20 usb-c flashdrives review: sticks voor de toekomst

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Alleen een connector
 3. 3. De test 
 4. 4. Prestaties
 5. 5. Benchmarks
 6. 6. Prijzen en tabel
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

De usb flashdrive is zo ingeburgerd, dat je er eigenlijk niet bij stil staat. Toch moet ook dit gebruiksvoorwerp met zijn tijd mee: usb type-c komt steeds vaker voor, er zijn zelfs apparaten met alleen deze aansluiting. Wil je dan het gemak van een geheugenstick, dan zal je er een moeten hebben met de juiste connector. We testten 20 exemplaren.

Het was ooit zo makkelijk: als je een usb-aansluiting zag, kon je er zeker van zijn dat je direct een koppeling kon maken tussen je computer en de randapparatuur. Met de komst van usb type-c is daar verandering in gekomen. Deze compacte connector beloofde het leven nog wat gemakkelijker te maken. Niet alleen zou hij een einde moeten maken aan de onduidelijkheid met welke kant je de stekker naar boven moest draaien (de standaardgrap is immers dat je het bij elk usb-apparaat minstens drie keer moet proberen). Ook moeten allerlei interfaces over deze aansluiting gestuurd kunnen worden: usb 3.0, usb 3.1, Thunderbolt 3.0, displayport video en voeding.

Apple MacBook Pro 2017 15,4" (MPTT2N/A)
Sommige laptops bieden alleen nog usb-c zoals de MacBooks van Apple.

De praktijk tot dusver is anders, want veelal is onduidelijk welke standaarden een usb type-c aansluiting ondersteunt – hoe snel hij is en of hij een video-signaal kan verwerken, zie je er niet aan af. Ondertussen worden wel steeds meer apparaten voorzien van dit type aansluiting, soms zelfs zonder dat er nog een ‘ouderwetse’ poort aanwezig is. Dit is niet alleen het geval bij tablets en smartphones, maar ook bij laptops en 2-in-1’s. Ook Apple gelooft heilig in de nieuwe aansluitmogelijkheid en heeft abrupt alle ‘legacy’-poorten uit haar MacBooks verwijderd. Dat betekent ook dat je oude, vertrouwde geheugenstick opeens niet meer bruikbaar is. Je kunt gaan hannesen met een verloopkabeltje, maar dat is natuurlijk verre van ideaal. Reden genoeg voor de fabrikanten van geheugensticks om hun assortiment van opslagwondertjes uit te rusten met de nieuwbakken koppelingsmogelijkheid. Inmiddels zijn dat er dermate veel, dat het hoog tijd was voor ons om eens aan de slag te gaan en een stapel van deze sticks te testen.

Alleen een connector

We schreven het al, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: usb type-c is niets meer of minder dan een connector, de aanduiding zegt helemaal niets over de mogelijkheden. Er zijn type-c-aansluitingen die niet meer dan usb 2.0 bieden, maar 3.0 (“3.1 gen 1") en het snellere 3.1 gen 2 en Thunderbolt 3 zijn ook mogelijk. Het is echter zeker niet zo, dat een usb type-c aansluiting betekent dat je te maken hebt met een snelle usb 3.1 verbindingsmogelijkheid, een veelgemaakte fout, waar fabrikanten en de usb standaardenorganisatie vrolijk aan bijdragen door niet duidelijk te vermelden hoe snel de toegepaste interface is.


Sticks zijn er in allerlei vormen.

Naast de diverse protocollen om bestanden over te zetten, is het soms ook mogelijk om een videosignaal en/of voeding via deze aansluiting te leveren of af te nemen. Wederom is zelden duidelijk wat een apparaat wel en niet in de mars heeft op dit vlak. In de meeste gevallen blijft het gissen, welke mogelijkheden er achter de connector schuil gaan. Veruit de beste variant is dan ook Thunderbolt 3, want dat protocol biedt alle toepassingsmogelijkheden. Voor flashdrives is in elk geval het merendeel van de opties niet van belang, aangezien die geen extra voeding nodig hebben en ook niets te maken hebben met een beeldsignaal.

