14 gigabit powerline adapters: review

61 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek
 3. 3. Testopstelling
 4. 4. AVM
 5. 5. D-Link
 6. 6. Devolo
 7. 7. Netgear
 8. 8. TP-Link
 9. 9. ZyXEL 
 10. 10. Testresultaten
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Waren powerline adapters met geclaimde gigabit-snelheden nog een uitzondering de laatste keer dat we aandacht aan deze producten besteedden, inmiddels zijn ze de norm. Hoog tijd voor een update! We testten 14 adapters - de uitgebreide vergelijkingstabel kan je hier vinden - van diverse fabrikanten waarmee je via je bestaande stroomnet een netwerkverbinding kunt realiseren.

Powerline is een inmiddels verre van nieuwe techniek, waar toch nog behoorlijk wat ontwikkeling in zit. Moderne modellen claimen maximale theoretische doorvoersnelheden van 1200 Mbit/s, mits gebruik gemaakt kan worden van de aardedraad en mimo. Zeker in combinatie met een 802.11ac draadloos accesspoint zijn het potentieel effectieve oplossingen voor dekkingsproblemen in huis, bijvoorbeeld in met beton en isolatiemateriaal geïsoleerde nieuwbouw.

Voor dit artikel testten we echter alleen powerline adapters zonder ingebouwd accespoint, want daar waren er al genoeg van. Exemplaren die wel wifi aan boord hebben, eveneens een aardig aanbod, zullen we in een toekomstige review apart aan bod laten komen. De modellen die we hier bespreken vallen uiteen in twee categorieën met een maximale theoretische snelheid van 1000 Mbit/s of 1200 Mbit/s; beide vallen onder de HomePlug AV2 standaard. Deze snelheden zal je in de praktijk echter nooit bereiken, het staat vooral leuk op de doos.

Net als bij wifi gaat het om theoretische full duplex snelheden, waarbij geen rekening wordt gehouden met overhead. Voor een realistisch beeld van de te verwachten snelheid mag je het getal halveren en daar nog eens 10 à 20 procent vanaf trekken. Getuige onze testresultaten is zelfs de waarde die je dan krijgt nog optimistisch. De opgegeven snelheid is hiermee voornamelijk een indicatie van de mogelijkheden van de adapter in kwestie.

Op basis van de genoemde criteria verzamelden we 14 kits van twee adapters van diverse fabrikanten, met prijzen uiteenlopend van 51 euro tot maar liefst 129 euro. Wat je krijgt voor dergelijke prijzen, en of een duurder model de meerprijs waard is zullen we uitgebreid bespreken aan de hand van zowel testresultaten als functionaliteit. De modellen die we bespreken zijn:

Techniek

Hoewel alle adapters onder de HomePlug AV2 standaard vallen, zijn twee duidelijk verschillende technische klassen aan te wijzen, met elk een andere snelheid. De 1000 en 1200 Mbit/s-adapters onderscheiden zich van elkaar op het gebied van het gebruikte frequentiespectrum en de gebruikte modulatietechniek: de 1000 Mbit/s modellen maken gebruik van de frequenties tussen 2-86 MHz voor het verzenden van netwerkverkeer, waar de 1200 Mbit/s adapters zich beperken tot het spectrum van 2-68 MHz. Middels OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) worden binnen het specifieke frequentiespectrum meerdere draaggolven gecreëerd die elkaar niet in de weg zitten.

Devolo dLan 1200+ Starter kit
De binnenkant van de Devolo dLan 1200+ Starter kit 

Vervolgens worden de te versturen bits middels de modulatietechniek QAM (Quadrature Amplitude Modulation) op de analoge draaggolf geplaatst. Met QAM kunnen meerdere bits worden samengevoegd en verzonden als een bitgroep. Dat kan in verschillende mates van complexiteit. De 1000 Mbit/s adapters maken gebruik van 1024-QAM, maar de 1200 Mbit/s modellen gebruiken 4096-QAM. Hogere modulatie betekent dat je meer bits tegelijk kunt verzenden, de keerzijde is dat er ook navenant meer ruis optreedt.

In ons testveld zien we verder dat er adapters zijn met een chipset van Broadcom of een van Qualcomm. Zoals zal blijken heeft een van deze twee fabrikanten de techniek duidelijk wat beter onder de knie dan de andere.

Testopstelling

Voor het testen van powerline adapters maken we gebruik van een zelfgemaakte testopstelling, bestaande uit een oud tafelblad waarop we geaarde stopcontacten op 0, 25 en 50 meter hebben gemonteerd. Het geheel is voorzien van een stroomfilter, waarmee alle invloed van buitenaf wordt uitgesloten. We voeren bij elke powerline adapter drie doorvoertests en één praktijktest uit.

