LG 32GK850G review: LG doet weer mee met gaming monitoren

49 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG 32GK850G
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 49 reacties

LG 32GK850G

Voordat we op de testresultaten duiken, laten we eerst de LG 32GK850G eens nader bekijken, want dat verdient hij absoluut. Waar LG zijn consumentenmodellen meestal voorziet van een halve, ronde voet heeft het dit gaming scherm voorzien van een V-vormige drager, die eigenlijk wel een beetje doet denken aan die van de gaming monitoren van Samsung, zeker de recentste. Maar goed, een cirkel, vierkant, T-, V- of halve boog, dat zijn natuurlijk wel zo'n beetje de mogelijkheden, tenzij je echt extravagant gaat, zoals AOC en Asus dat doen. 

LG 32GK850G-B

Belangrijker dan die vorm is dat het scherm in hoogte verstelbaar is. Het kan draaien, kantelen en roteren naar portretstand, waarmee het bijzonder veelzijdig in te stellen is en daarmee prettig ergonomisch. Dat is alvast een eerste pluspunt binnen. Als je een andere ophanging wilt regelen kan dat, daarvoor heb je wel een apart verkrijgbare vesa-adapterbeugel nodig.

Het paneel zelf is een 31,5 inch vertical alignment-exemplaar - va dus. Opmerkelijk, want LG staat bekend als groot pleitbezorger van de ips-technologie, waarvan dochterbedrijf LG Display een niet-onaanzienlijke hoeveelheid produceert. Naar onze bescheiden mening is de keuze voor va echter zeker niet slecht, omdat deze panel-techniek tegenwoordig prima responstijden kan bieden (vermits voldoende geprikkeld met enige overdrive) en qua contrast veruit superieur is aan ips. Voor games vinden we een goed contrast en een diepe zwartweergave een meerwaarde.

LG 32GK850G-B

Zoals gezegd heeft het paneel een resolutie van 2560x1440 pixels, wat bij deze diagonaal neerkomt op een pixeldichtheid van 93 ppi. Daarmee is het nagenoeg gelijk aan full hd op 24-inch, dus als je dat prettig vindt, zit je bij dit scherm sowieso goed. De gekozen resolutie is wat ons betreft ook prima, omdat een redelijke mid-range videokaart deze met voldoende beelden per seconde kan aanleveren. Mocht de framerate toch onder de 60 duikelen, dan beschikt de 32GK850G over G-sync, met een ondergrens van 30 Hz. De bovengrens ligt overigens op 144 Hz. De concurrentie op deze resolutie zit momenteel op 165 Hz, maar zoals we al vaker hebben opgemerkt, laat boven de 120 Hz de wet van de diminishing returns van zich horen en de meerwaarde van de extra 21 frames is wat ons betreft betrekkelijk gering voor de meeste doeleinden en gebruikers.

LG 32GK850G-B

Wanneer we de achterzijde bekijken, zien we dat LG alle aansluitingen hier op een wat opmerkelijke plaats heeft bevestigd: recht naar achteren stekend, aan een zijkant van de drager van het paneel. Het vereenvoudigt het aansluiten, maar bemoeilijkt het aan het oog onttrekken van de kabeltros. Je kunt verbinding maken met hdmi 1.4, displayport 1.2 - en dat is het qua video-inputs, want het is en blijft een G-sync scaler. LG heeft wel nog een 3,5 mm audio-uitgang geplaatst en een usb hub met twee downstream-poorten. De derde usb-aansluiting is louter voor 'service'-doeleinden; denkelijk is de firmware bij te werken via deze verbinding, net zoals we bij de recente gaming monitoren van Samsung zagen. 

LG 32GK850G-B

De andere bijzondere feature aan de achterkant is de ring met verlichting. Daarmee is dit het tweede scherm in ons lab met rgb-verlichting, eerder zagen we dit op de nieuwe Asus PG27VQ. Waar die een volledige 'Aura sync' implementatie bood, pakt LG het bescheidener aan - er zijn drie verlichtingstanden, mild, wat sterker en een leef-je-uit-met-groenten-en-fruit rgb-festijn. Het is op het eerste gezicht wat feller licht dan bij de monitor van Asus, maar ook hier geldt: je ziet er zelf weinig van. Zolang er niet daadwerkelijk sprake is van een soort Ambilight-werking - waarbij het licht meekleurt met wat op het scherm zichtbaar is en langs de randen afstraalt - zien we weinig voordeel van lampjes achterop een monitor, afgezien van dat het er grappig uitziet.

LG heeft een aantal gaming features in het scherm verwerkt, waarbij kennelijk ook wel gekeken is naar wat de concurrent uit Korea doet. Het menu (dat je oproept met een joystickje in de onderrand) laat namelijk ook standaard zien op wat voor frequentie het paneel werkt, of overdrive is ingeschakeld, of G-sync actief is, etc. Opmerkelijk is de 'overclock'-optie, om het scherm op een hogere verversingsfrequentie te laten werken dan de specificaties aangeven, namelijk 165 Hz. Daarmee wordt hij dus vergelijkbaar met 165 Hz-schermen, maar dan niet per se gegarandeerd door de fabrikant - LG stelt dat het afhangt van de gebruikte videokaart en de game, en garandeert dus niet dat de overklok iets oplevert. Dat is een omzichtige manier om aan te geven dat je een Nvidia-videokaart nodig hebt - andere 165 Hz G-sync schermen werken ook alleen in 144 Hz wanneer verbonden met een AMD-kaart. LG (en ook Samsung) zijn altijd wat voorzichtiger in het beloven van specificaties dan de concurrenten uit Taiwan en China, dat hebben we ook gezien bij opgegeven synchronisatiebereiken.

Verder zien we game presets, de bekende mogelijkheid om het gamma van zwart aan te passen en zo meer details in het donker te kunnen ontwaren en zeer beperkte mogelijkheden om de kleurweergave aan te passen (zoals we kennen van G-sync schermen). Tijd om te kijken hoe de 32GK850G het er in de praktijk van afbrengt!


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent LG 32GK850G-B

LG 32GK850G-B

 • 31.5 inch
 • 2560x1440
 • 93 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • 1.4
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 841,57

1 winkel
0