HTC U11 Life en U11+ preview: de aanval is de beste verdediging

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design 
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Features
 5. 5. Prijzen en beschikbaarheid
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Na de niet geheel vlekkeloze start met de Play en de Ultra en een hoopvol vervolg met de U11, kondigde HTC vandaag twee nieuwe toestellen in haar U-serie aan: de HTC U11 Life en de HTC U11+. Wij kregen de kans om de toestellen al even vast te houden.

Het is tegenwoordig geen makkelijk leven als je fabrikant van smartphones en geen OS-marktleider bent. De concurrentie voor de stukjes taart die overblijven nadat Samsung en Apple hebben gegeten is met recht moordend te noemen. Fabrikanten als Huawei, Sony, LG, Motorola, Wileyfox, Wiko en HTC worden door de omstandigheden gedwongen om zich te onderscheiden, wat voor de consument zeker geen slecht nieuws betekent. Sterker nog, er valt tegenwoordig meer dan ooit wat te kiezen als potentiële koper van een smartphone. Wil je persé een oled-scherm, ondersteuning voor 802.11ac, een 5.0 inch scherm of juist een maatje meer, of vind je snelle updates en een stock OS toch meer van belang? En laten we ook de prijs niet vergeten, die sinds de aangepaste wetgeving met betrekking tot de BKR-registratie wanneer je een abonnement in combinatie met een toestel van meer dan 250 euro afsluit alleen maar relevanter is geworden.

De volgende stap in dit voortdurende schaakspel wordt gezet door HTC dat vandaag twee nieuwe toestellen in haar U-serie aankondigde, de U11 Life en de U11+. De U11 Life is volgens HTC een premium toestel voor een midrange prijs. Wie het toestel aan de buitenkant bekijkt, zal direct de gelijkenis met de U11 opmerken. De Life-versie is uitgerust met twee 16 megapixel camera's, de kenmerkende reflecterende behuizing met een IP-67 rating en de nieuwste editie van Android, 8.0 Oreo. Ook de door HTC in eigen beheer ontwikkelde technieken zoals USonic (audiosoftware) en Edge Sense (knijptechnologie) geven acte de présence. 

De HTC U11+ wordt het nieuwe vlaggenschip van de U-serie en heeft meerdere in het oog springende features. Zo is het toestel voorzien van een 6,0 inch scherm met een beeldverhouding van 18:9 (of 2:1) dat je, mede dankzij de dunne bezels, gewoon met één hand moet kunnen bedienen. In dit geval mogen we zelfs een IP68 rating noteren. Onder de kap treffen we de de top-SoC van Qualcomm, de Snapdragon 835 aan en om al dit geweld van stroom te voorzien heeft HTC een accu van 3930 mAh ingebouwd.

De U11+ biedt net als de kleine broer ondersteuning voor de eerder genoemde USonic en Edge Sense technieken en ook Android 8.0 Oreo is hier van de partij, zij het samen met HTC's eigen skin: Sense. Tenslotte is er nog de behuizing van glas, die in de Translucent Black versie deels transparant is waardoor je door de behuizing heen duidelijk de NFC-antenne kan waarnemen en afhankelijk van de lichtval ook nog andere onderdelen kan ontwaren. 

Design 

De U11 Life heeft zoals we al eerder zeiden qua design duidelijke familietrekjes van de originele U11. Zowel de blauwe als de zwarte versie die in Nederland zullen uitkomen glimmen als een spiegel, waarmee in combinatie met de lichtval allerlei leuke effecten kunnen optreden. Het toestel is voorzien van een 5,2 inch full hd 1920x1080 Super LCD scherm en meet volgens de fabrikant 149,09 x 72,9 x 8,1 mm (HxBxD) bij een gewicht van 142 gram. Het toestel ziet er keurig afgewerkt uit en ligt dankzij de afgeronde uiteindes prettig en stevig in de hand.

De bezels aan de zijdes van het scherm zijn niet indrukwekkend dun, maar wel dun genoeg. Vooral de bezel aan de onderzijde, die plaats moet bieden aan de touch homebutton en tevens dienst doet als vingerafdrukscanner is dientengevolge behoorlijk lang. aan de achterzijde treffen we naast de merkaanduidingen 'HTC' en 'androidone' de camera en een flitser aan. De audio wordt net als bij de U11 geleverd via de usb-c aansluiting die tevens het aansluitpunt voor de adapter vormt. HTC is zo netjes om zowel een setje oordoppen als een adaptertje om een 3,5mm jack te kunnen gebruiken met het toestel mee te leveren.

