Individuele stroommeting
Een veelgebruikte methode om het stroomverbruik van enkel de processor te meten, is het plaatsen van een zogenaamde ampèretang of stroomtang op de EPS-kabel (de 4- of 8-pins kabel die je bovenin het moederbord steekt). Diverse moederbordfabrikanten hebben aan ons bevestigd dat het meten van de stroom die door deze connector gaat, een goede indicatie is van het verbruik van de processor. Hiermee hebben we geëxperimenteerd, maar het resultaat van de meting bleek behoorlijk te fluctueren afhankelijk van de plek waar je de tang precies plaatst. Bovendien is het erg lastig om op deze manier een langer durende meting te doen.
We gingen dus op zoek naar een betere methode. De stroommeter moest voldoen aan een aantal eisen: 1) de meter moet het stroomverbruik gedurende een tijdsperiode kunnen loggen, 2) de meter moet daarbij ook de spanning bijhouden en 3) de meter moet voldoende capaciteit hebben om de meest high-end cpu's te kunnen meten. Uiteindelijk hebben we zelf de benodigde onderdelen besteld en zijn we aan het solderen geslagen om het geheel werkend te krijgen. We hebben een oude voeding van Enermax hergebruikt als behuizing, zodat de stroomdraden niet los liggen en we bovendien reeds over de benodigde connectors beschikten.
De werking van onze cpu-stroommeter is redelijk simpel. We leiden de stroomstekkers vanuit de voeding via onze meter naar het moederbord, waarbij we de stroomsterkte richting de processor meten. De meter logt zowel het stroomverbruik in ampère-uur als de spanning gedurende die periode. Via de datalogger-stick die aan de bovenzijde in het apparaat kan worden geplugd, kunnen we de opgenomen spanning achteraf terugkijken. Dit is vooral van belang voor de berekening die we uiteindelijk maken; het uiteindelijke gemiddelde vermogen in watt is namelijk een vermenigvuldiging van de stroomsterkte en de spanning.
Onze nieuwe meter kan maximaal 30 ampère aan stroom meten. Bij 12 volt komt dat neer op 360 watt vermogen, ruim voldoende voor zelfs de minst zuinige processors van dit moment.