Qualcomm Snapdragon 845 preview: basis voor de 2018 high-end smartphone

20 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. CPU-cores gebaseerd Cortex A75 en A55
  3. 3. Beeld en geluid: HDR-opname, 480fps video en meer
  4. 4. Connectiviteit: Gigabit LTE, 802.11ad en verbeterd Bluetooth
  5. 5. Eerst smartphones, later ook laptops
  6. 20 reacties

Connectiviteit: Gigabit LTE, 802.11ad en verbeterd Bluetooth

Ook op het biedt van connectiviteit is er veel nieuws. De Snapdragon 845 is voorzien van een geïntegreerd X20 LTE-modem dat door het combineren van maximaal 12 kanalen 4G-snelheden tot 1,2 Gigabit/sec moet kunnen verwerken. Alle wereldwijd gebruikte LTE-frequentiebanden worden door het X20 modem ondersteund.

Het nieuwe modem biedt ook nieuwste functionaliteit voor dual SIM-telefoons. Waar tot nu toe bij dual SIM telefoons slechts één SIM gebruik kon maken van 4G/LTE en de tweede SIM was beperkt tot 2G/3G, kunnen bij de Snapdragon 845 beide SIM’s 4G/LTE gebruiken. Voor data is dat in de praktijk niet zo’n issue – de meesten met een dual SIM telefoon willen altijd slechts van één SIM de data gebruiken – maar juist voor bellen is dit een belangrijkste stap. Meer en meer providers stappen over op Voice-of-LTE (VoLTE), ofwel bellen over 4G, wat een veel betere geluidskwaliteit biedt. In Nederland zijn alle vier de providers (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) VoLTE stap-voor-stap aan het uitrollen. Met bestaande dual SIM-telefoons kan slechts één SIM gebruik maken van VoLTE en is de andere aansluiting dus beperkt tot 2G bellen met de bekende, lage geluidskwaliteit. Bij Snapdragon 845 gebaseerde dual SIM-telefoons kun je voor beide aansluitingen gebruik maken van VoLTE.


Een prototype toestel met Snapdragon 845, gebruikt voor interne tests.

Qua WiFi biedt de Snapdragon 845 ondersteuning voor 802.11ad en 4x4 802.11ac met MU-MIMO, de allersnelste versie van 802.11ac dus. Ondersteuning voor de nieuwe 802.11ax standaard is er nog niet, maar kunnen smartphonefabrikanten in de toekomst met een extra chip toevoegen. Voor 802.11ad zijn er twee modules en wanneer een smartphone fabrikant de antenne op een juiste manier implementeert (lees: aan weerszijden van de smartphone) moeten snelheden van meerdere Gigabits mogelijk zijn. Ook het vermelden waard is dat de WiFi-controller binnen de Snapdragon 845 tot 16x sneller een connectie kan opzetten dan de WiFi-controller binnen de 835.

Ook de Bluetooth 5.0 implementatie is verbeterd. Snapdragon 845 smartphones kunnen tegelijkertijd audio sturen naar meerdere Bluetooth speakers of headsets. Nu kan dat enkel met een externe bridge, zoals bijvoorbeeld JBL die in haar Bluetooth speakers verwerkt. De truc kan bij Bluetooth headsets ook gebruikt worden om beide oordopjes direct aan te spreken en dus niet zoals nu gebruikelijk alle audiodata naar één oordopje te sturen die daarna het signaal voor het tweede kanaal weer moet doorsturen naar het andere dopje. Volgens Qualcomm moet dit de accuwerktijd van toekomstige Bluetooth headsets met ruim 50% kunnen laten toenemen.


De Snapdragon 845 chip is ongeveer net zo groot als een duimnagel.

0
*