Solid State Koopgids: 69 SATA SSD's review

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. SSD-markt anno 2017
 3. 3. Test
 4. 4. Iometer: 4kB random read/write
 5. 5. Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie
 6. 6. ATTO Disk Benchmark
 7. 7. AS SSD
 8. 8. AS SSD (deelscores)
 9. 9. PCMark7
 10. 10. PCMark7 (deelscores)
 11. 11. PCMark7 (Raw)
 12. 12. PCMark7 (Raw - deelscores)
 13. 13. PCMark8
 14. 14. PCMark8 (deelscores)
 15. 15. Continutests - Steady State Performance
 16. 16. Performance consistentie
 17. 17. Hardware.Info ssd Prestatiescore 2017
 18. 18. Stroomverbruik
 19. 19. Analyse: beste ssd per capaciteit
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Besproken producten
 22. 22. Reacties

Inleiding

Je mag jezelf gelukkig prijzen als je medio vorig jaar een ssd hebt gekocht. Vanaf september 2016 waarschuwden we al voor een aanstaande prijsstijging en inmiddels kosten ssd’s ruim een kwart meer dan we gewend waren. Welke ssd moet je kopen en waar kan je, zeker nu, op besparen? Dat lees je in onze test van niet minder dan 69 sata ssd's.

Eerst even kort: waarom kost de 500GB-ssd waar je vorig jaar nog maar 130 euro voor betaalde, nu opeens een euro of 170? Dat heeft alles te maken met de omschakeling naar 3D NAND door diverse fabrikanten. De rek is redelijk uit de productie van tweedimensionaal flashgeheugen, aangezien de betrouwbaarheid daarvan rap daalt bij verdere verkleining van het productieprocedé. 3D NAND kan in potentie zelfs fors goedkoper zijn dan 2D NAND, ware het niet dat de totale productiecapaciteit door het gereedmaken van fabrieken voor 3D NAND-productie tijdelijk is afgenomen. Dat terwijl de vraag naar flashgeheugen onder andere door de steeds groter wordende opslagcapaciteit van smartphones juist significant toeneemt.

Ondanks dat je het moment dat je alle harddisks in je PC vervangt door ssd’s gezien de ontwikkelingen wellicht nog even moet uitstellen, zouden we iedereen alsnog van harte aanraden om je besturingssysteem en programma’s op een ssd te installeren. Er is ontzettend veel te kiezen – een beetje webshop heeft al gauw de keuze uit honderden verschillende drives. Daarom zetten we alles nog eens op een rij in deze koopgids.

SSD-markt anno 2017

Wat kun je nu zoal kopen aan 'klassieke' sata ssd’s? In het low-end segment vinden we nog enkele ssd’s terug met verouderde controllers van SandForce, JMicron en Phison, maar producten met een dergelijke basis bieden zelden de prestaties en features die je wilt hebben. In het middensegment zijn het ssd’s met controllers van Silicon Motion en Marvell die de klok slaan, aangevuld met Samsungs MGX-controllers uit zijn eigen ssd’s uiteraard. Een high-end segment is er hier niet echt meer; voor de beste prestaties moet je toch echt een PCIe-ssd hebben.

Steeds meer ssd’s maken gebruik van TLC-flashgeheugen, waarbij drie bits per geheugencel worden opgeslagen. De tijd dat dergelijk geheugen alleen in budgetproducten voorkwam is echt voorbij. De nadelen met betrekking tot de betrouwbaarheid zijn opgelost door de stap naar 3D NAND, waarbij de geheugencellen groter zijn dan bij kleiner 2D-geheugen, maar door de stapeling alsnog minder ruimte innemen. Verder worden de lagere schrijfprestaties van dit type geheugen door slimme caching-methoden gecompenseerd. Vaak wordt een gedeelte van het flashgeheugen aangestuurd als SLC-geheugen, waardoor er een buffer van enkele gigabytes is waarnaar veel sneller kan worden geschreven.

Omdat de prestaties van sata-ssd’s zelfs in synthetische benchmarks al zo dicht bij elkaar liggen, laat staan als het gaat om wat in de praktijk merkbaar is, proberen fabrikanten zich op andere punten te onderscheiden. Zo hebben wat duurdere ssd’s vaak een langere garantieperiode en wordt er soms software meegeleverd voor bijvoorbeeld RAM-caching. Ook worden veel nieuwe ssd's expliciet aangeprezen omdat ze 3D NAND gebruiken, al is dat voornamelijk een voordeel voor de kostprijs.