 
Testopstelling powerline adapters op Hardware.Info HQ

De praktijktest bestaat uit het overzetten van een bestand van 4 GB vanaf een Asustor AS-604T NAS naar een laptop met een gigabitverbinding. Bij de doorvoertest meten we met behulp van de IxChariot software van Ixia de snelheid van de verbinding op zowel een afstand van 25 meter als 50 meter en voeren we bovendien de 50 meter test ook nog een keer uit met demping. Deze ruis simuleren we met behulp van een kwalitatief uitermate dubieus Master Slave stekkerblok. Hiermee krijgen we een indicatie hoeveel hinder een powerline adapter ondervindt van storing, die onherroepelijk optreedt in de praktijk – bijvoorbeeld door slechte elektrische verbindingen.

Met oog op de toekomstbestendigheid van onze testopstelling en gemeten resultaten simuleren we met IxChariot zes datastromen aan netwerkverkeer over de powerline adapters. We gebruiken meer datastromen om de maximale doorvoersnelheid van de powerline adapter te meten. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat wanneer we minder dan drie datastromen via IxChariot versturen we de bandbreedte van de powerline adapter niet optimaal benutten. Wanneer we twee datastromen via de powerline adapter versturen meten we met IxChariot ongeveer de snelheid die we ook bij de praktijktest meten, vanaf drie datastromen zien we dat we de maximale snelheid halen.

AVM

Van het Duitse AVM kregen we twee kits opgestuurd, de Fritz!Powerline 1220E kit en de Fritz!Powerline 1000E SET Edition International. De 1220E is gebaseerd op een Qualcomm QCA7500 chipset en heeft een snelheid van 1200 Mbit/s. Dit model is voorzien van een geïntegreerd stopcontact en biedt twee ethernetaansluitingen. Je vindt de 1220E voor een gemiddelde prijs van 120 euro in onze Prijsvergelijker.

AVM Fritz!Powerline 1220E kit
Fritz!Powerline 1220E kitAVM’s 1000E kit is net als de 1220E gebaseerd op een chip van Qualcomm, maar is – zoals de naam al doet vermoeden - een 1000 Mbit/s model. Ook ontbreekt hier een geïntegreerd stopcontact en we moeten het doen met een enkele ethernet-aansluiting. De beperkte functionaliteit vertaalt zich wel in een wat lagere prijs. Gemiddeld vind je de 1000E voor 97 euro in onze Prijsvergelijker en als je een beetje zoekt kan het nog een euro of 8 goedkoper.

AVM FRITZ Powerline 1000E SET Edition International
Fritz!Powerline 1000E SET Edition International

Ook van D-Link ontvingen we twee sets powerline adapters, maar in dit geval gaat het om de twee uitvoeringen van dezelfde adapter, bestaande uit een versie met en een versie zonder geïntegreerd stopcontact. In het algemeen geldt dat fabrikanten een ’P’ (Passthrough) toevoegen aan de productnaam van het model dat voorzien is van een geïntegreerd stopcontact. De DHP-601AV en DHP-P601AV zijn 1000 Mbit/s adapters en hebben beide de beschikking over een enkele ethernetaansluiting. Helaas hebben we bij deze modellen niet kunnen achterhalen op welke chipset ze gebaseerd zijn. De uitvoering zonder stopcontact kost je gemiddeld een slordige 61 euro, waar je voor de versie met stopcontact rond de 70 euro moet neertellen.  

D-Link DHP-601AVD-Link DHP-P601AV
DHP-601AV (links) en DHP-P601AV (rechts)

Devolo

Van Devolo ontvingen we een dLan 1200+ Starter kit. Deze 1200 Mbit/s adapter is voorzien van een geïntegreerd stopcontact en werkt op basis van een Qualcomm QCA7500 chipset. Ondanks de enkele ethernetpoort is deze adapter de duurste kit uit de test, met een gemiddelde prijs van 129 euro in onze Prijsvergelijker.

Devolo dLan 1200+ Starter kit
Devolo dLan 1200+ Starter kit

Netgear

De PL1200 kit van Netgear bestaat uit twee adapters met een snelheid van 1200 Mbit/s. Het apparaat ontbeert zowel een geïntegreerde switch als een stopcontact en dat wordt weerspiegeld in de prijs. De PL1200 vind je in onze Prijsvergelijker voor een gemiddelde prijs van 75 euro, maar is ook goed vindbaar voor net iets meer dan 60 euro.

Netgear PL1200 kit
Netgear PL1200 kit 

TP-Link is in dit testveld hofleverancier met niet minder dan zeven participerende kits, waarvan drie kits die de bekende twee versies van hetzelfde product vertegenwoordigen. De resterende set heeft een geïntegreerd stopcontact en moet het doen zonder stopcontactloze evenknie.

