Sharkoon SilentStorm Icewind voeding review: ijzige stilte?

7 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Foto's en specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen
 4. 4. Connectors en kabels
 5. 5. Kabellengte
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Lage belasting
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 3 besproken producten
 14. 7 reacties

Inleiding

Hoewel er steeds meer aandacht uitgaat naar enerzijds kleine ITX-voedingen en anderzijds enorme bakbeesten om miningsystemen van prik te voorzien, bestaat de bulk van de markt uiteraard uit standaard ATX-voedingen. Hoewel ook hier de nodige consolidatie plaatsvindt, zien we ook spelers die dit segment betreden of hun aanwezigheid hier versterken. Zo stuurde Sharkoon ons onlangs een nieuwe serie in het segment van ATX-voedingen, de Sharkoon SilentStorm Icewind. Wij voelden de 550W, 650W en 750W modellen aan de tand.

Sharkoon timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Het merk biedt een breed scala aan componenten en randapparatuur, die zich kenmerken door een bescheiden prijs, maar steeds vaker ook een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. Computerkasten, voedingen, toetsenborden en zelfs behuizingen voor externe harde schijven: het bedrijf heeft een redelijk portfolio van producten. Voor wat betreft voedingen heeft Sharkoon ook een diverse line-up. Enige tijd geleden bespraken we al de SilentStorm SFX-serie in de vergelijking van Mini-ITX voedingen, en ook kwamen de Sharkoon WMP en SHP voorbij in de ATX-voedingen vergelijkingstest.

Dit keer is de beurt aan de SilentStorm Icewind, met drie modellen variërend van 550 tot en met 750 watt. Het 550 watt-model kost in de Prijsvergelijker gemiddeld 80 euro, het 650 watt-model gemiddeld 89 euro en het 750 watt-model komen we er voor gemiddeld 95 euro tegen. Aangezien het hier om voedingen met een 80 Plus Bronze-certificaat gaat, kunnen we onmiddellijk vaststellen dat de concurrentie in dit prijssegment enorm is, en er voor vergelijkbare bedragen bovendien voedingen met een hogere 80 Plus-certificering beschikbaar zijn. Echter, zoals altijd: meten is weten, en bij Hardware.Info wordt een product pas beoordeeld als alle testresultaten zijn doorgenomen. Laten we dus beginnen bij het begin.

De Sharkoon SilentStorm Icewind heeft overeenkomstige specificaties voor de drie modellen, zoals een semi-modulair ontwerp, drie jaar garantie en een 13,5 centimeter ventilator. Qua uiterlijk vinden we bij alle drie een zwart-witte behuizing met een opvallende felblauwe verwijzing naar het vermogen en de naam van de serie op de fangrille. Deze blauwe tint komt op de modulaire kabels nog veel meer naar voren, ongeveer de helft van de individueel gesleevede kabels is van deze kleur voorzien.

Verschillen zijn er ook, zo heeft het 550 watt-model tweemaal een 6/8-pins PEG-connector, waar de 650 en 750 watt-uitvoeringen daar vier van hebben. Gezien het beschikbare vermogen is dat verschil wel logisch. Ook zien we dat het 550 watt-model qua primaire condensators voorzien is door Nippen Chemi-con, waar dat bij de twee zwaardere modellen primaire condensators van Rubycon betreft.

Sharkoon SilentStorm Icewind 750W 


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sharkoon SilentStorm Icewind 550W

Sharkoon SilentStorm Icewind 550W

 • 550 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • ATX
Niet verkrijgbaar
Sharkoon SilentStorm Icewind 650W

Sharkoon SilentStorm Icewind 650W

 • 650 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • ATX
Niet verkrijgbaar
Sharkoon SilentStorm Icewind 750W

Sharkoon SilentStorm Icewind 750W

 • 750 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • ATX
Niet verkrijgbaar
0