M.2-heatsinks review: welke SSD-koeler werkt het best?

84 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Acht heatsinks van ASUS, Gigabyte, MSI en EK
  3. 3. Throttling zonder heatsink
  4. 4. Resultaten: temperaturen
  5. 5. Resultaten: snelheid
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 84 reacties

Resultaten: temperaturen

Op deze pagina vind je de temperaturen van zowel de ssd-controller als de nand-chips na twee custom runs in Atto Disk Benchmark. We gebruikten voor deze test transfer sizes 1-64 MB, een totale lengte van 32 GB en een queue-depth van 8 om de ssd maximaal te belasten. In eerste instantie bekijken we de temperaturen zonder noemenswaardige airflow, zoals in de praktijk vaak het geval zal zijn. De tweede grafiek geeft de resultaten met de airflow van een 92mm-fan weer.

Zonder heatsink zijn de temperaturen uiteraard het hoogst: we meten dan een temperatuur voor de controller van maar liefst 111 graden. Dat is ronduit ongezond voor je hardware en leidt dan ook tot een serieuze prestatie-impact, zoals we op de volgende pagina zullen zien. Van de koelplaatjes werkt het MSI M.2 Shield duidelijk het slechtst. Dat is niet geheel onverwacht, want het gaat slechts om een dun plaatje metaal. MSI bewijst echter dat het wel een goede heatsink kan maken, want de luxere M.2 Shield Frozr doet het juist als één van de besten.

De beste koeling komt van de gecombineerde chipset- en m.2-heatsink van het ASUS X299 Strix-moederbord. Nu heeft dit koelblok ook veruit de grootste oppervlakte en zijn er in de praktijk meer hittebronnen mee verbonden, zoals de chipset. Voor deze test hebben we hem net als de andere blokken alleen op de ssd gemonteerd.

Met de airflow van een ventilator dalen de temperaturen een heel stuk. Over de hele linie gaat er ruwweg 20 graden van de temperatuur af, maar er blijven verschillen bestaan tussen de diverse heatsinks. Aan de volgorde verandert echter nauwelijks wat: het MSI M.2 Shield blijft het minst effectief, terwijl de blokjes van EK, de MSI Shield Frozr en de ASUS TUF en Strix het juist relatief goed doen. Het verschil tussen het meest en minst effectieve koelblok is precies 10 graden, terwijl dat zonder fan nog 23 graden was.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
EK Waterblocks EK-M.2 Black

EK Waterblocks EK-M.2 Black

  • M.2

19,90 €

2 winkels
EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

  • M.2

19,98 €

2 winkels
0
*