Veel hogere prestaties zijn mogelijk met ssd’s die een PCIe-interface gebruiken, vaak in combinatie met het daarvoor ontwikkelde NVMe-protocol. In synthetische tests zijn die vaak fors sneller, maar zoals je in onze praktijktest kon lezen merk je daar lang niet in alle programma’s even veel van. Bij veel taken is de opslag simpelweg niet de bottleneck, dus die gaan ook niet sneller met een snellere ssd. (Semi-)professionals die specifieke taken uitvoeren of bijvoorbeeld veel met grote bestanden werken, kunnen er wel voordeel van hebben.

Test

Onze ssd-test bestaat uit verschillende, veelal op Iometer gebaseerde synthetische tests, daarna twee op PCMark gebaseerde praktijktests en verder nog twee continutests. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i3 op een ASRock Z97 Extreme6 moederbord met Intel Z97 chipset, waarmee we M.2-ssd's kunnen testen met een PCIe 3.0 x4-interface. Tests worden uitgevoerd onder Windows 8.1. In Windows maken we gebruik van de Intel RST-drivers.

Iometer tests

Middels Iometer bepalen we allereerst de random lees- en schrijfsnelheid met 4kB datablokken. Juist deze tests met kleine datablokken zijn als indicatie voor de prestaties van ssd’s in de praktijk van groot belang: in Windows, maar ook in andere besturingssystemen is 4kB in de regel de meest gebruikte blokgrootte waarmee harde schijven en ssd’s worden aangestuurd. De test doen we met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32. Deze queue-depth geeft aan hoeveel gelijktijdige instructies er op een ssd worden afgevuurd. Bij QD32 kunnen ssd’s zich van hun beste kant laten zien, maar juist de prestaties bij lage queue-depth zijn van groot belang bij consumententoepassingen.

Met Iometer meten we ook de lees- en schrijfsnelheid bij grote datablokken van 1 MB. Deze test doen we bij QD32, maar juist bij dergelijke datablokken maakt de hoeveelheid parallelle verzoeken weinig tot niets uit, omdat de ssd-controller die uitstekend kan verdelen over meerdere ssd-kanalen.

Verder simuleren we de toegangspatronen van een file server en een database server met Iometer. De database test bestaat geheel uit random operaties ter grootte van 8 kB, waarvan 67% leesopdrachten en 33% schrijfopdrachten. De fileserver test uit 80% leesopdrachten en 20% schrijfopdrachten, waarbij de transfer sizes als volgt zijn verdeeld: 10% 512 bytes, 5% 1 kB, 5% 2 kB, 60% 4 kB, 2% 8 kB, 4% 16 kB, 4% 32 kB en 10% 64 kB. Zowel de file server als database test voeren we opnieuw uit met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32.

Alle Iometer tests voeren we uit met volledig gerandomiseerde data, waardoor ssd-controllers met compressietrucs daar geen profijt uit kunnen behalen. Ook draaien alle verschillende tests minimaal 30 seconden per stuk, veel langer dan vergelijkbare tests die onderdeel uitmaken van diverse benchmark tools.

AS SSD

Hoewel we feitelijk alle relevante synthetische testdata uit Iometer kunnen halen, draaien we alsnog ook de populaire AS SSD benchmark, dat intern ook is gebaseerd op de prestaties bij 4kB datablokken (QD1 en QD64) en sequentiële lees- en schrijfprestaties. Hoewel dus redundant ten opzichte van de Iometer tests, heeft AS SSD twee voordelen: allereerst worden de scores netjes omgezet in een duidelijke totaalscore, die goede eerste indruk van de prestaties van een ssd geeft. Daarnaast kun je AS SSD ook simpel thuis draaien en zo scores eenvoudig vergelijken.

Real-world benchmarks: PCMark

Voor consumententoepassingen zijn real-world benchmarks PCMark7 en PCMark8 veel belangrijker. PCMark7 simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. De zogenaamde traces zijn gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. PCMark 7 speelt de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark 7 dan ook niet in de scores terug.

We tonen daarnaast PCMark7 'Raw' scores. Hierbij is de idle-tijd weggelaten, waardoor de scores niet meer één-op-één correleren met de prestaties van de applicaties in de praktijk, maar je kunt wel mooi het daadwerkelijke prestatieverschil tussen ssd's zien.

Voorts draaien we PCMark8, de nieuwste versie van de benchmark. Ook deze benchmark heeft weer een harde schijf/ssd test, opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3.

