PCI-Express 4.0 preview: broodnodige bandbreedte

39 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. PCI-Express 4.0
  3. 3. Eerste producten met PCIe 4.0
  4. 4. PCIe 4.0 bij Intel en AMD
  5. 5. OCuLink: alternatief voor Thunderbolt?
  6. 6. De toekomst: PCIe 5.0
  7. 39 reacties

PCIe 4.0 bij Intel en AMD

Het introduceren van nieuwe standaarden brengt vrijwel altijd een kip-ei-probleem met zich mee. Als niemand een moederbord met PCI-Express 4.0 heeft, is er voor fabrikanten van bijvoorbeeld ssd's en videokaarten ook weinig reden om producten met die interface te gaan ontwerpen. Tegelijkertijd geldt dat zolang er weinig producten beschikbaar zijn, de consument het nut van PCIe 4.0 niet in zal zien. Processorfabrikanten AMD en Intel zijn aan zet om deze situatie te doorbreken.

Als het verleden een leidraad geeft voor de toekomst, zou het ongeveer een jaar moeten duren voordat we een nieuwe PCIe-standaard in cpu's van Intel en AMD terugzien. Dit jaar is er echter het nodige geschoven met lanceerschema's van nieuwe processors, waardoor die planning behoorlijk door de war is geraakt.

Bij Intel kijken we volgend jaar aan tegen de high-end Z390-chipset en veel nieuwe Coffee Lake- en Cannonlake-processors, maar naar verluidt bieden die nog geen ondersteuning voor PCI-Express 4.0. Daarvoor zou bovendien een nieuwe socket vereist zijn, terwijl Intel doorgaans vasthoudt aan twee generaties (Z370 en Z390) per processorvoet. Waarschijnlijk zal PCIe 4.0 dus pas eind volgend jaar of begin 2019 zijn intrede doen, bij de introductie van de Ice Lake-generatie.


De processorfabrikanten zijn aan zet om van PCI-Express 4.0 de standaard te maken.

Ook bij AMD lijkt de aankomende refresh van de Ryzen-cpu's te vroeg voor de introductie van PCI-Express 4.0. Wederom geldt dat een nieuwe socket nodig is. AMD heeft eerder aangegeven dat het ernaar streeft om in 2020 processors met de volgende PCIe-standaard aan te gaan bieden en dat zou mooi aansluiten bij de geplande 7nm-shrink van de Zen-architectuur.

0
*