LG 32UD99 review: eerste 4K HDR monitor

27 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG 32UD99
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 27 reacties

LG 32UD99

De LG32UD99-W, zoals de versie die wij testten volledig heet (W voor wit, maar een anders gekleurd model hebben we vooralsnog niet gezien), staat op een in hoogte verstelbare voet met de voor het Koreaanse merk momenteel kenmerkende halve cirkel. De voet is metaalkleurig afgewerkt, wat een luxe indruk geeft, en het paneel kan erop kantelen en roteren naar portretstand, maar niet zwenken of draaien naar links of rechts.

LG 32UD99-W

Het paneel zelf is een bijzonder exemplaar, want aan vier zijden 'randloos'. Zogenaamde randloze designs kennen we al de nodige jaren, maar de onderste rand is altijd wat dikker, vanwege de aansturende elektronica. Dat is bij dit model niet het geval, de randen zijn rondom even dun. Zoals altijd is er wel een deel van het paneel waarop geen beeld zichtbaar is, dus de effectieve ruimte tussen rand en beeld is nog altijd ruim een halve centimeter.

Het is een 31,5 inch ips-paneel (uiteraard zou je bijna zeggen, het is immers LG) met een resolutie van 3840x2160 beeldpunten, ultra hd en daarmee onderdeel van het 4k-klassement en een pixeldichtheid van 140 ppi. Het ondersteunt de DCI-P3 kleurruimte en kan daarvan volgens LG 95% weergeven. Volgens LG wordt het scherm gekalibreerd geleverd en kan het met de True Color Pro software van het merk hardwarematig gekalibreerd worden. Ook kan het overweg met Freesync, met een bereik van 40 tot 60Hz, via hdmi en displayport.

LG 32UD99-W

LG heeft op zijn goedkopere schermen de neiging de aansluitingen recht naar achteren uit te voeren. Dat is eenvoudig bij het verbinding maken, maar het staat niet heel fraai. Ook op dit bepaald niet goedkope model heeft het de aansluitingen zo uitgevoerd: ze zitten allemaal in een blokje rechts naast de vesa-bevestiging. We treffen hier een keer usb-c (voor video, usb en tot ca. 60W stroomvoorziening aan een laptop), een full-size displayport 1.2 aansluiting, twee keer hdmi 2.0 (met hdcp 2.2), twee downstream usb-a poorten, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en de connector voor de extern uitgevoerde voeding. Twee 5W speakers zijn ingebouwd.

LG 32UD99-W

LG levert software om het scherm in delen naar wens te splitsen en zo programma's op vaste plekken te kunnen draaien; hiermee zijn ook vier verschillende picture-in-picture instellingen te kiezen. De bediening van het on-screen menu gaat met een pookje midden onder de onderrand, zoals momenteel standaard is bij de luxere modellen van dit merk. 

HDR

Waar het natuurlijk om draait bij de 32UD99 is hdr. LG claimt een piekhelderheid van 550 cd/m² bij hdr-weergave en blijkens onze metingen wordt dat ook behaald. Opvallend was dat we nogal wat trucs moesten uithalen om deze meting te kunnen doen; volgens documentatie van LG werkt hdr alleen bij bewegende (video)beelden, niet bij stilstaand beeld. 550 nits is hoe dan ook niet extreem helder (voor hdr), het blijft wat achter bij de 650 cd/m² die we bij de modellen van Samsung konden noteren.

Wel is het scherm in staat om een groot deel van de DCI-P3 kleurruimte weer te geven, worden hdr10-signalen correct geïnterpreteerd en weergegeven. Dat werkt opmerkelijk genoeg via displayport 1.2. De reden hiervoor is dat zowel AMD als Nvidia hdr-signalen doorgeven met een verkorte blank timing, de interval die tussen elk frame wordt doorgegeven. Overigens beschikt het scherm niet over Freesync 2, dus het heeft geen ondersteuning voor low framerate compensation.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 32UD99-W

LG 32UD99-W

 • 31.5 inch
 • 3840x2160
 • 140 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1300 : 1

916,16 €

1 winkel
0
*