M.2-heatsinks review: welke SSD-koeler werkt het best?

84 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Acht heatsinks van ASUS, Gigabyte, MSI en EK
  3. 3. Throttling zonder heatsink
  4. 4. Resultaten: temperaturen
  5. 5. Resultaten: snelheid
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 84 reacties

Conclusie

Om maar gelijk even de startvraag van dit artikel te beantwoorden: ja, die m.2-heatsinks die je bij moederborden krijgt werken! Niet allemaal even goed, maar in alle gevallen zorgen ze voor een daling in de temperaturen en substantieel toegenomen prestaties. Van de horrorverhalen over koelplaatjes die juist isoleren in plaats van warmte afvoeren blijkt in ieder geval niets uit onze metingen.

Ga je voor een snelle m.2-ssd die gebruikmaakt van het NVMe-protocol, dan is zo'n koelblokje dus een serieuze meerwaarde. Zo'n ssd koop je niet om hem maar licht te belasten en onder belasting haal je alleen de maximale prestaties als je hem voldoende koelt. Hoewel we tussen de diverse koelblokjes nog wel verschil meten, blijkt het voor de prestaties vooral uit te maken dát er een koelblokje op zit, en niet zo zeer welke. Alleen het MSI M.2 Shield springt eruit als een heatsink die duidelijk minder effectief is, dus bij de volgende generatie zien we van die fabrikant graag een betere oplossing. Daar moet wel bij gezegd worden: hij doet z'n werk, al is het niet op de meest elegante manier.

Heb je nog een ouder moederbord of krijg je geen m.2-heatsink bij je nieuwe bord, dan is de investering van ongeveer 12 euro in een losse heatsink van EK zeker te verantwoorden. Hoewel hij qua effectiviteit niet enorm opvalt, kan hij prima mee met de betere blokjes die je bij moederborden krijgt. Een leuk detail is dat dit koelblok vlak voor het verschijnen van deze review ook werd aangekondigd in tal van andere kleuren dan enkel zwart en zilver, waardoor je hem altijd mooi bij je build kan matchen.

Wat we hoe dan ook afraden, is het gebruik van een snelle NVMe-ssd zonder zorg te dragen voor goede koeling. Niet alleen voor de prestaties, maar ook voor de levensduur van je ssd is het monteren van een bescheiden heatsink zonder meer een goed idee.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
EK Waterblocks EK-M.2 Black

EK Waterblocks EK-M.2 Black

  • M.2

19,90 €

2 winkels
EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

EK Waterblocks EK-M.2 Nickel

  • M.2

19,98 €

2 winkels
0
*