6 ultra hd 40-inch+ monitoren review: brute beeldschermen

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Monsterlijk
 3. 3. Acer ET430K
 4. 4. Dell P4317Q
 5. 5. Iiyama ProLite X4071UHSU-B1
 6. 6. LG 43UD79-B
 7. 7. Philips BDM4037UW
 8. 8. Philips BDM4350UC
 9. 9. Testmethode
 10. 10. Helderheid en contrast
 11. 11. Uniformiteit
 12. 12. Kleurweergave
 13. 13. Kijkhoeken
 14. 14. Gaming: responstijd en inputlag
 15. 15. Energieverbruik
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Een groeiend aantal fabrikanten heeft een monitor met een diagonaal van 40 inch of groter in het assortiment. Dat betekent ruim een meter beeldscherm voor je neus. Is groter ook beter? Wij testten zes modellen met een maatje meer.  

In televisieland is de trend al jaren zichtbaar: ze worden elk jaar weer wat groter, of liever gezegd: grotere modellen worden steeds betaalbaarder, en daarmee meer mainstream. Was ooit een 21-inch (53 cm) toestel zo’n beetje standaard in de Nederlandse huiskamers en was je helemaal het mannetje met een 28-incher (71 cm), tegenwoordig is 50 inch (127 cm) à 55 inch (139,7 cm) de norm – en die is al aardig aan het opschuiven naar apparaten van 60 tot 65 inch. Waar 40-inch in het full hd-tijdperk de meest gekozen maat was, is dat inmiddels een instapmodel geworden.

Bij monitoren ligt dat toch iets anders, niet in de laatste plaats omdat je daar aanmerkelijk dichter op zit. Bovendien loopt de pixelrace niet zo’n vaart op het bureau als in de huiskamer: full hd is nog altijd het meest verkocht, ultra hd volgt op respectabele afstand, terwijl je bij wijze van spreken de maanden kunt aftellen totdat je geen full hd televisie meer kunt kopen. Toch groeit ook in de pc-wereld het aanbod en het aandeel van ultra hd-beeldschermen gestaag. Dat drijft bijna als vanzelf de gemiddelde diagonaal omhoog: op 24-inch zijn zoveel pixels eerder een nadeel dan een voordeel, en bovendien zijn panelen met die pixeldichtheid duur om te maken. Veruit de meeste uhd-schermen zijn dan ook 27- of 32-inch groot. Een klein aantal fabrikanten durft het aan om nog een maatje verder te gaan, en biedt exemplaren aan met een diagonaal van 40 inch.

Voor dit artikel testten we zes monitoren in de 40-inch klasse, de Acer ET430K, Dell P4317Q, Iiyama ProLite X4071UHSU-B1, LG 43UD79-B en de Philips BDM4073UW en BDM4350UC.

Daarmee hebben we eigenlijk alle op moment van schrijven op de consumenten en prosumer gerichte modellen opgenomen. Er zijn uiteraard nog veel meer 40-inch schermen, maar dat zijn zogenaamde large format displays, ontworpen voor het tonen van informatie in winkels en bedrijven, of voor bijvoorbeeld gebruik in vergaderkamers. Deze zijn er echter zelden in de combinatie van 40-inch en ultra hd-resolutie.

Veel van de modellen die we hier bespreken zijn wel duidelijk afgeleid van dergelijke producten. Dat is alleen al te zien aan de voet, die bij de meeste schermen bestaat uit een stel losse pootjes, waarop het paneel soms niet eens een beetje kan kantelen. Toch hebben drie modellen een min of meer standaard monitorophanging: die van Dell, LG en een scherm van Philips.

Liever een ander formaat? Lees onze 4K-monitoren koopgids.

Monsterlijk

Waar ook de meest aan kleinere beeldschermen verstokte liefhebber uiteindelijk wel kan wennen aan een 27- of zelfs 32-inch exemplaar, is dat bij 40-inch en groter toch wel een uitdaging. Dit zijn werkelijk monsterlijk grote monitoren, waar je alleen met enige afstand gebruik van kunt maken, zonder jezelf een verrekte nek te bezorgen.

Met een bovenrand ruim boven de 60 cm is het namelijk ondoenlijk om je ogen op die hoogte te positioneren (zoals ergonomisch advies doorgaans aanraadt) en tegelijkertijd nog op een fatsoenlijke manier achter je bureau te zitten. Meer naar achteren dus, voor meer overzicht. Dat is dan ook het primaire gebruiksdoel voor dit type monitoren: toepassingen waarbij veel informatie in een keer in beeld moet zijn. Dan kan je denken aan videomontage met de vele tools die daarbij komen kijken, of beursinformatie voor aandelenhandelaren, of bijvoorbeeld beelden van een groot aantal beveiligingscamera’s. Om die reden ondersteunen ook alle modellen die we voor dit artikel testten zogenaamde ‘Picture-in-Picture’ (PiP) en ‘Picture-by-Picture’ (PbP) functionaliteit, waarmee twee of meer verschillende bronnen gelijktijdig in beeld kunnen worden gebracht.

