Aten US7220 Thunderbolt 2 Sharing Switch review: slimme Mac-schakelaar

20 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Strakke vormgeving
  3. 3. Aan de slag
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Met één kabeltje alle randapparatuur aansluiten op je laptop? Dat kan met een dock. Maar wat als je twee laptops hebt? Dan biedt de slimme Thunderbolt 2 Sharing Switch US7220 van Aten uitkomst. Een schakelaar waarmee je zonder kwaliteits- en snelheidsverlies kunt schakelen tussen twee computers. Het is een apparaat met een behoorlijke prijs, want deze slimme switch heeft een adviesprijs van 913,30 euro.

Een dock is de ideale accessoire voor wie een laptop vaak op een werkplek gebruikt. Heb je misschien naast een laptop ook een desktop, dan is een schakelaar waarop je twee computers kunt aansluiten om vervolgens dezelfde set met beide apparaten te kunnen gebruiken ideaal. Dat is precies wat deze slimme switch van Aten mogelijk maakt.

Aten US7220
De switch van Aten maakt helaas nog geen gebruik van Thunderbolt 3.

Om een technisch probleem op te lossen kun je over het algemeen verschillende wegen bewandelen. Zo kun je naar Amsterdam rijden vanuit Rotterdam via Den Haag, maar ook kun je een route kiezen via Utrecht. Het is soms afhankelijk van de files, welke route het handigste is. Dat geldt technisch ook. Je zou een dock kunnen maken op basis van de usb-technologie en dat vervolgens laten schakelen. Ook zou je er voor kunnen kiezen om telkens het kabeltje tussen twee computers te laten wisselen.

Usb is een prima protocol voor het aansluiten van randapparatuur. Het minpunt van de techniek is dat de bandbreedte beperkt is en dat veel chips die je erop aansluit behoorlijk wat aandacht vragen van de processor en de rest van het systeem. Wie weleens een monitor op een usb-adapter met monitoraansluiting heeft aangesloten, merkt dat vrijwel direct. De videoprestaties zijn stukken minder dan op de vaste schermaansluiting van je computer.

Aten heeft een technisch veel slimmere oplossing gekozen. Deze dock is gebaseerd op het Thunderbolt 2-protocol. Dat combineert de DisplayPort- en PCI-Express-protocollen. Dit betekent dat je onder andere zonder prestatieverlies een scherm kunt aansluiten. Ook op andere fronten betekent dit voordelen. De vaste netwerkaansluiting werkt op volle snelheid, zonder dat dit veel aandacht kost van de rest van het systeem. Dat zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook dat je computer minder warm wordt en dat de ventilators je rust niet verstoren. Zo kun je een desktopset delen tussen twee MacBooks bijvoorbeeld, een Mac Pro en een MacBook Pro/Air of bijvoorbeeld het tweede scherm van je iMac ook gebruiken met je MacBook Pro of Air. 

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

792,95 €

Prijsinformatie
789,00 €
3,95 €
792,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 789,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 792,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

802,95 €

Prijsinformatie
792,95 €
10,00 €
802,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 792,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 802,95 €

Strakke vormgeving

De Aten dock is een stevig aluminium kastje, dat verticaal op je bureau hoort te staan. In de doos tref je naast de dock een standaard om hem neer te zetten en een externe adapter aan. Deze biedt een vermogen van 90 watt en heeft het formaat van de adapters die ook bij zwaardere notebooks wordt geleverd. Ook een Thunderbolt 2-kabel vind je in de doos. Een tweede ontbreekt helaas en dat is wel jammer, want mocht je de dock dus met een tweede computer willen gebruiken, dan heb je een extra kabeltje nodig. Thunderbolt-kabels zijn allesbehalve goedkoop, je bent al snel dertig euro kwijt. 

Aten US7220
De Aten Thunderbolt 2 Sharing Switch is gevat in een stevige behuizing.

Deze dock van Aten maakt gebruik van het Thunderbolt 2-protocol. Een technologie die vooral in wat oudere Macs wordt toegepast. In het huidige productaanbod kom je het nog tegen in de MacBook Air, Mac mini en de Mac Pro. Allemaal modellen die inmiddels toch wel behoorlijk verouderd zijn. De nieuwste MacBook Pro’s en iMacs hebben allemaal de nieuwe Thunderbolt 3-standaard en -aansluitingen aan boord. Thunderbolt 2 heeft dezelfde fysieke connector als Mini DisplayPort. Dat is een stuk groter dan de nieuwere c-aansluiting die voor Thunderbolt 3 wordt gebruikt.

De keuze voor Thunderbolt 2 is een beetje jammer. Deze oudere techniek werd voornamelijk op Apple-producten toegepast. Er waren wel pc’s, maar die waren op één hand te tellen. Thunderbolt 3 wordt op beduidend meer pc's gebruikt en dat zal de komende tijd alleen maar meer worden, zeker wanneer de royalties die nu nog van toepassing zijn niet meer betaald hoeven te worden volgend jaar. Dan is het toch jammer dat Aten voor de oudere versie van de standaard heeft gekozen. Heb je echter meerdere apparaten met Thunderbolt 2, dan biedt deze slimme dock uitkomst. Het is dan ook een handige oplossing als je bijvoorbeeld een Mac Pro voor op kantoor of thuis hebt én een MacBook Air voor onderweg.