Continutests

Ten slotte doen we nog een tweetal continutests, waarbij we een workload voor 30 minuten op een ssd draaien, en per minuut de gemiddelde prestaties bepalen. Allereerst doen we dit met de Iometer 4kB random write test, daarnaast met de Iometer database simulatie. Beide continutests worden uitgevoerd met QD32 en op een bestand dat 75% van de capaciteit van het aanwezige flashgeheugen beslaat. Meer informatie over deze continutests verderop. Voor consumententoepassingen zijn deze continutests van weinig belang, voor het professioneel inzetten van ssd’s – bijvoorbeeld in servers – zijn de resultaten van deze tests juist belangrijker dan welke andere benchmark dan ook.

Consistentietests

Onder consistentie verstaan we hoe de prestaties van seconde tot seconde kunnen afwijken. Om de consistentie in kaart te brengen draaien we opnieuw een Iometer 4kB random write QD32 workload, maar in plaats van het iedere minuut bepalen van de prestaties bepalen we voor iedere seconde een gemiddelde. Laat het maar direct gezegd zijn: de consistentie van prestaties is voornamelijk iets wat voor de enterprise markt van belang is. Wie een ssd in een heavy duty database-server plaatst, wil er zeker van zijn dat de prestaties van de gebruikte storage voorspelbaar zijn: grote pieken en dalen kunnen leiden tot onvoorspelbaar gedrag van workloads. Voor consumentengebruik is het eigenlijk (vrijwel) niet van belang, behalve dat de prestatieconsistentie zonder meer een effect heeft op de prestaties van ssd's wanneer je ze in RAID 0 plaatst. Immers, bij een RAID 0 array worden blokken data om en om naar twee of meer disks geschreven en voor de prestaties geldt in feite dat de langzaamste schijf ("de zwakste schakel") het uiteindelijke prestatieniveau bepaalt. Wanneer één schijf een matige consistentie van prestaties heeft, zullen de algehele prestaties van een RAID 0-array relatief laag zijn, aangezien de kans dat één van beide "een dipje" heeft dan relatief groot is.

Grafieken

In deze review vergelijken we 69 ssd's met een sata-interface. In de grafieken groeperen we de ssd's op capaciteit. Drives van 120 GB hebben blauwe balkjes, modellen van 250 GB zijn rood, 500GB-exemplaren kun je herkennen aan de gele kleur, ssd's van 1 TB zijn zwart en de varianten met 2 TB opslagcapaciteit zijn voorzien van grijze staven.

Iometer: 4kB random read/write

Met Iometer hebben we de random leessnelheid met 4kB datablokken getest, met queue depth 1 tot en met 32.

Bij een lage queue-depth zijn de Samsung 850 Evo en Pro en de Intel SSD 545s de snelsten. Ze halen rond de 10.000 lees-operaties per seconde. Bij hogere queue-depths zitten de ssd's doorgaans dicht bij elkaar. Echt trage ssd's vinden we alleen in het budgetsegment: onder meer de Sandisk SSD Plus, WD Green en Kingston SSDNow V300 zijn écht langzaam.

De meeste 3D NAND ssd's presteren wat minder bij het schrijven met een lage queue depths, zo blijkt uit onze tests. Helemaal onderaan de grafieken zijn het dezelfde budget-ssd's die door de mand vallen.

Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie

Hoewel we vandaag natuurlijk een consumenten-ssd testen, hebben we ter volledigheid ook de fileserver en databaseserver simulatie workloads gedraaid, om een volledig beeld te krijgen van de prestaties. In onderstaande grafiek zie je de resultaten voor queue depth 32. Een beschrijving van deze tests vind je op de testprocedurepagina.

Samsung is traditioneel sterk in meer zakelijke workloads, dankzij het snelle geheugen van eigen makelij en de slimme firmware die het al jaren perfectioneert voor zijn eigen controllers. De meeste concurrenten volgen op zekere afstand, al vallen ook de goede prestaties van bijvoorbeeld de Toshiba Q300 Pro v2 en diverse Intel-modellen op.

Fileserver workload

De Fileserver workload bestaat voor 80% uit leesopdrachten en 20% uit schrijfopdrachten.

Database workload

De database workload bestaat uit 67% lezen en 33% schrijven met een vaste blokgrootte van 8 kB.

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark werkt met comprimeerbare data en is doorgaans de test waarin ssd's hun hoogste snelheden bereiken. De grafieken zijn dan ook saai: letterlijk alle ssd's lezen met tussen de pakweg 500 en 560 MB/s. Bij het schrijven komen alleen enkele budget-ssd's van klein formaat, waaronder de Sandisk SSD Plus en de Transcend-modellen, daar duidelijk onderuit.

