ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC review: micro-ATX voor Coffee Lake

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Benchmarks (CPU)
 5. 5. Benchmarks (geheugen en GPU)
 6. 6. Benchmarks (USB 3.1)
 7. 7. Stroomverbruik
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Het was een treurig unicum: in onze initiële review van Intel Z370-moederborden voor Coffee Lake zat geen enkel bord met het micro-ATX-formaat. Waar de trend lang was dat kleinere moederborden steeds populairder werden - waar zou de gemiddelde gebruiker ook de lengte van een ATX-bord voor nodig hebben - lijkt die stemming begin dit jaar te zijn omgeslagen. ASUS is uiteindelijk de eerste die een mATX-moederbord voor Coffee Lake wist aan te leveren in de vorm van de RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC.

Micro-ATX is een mooie middenweg tussen het grote ATX, dat vooral een stuk langer is, en het compacte mini-ITX. Zeker in combinatie met een relatief kleine processorvoet als socket 1151 is er meer dan genoeg ruimte om twee videokaarten te plaatsen. Voor het overgrote merendeel van de computeraars zal een micro-ATX-moederbord dus voldoende mogelijkheden bieden.

Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

Zoals de naam van het bord al aangeeft, is de ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC voorzien van een draadloze netwerkverbinding. In die uitvoering kost hij gemiddeld net iets minder dan 200 euro. Heb je geen WiFi nodig, dan kun je ook de versie zonder die chip aanschaffen en jezelf zo'n 20 euro besparen.

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 9 werkdagen

334,99 €

Prijsinformatie
334,99 €
0,00 €
334,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 334,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 334,99 €

Lees ook: Intel Core i7 8700K / i5 8600K / i5 8400 'Coffee Lake' review
Lees ook: Intel Z370 moederborden round-up: 17 keer Coffee Lake

ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

Zoals gezegd kun je moeiteloos twee videokaarten gebruiken op dit bordje, ondanks dat het een stuk compacter is dan een regulier ATX-moederbord. Daartoe zijn er twee PCI-Express 3.0 x16-sloten beschikbaar, die wanneer ze allebei worden benut acht PCIe-lanes toebedeeld krijgen. Achter elk volledig slot zit bovendien nog een x1-sleuf voor overige insteekkaarten, mocht je die nog gebruiken.

Storage

De RoG Strix Z370-G Gaming beschikt over twee M.2-sloten. Het primaire slot zit onder het tweede PCIe 3.0 x16-slot en kan onderdak bieden aan zowel SATA- als PCIe-gebaseerde ssd's. NVMe-drives krijgen daarbij de volle vier lanes bandbreedte. Het tweede slot werkt enkel met PCIe-ssd's en heeft een uitzonderlijke positie helemaal aan de zijkant van het bord, naast de ATX-connector. Je plaatst de ssd loodrecht op het moederbord en met de twee schroefgaten bevestig je de meegeleverde houder om de ssd van steun te voorzien.

Naast twee keer plek voor een supersnelle ssd kun je ook nog zes good-old sata600-apparaten aansluiten. Alle daarvoor benodigde aansluitingen komen rechtstreeks uit de chipset.

Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

USB

Achterop het moederbord zitten in totaal acht usb-poorten. Vier poorten werken op usb 3.0-snelheid, nog eens twee volgen de usb 3.1-standaard (gen2). De laatste twee aansluitingen zijn gebaseerd op usb 2.0 en zodoende vooral geschikt om bijvoorbeeld je toetsenbord en muis in te pluggen.

Een interne usb 3.1-header heeft de RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC niet, maar een usb 3.0-header en twee connectors voor interne usb 2.0 zijn wel aanwezig.

Netwerk

Wat de bedrade netwerkaansluiting betreft zien we wat we gewend zijn: een Intel-netwerkcontroller, in het geval van ASUS geleverd met GameFirst-software om je lokale QoS te regelen. In de draadloze connectiviteit wordt voorzien door een Realtek-chip, die dankzij het gebruik van twee meegeleverde antennes een snelheid van 867 Mbit/s mogelijk maakt.

Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

Audio en video

Net als bij alle andere RoG Strix-moederborden staat een Realtek ALC1220 aan de basis van de geluidsvoorziening. Verder zien we de nodige audiocondensators en een afgeschermd pcb, dus we hebben hoge verwachtingen van de audiokwaliteit. Er is een optische s/pdif-uitgang aanwezig, maar DTS Connect-support ontbreekt.

Voor video-output van de IGP zijn HDMI en DisplayPort van de partij.

Stroomvoorziening en overklokfeatures

De 10-fasige stroomvoorziening wordt aangestuurd door een Digi+ ASP1400BT controller en wordt gekoeld door grote passieve heatsinks. Er worden acht fasen (via doublers) direct aan de CPU geleverd, terwijl de overige twee fasen ten deel vallen aan de geïntegreerde videochip van de processor. Per fase zijn er twee mosfets met de opdrukken RA14W73K en RA12W68K aanwezig - die zijn we nog nooit eerder tegengekomen op een moederbord en er lijkt ook geen documentatie over beschikbaar te zijn, dus over de kwaliteit daarvan kunnen we weinig zeggen. Hoewel extreme overklokkers er geen genoegen mee zullen nemen, is het totaalplaatje voldoende voor een nette 24/7-overklok.

