M.2-heatsinks review: welke SSD-koeler werkt het best?

84 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Acht heatsinks van ASUS, Gigabyte, MSI en EK
  3. 3. Throttling zonder heatsink
  4. 4. Resultaten: temperaturen
  5. 5. Resultaten: snelheid
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 84 reacties

Throttling zonder heatsink

Voordat we naar de effectiviteit van de verschillende koelblokken kijken, hebben we de Samsung 960 Pro 512GB eerst getest zonder dat we een heatsink monteerden. We meten steeds zowel de temperatuur van de geheugenchips als de temperatuur van de controller, waarbij die laatste doorgaans hoger is.

Na twee custom runs in Atto Disk Benchmark noteerden we een temperatuur van 111 graden Celsius voor de controller en 71 graden voor de nand-chips. Dat leidde tot serieuze thermal throttling - de leessnelheid zakte van ruim boven de 3 GB/s naar ongeveer 2,4 GB/s, terwijl schrijven nog maar met minder dan 1,7 GB/s ging. Op volle snelheid hoort dat ruim boven de 2 GB/s te zijn.

We hebben alle tests tevens uitgevoerd met de airflow van een 92mm-fan op een afstand van een casefan in de gemiddelde behuizing. Zonder heatsink leverde dat een maximale controllertemperatuur van 79 graden op, voldoende laag om heftige throttling te voorkomen. In de praktijk zal er echter meestal nauwelijks airflow zijn op de plek waar je een m.2-ssd monteert, dus een goede heatsink heeft zeker meerwaarde.


Snelle ssd's worden onder belasting snel heet. Foto: PC Perspective.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
EK Waterblocks EK-M.2 Black

EK Waterblocks EK-M.2 Black

  • M.2

19,90 €

2 winkels
EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

  • M.2

19,98 €

2 winkels
0
*