AS SSD

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. Net als bij onze Iometer-tests hebben ssd's hier dus geen voordeel van ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore. Hoewel de tests grotendeels dubbelop zijn met de Iometer tests, draaien we AS SSD omdat je deze benchmark zelf ook eenvoudig kunt draaien om zo een vergelijking te maken met je eigen ssd.

Uit deze benchmarks komen een aantal opvallende winnaars naar boven, zoals bepaalde modellen van Kingston en de Goodram Iridium Pro. Verder doen ook de modellen van Samsung, de WD en Sandisk 3D NAND ssd's en de Intel SSD 545s het goed.

AS SSD (deelscores)

4kB blokken lezen - single threaded

4kB blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4kB blokken schrijven - single threaded

4kB blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op relatief moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en moderne applicaties, is dit samen met PCMark8 eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke ssd te kopen op te baseren, mits je een ssd koopt voor consumententoepassingen. Een verschil met PCMark Vantage, een benchmark die we voor ssd's niet meer draaien omdat hij inmiddels té oud is, is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van ssd's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

In PCMark7 nemen de Samsungs duidelijk de leiding: voor praktijkgebruik blijken de ssd's van deze fabrikant bijzonder geschikt.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark7 (Raw)

PCMark7 kan sinds de nieuwste versie ook zogenaamde Raw scores tonen. Dat zijn scores waarvoor de idle tijd binnen de traces van de verschillende testonderdelen niet wordt meegerekend. Dat zorgt ervoor dat je, net als vroeger bij PCMark Vantage, veel beter de echte prestatieverschillen tussen de ssd's kunt zien. Ofwel: de Raw scores kun je in feite interpreteren als het prestatieverschil tussen verschillende ssd's bij de verschillende workloads, de normale scores van de vorige pagina's correleren met wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt.

In de Raw test wordt het overwicht van Samsung misschien wel nog duidelijker.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (Raw - deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. Dat maakt dat net als bij PCMark7 de scores van ssd erg dicht bij elkaar liggen. Dat komt dan ook overeen met de praktijk: bij normale consumententoepassingen is het vrijwel onmogelijk om moderne ssd's van elkaar te onderscheiden.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de drive activiteit van de traces afspeelt. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de ssd's. 

De Samsung 850 Evo slecht als enige sata-ssd de grens van 5000 punten in PCMark 8, maar het is duidelijk dat de verschillen tussen de verschillende modellen erg klein zijn. De storage bandwidth laat de verschillen duidelijker zien en maakt duidelijk dat er ook nog ssd's te koop zijn die je liever niet wil hebben.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen. De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand. De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Continutests - Steady State Performance

Zeker voor wie een ssd professioneel gaat toepassen - denk aan workstation- of servergebruik - zijn de zogenaamde steady state prestaties, ofwel het prestatieniveau waarop een ssd stabiliseert na langdurig intensief gebruik, erg van belang.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een ssd per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst gewist worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's. Dit gegeven zorgt ervoor dat ssd's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat ssd-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de ssd niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de ssd echter lange tijd continu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de ssd tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager. Het prestatieniveau waarop een ssd in zo'n geval op stabiliseert noemen we de steady state performance.

Wij doen twee verschillende continutests om deze steady state performance in kaart te brengen. Beide tests draaien we met Iometer, waarbij we de workload voor 30 minuten continu laten draaien er per minuut de gemiddelde prestaties noteren. De eerste continutest is de 4kB random write QD32 benchmark. De tweede continutests is de Iometer database workload simulatie, eveneens gedraaid met queue depth 32. Beide tests draaien we op een testbestand dat 75% van de schijfcapaciteit (LBA) beslaat.

4kB random write QD32

Voor lijngrafieken is het testveld vandaag helaas veel te groot, dus kijken we naar de gemiddelde snelheid van de 21ste tot de 30ste minuut van deze test. Dit is één van de tests waarin de Samsung 850 Pro echt zijn meerwaarde bewijst, al doen ook de grotere versies van de Crucial MX300 het hier zeer behoorlijk.

 

Databasesimulatie QD32

In de databasesimulatie gaat de Samsung 850 Pro er opnieuw met de winst vandoor, al zijn er opnieuw ook een aantal andere ssd's die redelijk kunnen meekomen.

