M.2-heatsinks review: welke SSD-koeler werkt het best?

84 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Acht heatsinks van ASUS, Gigabyte, MSI en EK
  3. 3. Throttling zonder heatsink
  4. 4. Resultaten: temperaturen
  5. 5. Resultaten: snelheid
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 84 reacties

Acht heatsinks van ASUS, Gigabyte, MSI en EK

ASUS, Gigabyte en MSI leveren tegenwoordig allemaal M.2-heatsinks bij hun duurdere moederborden. ASUS heeft de meeste varianten; we namen maar liefst vier verschillende koelblokjes van dat merk mee in deze test. De eerste kandidaat is de zilverkleurige compacte heatsink van de ASUS ROG Strix Z370-I Gaming. Daarnaast namen we ook de heatsinks van de ROG Maximus X Hero en TUF X299 Mark 1 mee. Het hoogtepunt van deze test is toch wel de gigantische gecombineerde chipset- en ssd-heatsink van de ROG Strix X299-XE Gaming - maar zegt het formaat alles?

Gigabyte houdt het bij één type heatsink, al is de uiterlijke afwerking soms iets verschillend afhankelijk van het moederbord. Het is een wat dikker plaatje metaal met een aantal koelribben. Ook bij MSI zien we vrijwel altijd het zogenaamde M.2 Shield terug, dat in vergelijking met de andere heatsinks opvallend dun is. Op de X299 XPower kwamen we echter ook nog een 'M.2 Shield Frozr'-koelblok tegen, dat er een stuk indrukwekkender uitziet.

EK kennen we natuurlijk vooral van de waterkoelingproducten, maar het levert sinds een tijdje ook losse m.2-koelblokjes. Door de vele ribben hebben we hoge verwachtingen van de koelprestaties - je zou ook wel verwachten dat een echte koelingfabrikant weet hoe het een effectieve heatsink moet maken. De EK-M.2 NVMe Heatsink kost 12 euro per stuk en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver, rood, blauw, groen, paars en goud - voor ieder wat wils.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
EK Waterblocks EK-M.2 Black

EK Waterblocks EK-M.2 Black

  • M.2

19,90 €

2 winkels
EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

  • M.2

19,98 €

2 winkels
0
*