Laten we beginnen met die laatste; de TL-PA8030P kit is gebaseerd op de QCA7500 chipset van Qualcomm en heeft een theoretische snelheid van 1200 Mbit/s. De adapter is voorzien van een geïntegreerd stopcontact en maar liefst 3 ethernetpoorten. Ondanks de uitgebreide mogelijkheden is de TL-PA8030P kit niet de duurste set uit het testveld. Je vindt de kit voor een gemiddelde prijs van 96 euro in onze prijsvergelijker.

 TP-Link TL-PA8030P kit
TP-Link TL-PA8030P

De TL-PA7010 en TL-PA7010P kit zijn gebaseerd op de BCM60350 chipset van Broadcom en hebben een snelheid van 1000 Mbit/s. Het ontbreken van een switch betekent dat adapters uit deze kit de beschikking hebben over een enkele ethernetpoort. De TL-PA7010 is voor een gemiddelde prijs van 51 euro – waarmee deze versie de goedkoopste uit het testveld is - te vinden in de Prijsvergelijker, waar we de TL-PA7010P voor 59 euro aantreffen.

TP-Link TL-PA7010 kitTP-Link TL-PA7010P kit
TP-Link TL-PA7010 (links) en TP-Link TL-PA7010P (rechts)

De TL-PA7020 V2 en TL-PA7020P V2 kit zijn eveneens voorzien van een Broadcom BCM60350 chipset en hebben een snelheid van 1000 Mbit/s. Adapters uit deze serie zijn uitgerust met twee ethernetpoorten en bieden daarmee net wat meer dan de modellen uit de PA7010-serie. De TL-PA7020 V2 kost gemiddeld 52 euro, waar je de TL-PA7020P V2 kit voor gemiddeld 69 euro in de Prijsvergelijker aantreft.

TP-Link TL-PA7020 kit V2.0TP-Link TL-PA7020P V2 kit
TP-Link TL-PA7020 V2 (links) en TP-Link TL-PA7020P V2 (rechts)

Wil je perse een 1200 Mbit/s versie? Dan kom je in dit testveld bij TP-Link uit bij de TL-PA8010 en TL-PA8010P kit. Beide zijn voorzien van een Qualcomm chipset en moeten het doen met een enkele ethernetpoort. De gemiddelde prijzen van beide kits liggen - met respectievelijk 66 euro en 71 euro - slechts 5 euro uit elkaar.  

TP-Link TL-PA8010 kitTP-Link TL-PA8010P kit
TP-Link TL-PA8010 (links) en TP-Link TL-PA8010P (rechts)

ZyXEL 

De laatste powerline adapter die we bespreken is de PLA5206V2 kit van ZyXEL. Dit model uit de 1000 Mbit/s categorie is gebaseerd op een Broadcom chipset en ontbeert weliswaar een geïntegreerd stopcontact, maar heeft wel de beschikking over twee ethernetpoorten. De prijs is evengoed niet al te fors, gemiddeld kost de PLA5206V2 kit 58 euro in onze Prijsvergelijker.

ZyXEL PLA5206V2 kit
ZyXEL PLA5206V2

Testresultaten

Bij de overdrachtssnelheid 25 meter test is het de TP-link TL-PA8010 kit die met een snelheid van 511 Mbit/s bovenaan de lijst eindigt, gevolgd door de Devolo dLan 1200+ (483 Mbit/s) en de TP-Link TL-PA8030P (466 Mbit/s). Aan de andere kant van het spectrum treffen we de DHP-601AV van D-Link aan die 290 Mbit/s laat noteren. De TP-Link TL-PA7010 (318 Mbit/s) en de PLA5206V2 kit van ZyXEL (329 Mbit/s) doen het nauwelijks beter.

Bij de overdrachtssnelheid 50 meter test zien we exact dezelfde deelnemers terug op het podium als bij de 25 meter test. De TP-link TL-PA8010 pakt het goud met een snelheid van 470 Mbit/s, het zilver en brons gaan zodoende naar de Devolo dLan 1200+ (455 Mbit/s) en de TP-Link TL-PA8030P (424 Mbit/s). In de onderste regionen treffen we de DHP-601AV (263 Mbit/s) en DHP-P601AV (290 Mbit/s) van D-Link en de PLA5206V2 van ZyXEL (299 Mbit/s).