De U11+ is op zijn beurt uitgerust met een scherm met een diagonaal van maar liefst 6,0 inch. Dit is eveneens een Super LCD variant met een uitgebreide kleurruimte (DCI-P3) en een quad hd resolutie van 2880x1440, afgedekt met een laag Gorilla Glass 5. Ook is er ondersteuning voor HDR10 aanwezig. Ondanks de forse schermdiagonaal meet het toestel 158,5 x 74,9 x 8,5 mm (HxBxD) bij een gewicht van 188 gram. De bezels rondom het scherm zijn dan ook indrukwekkend dun gehouden, waardoor de vingerafdrukscanner achterop het toestel is geplaatst: wat ons betreft een prima plek.

Samen met de Edge Sense, oftwel de knijptechnologie van HTC en de mogelijkheid om overal vanaf het homescreen door middel van een swipe toegang te krijgen tot de apps, is dit toestel nog goed met één hand te bedienen. Over de ligging in je hand kunnen we kort zijn; die is net zo dik in orde als bij de U11 Life. Onder de scanner aan de achterkant zien we de merknaam 'HTC' staan en er boven de cameramodule, geflankeerd door een flitser. Tevens zie je bij de Translucent Black versie natuurlijk gedeeltelijk wat er zich onder de behuizing bevindt. Net als bij de kleine broer ontbreekt de 3,5 mm jack wat HTC ook hier compenseert met een setje USonic earphones en een adapter.

Specificaties

Een van de weinige onderdelen waar je ziet dat de HTC U11 Life iets minder hoog is gepositioneerd dan de gewone U11 is de gebruikte SoC. De Life versie is uitgerust met een midrange SoC van Qualcomm, de  Snapdragon 630, die bestaat uit twee clusters van elk vier rekenkernen, die begrensd zijn op 1,8 GHz. Het zal niemand verbazen dat het nieuwe vlaggenschip, de U11+ wel is voorzien van een high-end chipset, de Snapdragon 835 die we ook in de U11 zagen. De 835 is een 10 nm FinFET SoC en bestaat uit een octacore processor die is opgebouwd uit twee clusters van elk vier Kryo rekenkernen, die respectievelijk op 2,5 en 1,9 GHz zijn geklokt. 

Als we de geheugencapacitieit onder de loep nemen zien we eveneens behoorlijke verschillen. De U11 Life heeft 3 GB werkgeheugen tot zijn beschikking en een opslagcapaciteit van 32 GB. Dit zijn voor de prijsstelling prima waardes en de opslag kan je altijd nog uitbreiden met een micro sd-kaartje van maximaal 2 TB groot. De U11+ laat ook hier zien dat er altijd meer mogelijk is met een configuratie van 6 GB RAM en 128 GB aan opslagcapaciteit. In tegenstelling tot bij de Huawei Mate 10 Pro is de toch al ruime 128 GB aan opslag wel uitbreidbaar. Net als bij de U11 LIfe kan je een kaartje van maximaal 2 TB groot plaatsen.

Op het onderdeel van connectiviteit zien we aanzienlijk minder verschillen tussen de beide nieuwkomers. Beide hebben ondersteuning voor 802.11ac, Bluetooth 5.0 en NFC aan boord. Enkel de usb-c connector is in het geval van de Life van het 2.0 kaliber, waar de U11+ voorzien is van een 3.0 connector - die bovendien Quick Charge versie 3.0 ondersteunt om de accu van 3930 mAh zo snel mogelijk op te laden. De accu van de U11 Life, met een wat meer bescheiden capaciteit van 2600 mAh, ontbeert deze ondersteuning.

Features

Software

Zowel de HTC U11 Life als de U11+ zullen out of the box voorzien zijn van de nieuwste versie van Google's besturingssysteem, Android 8.0 Oreo. Verschil is er evengoed toch aangezien HTC de Life uitbrengt met de stockversie van Android O, waar de U11+ wordt uitgerust wordt met een combinatie van Google's OS en HTC's eigen Sense skin. Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8.0 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken.

