Qualcomm Snapdragon 845 preview: basis voor de 2018 high-end smartphone

20 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. CPU-cores gebaseerd Cortex A75 en A55
  3. 3. Beeld en geluid: HDR-opname, 480fps video en meer
  4. 4. Connectiviteit: Gigabit LTE, 802.11ad en verbeterd Bluetooth
  5. 5. Eerst smartphones, later ook laptops
  6. 20 reacties

Beeld en geluid: HDR-opname, 480fps video en meer

Waar voor de gebruiker de belangrijkste vernieuwingen zijn te vinden is op het vlak van ondersteuning voor beeld en geluid. Voornamelijk de ISP, het onderdeel dat de signaalverwerking van de cameramodule op zich neemt, heeft veel nieuwe mogelijkheden gekregen.

Waar de Snapdragon 835 de eerste smartphone SoC was met Ultra HD Premium afspeelmogelijkheden (lees: Ultra HD-resolutie én HDR), kan de Snapdragon 845 dankzij de geïntegreerde Spectra 280 ISP dergelijke beelden ook opnemen. Dat betekent dat enerzijds er meer kleurdetail (10-bit in plaats van 8-bit) en een hogere kleurruimte (Rec 2020 in plaats van Rec 709) kan worden verwerkt, maar ook hogere helderheden tot 10.000 nits kunnen worden geregistreerd en gecodeerd. Zodoende heeft de Snapdragon 845 alles aan boord om volwaardige HDR video op te nemen. Uiteraard zal het ook afhankelijk zijn van de lenzen en sensors in toekomstige smartphones in hoeverre dit in de praktijk ook echt kan worden toegepast.

Maar ook voor wie niet zit te wachten op HDR heeft de Spectra 280 ISP interessante nieuwe mogelijkheden. Zo heeft de ISP een complexe nieuwe ruisonderdrukking optie voor foto’s waarbij er snel meerdere beelden achter elkaar worden opgenomen en door deze als groep te analyseren kan veel beter dan met conventionele algoritmes ruis weggefilterd worden. Ook biedt de ISP nieuwe technieken voor beeldstabilisatie, wederom door analyses los te laten op opeenvolgende frames.

Wanneer gecombineerd met state-of-the-art sensor en lens zou de Snapdragon 845 volgens Qualcomm in staat moeten zijn om in de bekende DXOMark Mobile fotokwaliteitstest een score te behalen van meer dan 100 punten. Op dit moment is de Snapdragon 835 gebaseerde Google Pixel 2 koploper in deze test met 98 punten.

Voor wie video wil opnemen is interessant dat de Snapdragon 845 dankzij de nieuwe ISP ondersteuning biedt voor extreme slow-motion video; in 720p resolutie kan de ISP tot 480 beelden per seconde verwerken. In 1080p kan video opgenomen worden met 120 fps en in Ultra HD met 60 fps.

De in de Snapdragon 845 geïntegreerde Adreno 630 GPU is volgens Qualcomm zo’n 30% sneller dan de Adreno 540 van de Snapdragon 835. Bij een identiek prestatieniveau moet de GPU zo’n 30% efficiënter zijn. De GPU biedt net als de voorloper ondersteuning voor zowel Vulkan als DirectX 12. Dat laatste is van belang voor wanneer de Snapdragon 845 in de toekomst zal worden ingezet voor gebruik in Windows 10 laptops.

Nieuw bij de Adreno 630 is ondersteuning voor multiview rendering bij VR applicaties. Dit betekent dat de GPU wanneer beelden voor een VR-bril worden berekend niet langer twee keer los een compleet beeld hoeft te renderen, maar bepaalde berekeningen kan hergebruiken voor het tweede oog. Nvidia gebruikt een vergelijkbare techniek bij haar Pascal-chips om de prestaties bij VR te verbeteren. Een andere interessante nieuwe technologie is om op basis van eye tracking de gedeeltes van een 3D-beeld waar je daadwerkelijk gefocust naar kijkt op een hoger detail te renderen dan de rest van het beeld. Ook deze technologie zal primair ingezet kunnen worden in VR brillen.

Demonstraties

Tijdens een demonstratie zetten Qualcomm de "30% efficiënter" claim kracht bij. Men toonde de bekende GFXBench Manhattan benchmark draaiend op identieke resolutie en op vaste framerate op zowel een Snapdragon 835 als Snapdragon 845 gebaseerd toestel. Tijdens het draaien van de test gebruikte de Snapdragon 835 chip gemiddeld 3,79 watt en de Snapdragon 845 gemiddeld 2,95 watt; ruim 22% minder stroomverbruik, ofwel een 28,5% hogere efficiëntie voor de snelle rekenaar.

Tijdens een tweede demonstratie verwees Qualcomm direct de mythe dat een high-end smartphone SoC per definitie minder zuinig is dan mid-range exemplaren naar het rijk der fabelen. Op een drietal smartphones met opvolgend Snapdragon 660, Snapdragon 835 en Snapdragon 845 liet men een Full HD video afspelen. Het gemiddelde stroomverbruik voor de drie SoC's bleek respectievelijk 1,55 watt, 1,47 watt en 1,35 watt.

0
*