PCI-Express 4.0 preview: broodnodige bandbreedte

39 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. PCI-Express 4.0
  3. 3. Eerste producten met PCIe 4.0
  4. 4. PCIe 4.0 bij Intel en AMD
  5. 5. OCuLink: alternatief voor Thunderbolt?
  6. 6. De toekomst: PCIe 5.0
  7. 39 reacties

De toekomst: PCIe 5.0

We begonnen dit artikel met de niet te stillen honger naar meer bandbreedte in veel marktsegmenten. Revisie 0.3 van de PCI-Express 5.0-standaard is al gepubliceerd en nog dit jaar wil PCI-SIG ook versie 0.5 finaliseren, waarmee het de volgende mijlpaal in de ontwikkeling bereikt. Voor PCIe 5.0 staat wederom een verdubbeling van de snelheid op het programma, waardoor er een bandbreedte van bijna 4 GB/s per lane beschikbaar komt. Een x16-slot heeft dan een totale bandbreedte van 63 GB/s.

PCI-Express 5.0 moet een officiële standaard worden in 2019, waarna in 2020 de eerste producten op basis ervan op de markt komen. De oplettende lezer herkent dat jaartal van twee pagina's terug, want in dat jaar zou AMD ook met een nieuwe socket komen. Het is daardoor niet geheel ondenkbaar dat PCIe 4.0 overgeslagen zal worden en er direct voor versie vijf wordt gekozen. Ook bij andere partijen, zoals fabrikanten van ssd-controllers en GPU-ontwerpers, zal er misschien geen enorme bereidheid zijn om te investeren in PCIe 4.0 als de opvolger over niet al te lange tijd alweer voor de deur staat.

De reden waarom er behoorlijk wat vaart achter PCIe 5.0 wordt gezet, moeten we vooral zoeken in de servermarkt. Er wordt gewerkt aan bedrade netwerkstandaarden met snelheden tot 400 Gb/s (50 GB/s) en een volledig benut PCIe 4.0-slot is niet snel genoeg om zo'n verbinding op volle snelheid te kunnen faciliteren. Bovendien zal PCI-Express 5.0 sneller zijn dan Nvidia's propriëtaire NVLink-bus voor het onderling verbinden van videokaarten.

Hoe dan ook, PCI-Express 5.0 is voor de reguliere consument nog wel een aantal jaren ver weg. Het is echter niet ondenkbaar dat we in de tweede helft van volgend jaar al de eerste PCIe 4.0-producten gaan zien en voor bepaalde typen producten is die extra bandbreedte meer dan welkom.

0
*