Je moet je niet te veel voorstellen van de pixeldichtheid van deze klasse beeldschermen: het is vergelijkbaar met full hd op 21,5”, namelijk 102-110 ppi. Je krijgt eerder werkoppervlak dan extra scherpte. Voor dagelijks productiviteitswerk is zo’n hoog scherm dan weer niet praktisch, daarvoor ben je veel beter uit met bijvoorbeeld een 34-inch ‘superbreedbeeld’ met een resolutie van 3440x1440 pixels. Eén toepassing voor een monitor in de meterklasse die natuurlijk ook potentieel aantrekkelijk is, zijn games. We schrijven het wel vaker: een groot beeldscherm draagt bij aan een meeslepende ervaring, en met 40 inches zit je bijna letterlijk ‘in’ de speelwereld.

Televisie alternatief?

Verder kan een grootformaat monitor natuurlijk prima dubbelen als tv-scherm: externe tuner eraan en kijken maar. Waarom dan geen televisie gekocht? Die zijn er vaak ook voor aantrekkelijke prijzen in dit formaat, ook met ultra hd-resolutie. Dat is een goede vraag en er is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is mogelijk dat je in een aanbieding een uitstekende 40-inch televisie vindt met prima beeldkwaliteit en ook een trits ingangen voor apparatuur.

Echter, televisies hebben eigenlijk nooit displayport-aansluitingen, en die heb je wel nodig als je een oudere videokaart – of zelfs de modernste Intel HD Graphics – wilt gebruiken als bron van een uhd-signaal. Daarnaast moet je je van de beeldkwaliteit van de meeste goedkope kleinere uhd-televisies echt niet te veel voorstellen: kijkhoeken, helderheid en contrast zijn veelal matig. Ten slotte hebben de meeste televisies een scaler die voor video is geoptimaliseerd: ze bevatten de nodige elektronica om het beeldsignaal op te waarderen. Over het nut daarvan kan je discussiëren, maar het effect is in elk geval dat de input lag, oftewel de vertraging tussen het binnenkrijgen van het signaal en het tonen van het beeld, altijd duidelijk hoger ligt dan bij monitoren. Voor games is een hoge input lag (meer dan 32 ms) zeer onwenselijk, en de meeste gamers wensen tolereren helemaal geen vertraging.

Acer ET430K

Acer leverde de ET430Kwmiippx aan, vanaf hier gewoon ET430K te noemen. Dit scherm heeft een diagonaal van 43 inch en een alleszins redelijke prijs van 650 à 700 euro. Ondanks het grote formaat heeft Acer er nog een alleszins elegante verschijning van weten te maken, dankzij de strakke witte achterzijde, een dunne metalen voet, de relatief geringe dikte en de netjes weggewerkte aansluitingen.

Acer ET430Kwmiippx
De Acer ET430K heeft, afgezien van een wat te hoge kleurtemperatuur, geen noemenswaardige minpunten.

Het ultra hd ip-paneel wordt aangestuurd met een scaler met twee hdmi- en twee displayport-ingangen, waarvan een mini-dp exemplaar. Opvallend is de aanwezigheid van een displayport-uitgang, waarmee je dus een tweede scherm direct op dit exemplaar kunt aansluiten. Een usb hub missen we dan weer. Voor de bediening zit er een joystick rechts achter het paneel, met een aantal sneltoetsen.

Acer ET430Kwmiippx

Kijken we naar de testresultaten, dan zijn die door de bank genomen prima. De maximale helderheid is de een na hoogste met afgerond 390 cd/m², maar de minimale helderheid is met 47 cd/m² nog prettig bescheiden. Voor een ips-paneel is de zwartwaarde heel acceptabel, wat resulteert in een keurig contrast van ruim 1000:1. De uniformiteit, oftewel de gelijkmatigheid van de backlight, is de beste van alle testdeelnemers. Qua kijkhoeken moet deze Acer alleen Dell en LG voor laten gaan. Die twee leggen het echter ruim af als het op kleurweergave aankomt. Ondanks een wat te hoge kleurtemperatuur in standaardmodus laat de ET430K uitstekende waardes noteren voor de kleurafwijking, ruim onder de kritische grens van 3, terwijl ook gamma en grijsfout heel netjes zijn. In de sRGB-modus doet het scherm het nog een stukje beter. Tel daarbij op alleszins acceptabele responstijden zonder overmatige overshoot en een beschaafd energieverbruik, en het moge duidelijk zijn dat we enthousiast zijn over deze kanjer van Acer.

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

752,95 €

Prijsinformatie
749,00 €
3,95 €
752,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 749,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 752,95 €

Dell P4317Q

De kandidaat van Dell is ook gebaseerd op een 43-inch ips-paneel met ultra hd-resolutie, maar beduidend duurder met een gemiddelde prijs van ruim 1000 euro, al kan je het met wat zoeken in de Prijsvergelijk ook wel voor een stuk minder bestellen. Daarvoor krijg je wel een ‘echte’ monitor, dus met het paneel bevestigd op Dells bekende zilverkleurige voet, in XXL-uitvoering. Het ziet er zeer imposant uit, en weegt in geheel een dikke 17 kilo.