Overklokfeatures behoudt ASUS doorgaans voor de 'echte' RoG-borden, oftewel de Maximus-serie, en zaken als on-board knoppen en voltagemeetpunten ontbreken dan ook op de RoG Strix Z370-G Gaming. Wel zijn er vijf fanheaders aanwezig, wat ons betreft ruim voldoende voor een mATX-moederbord. Ondanks dat de chipset-heatsink wel van een klein rgb-ledje is voorzien, ontbreekt tot onze grote verbazing de voor de Strix-serie zo kenmerkende rgb-header. Externe ledstrips of andere verlichting synchroniseren met die van je moederbord behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Testmethode

We testen alle Intel Z370-moederborden met een Intel Core i7 8700K-processor, 16 GB G.Skill Trident Z-geheugen geklokt op 2666 MHz bij CL14, een tweetal Samsung 850 Evo 500GB SSD's en een Seasonic Prime Titanium 650W voeding. Omdat de MSI Z370 Godlike Gaming als enige geen eigen video-uitvoer heeft, is dit moederbord getest in combinatie met een GTX 1050 Ti.

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de standaard tuning. Sommige fabrikanten passen trucjes toe om de prestaties verder op te drijven. Een aantal moederborden voert bijvoorbeeld standaard de maximale single-core turbo door op alle cores. Daardoor wordt het systeem natuurlijk een stuk sneller, maar ook minder zuinig.

Naast de prestaties van de CPU, GPU en het geheugen, testen we ook de USB 3.1-snelheid, het stroomverbruik en de geluidskwaliteit van de moederborden. In de grafieken herken je de ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC aan de rode balkjes.

Benchmarks (CPU)

We beginnen met een aantal benchmarks die voornamelijk de CPU-prestaties meten. In de grafieken valt duidelijk op dat er enkele borden zijn die een agressievere Turbo hanteren, waaronder de vandaag geteste ASUS RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC. Alsnog lopen de scores hier niet extreem uiteen.

Doordat de CPU standaard een stukje wordt overgeklokt, zijn de prestaties out-of-the-box behoorlijk goed. Op elk ander bord kun je zo'n agressieve turbo-instelling echter ook eenvoudig aanzetten en met hetzelfde gemak zet je 'm op dit bord uit, dus de processorprestaties hoeven geen doorslaggevende factor te zijn bij de keuze van een Z370-moederbord.

Benchmarks (geheugen en GPU)

Om de prestaties van het geheugen en de GPU op de verschillende moederborden te testen gebruiken we Passmark 8 MemoryMark en 3DMark Skydiver. Ook hier zijn de prestaties op orde.

Benchmarks (USB 3.1)

Om de maximale lees- en schrijfsnelheid op USB 3.1 te testen gebruiken we DiskSPD. Ondanks dat de Z370-chipset zelf geen ondersteuning biedt voor USB 3.1, en er door keuzes van fabrikanten op het gebied van externe controllerchips dus variatie te verwachten valt in de prestaties, zien we dat de moederborden juist erg vergelijkbaar presteren. Na een aantal generaties lijkt iedereen dit dus wel onder de knie te hebben. Ook het RoG Strix-bordje doet het prima.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15.

In idle is het stroomverbruik gemiddeld, in lijn met dat van diverse andere ASUS RoG Strix-moederborden. Onder belasting loopt het verbruik door de standaard overklok wat verder op.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

Dat ASUS weet hoe het een uitstekende audiovoorziening moet optuigen, bewijst de RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC andermaal. In alle tests zien we uitmuntende scores.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal. 

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein. 

Conclusie

Als we naar de gehele linie van ASUS RoG Strix-moederborden voor Intels Z370-chipset kijken, voelt de RoG Strix Z370-G Gaming toch een beetje als het nakomertje waaraan wat minder aandacht is besteed. Hoewel ASUS de basis goed voor elkaar heeft, zoals we dat van deze serie gewend zijn, is het uiterlijk door het weglaten van de I/O-overkapping wat simpeler en ook het feit dat er geen rgb-header op dit bord zit is ronduit opmerkelijk.

We houden hoe dan ook een in de basis solide bord over, maar dat is wat ons betreft wel erg aan de prijs. Voor de versie met WiFi zoals wij die hebben getest betaal je bijna 200 euro, terwijl de reguliere editie zonder draadloos internet ongeveer 180 euro kost. Bij een bord uit dezelfde prijsklasse op ATX-formaat krijg je duidelijk meer voor dat geld. Bovendien heeft MSI met de Z370M Gaming Pro AC een goedkopere en op papier zeer competitieve concurrent, waar nota bene wel een rgb-header op zit, ondanks dat het doorgaans ASUS is dat meer inzet op dergelijke tierelantijnen.

Voor nu houden we het eremetaal dus in de kast, maar we hopen spoedig meer micro-ATX Z370-moederborden te kunnen testen.

Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RoG Strix Z370-G Gaming

Asus RoG Strix Z370-G Gaming

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

Asus RoG Strix Z370-G Gaming WiFi AC

 • Micro ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4

334,99 €

1 winkel
0
*