Aan de slag

De dock van Aten biedt maar liefst drie Thunderbolt 2-aansluitingen. Dat lijkt er één teveel. Daar is een logische reden voor. Twee aansluitingen zijn bedoeld om computers aan te sluiten, de derde is bedoeld om een scherm via Displayport te koppelen of andere snelle randapparatuur te koppelen. Wij hebben het bijvoorbeeld getest met een snelle behuizing van Buffalo, waarin twee SSD’s in RAID zijn gekoppeld.

Aten US7220

Een dock kies je omdat je al die rommeltjes op je bureau eenvoudig wilt kunnen aansluiten, zonder ze allemaal een voor een met je notebook te verbinden. Als het apparatuur met een usb-aansluiting is, dan kun je prima met de US7220 van Aten uit de voeten. Hij heeft maar liefst vijf van die connectors aan boord. Vier vind je achter en eentje prijkt aan de voorzijde. Drie daarvan werken op 3.0-snelheid, aan de achterkant vind je er twee die nog op de tragere 2.0-snelheid werken.

Een vaste netwerkaansluiting is vaak betrouwbaarder dan een draadloze. Gelukkig biedt deze dock je ook de mogelijkheid om hier gebruik van te maken. Achterop vind je dan ook een keurige ethernetpoort. Deze biedt een verbinding op gigabitsnelheid en is gebaseerd op een Intel i210 pci-express chip.


Een voorbeeld van de aansluitmogelijkheden van de US7220.

De audio-mogelijkheden krijgen vaak niet veel aandacht op een dock. Meestal moet je het doen met simpele audio-aansluitingen. Aten heeft zich er in dit geval minder makkelijk vanaf gemaakt. Achterop vind je twee connectors: een in- en een uitgang. Beide zijn geschikt om gebruikt te worden met analoge-apparaten via een mini-jackaansluiting zoals je op veel headsets aantreft. Echter, ook met digitale optische-apparatuur kunnen deze aansluitingen overweg, zodat je bijvoorbeeld een hoogwaardige verbinding kunt maken met een receiver.

Daar blijft het niet bij, de Aten switch heeft ook nog een esata-aansluiting en dus kan je ook moeiteloos ook oudere, snelle externe schijven koppelen aan het kastje. Netwerk, usb-apparatuur, audio en esata hebben we al benoemd. Verder is het mogelijk om niet alleen via de Mini DisplayPort-aansluiting, maar ook via de hdmi-connector een extra scherm met de dock te koppelen. Zo kun je eenvoudig een goede werkplek met meerdere schermen inrichten.

We hebben de switch van Aten getest met een Apple Mac mini uit 2011, een Macbook Air 11-inch uit 2013 en een MacBook Pro 15,4 inch van 2013. Met al deze apparaten werkte de switch naar behoren, al moeten ze wel voorzien zijn van de recente EFI-updates. Het schakelen tussen de apparaten gaat goed, al kost wel even tijd. Met de stopwatch in de hand kwamen we op een schakeltijd van zo’n vijftien seconden uit.  

Conclusie

De Thunderbolt 2 Sharing Switch US7220 van Aten is een bijzonder product. Ideaal om meerdere Apple-producten de randapparatuur op je bureau te laten delen. De dock maakt gebruik van Thunderbolt 2, dus je hebt geen last van een hinderlijke prestatie-afname, die bij bij usb-docks wel vaak merkbaar is.

Ben je een intensieve gebruiker, dan kan de keuze voor Thundebolt-dock als dit lonen. Aten biedt je behoorlijk wat aansluitmogelijkheden. Waaronder gigabit ethernet, hdmi, vijf usb-poorten, audio én esata. Daarnaast kun je via de Thunderbolt 2-poort ook andere snelle randapparatuur doorkoppelen of een monitor aansluiten.

Aten US7220

Het is dus een slimme aanvulling voor op je bureau als je een Mac-gebruiker bent met meerdere Thunderbolt 2-apparaten. Uiteraard kun je hem ook met Windows-pc’s gebruiken, maar Thunderbolt 2 komt in die wereld veel minder voor. Dus is het logischer om hem met oudere computers van Apple te gebruiken.

De prijs van de US7220 is erg hoog. Hij is verkrijgbaar vanaf 720 euro. Om hem vervolgens te kunnen gebruiken met twee computers heb je nog een tweede kabeltje nodig en dat kost nog eens 30 euro extra. Dat maakt het geheel wel heel erg kostbaar. Het product van Aten is innovatief, maar duur. Daarnaast is Thunderbolt 2 inmiddels verouderd en is het anno 2017 logischer om voor Thunderbolt 3 te kiezen.

Naar onze mening is het vooral een product dat interessant is als je weinig ruimte hebt en geen ruimte hebt om een tweede plek voor je extra computer in te richten met een scherm, keyboard, muis en andere randapparatuur. Dat zal in veel gevallen goedkoper zijn. Heb je die mogelijkheid niet, dan is deze US7220 Thunderbolt 2 Sharing Switch van Aten een passende oplossing. De adviesprijs van dit product is 913,30 euro. 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Aten US7220

Aten US7220

  • 2
  • Ondersteuning voor USB
Niet verkrijgbaar
0
*