Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX review: smurf met spierballen

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Benchmarks: Battlefield 1 (DX12)
 4. 4. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)
 5. 5. Benchmarks: GTA V (DX11)
 6. 6. Benchmarks: Rainbow Six Siege (DX11)
 7. 7. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider (DX12)
 8. 8. Hardware.Info Prestatiescore
 9. 9. Geluidsproductie en temperatuur
 10. 10. Efficiëntie koeling
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Duurtest
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Er zijn itx-behuizingen met ruimte voor een grotere videokaart, maar wat als je een echt compact kastje hebt, waar je toch een snelle kaart in wilt stoppen? Wij testten de Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX.

Als je aan de slag gaat met mini-itx begin je met een moederbord van 17 bij 17 centimeter. Een bijbehorende videokaart kan natuurlijk best langer zijn, maar dan heb je wel een creatief vormgegeven behuizing nodig. Daar bieden de kastenfabrikanten er best wel wat van, maar niet iedereen zit op zo'n relatief grote itx-kast te wachten. Wat als je nu een echt compact, maar krachtig systeempje wilt bouwen? Dan moet je niet alle hoop opgeven en je bekeren tot de geïntegreerde gpu, maar gewoon op zoek gaan naar een passende videokaart. Daar zijn er niet veel van, maar ze bestaan wel.

Degene die we vandaag bespreken is de Gigabyte GTX 1080 Mini ITX. Grofweg anderhalf jaar na het uitkomen van de GP104-gpu is deze qua afmetingen een stuk bescheidener dan de meeste kaarten. Enige tijd terug testten we ook al een GTX 1080 Ti Mini van Zotac, dus deze is wat minder snel, maar laatstgenoemde kaart is met 21 centimeter toch wat groter dan de 17 cm van de Gigabyte GTX 1080 Mini. Deze laatste houdt zich dus echt aan de afmetingen van mini-itx.

Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX 8GB

Op de kaart komen we een enkele 90mm-ventilator tegen, wat gezien de tdp van 180 watt van de videokaart wat beperkt overkomt. Twee 90mm-ventilatoren passen uiteraard niet samen op een itx-kaart, omdat er maximaal 17 centimeter ruimte is, dus Gigabyte had alleen een tweede fan kunnen plaatsen door voor 80mm-varianten te gaan. De andere optie zou een grotere enkele fan zijn geweest, en gezien de breedte van 13 cm van de kaart had dit waarschijnlijk wel prima gekund.

Wat betreft i/o heeft de kaart driemaal displayport, een enkele hdmi-connector en een dual-link dvi. In de stroomvoorziening moet uiteraard nog wel een peg-connector gebruikt worden, maar in dit geval voldoet een enkele 8-pins voor de kaart al. De basiskloksnelheid bedraagt standaard 1607 Mhz, maar wordt in de oc-modus verhoogd naar 1632 MHz. Daarnaast is de boostsnelheid vastgesteld op 1733 MHz, maar ook deze kan worden verhoogd met de oc-modus, en wel naar 1771 MHz.

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van GPU's gebruiken we veel meer spellen en als je de GTX 1080 wilt vergelijken met de concurrentie van AMD, dan verwijzen we je graag door naar onze uitgebreide GTX 1080 review.

Voor onze tests hebben we recent een nieuwe selectie tests uitgekozen. Op elke videokaart draaien de volgende vijf games:

 • Battlefield 1 (DX12)
 • Ghost Recon Wildlands (DX11)
 • GTA V (DX11)
 • Rainbow Six: Siege (DX11)
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)

De resoluties waar we een videokaart op testen, hangt samen met hoe zinnig bepaalde instellingen zijn. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat we low-end videokaarten keer op keer een diavoorstelling laten renderen op 4K-resolutie, en vermijden we ook CPU-bottlenecks door high-end kaarten op te lage settings te testen. In het geval van de GTX 1080 Ti hebben we alle kaarten op de volgende resoluties en settings getest:

 • 2560x1440 (WQHD) Medium / Normal
 • 2560x1440 (WQHD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Ons testsysteem draait op Windows 10 Creators Update 64-bit en bestaat uit de volgende componenten:

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

In de grafieken is de Gigabyte GTX 1080 Mini te herkennen aan het rode balkje.

Benchmarks: Battlefield 1 (DX12)

In Battlefield 1 is de 1080 Mini van Gigabyte nauwelijks langzamer dan veel andere 1080's, ondanks de beperkingen in koeling en stroomvoorziening. Op de hogere resoluties en bij hogere kwaliteitsinstellingen zien we enkele fps minder, maar ook dat verschil is niet heel groot.

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)

Ook in Wildlands presteert de Mini iets minder dan de grotere kaarten, met opnieuw alsnog een relatief klein verschil. Bij hogere kwaliteitsinstellingen valt dit wel meer op, doordat het voornamelijk de videokaart is dat op de proef gesteld wordt.

Benchmarks: GTA V (DX11)

De processorprestaties zijn in GTA van groot belang, en hier zien we dan ook kleinere verschillen tussen de kaarten dan het geval is bij de meest gpu-intensieve games.

Benchmarks: Rainbow Six Siege (DX11)

Ook in Rainbow Six Siege zien we dat de 1080 Mini enkele procenten achterblijft op de grotere kaarten. Het verschil is betrekkelijk klein, maar het wordt wel duidelijk dat het kleine kaartje niet zo vaak op hoge kloksnelheden draait als de forsere varianten.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider (DX12)

Bij lagere kwaliteitsinstellingen weet de Mini nog de Gaming X+ van MSI voor te blijven. Op Ultra is daar geen sprake meer van, en volgt de kleine Gigabyte de grotere kaarten weer.

