Gigabyte Z370N-WiFi review: klein Coffee Lake-bord doet veel goed

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gigabyte Z370N-WiFi
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Benchmarks (CPU)
 5. 5. Benchmarks (geheugen en GPU)
 6. 6. Stroomverbruik
 7. 7. Geluidskwaliteit
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Mini-ITX moederborden zijn leuk, zeker met een high-end chipset voor Intels nieuwste processorgeneratie. De Gigabyte Z370N-WiFi moet ondanks zijn lage prijs een goede set features bieden. Waar heeft Gigabyte op bespaard? En is het een betere deal dan de duurdere Z370-alternatieven op mini-ITX? Met die vragen in het achterhoofd testten we dit potentieel interessante moederbordje.

Als je op zoek bent naar goed gespecificeerde onderdelen voor een compact systeem kom je al snel uit bij mini-itx. Waar fabrikanten eerder nog regelmatig met luxere micro atx-borden kwamen, is het aantrekkelijke consumentenaanbod tegenwoordig vooral toegespitst op full size atx en mini-itx. Bij de eerste heb je uiteraard veel meer aansluitmogelijkheden dan bij de tweede, maar fabrikanten komen zo nu en dan met inventieve oplossingen om het beperkte werkoppervlak van deze printplaat-dwergjes nog beter te benutten. Zeker met de luxere Z-chipsets leiden al die mogelijkheden op 17 bij 17 centimeter tot een gecompliceerder ontwerp, wat op zijn beurt de prijs weer doet opdrijven.

Gigabyte Z370N-WiFi

Gigabyte gooit het met de Z370N-WiFi over een iets andere boeg: een betaalbaar Z370 itx-bord dat desondanks een goede set features moet bieden. Het bord gaat voor gemiddeld 167 euro over de toonbank, waar concurrenten al snel 40 euro meer vragen. Dat is overigens een onderscheid dat we ook al zagen bij eerdere producten van deze fabrikant met Z170 en Z270 chipsets. In deze review nemen we Gigabyte's nieuwste itxje onder de loep, en zetten we het tegenover een groot aantal Z370-moederborden.

Lees ook: Intel Core i7 8700K / i5 8600K / i5 8400 'Coffee Lake' review
Lees ook: Intel Z370 moederborden round-up: 17 keer Coffee Lake

Gigabyte Z370N-WiFi

Het is zoals gezegd de kunst om zoveel mogelijk connectiviteit op een itx-bordje te krijgen. Gigabyte heeft voor de opslagmogelijkheden vier keer een sata600-aansluiting en tweemaal m.2 op de Z370N-WiFi geplaatst. De sata-connectors zijn op de rand van het bord geplaatst, wat het makkelijker maakt om de kabels naar de harde schijven en ssd's weg te werken. Het eerste M.2-slot is op de voorkant geplaatst en voorzien van een koelblokje. Het is handig om je meestgebruikte m.2 ssd hieronder te plaatsen, omdat de koeling zorgt dat de ssd vaker op maximale snelheden kan werken. Het tweede m.2-slot zit op de achterzijde, met enkel montagemogelijkheden voor type 2260/2280. De form-factor 2280 is het meest gebruikt, dus dit zal niet een al te groot probleem zijn. Wel is zoals altijd de ventilatie op de achterzijde van het moederbord beperkt, waardoor prestaties van M.2-ssd's bij intensief gebruik na verloop van tijd afnemen.

Gigabyte Z370N-WiFi

USB

Met zeven usb-aansluitingen op de I/O is de Z370N-WiFi niet mager uitgerust voor een itx-bord. Alle aansluitingen zijn usb 3.1 Gen1, maar qua connectors is er een enkele type-c en zes keer type-a. Daarnaast zijn er nog headers voor twee keer usb 2.0 en twee keer usb 3.1 Gen1.

Audio en video

Zoals bij alle Z370-borden tot dusver treffen we als audiocodec de ALC1220 van Realtek aan. In de beperkte ruimte aan de I/O-kant heeft Gigabyte gekozen om slechts drie analoge aansluitingen te plaatsen, waardoor die geluidsuitvoer beperkt blijft tot 5.1-kanaals. Uiteraard is 7.1 wel mogelijk middels de hdmi-aansluiting. Een S/PDIF-aansluiting ontbreekt eveneens door deze bezuiniging.

Wat betreft video komt Gigabyte met een bijzondere invulling. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de MCDP2800 van Megachips. Deze chip maakt door het omzetten van displayport een hdmi 2.0-aansluiting met hdcp 2.2 mogelijk. Dat betekent ultra hd op 60 Hz, en met hdcp 2.2 bijvoorbeeld de mogelijkheid om Netflix op diezelfde resolutie te streamen.

Netwerk

Waar Gigabyte heeft bezuinigd op het aantal analoge audio-aansluitingen, pakken het de vrijgemaakte ruimte voor twee ethernet-aansluitingen. Specifiek gaat het dan om de WG-I211AT en WG-I219V, beide chips met gigabitsnelheden. Als draadloze adapter is er gekozen voor de AC 8265, opnieuw van Intel. Deze WiFi-chip is verbonden met een dubbele antenne, waardoor theoretisch snelheden tot 867 Mbit/s mogelijk zijn. Wat daarbij opvalt is dat de chip nu geïntegreerd is, waar dat op de Z270N-WiFi nog een losse M.2-module was.