Performance consistentie

Om de consistentie van de prestaties in kaart te brengen, hebben we nogmaals een 4kB random write workload op de ssd's gedraaid met queue-depth 32, waarbij we iedere seconde de prestaties monitoren. Voor de periode tussen de 1800 en 2000 seconden berekenden we de standaardafwijking van de resultaten. Hoe lager die standaardafwijking, hoe minder variatie en dus hoe constanter het prestatieniveau. Als tweede grafiek is nogmaals het steady state niveau in dezelfde test geplaatst, om snel te kunnen vergelijken.

Absoluut gezien heeft de Sandisk SSD Plus de beste consistentie, maar aangezien de prestaties eveneens bijzonder laag waren, koop je daar heel weinig voor. Van de snelle ssd's is de Samsung 850 Pro de winnaar. Ook de ssd's van Crucial doen het over de gehele linie vrij aardig.

 

Hardware.Info ssd Prestatiescore 2017

Ten slotte de Hardware.Info ssd Prestatiescore 2017. Deze is bepaald door het meetkundig gemiddelde te nemen van de belangrijkste benchmarks (AS SSD, Iometer 4k R/W, Iometer seq. R/W, PCMark7, PCMark8 en beide continutests) en dat te normaliseren, zodat de best presterende ssd uit onze voorlaatste grote vergelijkingstest op 100 punten uitkomt.

Gemiddeld zijn de Samsung 850 Pro's de snelste sata600 ssd's, op de voet gevolgd door de 850 Evo. Zelfs met alle geweld van de 3D NAND ssd's van diverse fabrikanten blijft Samsung dus heer en meester op de ssd-markt. Ook de Intel SSD 545s, Goodram Iridium Pro en de 3D NAND-drives van Sandisk en WD vinden we in de bovenste regionen van de grafiek terug. Daarnaast vallen de Crucial MX300's op met heel aardige score, ondanks hun scherpe prijs. ssd's met minder dan 60 punten in deze index zouden we koste wat kost proberen te mijden, tenzij de prestaties van de ssd je echt helemaal niets uitmaken.

Uit de onderstaande Entry Prestatiescore zijn de zakelijke simulaties en continutests weggelaten. Voor regulier consumentengebruik is dit dus een betere maatstaf. De verhoudingen tussen de verschillende modellen veranderen echter weinig.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van ssd’s meten we gebruikmakend van een BTO W540EU laptop gebaseerd op een Intel Core i3 3120M CPU en de Intel H77M chipset. We meten het stroomverbruik van ssd’s zowel idle als tijdens een 4k random write en 1 MB sequential write workload. 

Zeker voor gebruik in een laptop is een laag stroomverbruik natuurlijk mooi meegenomen. De Samsung 850 Evo, Crucial MX300 en Sandisk/WD 3D ssd's zijn op dat gebied aanraders, met zowel in idle als onder load een relatief laag verbruik.

Analyse: beste ssd per capaciteit

Waar je ooit helemaal de blits maakte met een ssd van 120 GB, is dit segment inmiddels voorbehouden aan de echte instappers. Veel nieuwe ssd-series zijn zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar in deze capaciteit. Veel van hun snelheid halen ssd’s uit het parallel kunnen lezen en schrijven van en naar meerdere geheugenchips, maar juist deze modellen beschikken vaak maar over een of twee NAND-chips. Voor de prestaties hoef je dus alvast geen ssd met deze capaciteit aan te schaffen.
De Intenso High Performance 120GB (gemiddeld 63 euro) is in dit segment de goedkoopste en wat ons betreft de interessantste optie. Wil je een serieus snellere drive, dan zit je al snel op het prijspunt dat je voor een tientje meer de dubbele capaciteit krijgt. Dat maakt dat een ssd van ongeveer 120 GB alleen nog interessant is voor gebruikers die weinig van hun systeem eisen.

Intenso High Performance 120GB
De Intenso High Performance is een interessante instapper.

Voor minder dan 100 euro heb je echter ook al de goedkoopste ssd’s van 240 of 256 GB. Ga echter niet te vroeg overstag, want van de prestaties van de betaalbaarste modellen word je allesbehalve gelukkig. Dat geldt met name voor de WD Green- en Sandisk SSD Plus-series. Qua prijs-prestatieverhouding blijft de Crucial MX300 (gemiddeld 106 euro) nauwelijks te verslaan: voor relatief weinig geld krijg je een rappe ssd met veel features, zoals hardwarematige encryptie. Bovendien heb je door de ‘gekke’ capaciteit van 275 GB net een beetje meer opslagruimte, wat natuurlijk altijd welkom is. De Samsung 850 Evo (gemiddeld 103 euro) is qua prijs per gigabyte wat minder interessant en het minimale verschil in prestaties is in de praktijk niet merkbaar. Wel biedt Samsung vijf jaar garantie, terwijl Crucial het bij drie jaar houdt.