Dell P4317Q

De aansluitmogelijkheden zijn ook indrukwekkend: vga, twee keer hdmi 1.4, twee keer displayport 1.2 (waarvan één in mini-variant), audio in- en uitgangen en een usb 3.0 hub met vier downstream-poorten. Dell heeft zelfs twee 8W speakers ingebouwd, wat tamelijk uitzonderlijk is bij dit merk. Een rs232 seriële poort is een beetje een vreemde eend in de bijt, deze is bestemd voor beheer op afstand.

Helaas vallen de testresultaten van de P4317Q wat tegen. De basis is met een maximale helderheid van 430 cd/m² en een minimale van 36 cd/² nog wel in orde; de zwartwaarde is aan de hoge kant en dat zien we ook terug in het contrast, dat net onder de 1000:1 duikt. De grote variatie in de uniformiteit is storender, zeker van wit – de uniformiteit van zwart is dan weer relatief wat beter. De kijkhoeken zijn erg goed, maar de kleur- en grijsfout zijn onvergeeflijk hoog, respectievelijk 7,3 en 9. Er is ook geen sRGB-modus met een betere weergave. Minstens zo storend is de veel te hoge kleurtemperatuur van 9879 K, die bovendien niet aanpasbaar is. Hierdoor is sprake van een duidelijke blauwzweem. Hoewel het verschil niet heel groot is, is het verbruik van deze Dell het hoogste in de test bij 150 cd/m².

 

Winkel

Prijs BE

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

724,99 €

Prijsinformatie
712,00 €
12,99 €
724,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 712,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 724,99 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

728,00 €

Prijsinformatie
713,00 €
15,00 €
728,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 713,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 728,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

733,00 €

Prijsinformatie
729,05 €
3,95 €
733,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 729,05 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 733,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

737,95 €

Prijsinformatie
728,00 €
9,95 €
737,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 728,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 737,95 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw DELL Specialist * Gratis Verzending

741,73 €

Prijsinformatie
741,73 €
0,00 €
741,73 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 741,73 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 741,73 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

742,00 €

Prijsinformatie
742,00 €
0,00 €
742,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 742,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 742,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

743,00 €

Prijsinformatie
733,00 €
10,00 €
743,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 733,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 743,00 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

747,64 €

Prijsinformatie
732,69 €
14,95 €
747,64 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 732,69 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 747,64 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

749,00 €

Prijsinformatie
749,00 €
0,00 €
749,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 749,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 749,00 €

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 17 uur besteld? Morgen geleverd!

756,95 €

Prijsinformatie
747,00 €
9,95 €
756,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 747,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 756,95 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

769,00 €

Prijsinformatie
749,00 €
20,00 €
769,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 749,00 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 769,00 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

771,46 €

Prijsinformatie
771,46 €
0,00 €
771,46 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 771,46 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 771,46 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

782,95 €

Prijsinformatie
778,00 €
4,95 €
782,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 778,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 782,95 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 14 werkdagen

784,50 €

Prijsinformatie
784,50 €
0,00 €
784,50 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 784,50 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 784,50 €

Foka.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,3%
0,00 €
0,00 €
25,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

795,00 €

Prijsinformatie
795,00 €
0,00 €
795,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 795,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 795,00 €

kamera-express.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

795,00 €

Prijsinformatie
795,00 €
0,00 €
795,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 795,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 795,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

862,33 €

Prijsinformatie
862,33 €
0,00 €
862,33 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 862,33 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 862,33 €

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 3 - 4 dagen

869,41 €

Prijsinformatie
869,41 €
0,00 €
869,41 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 869,41 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 869,41 €
 

Iiyama ProLite X4071UHSU-B1

De X4071UHSU-B1 van Iiyama is niet meer de jongste, we testten dit scherm al eens eind 2015, maar hij zit nog altijd in het assortiment en is in deze test (op basis van een sindsdien geheel vernieuwde procedure) het goedkoopste model. Dit op een 40-inch va-paneel gebaseerde beeldscherm is eigenlijk echt ontworpen voor vergaderzalen, maar Iiyama levert hem met twee mooie voetjes waarop hij ook prima op een bureau kan staan.

Iiyama ProLite X4071UHSU-B1

Het scherm bevat drie hdmi-ingangen, waarvan de eerste geschikt is voor 60Hz ultra hd-signalen en dus de 2.0-standaard ondersteunt. Verder zit er displayport op en een vga-ingang, alsmede audio in- en uitgangen, een usb 3.0 hub en ingebouwde speakers.

Iiyama ProLite X4071UHSU-B1 Iiyama ProLite X4071UHSU-B1

De X4071UHSU-B1 is niet alleen opmerkelijk omdat het een van de twee va-schermen in deze test is. Deze monitor heeft uit zichzelf namelijk ook een extreem grote kleurruimte, die DCI-P3 aardig benadert. Dat is dan ook degene waartegen we hem hebben afgezet (doorgaans meten we in vergelijking met de sRGB-kleurruimte), en dan komen we uit op een dekking van 89,6% van P3. De kleurfout is nog altijd vrij hoog, en dat geldt ook voor de kleurtemperatuur, die uitkomt op 8901K. Helaas ontbreekt een gekalibreerde sRGB-modus; jammer, want het paneel heeft heel veel potentie, die er zo niet uit komt.

