LG 32GK850G review: LG doet weer mee met gaming monitoren

49 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG 32GK850G
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 49 reacties

Uniformiteit

Een gelijkmatige achtergrondverlichting is vereist om vervelende zaken als backlight bleeding en clouding uit te sluiten. Bovendien is het, wellicht nog belangrijker, ook een belangrijk onderdeel van een correcte kleurweergave. De LG 32GK850G laat voor wit een prima resultaat zien, met een laagste helderheidswaarde die 85% bedraagt van de hoogste meting. Zoals je in de grafieken kunt zien is dat een heel gangbaar resultaat in deze klasse en iets wat je met het blote oog eigenlijk niet ziet.

LG 32GK850G-B

Bij zwart ligt het wat anders, want de waardes liggen hier per definitie dichter bij elkaar. We schrikken hier even van de verhouding tussen de laagste en de hoogste meting, maar dat komt omdat de laagste meting slechts 0,04 cd/m² is en de hoogste 0,11 cd/m². De vraag is dan of die 'meer dan twee keer zo hoge helderheid' zichtbaar is. Daarvoor hebben we maar even een extra foto gemaakt.

LG 32GK850G-B

Boven zie je een zwart scherm in een verduisterde studio, zoals wij het ook zagen toen we ernaar keken. Hier zie je dus de voordelen van een (goed) va-paneel, want ips licht verhoudingsgewijs gewoon een stuk meer op.

LG 32GK850G-B

Pakken we dan de meetresultaten erbij, dan zien we in de linker bovenhoek de gewraakte 0,11 cd/m² meting. In de praktijk is er niets van te zien. We hebben nog een tweede sample aangevraagd, en daarop zien we deze afwijking niet - in de linkerbovenhoek meten we 0,6 cd/m². De samples die we voor deze test hadden, waren zeer vroege exemplaren, die al het een en ander te verduren hadden gehad. Op het eerste sample troffen we ook een kras aan op de plek in het paneel waar we de iets hogere zwartwaarde registreerden - het is niet onwaarschijnlijk dat het een klap heeft gehad op die plek, die ook de diffuser niet onberoerd heeft gelaten. Iets verder naar onderen op deze pagina zie je ook de volledige uniformiteitstestresultaten van het tweede sample, maar vooralsnog zie je de testwaardes van het eerste in de grafieken.

Vooralsnog zijn de uniformiteitsresultaten dus prima, niettegenstaande de positie in de grafiekjes. Ook opvallend is dat de kleurafwijking ten opzichte van het midden over vrijwel de gehele linie onder de kritische grens van 3 blijft. Hieronder zie je alle deelmetingen.

Sample 1:

Sample 2:

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent LG 32GK850G-B

LG 32GK850G-B

 • 31.5 inch
 • 2560x1440
 • 93 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • 1.4
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 841,57

1 winkel
0