Stroomvoorziening en overklokfeatures

Ten opzichte van zijn voorganger heeft de Z370N-WiFi één fase extra gekregen, waarmee het totaal op zes uitkomt. Gezien het core-aantal bij Coffee Lake is dat geen gekke keuze, helemaal als er overgeklokt gaat worden, wat met een Z370-chipset natuurlijk voor de hand ligt. In de bios vinden we voldoende mogelijkheden om met voltages aan de haal te gaan, maar meetpunten op het bord zelf ontbreken. Wel zijn er drie ventilatoraansluitingen geplaatst, met ondersteuning voor PWM. Dat is één aansluiting meer dan de Z270N-WiFi, wat op deze form-factor een welkome aanvulling is.

Testmethode

We testen alle Intel Z370-moederborden met een Intel Core i7 8700K-processor, 16 GB G.Skill Trident Z-geheugen geklokt op 2666 MHz bij CL14, een tweetal Samsung 850 Evo 500GB SSD's en een Seasonic Prime Titanium 650W voeding. Omdat de MSI Z370 Godlike Gaming als enige geen eigen video-uitvoer heeft, is dit moederbord getest in combinatie met een GTX 1050 Ti.

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de standaard tuning. Sommige fabrikanten passen trucjes toe om de prestaties verder op te drijven. Een aantal moederborden voert bijvoorbeeld standaard de maximale single-core turbo door op alle cores. Daardoor wordt het systeem natuurlijk een stuk sneller, maar ook minder zuinig.

Naast de prestaties van de CPU, GPU en het geheugen, testen we ook het stroomverbruik en de geluidskwaliteit van de moederborden. In de grafieken herken je de Gigabyte Z370N-WiFi aan de rode balkjes.

Gigabyte Z370N-WiFi

Benchmarks (CPU)

We beginnen met een aantal benchmarks die voornamelijk de CPU-prestaties meten. Daar zien we dat de Z370N-WiFi geen hoogvlieger is, terwijl de borden met agressieve turbo gezamenlijk bovenaan de lijst eindigen. Ook de andere itx-borden zijn iets sneller, al wordt bij CPUMark wel weer goed gescoord door de kleine Gigabyte.

Benchmarks (geheugen en GPU)

Om de prestaties van het geheugen en de GPU op de verschillende moederborden te testen gebruiken we Passmark 8 MemoryMark en 3DMark Skydiver. In MemoryMark presteert de Gigabyte gemiddeld, waar bij Skydiver juist een paar procent hogere score wordt behaald dan veel andere moederborden.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15. Zowel idle als onder load is het verbruik van de Z370N-WiFi duidelijk minder dan veel andere borden. Dat kan handig zijn voor een krappe itx-kast, waar ventilatie over het algemeen een grotere uitdaging is dan in een volledige atx-kast.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

Hier wekt de Z370N-WiFi de indruk dat de geluidskwaliteit minder goed voor elkaar is. De scores zijn echter in orde, het zijn de andere borden die het simpelweg nog nét wat beter doen.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal.

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein.

Conclusie

De Z370N-WiFi van Gigabyte is een van de goedkoopste Z370 itx-borden die op dit moment in de Prijsvergelijker staat. Het bord is wat duurder dan zijn voorganger bij introductie, maar in ruil daarvoor zijn er wat features toegevoegd: een extra fase voor de stroomvoorziening, een derde fan-aansluiting en een tweede M.2-slot (nu mét koeling aan de voorkant).

Ten opzichte van de ASUS Z370I en de ASRock Fatal1ty Z370 ITX/AC missen we maar weinig features, en komen er bovendien wat onderscheidende zaken naar voren. Zo zijn er twee M.2-sloten, waarvan er een ook nog een koelblok heeft gekregen. De MCDP2800-chip voorziet hdmi 2.0, waar moederborden zónder deze chip (lees: vrijwel alle andere Z370-moederborden) op hdmi versie 1.4 blijven hangen. Nu is dit geen unicum: op Z370 Gaming-ITX/ac doet ASRock dit ook, maar dat bord kost je ook een paar tientjes meer. Er is wat geknipt in de audio-aansluitingen, waarbij het jammer is dat S/PDIF ook verdwenen is. De stroomvoorziening is steviger dan bij zijn voorganger, al is dat voor Coffee Lake sowieso geen overbodige luxe.

Al met al doet de Gigabyte Z370N-WiFi, net als zijn voorganger, veel goed voor het geld. De duurdere alternatieven bieden uiteraard meer features, maar voor het geld weet Gigabyte een featureset neer te zetten die voor velen meer dan voldoende zal zijn. Een hexacore in een ITX-systeem bouwen is nog nooit zo goedkoop geweest, en de Z370N-WiFi springt daar mooi op in. Daarom belonen we het moederbord met een Great Value award.


Gigabyte Z370N-WiFi


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Gigabyte Z370N-WiFi

Gigabyte Z370N-WiFi

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*