De responstijden houden ook niet over, vooral omdat de zwart-wit-zwart overgang met 32,6 ms alles behalve snel is. Grijs/grijs gaat dan wel lekker vlot, en dat zonder noemenswaardige overshoot. Kijken we ten slotte nog even naar helderheid en contrast, dan zien we een extreem hoog contrast van meer dan 5600:1 in de lastige checkerboard-meting, dankzij een zeer lage zwartwaarde en een hoge helderheid. Alles spat dan ook van dit scherm af, waardoor je het toch zou moeten overwegen voor games, al is het maar omdat je zelden zwart-wit overgangen hebt in spellen.

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

549,00 €

Prijsinformatie
549,00 €
0,00 €
549,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 549,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: onbekend
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

553,95 €

Prijsinformatie
549,00 €
4,95 €
553,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 553,95 €

LG 43UD79-B

Hoewel LG Display het paneel al langer levert aan onder meer Acer, Dell en Philips, heeft de monitorentak van het Koreaanse bedrijf pas sinds zeer onlangs een 43-inch model op deze basis in het assortiment. De 43UD79-B staat op een heuse voet in en ziet er dan ook echt uit als een monitor, zij het een die in de emmer met toverdrank is gevallen. Doordat hij geheel in het zwart is uitgevoerd, heeft hij een nogal serieuze, zakelijke uitstraling. Met een prijs van net geen 700 euro is hij niet bijzonder duur, maar ook niet de goedkoopste in deze round-up.

LG 43UD79-B

LG 43UD79-BLG heeft zich niet ingehouden bij de aansluitmogelijkheden: twe tellen twee hdmi 1.4-poorten, twee 2.0-exemplaren, keer displayport 1.2 en usb type-c (waar ook een dp-signaal overheen kan, maar dat ook een aangesloten laptop kan opladen), een usb 3.0 hub en een hoofdtelefoonaansluiting. Bovendien levert LG een draadloze afstandsbediening bij het scherm, handig voor wie het als tv gebruikt. Die zal de relatief krachtige 10W speakers ook waarderen. Een andere vermeldenswaardige functie van de afstandsbediening, is de mogelijkheid hiermee snel te schakelen tussen diverse split-screen modi en zo meerdere bronnen gelijktijdig weer te geven.

LG 43UD79-B

Kijken we naar de testresultaten, dan heeft LG de basis in elk geval op orde, met een prima maximale helderheid van 355 cd/m² en een minimale van 11 cd/m², een net contrast van 1007:1, al valt het in de checkerboard-test wat lager uit met 926:1. Dat zien we dan ook terug in de uniformiteit, want die is zeer matig – alleen de Philips BDM4350UC doet het nog minder bij zwart, bij wit is deze LG de slechtste. De kijkhoeken zijn dan wel weer heel behoorlijk, maar de kleurweergave is echt ondermaats, met een veel te hoge kleurtemperatuur van 10656 K en een kleurfout van 7,7. Hierdoor is het scherm alleen aan te raden voor surveillance doeleinden of andere toepassingen waar de kleur echt niet van belang is. Voor games zouden we het ook niet aanraden, het was voor ons niet mogelijk de helft van de responstijd tests uit te voeren, doordat het scherm teveel knipperde bij lage helderheid.

Winkel

Prijs BE

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

519,00 €

Prijsinformatie
519,00 €
0,00 €
519,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 519,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 519,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

519,00 €

Prijsinformatie
519,00 €
0,00 €
519,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 519,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 519,00 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op voorraad en verzonden binnen 2 werkdagen
Uw LG Specialist * Gratis Verzending

540,87 €

Prijsinformatie
540,87 €
0,00 €
540,87 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 540,87 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 540,87 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

542,87 €

Prijsinformatie
542,87 €
0,00 €
542,87 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 542,87 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 542,87 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

545,96 €

Prijsinformatie
536,01 €
9,95 €
545,96 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 536,01 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 545,96 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

549,00 €

Prijsinformatie
549,00 €
0,00 €
549,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 549,00 €

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 13

549,00 €

Prijsinformatie
549,00 €
0,00 €
549,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 549,00 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

549,00 €

Prijsinformatie
549,00 €
0,00 €
549,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 549,00 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

552,58 €

Prijsinformatie
546,68 €
5,90 €
552,58 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 546,68 € Verzendkosten BE : 5,90 € Totaalprijs : 552,58 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

559,00 €

Prijsinformatie
559,00 €
0,00 €
559,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 559,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 559,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

569,00 €

Prijsinformatie
559,00 €
10,00 €
569,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 559,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 569,00 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

571,99 €

Prijsinformatie
559,00 €
12,99 €
571,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 559,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 571,99 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

573,95 €

Prijsinformatie
569,00 €
4,95 €
573,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 569,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 573,95 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

579,00 €

Prijsinformatie
559,00 €
20,00 €
579,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 559,00 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 579,00 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

579,00 €

Prijsinformatie
579,00 €
0,00 €
579,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 579,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 579,00 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

582,00 €

Prijsinformatie
567,00 €
15,00 €
582,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 567,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 582,00 €

Compumsa.eu

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,3%
0,00 €
0,00 €

591,90 €

Prijsinformatie
585,90 €
6,00 €
591,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 585,90 € Verzendkosten BE : 6,00 € Totaalprijs : 591,90 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

