Libratone One Click review: pimp je bluetoothspeaker

0 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
  3. 3. Installatie en app
  4. 4. In de praktijk
  5. 5. Accuduur
  6. 6. Specificaties
  7. 7. Conclusie
  8. 8. Besproken producten
  9. 9. Reacties

Inleiding

Draagbare audio is voor de reizende muziekliefhebber een absolute uitkomst. Inmiddels is de techniek zover dat er zelfs serieus geluid verwacht mag worden. Of dit ook voor de Libratone One Click geldt lees je in deze review.

Libratone One Click Graphite Grey
Libratone One Click

In 2009 besloten drie ondernemers uit Denemarken dat het hoog tijd werd om een nieuwe draadloze speaker te creëren. De startup van toen is inmiddels een bedrijf met een flink assortiment aan Bluetooth speakers, dat wij kennen onder de naam Libratone. We bespreken hier de Libratone One Click, die naast de Graphite Grey versie die wij in handen kregen ook verkrijgbaar is in de kleuren Caribbean Green, Cloudy Grey en Cerise Red.

Deze One Click heeft een opvallend uiterlijk: een boekvormige behuizing met een rubberen frame met een soort stootkussens. Bovendien krijg je enkele accessoires meegeleverd waarmee je de speaker kunt aankleden voor jouw specifieke gebruikseisen en is het apparaat spatwaterdicht (IPx4). De Libratone One Click vind je voor een gemiddelde prijs van 149 euro in onze Prijsvergelijker, maar is goed vindbaar voor ruim 20 euro minder.

Winkel

Prijs BE

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-2 weken

93,79 €

Prijsinformatie
78,84 €
14,95 €
93,79 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 78,84 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 93,79 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 16:00 besteld, morgen in huis.

119,89 €

Prijsinformatie
119,89 €
0,00 €
119,89 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 119,89 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,89 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

138,60 €

Prijsinformatie
138,60 €
0,00 €
138,60 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 138,60 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 138,60 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

212,95 €

Prijsinformatie
209,00 €
3,95 €
212,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 209,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 212,95 €

Uiterlijk en aansluitingen

De Libratone One Click is uitgerust met Bluetooth-versie 4.1 en heeft dankzij de gebruikte materialen en de diverse aankleedmogelijkheden een behoorlijk stijlvol design. De speakermodule zelf is bekleed met een prettig aanvoelende stof die bedekt is met een ruitvormig reliëf. De speaker brengt zoals Libratone het noemt 360° geluid voort, wat betekent dat het geluid uit zowel de voor- als achterzijde van de module komt. Het maakt dus niet uit aan welke kant van de speaker je zit, zolang je de One Click maar rechtop hebt staan. Daarvoor is de rand van de speakermodule bekleed met een afneembare rubberen rand, waarop een soort stootkussens zijn aangebracht - twee aan de lange zijdes en één aan de boven- en onderkant. Op deze uitstulpsels kan je de speaker neerzetten zonder de module te beschadigen. 

Libratone One Click Graphite Grey

Dat het rubberen frame makkelijk van de module te verwijderen valt, wil niet zeggen dat het de bedoeling is om deze er af te laten. De module ziet er zonder zijn frame zelfs wat verloren uit. Dat het frame afneembaar is, is bedoeld om de meegeleverde accessoires aan te brengen of juist te verwijderen. De stootkussens waar we het eerder over hadden kan je vanaf de binnenkant uit het frame drukken en vervangen door twee exemplaren met bevestigingshaken voor een draagriem. Tevens levert Libratone een haak mee die je in plaats van het stootkussen aan de bovenzijde kan bevestigen, zodat je de speaker bijvoorbeeld aan je fiets kan hangen en zo voorbijgangers op muziek van jouw keuze kan trakteren. 

Libratone One Click Graphite Grey

Een andere handige functie is het ronde touch-paneel dat je rechtsboven op de speaker aantreft. Dit onderdeel is voorzien van het kenmerkende vogeltje dat het logo van Libratone vormt en biedt meerdere bedieningsopties. Zo kan je tijdens het luisteren van muziek het nummer pauzeren (1 keer tikken) of naar het volgende nummer uit de lijst overschakelen (twee keer tikken) en wanneer je met je vinger een ronding maakt over het touch-paneel verhoog (met de klok mee) of verlaag (tegen de klok in) het volume. Aan de andere kant van de speaker vinden we een rubberen balk waarin aan de linkerzijde de fysieke powertoets is verwerkt.