Wanneer we dezelfde 50 meter test uitvoeren, maar dan met demping, zien we een andere top-3 dan bij de tests zonder storing. De eerste plaats gaat hier naar de TP-Link TL-PA8030P, die ondanks de moedwillige interferentie een snelheid van 262 Mbit/s weet te bereiken. De Devolo dLan 1200+ (239 Mbit/s) en TP-Links TL-PA7020 V2 (232 Mbit/s) volgen op de voet. De D-Link DHP-601AV is ook hier het haasje met een gemeten snelheid van slechts 188 Mbit/s en ook de Fritz!Powerline 1220E van AVM (193 Mbit/s) en Netgears PL1200 (205 Mbit/s) stellen enigszins teleur.

De praktijktest ten slotte wordt gedomineerd door TP-Link: de TL-PA8010 (37 MB/s), TL-PA8030P en TL-PA8010P (beide 36 MB/s) verdelen hier de prijzen. Aan de andere kant is het opnieuw de DHP-601AV die onderaan eindigt, met een snelheid van 20 MB/s. Net daarboven zien we de andere D-Link en de TL-PA7010 van TP-Link, die allebei 25 MB/s laten noteren.      

Tenslotte laten we nog het gemeten stroomverbruik zien, zowel in idle als in actieve staat.

Conclusie

Opvallend is dat de powerline adapters die de top drie vormen bij elke afzonderlijke snelheidstest, allemaal voorzien zijn van een Qualcomm QCA7500 chipset. Uitzondering op de regel is de 50 meter test met storing, waar de TP-link TL-PA7020 kit met zijn Broadcom BCM60355 chipset de derde plaats bemachtigd.

Als we puur naar de resultaten kijken, springt de TP-link TL-PA8010 er echt uit met een eerste plaats bij maar liefst drie van de vier tests. Bovendien is de kit met een gemiddelde prijs van 66 euro goedkoop te noemen. Een Great Value award is dan ook dik verdiend. De TP-Link TL-PA8030P zet eveneens uitstekende testresultaten neer en pakt bovendien in de 50 meter test met demping - die je in de praktijk ook zal ervaren – het goud. Tel daarbij maar liefst 3 ethernetpoorten en een geïntegreerd stopcontact bij op, zet het af tegen een gemiddelde prijs van 96 euro en je hebt de Excellent Choice award verklaard.

 TP-Link TL-PA8030P kitTP-Link TL-PA8010 kit
De TL-PA8030P (links) en TP-Link TL-PA8010 (rechts)

Een eervolle vermelding is er voor de Devolo dLan 1200+, die uitstekende resultaten neerzet in alle vier de tests. Het blijft echter bij een vermelding gezien de gemiddelde prijs van 129 euro die tezamen met de enigszins beperkte functionaliteit (een geïntegreerd stopcontact en een enkele ethernetpoort) niet op kan tegen de twee modellen van TP-Link. 

TP-link TL-PA8010

TP-Link TL-PA8030P

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AVM Fritz!Powerline 1220E kit

AVM Fritz!Powerline 1220E kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -

85,74 €

5 winkels
D-Link DHP-601AV

D-Link DHP-601AV

 • Kit van twee adapters
 • 1000 Mbit/s
 • -

39,99 €

6 winkels
D-Link DHP-P601AV

D-Link DHP-P601AV

 • Kit van twee adapters
 • 1000 Mbit/s
 • -

41,99 €

8 winkels
Gold Award Devolo dLan 1200+ Starter kit

Devolo dLan 1200+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -

99,00 €

3 winkels
Great Value Netgear PL1200 kit

Netgear PL1200 kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -
Niet verkrijgbaar
TP-Link TL-PA7010 kit

TP-Link TL-PA7010 kit

 • Kit van twee adapters
 • Broadcom BCM60350
 • 1000 Mbit/s
 • -

39,16 €

10 winkels
TP-Link TL-PA7010P kit

TP-Link TL-PA7010P kit

 • Kit van twee adapters
 • Broadcom BCM60350
 • 1000 Mbit/s
 • -

49,00 €

8 winkels
TP-Link TL-PA7020 kit V2.0

TP-Link TL-PA7020 kit V2.0

 • Kit van twee adapters
 • Broadcom BCM60355
 • 1000 Mbit/s
 • -
Niet verkrijgbaar
TP-Link TL-PA7020P V2 kit

TP-Link TL-PA7020P V2 kit

 • Kit van twee adapters
 • Broadcom BCM60355
 • 1000 Mbit/s
 • -

91,12 €

1 winkel
Great Value TP-Link TL-PA8010 kit

TP-Link TL-PA8010 kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -

56,90 €

7 winkels
TP-Link TL-PA8010P kit

TP-Link TL-PA8010P kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -

69,95 €

7 winkels
Excellent TP-Link TL-PA8030P kit

TP-Link TL-PA8030P kit

 • Kit van twee adapters
 • Qualcomm QCA7500
 • 1200 Mbit/s
 • -

91,95 €

6 winkels
ZyXEL PLA5206V2

ZyXEL PLA5206V2

 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*