603,95 €

Prijsinformatie
599,00 €
4,95 €
603,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 599,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 603,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

608,95 €

Prijsinformatie
599,00 €
9,95 €
608,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 599,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 608,95 €

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

621,27 €

Prijsinformatie
609,07 €
12,20 €
621,27 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 609,07 € Verzendkosten BE : 12,20 € Totaalprijs : 621,27 €

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: beperkt aantal stuks

637,68 €

Prijsinformatie
619,73 €
17,95 €
637,68 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 619,73 € Verzendkosten BE : 17,95 € Totaalprijs : 637,68 €

allekabels.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 3 tot 5 werkdagen

827,14 €

Prijsinformatie
822,19 €
4,95 €
827,14 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 822,19 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 827,14 €
 

Philips BDM4037UW

Philips is niet met één, maar zelfs twee modellen vertegenwoordigd. Aangezien dit merk als eerste een – zeer populaire – 40-incher voor consumenten op de markt bracht, mag dat ergens niet verbazen. De eerste die we bespreken is de iets ‘kleinere’ BDM4037UW, gebaseerd op een 39,5 inch gebogen va-paneel, opgehangen op een standaard monitorvoet, waar Philips overigens nog best zijn best op heeft gedaan. Het scherm valt op met een metalen rand rond het paneel aan de voorzijde, wat er zeer luxe uitziet. Toch kan je hem al voor minder dan 600 euro in huis halen.

Philips BDM4037UW

Ook het witte plastic op de achterkant kan er prima mee door, al zien de recht uit het scherm stekende aansluitingen er minder fraai uit. Twe treffen hier twee keer hdmi 2.0, twee keer displayport 1.2, vga, audio in- en uitgangen, een usb 3.0 hub met vier downstream-poorten en ingebouwde speakers. Wat wil een mens nog meer?

Philips BDM4037UW

Bij de testresultaten zet de BDM4037UW eveneens overwegend een positief beeld neer, al is de maximale helderheid in vergelijking met de competitie niet enorm hoog, het is wel voldoende. Dankzij de zwartwaarde van het va-paneel is het contrast meer dan uitstekend, maar de kijkhoeken vallen wat tegen – ook de uniformiteit kan beter. De kleurweergave is met de wat lage kleurtemperatuur aan de warme kant, maar de kleurfout en grijsafwijking zijn zeer laag: uitstekend. Die zijn zelfs nog iets beter in de sRGB-modus.

Eigenlijk heeft dit scherm maar één minpunt, maar dat is wel een forse: de zwart-wit en wit-zwart transities zijn veel, maar dan ook veel te langzaam. We noteren een gecombineerde 0%-100%-0% overgang van 51,2 ms en dat betekent zichtbare lag bij het scrollen van zwart-op-witte tekst. Gezien de frequentie waarmee dat gebeurt in het dagelijks gebruik, voorkomt het dat we dit scherm volmondig kunnen aanraden. Heb je weinig last van ghosting-effecten (de een stoort het immers minder dan de ander), dan moet je dit scherm zeker overwegen. Anders kan je het beter links laten liggen.

 

Winkel

Prijs BE

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

608,66 €

Prijsinformatie
608,66 €
0,00 €
608,66 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 608,66 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 608,66 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Lieferzeit ca. 1-2 Wochen

610,69 €

Prijsinformatie
590,69 €
20,00 €
610,69 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 590,69 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 610,69 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

612,00 €

Prijsinformatie
612,00 €
0,00 €
612,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 612,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 612,00 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: voraussichtlich verfügbar ab 03.10.2019

627,99 €

Prijsinformatie
615,00 €
12,99 €
627,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 615,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 627,99 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 12 werkdagen
Uw Philips Specialist * Gratis Verzending

641,30 €

Prijsinformatie
641,30 €
0,00 €
641,30 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 641,30 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 641,30 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

644,45 €

Prijsinformatie
634,50 €
9,95 €
644,45 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 634,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 644,45 €
 

Philips BDM4350UC

Het laatste model in de test is ook afkomstig van Philips. De BDM4350UC is al wat langer op de markt en volgde de ongekend succesvolle BDM4065UC op. Helaas voor Philips weet dit 43-inch model op ips-basis die voorganger niet te evenaren, maar dat wil niet zeggen dat het geen interessante monitor is.

Philips BDM4350UC

Met een gemiddelde prijs van iets meer dan 600 euro is hij verre van duur, terwijl hij wel voorzien is van moderne aansluitingen: twee keer hdmi 2.0, twee keer displayport 1.2, vga, audio in- en uit, een usb 3.0 hub, speakers: het zit er allemaal op. Bovendien ziet het scherm er niet slecht uit op zijn twee zilverkleurige voetjes, al oogt hij minder fraai van de achterzijde dan sommige concurrenten.

Philips BDM4350UC

Met de maximale helderheid is ook bij dit scherm weinig mis, we halen net de 370 cd/m² niet. De minimale helderheid is met bijna 100 cd/m² echt te fel – in het donker is het een fikse lichtbak om in te kijken. Het contrast is met 902:1 niet slecht, maar in deze test wel het minst goed. Dat geldt ook voor de uniformiteit van zwart, daar zit echt veel te veel variatie in, wat wijst op clouding en backlight bleeding. Voor wit valt het dan weer alles mee, maar even een 2,39:1 film kijken op dit scherm is niet de prettigste ervaring: de zwarte balken boven en onder zijn niet voldoende egaal zwart dan, zeker in de linkerboven- en rechteronderhoek. Van de ips-modellen zijn bij dit model ook de kijkhoeken het minste goed, wat ook niet pleit voor een filmavondje.