Makkelijker delen

Het voordeel van type-c is dat de connector veel kleiner is, waardoor apparaten met deze aansluiting veel dunner en platter kunnen zijn. Een tweede belangrijk voordeel is dat het niet langer uitmaakt hoe je de connector in de aansluiting stopt, het past altijd. Dat maakt hem ideaal voor verbindingen die je vaak moet maken, zoals het aan de lader leggen van je smartphone of tablet, maar ook voor het even inprikken van een stickje.

Omdat we de aansluiting zowel op smartphones en tablets, maar ook op steeds meer pc’s aantreffen, is deze ideaal om data uit te wisselen tussen de mobiele wereld en die van pc’s. Om dat extra te vergemakkelijken, hebben de meeste fabrikanten ervoor gekozen om hun sticks met twee aansluitingen uit te rusten: de nieuwe c-verbindingsmogelijkheid en de vertrouwde platte type-a-aansluiting. Heeft je computer al c, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken om zo’n stick met je computer te koppelen.

Als je een stick wil gebruiken om tussen je computer en mobiele telefoon data uit te wisselen, moet je wel rekening houden met het bestandssysteem. De meeste Windows-computers formatteren geheugensticks standaard met NTFS. Heel handig en veilig, maar helaas kan Android hier niet standaard mee overweg. Wel vind je in de PlayStore apps die dit probleem voor je op kunnen lossen. Het antieke FAT32-bestandssysteem is om deze reden de slimste keuze, omdat Mac en Linux hier ook raad mee weten.

De test 

Voor dit artikel gingen we met 20 sticks met een type-c-aansluiting aan de slag. We de flashdrives op de vertrouwde wijze getest: met zowel synthetische als échte tests met bestanden . Hierdoor kunnen we een betrouwbaar beeld vormen van de prestaties van de sticks. De metingen met de bestanden spreken voor zich; daarnaast hebben we het testprogramma CrystalDiskMark gebruikt om inzicht te krijgen in de snelheid van de sticks. Dit alles hebben we verzameld in de Hardware.Info Prestatiescore; aan de hand van dit cijfer krijgen we een goed beeld van de rangorde van de sticks.

De extra aansluiting heeft de creatieve geesten bij de ontwerpers nieuwe denkrichtingen gegeven. De meeste modellen hebben aan één kant de grote aansluiting en aan de andere kant de kleinere, die meestal afgedopt is door de fabrikant. Vaak gaat dat met een dopje dat omgeklapt kan worden, of een houdertje waarin je de stick kunt ronddraaien. Je kunt dan de aansluiting voorzetten die je nodig hebt. Minder enthousiast zijn we over de oplossing waarbij de kleine usb-variant afgesloten kan worden met een klein afneembaar dopje, dat ben je in een mum van tijd kwijt. Opmerkelijk is het ontwerp van Sony, dat een kleine cover meelevert om het kleinood veilig mee te nemen.

Sandisk Ultra Dual Type-C 32GB
Bij de meeste drives moet je de stick draaien om bij de gewenste aansluiting te komen.

Sony MicroVault OTG-CA1 32GB Silver
Sony levert bij de MicroVault OTG-CA1een cover mee.

Silicon Power heeft voor haar Mobile C80 een slim ontwerp gekozen. Ook dit is een draai-ontwerp, maar aan het draaimechanisme zit een oog en daarmee kun je hem bijvoorbeeld aan een sleutelbos hangen. Praktisch, want geheugensticks hebben de vervelende gewoonte om nog weleens kwijt te raken. Lexar heeft het helemaal anders aangepakt: waar de andere modellen echte stickjes zijn, is de c-aansluiting in dit geval gekoppeld met een kabeltje. Een praktisch voordeel biedt dit overigens niet, het belangrijkste verschil is dat deze combinatie net wat groter is dan de concurrentie.

Silicon Power Mobile C80 64GB
De handige Silicon Power Mobile C80 kun je aan je sleutelbos hangen.

Sandisk Ultra Dual Drive 64GBSandisk Ultra Dual Drive 64GB
SanDisk zet bij de Ultra Dual Drive in op een schuifmechanisme

Lexar JumpDrive C20c 32GB Silver
De Lexar JumpDrive heeft iets weg van een kabel.