Ook in het 500GB-segment geldt dat je de allergoedkoopste opties links moet laten liggen – je levert onevenredig veel prestaties in voor een relatief kleine besparing. Er zijn enkele vrij goed presterende modellen die nog maar bij een paar shops leverbaar zijn en die je op het moment van schrijven goedkoop op de kop kunt tikken, zoals de Mushkin Triactor en de OCZ Trion. We komen echter al snel weer bij de Crucial MX300 (gemiddeld 163 euro) uit, die met 31 cent per GB veel waar voor z’n geld biedt. Concurrenten als de Samsung 850 Evo (gemiddeld 180 euro) zijn in deze capaciteit aardig wat duurder.

Crucial MX300 1TB
De gehele Crucial MX300-reeks is een aanrader met een uitstekende balans tussen prijs, features en prestaties.

Als je veel grote softwarepakketten gebruikt of je harde schijven helemaal de deur uit wil doen, zijn ssd’s met een zeer hoge opslagcapaciteit interessant. Het goedkoopste exemplaar is de Sandisk SSD Plus (gemiddeld 299 euro). Doordat de controller bij dit model parallel kan schrijven naar meer geheugenchips is hij wat sneller dan bij de lagere capaciteiten, maar de Crucial MX300 (gemiddeld 305 euro) is wederom de betere keuze. De Sandisk Ultra II is vrijwel net zo snel en is bij enkele shops scherp geprijsd – als je hem voor ruim minder dan 300 euro op de kop kan tikken, doe je een mooie koop.

In het 2TB segment hebben we slechts drie testdeelnemers: de Crucial MX300 (gemiddeld 594 euro), Samsung 850 Evo (gemiddeld 699 euro) en Samsung 850 Pro (gemiddeld 1020 euro). De 850 Evo is iets sneller dan de Crucial MX300 en heeft een langere garantieperiode, maar wat ons betreft is de meerprijs van ruim 100 euro wel erg gortig. De 850 Pro is zijn bestaansrecht met de komst van PCIe-ssd’s eigenlijk kwijtgeraakt – een van de goedkopere 2TB-drives gecombineerd met een snelle M.2-drive voor je OS en meest gebruikte software lijkt ons in alle gevallen een betere investering en levert je in totaal ook nog eens meer opslagruimte op.

Conclusie

Heb je medio vorig jaar een ssd aangeschaft, dan heb je geluk. Sindsdien is er weinig meer gebeurd op het gebied van prestaties, terwijl de prijzen zijn opgelopen. Teruggrijpen op een harde schijf als bootdisk is wat ons betreft echter nergens voor nodig – er zijn voldoende redelijk betaalbare modellen op de markt die desondanks prima presteren.

Een ssd van 120 GB zouden we anno 2017 niet snel meer aanraden. De prijs per gigabyte is hoog, de prestaties zijn laag en de keuze slinkt steeds verder. Alleen voor échte instap-PC’s is het nog een optie. Ook daar zouden we altijd voor een ssd kiezen, aangezien juist goedkope PC’s een stuk sneller aanvoelen met snelle storage. Ook in een HTPC’tje kan een kleine ssd volstaan en het voordeel van geluidloze werking bieden. De goedkoopste optie is wat ons betreft de beste keuze, dus de Intenso High Performance krijgt een Great Value award.

Excellent Choice awards zijn er voor de gehele Crucial MX300-serie. Deze ssd’s van het dochtermerk van geheugenfabrikant Micron combineren heel aardige prestaties met een aantrekkelijke prijs. Dat de inkoop van flashchips via een intern nummer kan plaatsvinden, heeft duidelijk zijn voordeel. Samsung is ook eigenaar van eigen geheugenfabrieken, maar alleen de 850 Evo 250GB is wat ons betreft een aanrader. Vooral de goede prestaties en de lange garantieduur spreken ons aan. Bij hogere capaciteiten prijst Samsung zichzelf zodanig uit de markt dat we de 850 Evo’s niet aan zouden raden, terwijl de goedkopere 750 Evo-serie end-of-life lijkt te zijn.


