PCI-Express 4.0 preview: broodnodige bandbreedte

39 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. PCI-Express 4.0
  3. 3. Eerste producten met PCIe 4.0
  4. 4. PCIe 4.0 bij Intel en AMD
  5. 5. OCuLink: alternatief voor Thunderbolt?
  6. 6. De toekomst: PCIe 5.0
  7. 39 reacties

Eerste producten met PCIe 4.0

De PCI-Express 4.0-standaard is nog maar een paar maanden definitief en voor consumenten zijn er dan ook nog geen producten met die technologie aan boord. In de zakelijke markt is de nood aan hogere snelheden het hoogst en diverse fabrikanten van serverhardware hebben dan ook alvast een voorschot genomen op de officiële vaststelling van de specificatie.

Op de presentatie van PCIe 4.0 liet het zakelijke merk Cadence een PCI Express 4.0 x16-kaart met PHY's en controllers zien, terwijl Mellanox een 100Gbit-netwerkadapter toonde. Intel meldt reeds een FPGA-module met ondersteuning voor de nieuwe standaard gereed te hebben. Dergelijke modules worden speciaal ontworpen om één specifieke set instructies zo snel mogelijk uit te kunnen voeren - er bestaan bijvoorbeeld FPGA's voor het minen van bitcoins.


Tot nu toe is er vooral zakelijke apparatuur beschikbaar.

Daarnaast zijn er tot nu toe vooral veel verificatietools en sniffers beschikbaar, zodat fabrikanten kunnen controleren of hun producten correct werken volgens de nieuwe specificatie. We weten bovendien al van de komst van de eerste ssd-controller met ondersteuning voor PCIe 4.0: Silicon Motion liet deze zomer weten te werken aan een achtkanaals SM2264-controller met een PCIe 4.0 x4-interface. Die staat echter pas op de roadmap voor het vierde kwartaal van 2018.

0
*