Libratone One Click Graphite Grey

Wanneer de speaker reeds aan staat kan je door kort op de powertoets te drukken op het touch-paneel middels oplichtende punten zien hoe vol de accu nog is. Aan de andere kant van powertoets is de balk los en wanneer je deze met je vinger opwipt, vind je de micro usb-aansluiting met een led-indicator en de aux-ingang. Ten slotte is het nog vermeldenswaardig dat je dankzij de ingebouwde microfoon de One Click ook als telefoonspeaker kunt gebruiken, mocht je tijdens het luisteren van je muziek ruw gestoord worden door een beller. 

Libratone One Click Graphite Grey

Installatie en app

Waar zouden we tegenwoordig nog zijn zonder apps? Ook Libratone heeft een eigen app - voor zowel Android als iOS - waarmee je de speaker via je smartphone of tablet kan bedienen. Hier hebben we gelijk een punt van kritiek, de app is namelijk alleen te gebruiken na een verplichte registratie via een e-mailadres, Google, Facebook of WeChat account. Hoewel Libratone in haar Privacybeleid beloofd deze gegevens niet te delen met derden blijft het ons onduidelijk waarom een e-mailadres of account relevant is voor het bedienen van een speaker. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen de app niet te gebruiken en de speaker rechtstreeks aan je smartphone of tablet te koppelen. Daar is op zich ook niets op tegen, ware het niet dat je dan firmwareupdates en de equalizerfunctie, waar we later dieper op ingaan, moet missen.

Kies je wel voor de Libratone app, dan kan je na de verplichte registratie je product aanmelden en gebruiken. Wanneer je de app opent en in het hoofdmenu komt heb je een aantal opties. Onder Soundspaces zie je jouw geregistreerde Libratone product(en) staan en kan je nieuwe producten toevoegen. Wanneer je op een product klikt kom je in een bedieningspaneel terecht waar je  het volume kan aanpassen en kan wisselen tussen tracks. Tevens kan je hier zien hoe vol de accu nog is, een tweede Libratone speaker koppelen en verschillende equalizer-presets selecteren. Opvallend is dat je hier niet kan zien welk nummer van welke artiest aan het spelen is en je ook niet door een lijst van tracks kan scrollen. 

Verder staan er in het hoofdmenu drie snelkoppelingen naar My Collection, Internet Radio en Spotify. Onder Internet Radio kan je onder andere op basis van regio zoeken naar radiostations, die je op hun beurt weer kan toevoegen aan de lijst die je onder My Collection kan vinden, Handig als je graag naar de radio luistert, maar ook hier is er geen mogelijkheid om de muziek die fysiek op je device staat tin detail te bekijken. Wel kan je via de snelkoppeling naar Spotify navigeren.   

In de praktijk

Om de kunsten van de Libratone One Click in kaart te brengen luisterden we naar uiteenlopende nummers van verschillende artiesten om zo tot een zoveel mogelijk afgewogen oordeel te komen. Zo luisterden we onder andere naar:

  • Bad Kingdom van Moderat
  • One Vision van Queen
  • Smells like Teen Spirit van Nirvana
  • Can't touch this van MC Hammer
  • Snow van Red Hot Chilli Peppers
  • Thunderstruck van ACDC
  • Zulke Dingen Doe Je van I Am Aisha
  • Nothing Else Matters van Metallica
  • Voodoo Child van Jimi Hendrix
  • Oops!... I did it again van Julia Zahra
  • Moonlight Sonata van Beethoven
  • A forest van The Cure
  • I'd love to change the world van Jetta
  • Nightcall van Kavinsky
  • Een aflevering Mindhunters (Netflix)
  • De R van Ronald van Ronald Goedemondt (Netflix)
  • Populisme, een lezing van Maarten van Rossem (Youtube) 

Het geluid dat de One Click voor weet te brengen is in meerdere opzichten verrassend goed. Met het bereik en de body van het geluid is weinig mis, zeker gezien de omvang van de speakermodule. Op enkele meters afstand kan je nog steeds prima genieten van je muziek, al is de beleving natuurlijk optimaal wanneer je dichter in de buurt blijft. De kwaliteit van het geluid is zoals gezegd uitstekend, al merk je wel dat wanneer je elektronische muziek of nummers waar een stevig baspartij in zit beluistert de body begrenst wordt door de omvang van de speaker. Dit is inherent aan de formfactor en in die zin ook niet storend, maar wil je echt knallen zal je elders je heil moeten zoeken, bijvoorbeeld bij de JBL Xtreme

Het geluid van de Libratone is standaard behoorlijk gebalanceerd afgesteld en dat is zeker in dit geval geen slechte zaak. Via de Libratone app heb je namelijk de mogelijkheid om verschillende equalizerpresets te selecteren, waardoor je het gemiddeld afgestelde geluid desgewenst van accenten kan voorzien, Je hebt de keus uit negen verschillende presets die een wijd spectrum van geluid vertegenwoordigen en zodoende echt een meerwaarde betekenen. Wel is het zo dat je hiervoor niet heen kan om de verplichte registratie bij Libratone waar het eerder over hadden. 