Intenso High Performance 120GB


Samsung 850 Evo 250GB
Crucial MX300 275GB
Crucial MX300 525GB
Crucial MX300 1TB
Crucial MX300 2TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Adata Premier Pro SP920 256GB

Adata Premier Pro SP920 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9189
 • 560 MB/s
 • 360 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Adata SX930 240GB

Adata SX930 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • JMicron JMF670H
 • 560 MB/s
 • 460 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Adata Ultimate SU800 256GB

Adata Ultimate SU800 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • 560 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

37,49 €

4 winkels
Corsair Force LS 240GB

Corsair Force LS 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3108
 • 560 MB/s
 • 535 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Corsair Neutron XTi 480GB

Corsair Neutron XTi 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 560 MB/s
 • 540 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Crucial BX100 500GB

Crucial BX100 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2246
 • 535 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Great Value Crucial BX200 480GB

Crucial BX200 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 540 MB/s
 • 490 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Crucial MX300 1TB

Crucial MX300 1TB

 • SSD
 • 1050 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 530 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch

171,04 €

2 winkels
Excellent Crucial MX300 2TB

Crucial MX300 2TB

 • SSD
 • 2050 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 530 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch

482,90 €

2 winkels
Excellent Crucial MX300 275GB

Crucial MX300 275GB

 • SSD
 • 275 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 530 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Crucial MX300 525GB

Crucial MX300 525GB

 • SSD
 • 525 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 530 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Goodram Iridium Pro 960GB

Goodram Iridium Pro 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

229,99 €

1 winkel
Intel 540s Series 1TB (2.5")

Intel 540s Series 1TB (2.5")

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 560 MB/s
 • 480 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 540s Series 480GB (M.2)

Intel 540s Series 480GB (M.2)

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 560 MB/s
 • 480 MB/s
 • M.2 2280

80,57 €

4 winkels
Intel 545s 512GB

Intel 545s 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2259
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

93,95 €

4 winkels
Intel DC S3510 480GB

Intel DC S3510 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • 500 MB/s
 • 440 MB/s
 • 2.5 inch

191,15 €

1 winkel
Great Value Intenso High Performance 120GB

Intenso High Performance 120GB

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 520 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

22,48 €

3 winkels
Kingston HyperX Fury 120GB

Kingston HyperX Fury 120GB

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 500 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston HyperX Savage 240GB

Kingston HyperX Savage 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

130,90 €

1 winkel
Kingston HyperX Savage 480GB

Kingston HyperX Savage 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

200,90 €

2 winkels
Kingston KC400 256GB

Kingston KC400 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 550 MB/s
 • 540 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow UV400 240GB

Kingston SSDNow UV400 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 550 MB/s
 • 490 MB/s
 • 2.5 inch

68,99 €

3 winkels
Great Value Kingston SSDNow UV400 480GB

Kingston SSDNow UV400 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

124,94 €

4 winkels
Kingston SSDNow UV400 960GB

Kingston SSDNow UV400 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 540 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 120GB (Micron)

Kingston SSDNow V300 120GB (Micron)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 240GB (Micron)

Kingston SSDNow V300 240GB (Micron)

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch

101,90 €

1 winkel
Kingston SSDNow V300 480GB (Micron)

Kingston SSDNow V300 480GB (Micron)

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch

242,95 €

1 winkel
Great Value Mushkin Triactor 480GB

Mushkin Triactor 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 560 MB/s
 • 515 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Arc 100 480GB

OCZ Arc 100 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 490 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Trion 150 480GB

OCZ Trion 150 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Toshiba TC58NC1000GSB
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

148,00 €

1 winkel
OCZ Vector 180 960GB

OCZ Vector 180 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

214,00 €

1 winkel
Excellent Samsung 750 Evo 250GB

Samsung 750 Evo 250GB

 • SSD
 • 250 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung 750 Evo 500GB

Samsung 750 Evo 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung 850 Evo 1TB

Samsung 850 Evo 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

279,95 €

2 winkels
Silver Award Samsung 850 Evo 1TB (mSata)

Samsung 850 Evo 1TB (mSata)

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung 850 Evo 2TB

Samsung 850 Evo 2TB

 • SSD
 • 2000 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MHX
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

569,00 €

3 winkels
Samsung 850 Evo 120GB (M.2)

Samsung 850 Evo 120GB (M.2)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 500 MB/s
 • M.2 2280
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung 850 Evo 250GB

Samsung 850 Evo 250GB

 • SSD
 • 250 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

94,95 €

3 winkels
Silver Award Samsung 850 Evo 250GB (mSata)

Samsung 850 Evo 250GB (mSata)

 • SSD
 • 250 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung 850 Evo 500GB

Samsung 850 Evo 500GB

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

109,94 €

2 winkels
Silver Award Samsung 850 Evo 500GB (M.2)

Samsung 850 Evo 500GB (M.2)