Voor productiviteitsgebruik doet deze Philips het dan weer een heel stuk beter, met zeker in de sRGB-modus een zeer kleine kleurfout (slechts 2,15) en een prima kleurtemperatuur, iets waar Dell, Iiyama en LG flink de mist mee in gaan. Bovendien zijn de responstijden ook niet slecht – alleen steekt de input lag van 32 ms een stokje voor een overweging van dit scherm als gamingmonitor. Het verbruik bij maximale helderheid is ten slotte ook wat te hoog om deze monitor onverkort aan te raden.

 

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

449,00 €

Prijsinformatie
449,00 €
0,00 €
449,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 449,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 449,00 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

458,95 €

Prijsinformatie
449,00 €
9,95 €
458,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 449,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 458,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

459,00 €

Prijsinformatie
449,00 €
10,00 €
459,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 449,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 459,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

468,95 €

Prijsinformatie
464,00 €
4,95 €
468,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 464,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 468,95 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw Philips Specialist * Gratis Verzending

477,95 €

Prijsinformatie
477,95 €
0,00 €
477,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 477,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 477,95 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

485,00 €

Prijsinformatie
485,00 €
0,00 €
485,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 485,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 485,00 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

499,00 €

Prijsinformatie
499,00 €
0,00 €
499,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 499,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 499,00 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

499,00 €

Prijsinformatie
499,00 €
0,00 €
499,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 499,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 499,00 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

501,00 €

Prijsinformatie
501,00 €
0,00 €
501,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 501,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 501,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 20:00u besteld, morgen in huis

501,48 €

Prijsinformatie
501,48 €
0,00 €
501,48 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 501,48 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 501,48 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

501,92 €

Prijsinformatie
481,92 €
20,00 €
501,92 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 481,92 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 501,92 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

507,59 €

Prijsinformatie
492,64 €
14,95 €
507,59 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 492,64 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 507,59 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

509,00 €

Prijsinformatie
509,00 €
0,00 €
509,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 509,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 509,00 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

510,77 €

Prijsinformatie
510,77 €
0,00 €
510,77 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 510,77 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 510,77 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

511,95 €

Prijsinformatie
502,00 €
9,95 €
511,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 502,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 511,95 €

Compumsa.eu

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,3%
0,00 €
0,00 €

520,90 €

Prijsinformatie
514,90 €
6,00 €
520,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 514,90 € Verzendkosten BE : 6,00 € Totaalprijs : 520,90 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

544,95 €

Prijsinformatie
540,00 €
4,95 €
544,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 540,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 544,95 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

547,99 €

Prijsinformatie
535,00 €
12,99 €
547,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 535,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 547,99 €

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

560,26 €

Prijsinformatie
548,06 €
12,20 €
560,26 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 548,06 € Verzendkosten BE : 12,20 € Totaalprijs : 560,26 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

569,32 €

Prijsinformatie
569,32 €
0,00 €
569,32 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 569,32 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 569,32 €
 

Testmethode

Onze testprocedure maakt gebruik van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een 3D-geprint hulpstuk kunnen we met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een zelf ontwikkelde workflow in SpectraCal CalMAN 5.

We testen monitoren op een groot aantal aspecten. We meten ze 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-kleurruimte.

Voor onze testprocedure stellen we monitoren met behulp van onze colorimeter in op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte, en kan bovendien door vrijwel alle beeldschermen worden weergegeven. Door alle schermen op dezelfde helderheid van wit in te stellen, creëren we een gelijk speelveld. We meten uiteraard ook nog altijd de maximale helderheid, en daarnaast het contrast en stroomverbruik daarbij. Hieronder bespreken we kort de afzonderlijke testonderdelen.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Ook kijken we naar de minimale helderheid, oftewel de helderheid van wit wanneer we de helderheidsinstelling (brightness) tot het minimum reduceren. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast met een raster van 5x3 afwisselend witte en zwarte velden, en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

Voor de uniformiteitsmeting kijken we als eerste naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Daarnaast meten we de verhouding tussen het gemiddelde van een meting op 15 deelpunten en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Het beste beeld krijg je als je loodrecht naar een scherm kijkt, maar wat als je er niet geheel recht voor zit? Om het gedrag van een scherm in kaart te brengen onder een scherpere kijkhoek, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van grijs ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voeren kleurmetingen volgens de CIE2000-norm uit. Deze meting is gebaseerd op een groot aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker', waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we naast de gemiddelde waarde de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we in twintig stappen doen voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting- en color checker-resultaten.