Hardware.Info Prestatiescore

In de Hardware.Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

Gezien de eerdere resultaten is de uitslag van de Prestatiescore geen verrassing. De kaart is enkele procenten langzamer vanwege de beperkte koeling en minder constante turbosnelheden.

Geluidsproductie en temperatuur

We meten de geluidsproductie van videokaarten in onze geluidsdichte box met de meter op 10 centimeter afstand, schuin op de videokaart gericht. Tijdens de idle test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd.

Wegens het beperkte formaat van het koelblok is een semi-passieve ventilator iets teveel gevraagd, en zo moet deze ook zonder belasting nog blijven draaien. Dat komt uit op 33,4 dB, waarmee de kaart in idle al redelijk wat geluid produceert.

Onder load, wanneer de enkele 90mm-ventilator ineens een forse 185 watt te verstouwen krijgt, is de Mini opnieuw luidruchtiger. Met het formaat van de koeler en het TDP van de videokaart in het achterhoofd is een dergelijke geluidsproductie geen verrassing. Wel valt daarbij de relatief lage temperatuur onder load op. Voor wie geen problemen heeft om de GPU meer in de richting van 80 graden te laten gaan, kan het aanpassen van het fanprofiel zich uitbetalen in de vorm van een lagere geluidsproductie.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is de efficiëntie van de koeler van integraal belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench en niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis van deze testresultaten niet verwachten dat de kaarten in kwestie bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven.

Met de ventilator zo dicht mogelijk bij de 40 dB ingesteld, komt de 1080 Mini van Gigabyte uit op een vrij warme 86 graden. Volgens gpu-fabrikanten is deze temperatuur niet schadelijk voor de chip, maar veel gebruikers zullen zich er vermoedelijk niet zo prettig bij voelen. Het kleinere koelblok en de kleinere, enkele ventilator van de Mini zijn duidelijk niet opgewassen tegen de dubbele ventilators en het grotere koeloppervlak van de andere kaarten. Gezien het formaat is deze score van de Mini echter helemaal niet zo gek.

Stroomverbruik

Qua stroomverbruik hebben we 133,4 watt op de peg-connector gemeten. Gezien het om een 8-pins aansluiting gaat, valt dit netjes binnen de specificaties. Via het PCIe-slot wordt ook vermogen getrokken, onder load bedraagt dat 52,4 watt. In beide gevallen zal het stroomverbruik niet tot problemen moeten leiden, en de verdeling tussen de peg-connector en de pci-express is verstandig om overbelasting te voorkomen.

12V PEG1 12V PCIe Totaal
133,4 W 52,4 W 186,9 W

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we sinds enige tijd ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we Project Cars een half uur geautomatiseerd laten racen. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens om tot de onderstaande grafiek te komen

Initieel klokt de 1080 Mini ITX op 1835 MHz, maar naarmate de temperatuur toeneemt, wordt deze teruggeschroefd. Vanaf zo'n 60 graden zien we kloksnelheden onder de 1800 MHz. Vervolgens schommelt de gpu gedurende de rest van de test tussen de 1721 en 1771 MHz bij een temperatuur van 71 graden.

De klokfrequentie komt na een belasting van een half uur uit 1772 MHz, wat flink lager is dan de ruime 1900 MHz die we bij veel andere kaarten halen. Uiteraard is dit een direct gevolg van de beperkte koeling, en als je het formaat van het koelblokje in het achterhoofd houdt, is dit nog best een nette prestatie van Gigabyte. 

Conclusie

De GTX 1080 Mini ITX van Gigabyte is een van de krachtigste videokaarten die zich werkelijk aan de itx formfactor van 17 centimeter lang houdt. Hoewel er redelijk wat itx-behuizingen verkrijgbaar zijn waar een grotere en/of langere videokaart in past, past dit kaartje in nog heel wat meer kastjes en daarmee is het een interessante optie wie persé én klein én krachtig op de wensenlijst heeft staan.

De 1080 Mini scoort zoals verwacht kan worden van een kleine kaart met een relatief potente gpu: een hoge geluidsproductie, hogere temperaturen en iets lagere prestaties als gevolg hiervan. Op zich geen verrassende punten voor een videokaart met deze specifieke formfactor, maar bij de 1080 Mini komt de prijs hier nog wel om de hoek kijken. Op moment van schrijven kost de Gigabyte gemiddeld 595 euro, wat de kaart erg duur maakt voor het prestatieniveau. Aangezien veel andere 1080-kaarten vergelijkbaar geprijsd zijn en de GTX 1070 Ti al enige tijd een betere prijs-prestatieverhouding biedt, is het de vraag waarom Gigabyte voor deze itx-kaart niet voor een 1070 Ti heeft gekozen. Het prestatieverschil is minimaal, en de kosten zouden door het goedkopere gddr5 (ten opzichte van gddr5x) verminderd kunnen worden. Ook lijkt er voldoende ruimte aanwezig om een grotere ventilator te gebruiken; volgens onze meting zou een 120mm-versie nét kunnen passen. Dit kan de kaart beter koelen én stiller maken.

Onder de streep is de Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX echter de snelste 'echte' itx-kaart die er op dit moment te verkrijgen is. De prijs-prestatieverhouding mag dan niet erg gunstig zijn, binnen de zeventien beschikbare centimeters is het de meeste grafische kracht. Dat een grotere kaart met betere koeler de voorkeur verdient indien de ruimte beschikbaar is, moge duidelijk zijn. Voor wie maximale prestaties in een klein (maar niet volledig itx) jasje zoekt is de Zotac GTX 1080 Ti Mini nog altijd een interessante optie om te overwegen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX 8GB

Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX 8GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1771 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0
*