Accuduur

Voor het testen van accu's van Bluetooth speakers plaatsen we de speaker in kwestie in een geluidsdichte box en spelen we via een verbonden smartphone een zogenaamd white noise bestand af. We stellen vervolgens het volume van de speaker op een afstand van 20 centimeter van de microfoon af op 80 dB(A). Hierna plaatsen we de speaker (uiteraard met een volledig opgeladen accu) in een kleinere geluidsdichte box en zetten we een gevarieerde playlist aan op repeat. Door een audio-opname van het proces te maken en terug te luisteren bepalen we uiteindelijk hoe lang de speaker in kwestie het heeft volgehouden.  

Het enige dat Libratone over de accu van de One Click mededeelt is dat deze meer dan 12 uur mee moet gaan op een enkele lading, zaken als oplaadtijden en aantal mAh's ontbreken. De One Click is pas de tweede Bluetooth speaker die wij met de hierboven beschreven methode testen en dus is er nog weinig vergelijkingsmateriaal - iets dat met mettertijd zal veranderen. De One Click houdt het in onze test 21 uur vol, bijna twee keer zo lang als de door de fabrikant opgegeven 12 uur.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLibratone
ProductnaamOne Click Graphite Grey
ProductcodeLG0030000EU3002
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte20 cm
Afmeting - breedte12 cm
Afmeting - diepte4.1 cm
Gewicht900 gram
Waterdicht normIPX4
IP-classificatieIPX4 spatwaterdicht
Aansluitingen
Lijningang 3,5 mm jack
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie4.1
NFC
WiFi
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers1
Uitgangsvermogen RMS totaal40
Bediening
Display
Afstandsbediening
Volume
Stroomvoorziening
Voeding intern/externExtern
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Opgegeven accuduur10 uur
Extra functies
Speakerphone
Powerbank
Fabrikantopgave
USB poort
Opladen via USB

Conclusie

De Libratone One Click is een prima speaker zowel voor op je bureau als onderweg. Het apparaat is spatwaterdicht (IPx4) en is door de gebruiker aan te passen naar wens met een draagriem en/of een bevestigingsmechaniek. Bovendien zorgt de boekvormige behuizing ervoor dat de speaker makkelijk mee te nemen is, ook in een kleinere tas. De aaibare bekleding en stevig rubberen frame geven de speaker een robuust en stijlvol voorkomen terwijl het touch-paneel extra bedieningsgemak geeft. Het geluid dat de speaker voortbrengt is verrassend goed. De speaker biedt, zeker voor de formfactor, een prima volume en body. Het geluid is gebalanceerd afgesteld, maar wanneer je niet van een gemiddelde sound houdt heb je de mogelijkheid om met verschillende equalizerpresets een gewenst accent te leggen.

Libratone One Click Graphite Grey

Hiervoor ben je wel aangewezen op de app van Libratone, die weliswaar gebruiksvriendelijk is maar wel een persoonlijke registratie vereist. Of je daar mee kan leven is aan jou - een nep e-mailadres is natuurlijk zo gemaakt. Een andere misser van de app is dat je de muziek die je op je device hebt staan niet tot in detail kan bekijken, iets dat ietwat bevreemdend overkomt wanneer je dientengevolge als het ware op de tast naar het volgende nummer navigeert. Als we dit alles afzetten tegenover de behapbare prijs en de meer dan uitstekende accuduur van 21 uur kunnen we niet anders concluderen dan dat de Libratone One Click onze Great Value award verdient.

Libratone One Click


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Libratone One Click Cerise Pink

Libratone One Click Cerise Pink

  • Bluetooth
  • Batterij/accu

92,32 €

2 winkels
Libratone One Click Cloudy Grey

Libratone One Click Cloudy Grey

  • Bluetooth
  • Batterij/accu

78,55 €

3 winkels
Great Value Libratone One Click Graphite Grey

Libratone One Click Graphite Grey

  • Lijningang 3
  • 5 mm jack
  • Bluetooth
  • Batterij/accu

93,79 €

1 winkel
Libratone One Click Turquoise

Libratone One Click Turquoise

  • Bluetooth
  • Batterij/accu

55,99 €

3 winkels
0
*