Energieverbruik

We meten het energieverbruik niet alleen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit), maar ook hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Voor gaming doeleinden testen we reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een Waverunner 6100 oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren behoorlijk lang. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden met behulp van tussenkopjes. Eerst worden reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Helderheid en contrast

De Dell P4317Q is met enige afstand het model dat het meeste licht door de tft-matrix weet te schijnen, we meten ruim meer dan 400 cd/m². Dat is gerust oogverblindend te noemen. De Acer ET430K heeft een heel verdienstelijke tweede plaats, de rest volgt op enige afstand, terwijl de 40-inch Philips BDM4073UW er achteraan hobbelt - al is 265 cd/m² nog altijd meer dan voldoende voor de meeste omgevingen.

Wie graag in het donker achter een scherm zit, wil geen heel felle lichtbak voor de neus. Van dit testveld is de LG dan duidelijk de winnaar in de discipline 'weinig licht bij minimale helderheid'. De Dell doet het verrassend goed (een hoge maximale helderheid duidt vaak op een eveneens hoge minimale waarde); eigenlijk is alleen de Philips BDM4350UC echt te fel voor aangenaam gebruik in het duister. Iets als het Ambilight van de televisiefamilie van het merk zou daarbij helpen, maar het is nog even wachten op een monitor met die voorziening.

Bij de zwartwaarde metingen zijn het uiteraard de modellen met een va-paneel die er met de winst vandoor gaan. De drie erna hebben relatief hoge waardes bij maximale helderheid, maar de Dell maakt het wel heel bont met 0,44 cd/m². Dan is zwart behoorlijk donkergrijs.

Qua contrast steekt de Iiyama met kop, schouders en ook nog wel de bovenbenen uit boven de rest van het testveld. Dit is een zeldzaam goede score, die het weer extra jammer maakt dat het paneel zo'n vreemde kleurruimte heeft. De Philips BDM4037UW is een zeer goede tweede, de rest steekt bleekjes af bij deze waardes, maar eigenlijk zijn het prima scores.

 

Uniformiteit

Het is een toer om een 40-inch+ paneel netjes gelijkmatig van verlichting te voorzien, maar het is geen onmogelijke opgave: bij televisies lukt het immers ook. We verwachten hier dus fatsoenlijke scores, maar overwegend valt het toch wat tegen. Maar liefst vier van de zes scoren een laagste witwaarde die minder dan 80% van de hoogste gemeten waarde is (wie de testprocedure heeft overgeslagen: we meten in 15 verschillende delen van het scherm). De gemiddelde verhoudingen komen beter uit, maar toch, de Acer steekt er duidelijk bovenuit, met de Iiyama als nog alleszins acceptabele tweede.

De zwartwaardes zijn altijd lastiger qua uniformiteit, maar liggen in absolute zin ook dichter bij elkaar. Toch wil je hier geen echt heel grote variatie zien, want dat duidt op clouding en backlight bleeding. De Philips BDM4350UC doet het hier echt niet goed, maar ook de LG 43UD79-B presteert ondermaats. De rest kan ermee door, maar echt fantastisch is geen van de zes.

Op de pagina's met de individuele besprekingen van de monitoren vind je ook de deelresultaten van de uniformiteitsmetingen. Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

De kleurweergave van de 40-inch+ ultra hd monitoren beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de native kleurruimte van de modellen. Dat is vrijwel altijd sRGB, alleen de Iiyama ProLite X4071UHSU-B1 vergelijken we met de beduidend grotere DCI-P3 kleurnorm. Vandaar de relatief lage procentuele score - hij dekt net geen 100% van sRGB, maar toont een veel meer verzadigd rood en groen.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is bij alle modellen matig. De Philips BDM4038UW zit nog het dichtst bij de 6500 K, maar is wel duidelijk te gelig van kleur, de rest zit er juist boven - en de LG en Dell maken het heel erg bont.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Eerst kijken we naar de gemiddelde afwijking op basis van de Color checker van CalMAN, waarin een groot aantal metingen is gedaan; daarna nog even naar de gemiddelde afwijking van alleen de kleuren in die meting, dus zonder grijstinten. De Acer ET430K en de Philips BDM4037UW hebben keurige scores, de Philips BDM4350UC kan er met toegeknepen ogen nog mee door, de rest, sja, levert geen resultaten qua kleurechtheid waar we vrolijk van worden.

De grijsfout is bij de 40-inch Philips heel keurig klein, maar ook de Acer zet een goed resultaat neer - en de 43-inch Philips kan ook nog meekomen. Wederom vallen de resultaten van LG, Iiyama en Dell hier ernstig tegen.

Alle detail kleurmetingen vind je op de voorgaande pagina's bij de individuele monitoren.

Gamma 

De gemiddelde gammawaardes zijn bij alle modellen wel min of meer in orde, al is de Dell vervaarlijk hoog en de LG aan de lage kant. Qua consistentie van de afwijking doen de Iiyama en de BDM4037UW het het beste.

 

Kijkhoeken

Onze kijkhoekmetingen laten zowel de afname in helderheid zien als ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. 

Van de zes 40-inch+ monitoren zijn de Dell en de LG, die het qua kleurweergave helaas niet geweldig doen, juist qua kijkhoeken duidelijk superieur aan de andere modellen. De gebogen Philips zet een wel heel matige score neer, dit is duidelijk een eenpersoons monitor. Opvallend is dat de verticale kijkhoek van boven en onder bij Acer erg goed is - niet onbelangrijk bij zo'n groot scherm.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. 