Voorts zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en WiFi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund. Bovendien is het dankzij Project Treble straks een stuk makkelijker voor de diverse smartphonefabrikanten om Android-updates door te voeren. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert. Op de U11+ zien we dankzij het gebruik van de Sense skin overigens ook de persoonlijke assistent van HTC, de Sense Companion, weer terug. Volgens HTC leert je Companion elke dag van je, waardoor hij je kan adviseren op basis van jouw unieke gedrag. Of de zoveelste virtuele assistent echt van meerwaarde zal zijn moet nog blijken, ook op dit onderdeel is er bij lange na geen gebrek aan concurrentie.

Beide toestellen zijn voorzien van HTC USonic, een techniek waar HTC van zegt dat het door het afvuren van sonische pulsen op je binnenoor het geluid van je inearphones kan aanpassen op jouw specifieke gehoor. Bovendien heeft HTC in de meegeleverde oortjes Active Noise Cancellation ingebouwd zodat je ongestoord kan genieten van je eigen muziek. 

Gelukkig heeft HTC er ook voor de U11+ en U11 Life voor gekozen om, net als bij de orginele U11, knijptechnologie in de toestellen te bouwen. Het heet inmiddels HTC Edge Sense en behelst een korte en een lange squeeze, waar je zelf functies aan toe kunt wijzen. Net als voorheen kan je de gevoeligheid van je knijp zelf instellen, nieuw is dat je de functie van de korte en de lange knijp per app kan toewijzen.   

Camera

De HTC U11+ en Life hebben allebei een eigen cameraconfiguratie. De Life is aan beide kanten uitgerust met een 16 megapixel exemplaar en een lens met een diafragma van f/2.0 die worden aangestuurd door een BSI-sensor. BSI staat voor backside illumination, dat ten opzichte van een reguliere CMOS sensor het voordeel heeft van een hogere lichtgevoeligheid. De frontcamera biedt verder de mogelijkheid om video op te nemen in full hd resolutie en we treffen ondersteuning voor technieken als HDR Boost en Selfie Panorama aan.

Met de hoofdcamera kan je video in 4K resolutie schieten, terwijl je foto's kan maken in RAW-formaat. Ook biedt deze camera ondersteuning voor zaken als Panorama, HDR Boost, Phase Detection Auto Focus (PDAF), Slow Motion en Hyperlapse. 

De U11+ heeft voorop een 8 megapixel selfiecamera die wordt aangestuurd door een BSI-sensor en een lens met een diafragma van f/2.0. Ook met deze camera kan je in full hd resolutie video opnemen en ook zaken als HDR Boost en Selfie Panorama zijn aanwezig. Aan de voorkant prijkt een 12 megapixel exemplaar met een pixelgrootte van 1,4 µm. De lens heeft in dit geval een diafragma van f/1.7 en het geheel wordt net als bij de U11 gecomplementeerd door een dual led-flitser. Ook hier zien we de mogelijkheid om video in 4K en met Hi-Res audio op te nemen, evenals foto's schieten in RAW, UltraSpeed Autofocus en Optische beeldstabilisatie (OIS). Video in slow motion opnemen kan met deze camera in 1080p (120 fps).

Prijzen en beschikbaarheid

De HTC U11+ verschijnt in Nederland in twee kleuren, de eerder genoemde Translucent Black versie en een Ceramic Black editie, die ook zwart is maar niet doorzichtig. Het toestel zal ergens in december 2017 enkel als dual sim variant te koop zijn, voor een adviesprijs van 799 euro. De HTC U11 Life verschijnt in de tweede helft van november op de Nederlandse markt  voor een adviesprijs van 349 euro en zal uitsluitend als single sim verkrijgbaar zijn in de kleuren Sapphire Blue en Brilliant Black.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HTC U11 Life 32GB Black

HTC U11 Life 32GB Black

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

289,95 €

1 winkel
HTC U11 Life 32GB Blue

HTC U11 Life 32GB Blue

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

306,25 €

1 winkel
HTC U11+ 128GB Ceramic Black

HTC U11+ 128GB Ceramic Black

 • Google Android 8.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

691,99 €

1 winkel
HTC U11+ 128GB Translucent Black

HTC U11+ 128GB Translucent Black

 • Google Android 8.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

660,77 €

1 winkel
0
*