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 500 MB/s
 • M.2 2280

133,95 €

2 winkels
Silver Award Samsung 850 Evo 500GB (mSata)

Samsung 850 Evo 500GB (mSata)

 • SSD
 • 500 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MGX (S4LN062X01)
 • 540 MB/s
 • 520 MB/s
 • mSATA

157,03 €

1 winkel
Gold Award Samsung 850 Pro 1TB

Samsung 850 Pro 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

362,58 €

1 winkel
Ultimate Samsung 850 Pro 2TB

Samsung 850 Pro 2TB

 • SSD
 • 2000 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MHX
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

544,91 €

2 winkels
Gold Award Samsung 850 Pro 256GB

Samsung 850 Pro 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Gold Award Samsung 850 Pro 512GB

Samsung 850 Pro 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung MEX (S4LN045X01)
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

169,00 €

3 winkels
Sandisk Extreme Pro 480GB

Sandisk Extreme Pro 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 550 MB/s
 • 515 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sandisk Extreme Pro 960GB

Sandisk Extreme Pro 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 550 MB/s
 • 515 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sandisk SSD Plus MLC 120GB

Sandisk SSD Plus MLC 120GB

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2246
 • 520 MB/s
 • 180 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sandisk SSD Plus MLC 240GB

Sandisk SSD Plus MLC 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256S
 • 530 MB/s
 • 440 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sandisk SSD Plus MLC 480GB

Sandisk SSD Plus MLC 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256S
 • 535 MB/s
 • 445 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sandisk SSD Plus TLC 960GB

Sandisk SSD Plus TLC 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2258
 • 535 MB/s
 • 450 MB/s
 • 3.5 inch

225,92 €

1 winkel
Sandisk Ultra 3D SSD 1TB

Sandisk Ultra 3D SSD 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

115,60 €

9 winkels
Excellent Sandisk Ultra II 240GB

Sandisk Ultra II 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9190
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

99,99 €

4 winkels
Excellent Sandisk Ultra II 480GB

Sandisk Ultra II 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9189
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

267,00 €

1 winkel
Excellent Sandisk Ultra II 960GB

Sandisk Ultra II 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9189
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch

309,76 €

2 winkels
Silicon Power Ace A55 256GB

Silicon Power Ace A55 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2258XT
 • 550 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch

33,70 €

1 winkel
Silicon Power S55 120GB

Silicon Power S55 120GB

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • Phison PS3110
 • 520 MB/s
 • 370 MB/s
 • 2.5 inch

25,95 €

2 winkels
Toshiba OCZ TR200 960GB

Toshiba OCZ TR200 960GB

 • SSD
 • 960 GB
 • Serial ATA 600
 • Toshiba TC58NC1010GSB
 • 550 MB/s
 • 525 MB/s
 • 2.5 inch

113,90 €

4 winkels
Toshiba Q300 Pro v2 1TB

Toshiba Q300 Pro v2 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Toshiba TC358790XBG
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

108,90 €

1 winkel
Transcend SSD230 512GB

Transcend SSD230 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2258
 • 560 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch

68,90 €

4 winkels
Transcend SSD340 Premium 128GB

Transcend SSD340 Premium 128GB

 • SSD
 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • JMicron JMF670H
 • 550 MB/s
 • 330 MB/s
 • 2.5 inch

29,23 €

5 winkels
Transcend SSD360 128GB

Transcend SSD360 128GB

 • SSD
 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • Transcend TS6500
 • 540 MB/s
 • 340 MB/s
 • 2.5 inch

51,66 €

5 winkels
Transcend SSD370 1TB

Transcend SSD370 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Transcend TS6500
 • 570 MB/s
 • 470 MB/s
 • 2.5 inch

398,95 €

2 winkels
Transcend SSD370 256GB

Transcend SSD370 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Transcend TS6500
 • 570 MB/s
 • 470 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Transcend SSD370 512GB

Transcend SSD370 512GB

 • SSD
 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Transcend TS6500
 • 570 MB/s
 • 470 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Western Digital Blue 3D 1TB

Western Digital Blue 3D 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 560 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch

123,85 €

10 winkels
Western Digital Blue SSD 1TB

Western Digital Blue SSD 1TB

 • SSD
 • 1000 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS1074
 • 545 MB/s
 • 525 MB/s
 • 2.5 inch

196,16 €

2 winkels
Western Digital Green 2016 SSD 240GB

Western Digital Green 2016 SSD 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Silicon Motion SM2256
 • 540 MB/s
 • 465 MB/s
 • 2.5 inch

59,00 €

4 winkels
0
*