X2 Empire review: unieke behuizing met beperkingen

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Gras is groen, de lucht is blauw, en pc behuizingen zijn rechthoekige dozen. Dat deze wetmatigheid niet altijd opgaat laat X2 zien met de Empire. Hoewel het verschil met normale behuizingen qua indeling slechts subtiel is, onderscheidt de Empire zich dankzij zijn schuin aflopende voorzijde duidelijk van de de meute. Wij zochten uit of de kast méér te bieden heeft dan alleen een opvallend uiterlijk.

Minimalistisch, chique en robuust, met die drie kernwoorden kunnen we het uiterlijk van de X2 Empire kort samenvatten. Deze uit staal opgetrokken midi-tower is bedoeld om een krachtige game pc te herbergen, met ruimte voor waterkoelingradiatoren van maximaal 36 cm, maximaal zeven casefans en videokaarten met een lengte tot 40 centimeter. De kast is voorzien van gehard glazen zijpanelen en een aluminium voor/bovenpaneel. Op het moment van schrijven is de behuizing slechts bij een beperkt aantal shops verkrijgbaar, met sterk uiteenlopende prijzen die variëren van een kleine 130 euro tot ongeveer 230 euro. Slim shoppen loont dus sowieso de moeite als je een Empire wilt aanschaffen.

X2 Empire Window Silver

In de vergelijking

We vergelijken de kast in deze review met andere midi-towers met een window in de prijsklasse vanaf 100 euro. 

Uiterlijk

De X2 Empire is een opvallende verschijning. In de basis is het gewoon een miditower met een breedte van 23 centimeter een een hoogte van 50 centimeter. X2 heeft het voorpaneel echter onder een hoek van twaalf graden naar achteren geplaatst, waardoor de kast aan de onderkant dus dieper is dan boven. Het voorpaneel loopt bovendien naadloos door in de bovenkant, en is gemaakt van een twee millimeter dikke aluminium plaat met geborstelde afwerking. Aan de onderzijde krult de aluminium plaat bovendien onder de kast naar achteren, om zo te basis te vormen voor de voorste voetjes waarop de behuizing staat.

X2 Empire Window Silver

Het gecombineerde voor- en bovenpaneel wordt is aan de voorzijde voorzien van een powerknop, audio-aansluitingen en vier usb-a poorten, waarvan twee usb 2.0 en twee usb 3.0 exemplaren. Aan de bovenkant is een langwerpige uitsparing gemaakt met daarin een metalen rooster met ronde gaten, waarop een afneembaar stoffilter magnetisch op zijn plek wordt gehouden. Aan de linker en de rechterzijde heeft de behuizing full size panelen van gehard glas met een lichte tinting. De zijpanelen worden elk met vier grote duimschroeven op hun plek gehouden en zijn gemakkelijk te (de)monteren.

X2 Empire Window Silver

Intern en koeling

Aan de binnenzijde zien we dat X2 een aantal opvallende keuze heeft gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt de kast zich aan alle moderne conventies te houden: onderin de kast is een vast compartiment dat ruimte biedt aan de voeding en aan een cage met drie sledes voor 3,5 of 2,5 inch schijven. Het hoofdcompartiment is voorzien van vaste stand-offs voor ATX, Micro-ATX en ITX-moederborden. Naast de moederbord-tray is met drie duimschroeven een uitneembaar metalen paneel gemonteerd dat aan de bovenzijde naar voren komt. Dit paneel heeft twee functies. Ten eerste biedt het ruimte aan twee 2.5 inch harddisks of ssd's; daarnaast houdt het kabels die vanaf de achterkant van de moederbordtray naar voren worden geleid uit het zicht. Houdt er overigens rekening mee dat het glazen zijpaneel aan de rechterkant van de behuizing sowieso wel volop zicht biedt op alle kabels die zicht aan die kant bevinden.

X2 Empire Window Silver

Bovenop de shroud die het onderste deel van de kast afdekt vinden we twee brackets waar je nog eens twee 2,5 inch ssd's of harddisks kwijt kunt. Achterin de behuizing is één 12 cm ventilator aangebracht, die warme lucht moet afvoeren. Omdat het voorpaneel geheel gesloten is, moet de aanvoer van koele licht gebeuren via roosters onderin de behuizing en de shroud, of via de opening boven in de behuizing.

De Empire wordt geleverd met een plexiglas spiegelpaneel dat aan de voorzijde in de behuizing gemonteerd kan worden, en dat zo de lege voorkant van de kast (deels) aan het zicht onttrekt. Om het paneel te monteren wordt dubbelzijdig tape meegeleverd. In de praktijk heeft het paneeltje echter dusdanig weinig 'vlees' om vast te plakken, dat het bij onze test bij de kleinste stoot tegen de kast weer losliet.

