staat om automatisch te bepalen of een client het beste op 2,4 GHz of 5 GHz kan worden bediend, je hoeft als gebruiker daar dus geen rekening mee te houden. Bovendien is het systeem in staat om met behulp van Client Steering automatisch vast te stellen met welk wifi-punt de optimale verbinding tot stand kan worden gebracht. Ook controleert het apparaat met Wave Guide elke 5 minuten wat het beste wifi-kanaal is om op uit te zenden en switcht het indien nodig automatisch naar een ander kanaal.  

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden om je routerinstellingen naar wens te veranderen in vergelijking met traditionele routers enigszins beperkt. Dat mag voor pro-users wellicht een probleem zijn, voor een behoorlijk grote doelgroep zal dit echter geen belemmering vormen; het draagt eerder bij aan de toegankelijkheid die Google nastreeft. Naast zaken als Band- en Client Steering geeft de app ook automatisch meldingen als bijvoorbeeld de internetconnectie van de modem wegvalt of als het verplaatsen van een wifi-punt snelheidsvoordelen kan opleveren. 

Updates voor Google Wifi worden eveneens zonder tussenkomst van de gebruiker gedownload en geïnstalleerd. In het licht van de recente berichtgeving over een serieus lek in de beveiligingsstandaard voor wifi-netwerken WPA2, kan het belang van het up to date houden van je netwerkapparaten nauwelijks overschat worden.

Installatie en gebruik

Wij kregen het Google Wifi 3-pack in handen, waarmee we direct aan de slag gingen. In het pakket zitten naast de drie wifi-punten, een ethernetkabel en voor elke unit een stroomadapter die via een usb-c aansluiting kan worden aangesloten. Tenslotte is er een uitklapbare flyer aanwezig waarin je in meerdere talen (waaronder het Nederlands) en met behulp van afbeeldingen te kennen wordt gegeven welke twee stappen je moet voltooien.

Bij de eerste stap verbind je één van de drie wifi-punten middels de ethernetkabel met je modem. Zodra dat gedaan is bestaat de volgende stap uit het downloaden van de Google Wifi app uit respectievelijk Google's Play Store op Apple's App Store. Daar houdt de beschrijving op; de rest van het proces doorloop je met de Google Wifi app, mocht je hier niet uitkomen - wat echt onwaarschijnlijk is - dan kan je het aangegeven Nederlandse nummer bellen voor ondersteuning. 

Na het downloaden van de app, die inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar is, en je ingelogd bent met je Google account is de rest van de installatie eigenlijk een peulenschil. De app vraagt je simpelweg om met de meegeleverde ethernetkabel het eerste wifi-punt met je modem te verbinden. Vervolgens scan je desgevraagd de qr-code aan de onderkant van de unit en geef je aan in welk deel van het huis de unit zich bevindt. Dan resteert enkel nog het aanmelden van de twee andere wifi-punten - wat op exact dezelfde manier gaat - en als je een naam en wachtwoord voor je netwerk hebt ingevuld ben je klaar.

In de app kan je een aantal zaken naar wens regelen. Zo kan je zien welke apparaten verbonden zijn met het netwerk en kan een bepaald apparaat voorrang geven op andere devices. Bovendien is het mogelijk om een apart gastnetwerk te maken voor bezoek en kan je uitgebreide schema's maken die bepalen wanneer en hoe lang bepaalde apparaten op internet kunnen. Handig als je graag rustig wilt eten met je gezin. Tevens kan je per apparaat de zogenaamde Site Blocking functie aanzetten, waarna deze apparaten geen toegang meer hebben tot miljoenen sites die expliciete content bevatten.

 

Prijzen en beschikbaarheid

Google Wifi is vanaf 17 oktober 2017 verkijgbaar in Nederlandse winkels voor een adviesprijs van 359 euro, je krijgt daarvoor een pakket bestaande uit drie wifi-punten. Een losse unit kopen kan ook, deze 1-packs zijn eveneens vanaf 17 oktober in Nederlandse shops verkrijgbaar voor een een adviesprijs van 139 euro. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Google Home Wifi System Single Pack

Google Home Wifi System Single Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

131,85 €

5 winkels
Google Home Wifi System Triple Pack

Google Home Wifi System Triple Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300

339,00 €

2 winkels
0
*