SanDisk bewandelt een andere weg en schuift in haar Ultra Dual Drive USB C de aansluitingen in én uit. Mocht je helemaal in de nieuwe standaard geloven, dan ben je ook bij dit merk aan het juiste adres, want met de SanDisk USB Type-C drive heeft deze fabrikant ook een stick in haar assortiment met alleen de nieuwe aansluiting.

Vermeldenswaardig is ook de Photofast iType-C. Deze stick is letterlijk van alle markten thuis. De stick biedt een type-c aansluiting en Apple’s Lightning connector. Om hem op de mobiele apparatuur van het fruitmerk aan te sluiten heb je wel een appje nodig, want die apparaten snappen geheugensticks niet. Je kunt de Photofast ook op je pc aansluiten, daarvoor wordt een bijpassend adaptertje van type-c naar type-a meegeleverd. In de a-aansluiting vind je tevens een micro-usb-aansluiting; om die te benutten moet je de platte connector als een motorkap openklappen.

PhotoFast ITYPEC64GB White
De Photofast combineert Lightning, usb-c, usb-a én micro usb.

Prestaties

De prestatieverschillen tussen de diverse geheugensticks zijn enorm. Laten we beginnen bij het lezen van duizend 5 MB-bestanden. Integral, de Patriot Stellar-C en de Goodram OTG Flash Drive doen dat razendsnel. De eerste haalt maar liefst 208 MB/s en de andere twee zitten in de buurt van de 200 MB/s. Sony draagt hier de rode lantaarn en is de langzaamste met een gemeten snelheid van slechts 55 MB/s. Bij het schrijven van dezelfde hoeveelheid van deze relatief kleine bestanden valt op dat Toshiba hier supersnel is. De TransMemory UX-382 haalt 61,72 MB/s en dat is bijna twee keer zo snel als de gemiddelde snelheid van de concurrentie. Patriot, Goodram, Kingston, Transcend en Sony zijn hier erg langzaam en halen hier slechts snelheden tussen de 15 en 17,5 MB/s.

Het lezen van een groot bestand zoals een full hd-film gaat het beste op de Integral, deze zit met 233 MB/s op een hoog niveau. De Goodram OTG en Patriot Stellar-C weten hem aardig bij te houden met een snelheid van respectievelijk 208 en 218 MB/s. In dit onderdeel van de test laten Photofast en de SanDisk Ultra DualType C zien dat dit ze minder ligt, deze drives halen snelheden van 68,5 en 73 MB/s.

Integral Fusion 128GB Silver/Red
De Integral Fusion biedt goede prestaties.

Bij het schrijven van een 10 GB-bestand wordt duidelijk dat dit ook weer een kolfje naar de hand is van de Toshiba. Deze stick is met 78 MB/s verreweg de snelste op dit onderdeel. De nummer twee en drie zijn de SanDisk Ultra Dual Type-C met 52,1 MB/s en de Integral die 52 MB/s weet te halen. Sony en Transcend vallen op dit punt door de mand met een doorvoersnelheid van 16 en 17 MB/s. Als we alle resultaten met elkaar combineren om zo een rangorde te bepalen, komt de Integral als de winnaar uit de bus. De Toshiba TransMemory komt op de tweede plaats in de ranglijst terecht en de handige Silicon Power Mobile C80 vind je op de derde plek. Sony’s MicroVault vind je onderaan de ranglijst. De details vind je op de volgende pagina.

Toshiba TransMemory EX-U382 32GB White
De Toshiba TransMemory EX-U382 is ook erg vlot.

Benchmarks

De Toshiba TransMemory is erg snel bij het schrijven. De Integral, Goodram en Patriot weten kleinere bestanden snel te lezen. 

Prijzen en tabel

De prijzen van de sticks lopen net zozeer uiteen als de prestaties. Kingston is duidelijk het goedkoopst met haar 128 GB grote stick: deze heeft een prijs-capaciteit verhouding van 44 cent per gigabyte. De meeste fabrikanten rekenen ruim 60 cent per gigabyte voor hun sticks. De duurste stick in deze vergelijking is de Photofast, die per gigabyte een slordige 1,42 euro rekent. Vermoedelijk helpt de prijs van de Apple-licentie daar niet bij. Ook de snelle Toshiba is met een prijs van 1,15 euro per gigabyte allerminst goedkoop, waar Integral 91 cent per gigabyte vraagt.

Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 128GB
De Kingston MicroDuo 128 GB kost slechts 44 cent per gigabyte.

Vergelijkingstabel

In deze tabel vind je alle details van de producten die we getest hebben terug. 

Conclusie

Na maar liefst twintig sticks bekeken te hebben, vallen we bijna van onze stoel van de enorme prijs- en prestatieverschillen. Je kunt voor een gigabyte 44 cent betalen bij Kingston of voor dezelfde hoeveelheid het driedubbele bij Sandisks Photofast. Daarvoor krijg je bij dat apparaat wel de mogelijkheid ook verbinding te maken met Apple Lightning-apparaten. Heb je een Mac en/of mobiele apparatuur van Apple, dan is het wellicht de moeite waard om de hoge prijs voor lief te nemen.

De snelste drives in deze test zijn de Integral Fusion 128 GB, Toshiba TransMemory EX-U382 en de Silicon Power C80. Deze drie kennen we een Hardware.Info Excellent Choice award toe.

Wil je minder uitgeven per gigabyte, dan biedt Kingston een erg goede prijs-kwaliteitverhouding bij de 64 en 128 GB-uitvoeringen van de Kingston DataTraveler Micro Duo. Deze twee modellen krijgen om deze reden een Hardware.Info Great Value award. De dure Photofast biedt Lightning, usb-c, a én micro USB. Dat is wel heel veelzijdig en daarmee wat ons betreft een Innovation award waard. 

  
Silicon Power C80
Toshiba TransMemory EX-U382
Integral Fusion 128 GB


Kingston DataTraveler Micro DuoPhotofast iType-C


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Adata UC370 64GB Gold

Adata UC370 64GB Gold

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Goodram OTG Flash Drive 32GB

Goodram OTG Flash Drive 32GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Excellent Integral Fusion 128GB Silver/Red

Integral Fusion 128GB Silver/Red

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 128 GB
 • USB Type-C

30,95 €

4 winkels
Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 32GB

Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 32GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C

10,95 €

6 winkels
Great Value Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 64GB

Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

16,47 €

6 winkels
Great Value Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 128GB

Kingston DataTraveler MicroDuo 3C 128GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 128 GB
 • USB Type-C

29,95 €

7 winkels
Lexar JumpDrive C20c 32GB Silver

Lexar JumpDrive C20c 32GB Silver

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C

38,98 €

1 winkel
Patriot Stellar-C 64GB

Patriot Stellar-C 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Innovation PhotoFast ITYPEC64GB White

PhotoFast ITYPEC64GB White

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • Apple Lightning
 • Micro-USB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Sandisk Ultra 64GB

Sandisk Ultra 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

16,75 €

7 winkels
Sandisk Ultra Dual Drive 64GB

Sandisk Ultra Dual Drive 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

11,55 €

10 winkels
Great Value Sandisk Ultra Dual Drive 128GB

Sandisk Ultra Dual Drive 128GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 128 GB
 • USB Type-C

22,55 €

5 winkels
Sandisk Ultra Dual Type-C 32GB

Sandisk Ultra Dual Type-C 32GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Silicon Power Mobile C31 64GB

Silicon Power Mobile C31 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Excellent Silicon Power Mobile C80 64GB

Silicon Power Mobile C80 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

29,90 €

3 winkels
Sony MicroVault OTG-CA1 32GB Silver

Sony MicroVault OTG-CA1 32GB Silver

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C

25,95 €

5 winkels
Team M161 64GB

Team M161 64GB

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Excellent Toshiba TransMemory EX-U382 32GB White

Toshiba TransMemory EX-U382 32GB White

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 32 GB
 • USB Type-C
Niet verkrijgbaar
Transcend JetFlash 850 64GB Silver

Transcend JetFlash 850 64GB Silver

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

19,95 €

5 winkels
Transcend JetFlash 890 64GB Silver

Transcend JetFlash 890 64GB Silver

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 64 GB
 • USB Type-C

19,95 €

6 winkels
0
*