X2 Empire Window Silver

Volgens de specificaties biedt de Empire ruimte voor maximaal zeven 12 cm ventilatoren, en moet het ook mogelijk zijn om een 36 cm radiator in de behuizing kwijt te kunnen. In eerste instantie zagen wij niet hoe X2 tot die claims is gekomen: onder het rooster bovenin de behuizing is ruimte voor maximaal twee 12 cm ventilatoren of een radiator van maximaal 24 centimeter, en andere openingen aan de buiten kant van de behuizing zijn er niet. De shroud die de voeding afdekt is echter voorzien van montagegaten voor drie 12 cm ventilatoren, of één 36 cm radiator. Een serie smalle sleuven moet hierbij zorgen voor airflow door de shroud heen. Helemaal onderin de behuizing, tussen de voeding en de kooi voor de harddisks, is bovendien ruimte om één 12 cm ventilator te monteren.

X2 Empire Window Silver

Het idee dat je een radiator op de shroud monteert is creatief, maar wat ons betreft verre van ideaal: je blaast in dat geval ofwel warme lucht vanuit de radiator naar beneden het compartiment met de voeding en harddisk(s) in, of je zuigt juist lucht uit dat compartiment, waarna de warme lucht in de hoofdruimte van de kast terecht komt. In de praktijk is het gebruik van een 36 cm radiator dus niet aan te raden. Gelukkig is er wel voldoende ruimte voor een 24 cm radiator bovenin de behuizing, dus met de meeste gangbare waterkoelsets kan de kast prima uit de voeten.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de enige aanwezige fan op volle draaisnelheid zien we meteen dat de koelcapaciteiten van deze kast tegenvallen. Het dichte voorpaneel en de beperkte mogelijkheid om op andere punten effectief koele lucht aan te zuigen zorgen ervoor dat de X2 Empire in deze test aanzienlijk slechter scoort andere de andere midi-towers waarmee we hem vergelijken.

200 W 7 V

Als we de fan langzamer laten draaien (7V) zien we dat het verschil met de competitie weliswaar kleiner is, maar de Empire nog altijd hekkensluiter is.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de X2 Empire het met de fan op volle draaisnelheid bijna tien graden warmer is dan de eerste volgende behuizing in de grafiek, en dat er een gat van ruim 25 graden is met écht goed koelende kasten.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. Met een gemeten temperatuur van bijna 50 graden mag duidelijk zijn dat de Empire geen behuizing is waar je een high-end systeem in wilt bouwen dat veel warmte afgeeft.

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Empire is ook bij deze test in de langere regionen van het testveld te vinden, het geluid van onze test harddisk is duidelijk waarneembaar buiten te kast.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid staat de X2 Empire voor het eerst in de bovenste helft van de grafiek. Geholpen door het feit dat de kast standaard maar één casefan heeft, zijn de resultaten qua geluidsproductie best redelijk.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans komt de Empire zelfs bijna in de top van de grafiek uit, wat aangeeft dat de gebruikte casefan lekker stil is. 

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de X2 Empire.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van de X2 Empire.

Algemeen
 
MerkX2
ProductnaamEmpire Window Silver
ProductcodeX2-S9021AL-CE/R-U3
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalAluminium / Staal / Glas
KleurZwart/Zilver
Afmeting - Breedte23.1 cm
Afmeting - Diepte53.6 cm
Afmeting - Hoogte50.3 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)62.28 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie3
2,5 inch intern exclusief0
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal5
3,5 inch intern totaal3
2,5 inch maximaal3
3,5 inch maximaal3
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Standaard lengte videokaart28 cm
Maximale lengte videokaart43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.5 cm
Standaard lengte voeding33 cm
Maximale lengte voeding33 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities0
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans1 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins/molex
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator2
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator0
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
USB Type-C standaard
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

Hoewel niet bijzonder verfijnd, is het uiterlijk van de X2 Empire heel bijzonder en wat ons betreft best fraai. De bouwkwaliteit van de kast is bovendien goed, het geheel voelt stevig aan en is sober maar netjes afgewerkt. De kast is bovendien lekker stil in gebruik.

Helaas komt die stilte met een prijs, want de koelprestaties zijn dramatisch slecht. De combinatie van een geheel gesloten voorpaneel en de beperkte openingen aan de onder- en bovenzijde van de kast maken dat de enkele casefan die standaard aanwezig is geen deuk in een pakje boter weet te slaan als het om het afvoeren van de opgewarmde lucht gaat. Bij onze worst-case test meten we een kasttemperatuur van bijna 50 graden, wat véél te hoog is. Met extra casefans onder en bovenin de kast die extra airflow forceren is dit probleem mogelijk te verminderen, maar dan neemt de geluidsproductie ook toe. Onder de streep is de X2 een unieke en fraaie kast, maar ook eentje met serieuze beperkingen qua koeling.

X2 Empire Window Silver


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

X2 Empire Window Silver

X2 Empire Window Silver

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Zilver
 • Venster
 • 1 fans
Niet verkrijgbaar
0
*