Gaming: responstijd en inputlag

Voor wie niet louter hele grote spreadsheets wil bekijken op deze reuzeschermen, zijn de responstijden wellicht nuttig om te weten: hoe lager, hoe minder veegeffecten in games. 

Bij gaming monitoren tonen we zowel rise als fall tijd afzonderlijk, als de gecombineerde waardes, in de standaardmodus, met maximale overdrive en bij de optimale instelling. De optimale overdrive waardes definiëren we als gecombineerde rise/fall responstijden van, indien mogelijk, 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Bij niet-gaming monitoren zoals deze 40-inch ultra hd-monitoren houden we het bij enkel de gecombineerde rise- en fall-tijden in de standaardmodus en bij optimale overdrive-instellingen; op de productpagina's vind je altijd alle deel- en detailmetingen.

Hier zien we dat de Philips BDM4037UW in zwart-wit-zwart transities erg slecht presteert, hoe we de overdrive ook aanpassen. De Iiyama ProLite X4071 doet het ook niet zo goed hier, de rise-tijd blijft net onder de 30 ms en dat betekent dat je rekening moet houden met zichtbare ghosting. De vraag is hoe vaak je zwart-wit transities in games ziet. De beste qua responstijden is dan toch de BDM4350UC van Philips, maar geen van deze modellen is geschikt als je snelle shooters wilt spelen. Voor een sessie met The Witcher 3 valt er met alle te leven, al is de Dell in de grijs-grijs overgangen eigenlijk te langzaam.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

We zien wat meer input lag bij de Iiyama X4071UHSU, maar niet zoveel dat we het ernstig kunnen noemen. De Philips BDM4350UC die nog zulke acceptabele responstijden had, heeft helaas 32 ms input lag volgens onze vergelijkingsmeting met een crt - de Leo Bodnar test weigerde dienst bij dit scherm.

 

Energieverbruik

Een groot scherm en een beetje zuinig, kan dat? Dat kan heel aardig als we de verbruikscijfers zien. Genormaliseerd op 150 cd/m² gaat alleen de Dell nét de 40W voorbij, terwijl de Philips BDM4037UW net niet onder de 35W bij wit komt. Zelfs als je de schermen 24 uur per dag, 7 dagen per week aan laat staan kost het je dus niet meer dan 80 euro per jaar (mits je ze niet te fel zet).  

 

Conclusie

De grote vraag is of je een 40-inch monitor op je bureau moet zetten, en wij neigen ernaar die ontkennend te beantwoorden. De meerwaarde van ultra hd komt ook prima tot zijn recht op 32-inch en hoewel ook 81 cm diagonaal niet klein is, is het een heel stuk beter behapbaar dan de ruime meter die deze modellen beslaan. Een 32-inch paneel is pakweg 40 cm hoog, een 43-inch exemplaar komt uit op 53,5 cm. Anders gezegd, de oppervlakte van een 32-inch 16:9 monitor is 0,28 m², bij een 43-inch scherm bedraagt die 0,49 m² oftewel bijna een halve vierkante meter. Het is simpelweg te groot om comfortabel dichtbij te kunnen werken.

Dat gezegd hebbende, is je bureau voldoende diep en hou je je bezig met toepassingen die veel overzicht vereisen, en vind je de pixels bij 1:1 schaling op 32-inch toch nog te klein, dan kan je zeker een meter scherm overwegen. Hoewel het aantal aanbieders nog niet zo groot is, valt er genoeg te kiezen, zowel qua uitvoering (type voet) als qua prestaties. Wel is er één duidelijke winnaar op basis van onze test: de Acer ET430K zet over de hele linie prima prestaties neer en heeft ook nog eens een keurige prijs. Dat hij er niet uitziet als een monitor vergeven we hem graag, zeker omdat het design verder heel netjes is. Je mist een usb hub en een usb type-c ingang, maar geen van beide zien we als essentieel. Een Excellent Choice award is dan ook welverdiend.

Wil je echt geen cent te veel uitgeven, dan kan je vanaf zo’n 590 euro een Iiyama X4071UHSU overwegen, die uitblinkt met contrast en verzadigde kleuren, maar het niet van kleurechtheid moet hebben. Die ontvangt een Great Value award.


Acer ET430K


Iiyama ProLite X4071UHS-B1


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Acer ET430Kwmiippx

Acer ET430Kwmiippx

 • 43 inch
 • 3840x2160
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell P4317Q

Dell P4317Q

 • 42.5 inch
 • 3840x2160
 • 104 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

706,99 €

6 winkels
Great Value Iiyama ProLite X4071UHSU-B1

Iiyama ProLite X4071UHSU-B1

 • 39.5 inch
 • 3840x2160
 • 112 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 3 ms
 • 350 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 43UD79-B

LG 43UD79-B

 • 42.5 inch
 • 3840x2160
 • 104 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

509,00 €

10 winkels
Philips BDM4037UW

Philips BDM4037UW

 • 40 inch
 • 3840x2160
 • 110 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 300 cd/m²
 • 4000 : 1

599,00 €

2 winkels
Philips BDM4350UC

Philips BDM4350UC

 • 43 inch
 • 3840x2160
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1200 : 1

465,00 €

8 winkels
0
*