Iiyama G-Master G3266HS-B1 review: terugkeer van de gouden feniks

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama G-Master G3266HS-B1
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Het is gaming wat de klok slaat in de pc-wereld en het zal dan ook niet verbazen dat we ook meer monitoren met deze pluimage zien arriveren in ons testlab dan beeldschermen van ander gevederte. Het gebeurt echter niet elke dag dat we een heuse feniks zien, dus toen Iiyama de G-Master G3266HS-B1 Gold Phoenix aankondigde, wilden we die wel even nader bekijken. Bij dezen doen we verslag van deze gaming monitor.

Iiyama kennen we vooral van het grote assortiment aan Prolite-modellen voor de zakelijke markt, vaak gekenmerkt door een prima prijs-prestatieverhouding, maar het Japanse merk weet ook met enige regelmaat te verrassen met een monitor die net even anders is. Zo ook de modellen die sinds alweer de nodig tijde worden geleverd onder de naam G-Master: beeldschermen bestemd voor de gamende pc-gebruiker. 

Iiyama G3266HS-B1

De G-Master collectie omvat meerdere lijnen, vernoemd naar diverse vogelsoorten. De meest prestigieuze is de Gold Phoenix-lijn, waarin we tot dusver alleen de ultra hd GB2888UHSU aantroffen. Deze mythische vogel krijgt sinds kort versterking van de G3266HS, een model dat een vergelijkbaar bedrag moet opbrengen, maar in vrijwel elk opzicht verschilt van het bekende exemplaar.

De G3266HS-B1 (B1 staat voor versie 1) is namelijk een full hd monitor, met een gebogen va-paneel en een verversingsfrequentie van maximaal 144 Hz, voorzien van een Freesync scaler met een bereik vanaf 48 Hz. Dat is iets heel anders dan een platte 60 Hz ultra hd monitor met een tn-paneel. Zoals we al vaker hebben gezegd, voor hetzelfde bedrag kan je heel uiteenlopende zaken aanschaffen en dat blijkt ook maar weer bij Iiyama.

Waarin de G3266HS-B1 echt opmerkelijk is, is de diagonaal van het paneel. Dat is 31,5 inch, afgerond 32 inch dus. In combinatie met de relatief lage resolutie maakt dat het tot een potentieel interessant scherm om, voorzien van een tv-tuner, ook als tv te gebruiken, bijvoorbeeld op een studentenkamer. Waar 32-inch full hd modellen tot dusver in Europa niet erg leken aan te slaan, worden ze inmiddels wel interessant, omdat de meerprijs ten opzichte van 27-inch gering is. Net als bij smartphones went een groter scherm veelal snel. We testten nog niet eerder een 32-inch full hd monitor met 144Hz, dus we waren benieuwd. 

De prijs van de G3266HS-B1 lijkt stevig, maar bedenk dat 24-inch 144Hz modellen, een uitzondering daargelaten, minimaal tussen de 250 en 300 euro kosten. Dan zijn dat bovendien veelal ook tn-exemplaren. Voor de 32-inch wqhd LG 32GK850G, die we onlangs reviewden, moet je minstens het dubbele neertellen als voor deze Iiyama. 

Iiyama G-Master G3266HS-B1

De Iiyama G-Master G3266HS-B1 Gold Phoenix is dus een 32-inch monitor, met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, oftewel full hd. Het komt neer op een pixeldichtheid van 70 ppi, beduidend minder dan bij een 27-inch diagonaal met deze resolutie. Als je er dicht op zit, kun je dus pixels tellen. Aan de andere kant, je kan ook helemaal opgaan in je game. En zit je wat verder weg, dan valt het al snel mee. Een voordeel van de relatief lage resolutie is dat je geen heel snelle videokaart nodig hebt om fatsoenlijke framerates te produceren; voor 60 beelden per seconde kan je al toe met GTX 1050 Ti. Dit is echter een 144 Hz monitor en dan is wat extra grafische rekenkracht aan te raden.

Iiyama G3266HS-B1

Iiyama heeft de G3266HS-B1 voorzien van een relatief eenvoudige voet, maar wel een best fraaie, in de vorm van twee uitstekende metalen dragers. Die zijn lekker plat, dus de gamer die bij voorkeur in het scherm kruipt kan zijn of haar toetsenbord er gewoon op leggen. Een ander opmerkelijk aspect aan het design is dat het paneel niet recht is, maar gebogen. De straal bedraagt 1 meter 80, oftewel 1800R. 

Iiyama G3266HS-B1 Iiyama G3266HS-B1

Voor de video-ingangen voorziet het scherm in vga, dvi, hdmi én displayport, een riante selectie aan keuzemogelijkheden dus. Voor hoge frequenties is uiteraard een digitale aansluiting nodig, voor Freesync zal je hdmi of displayport moeten gebruiken. Er is verder een hoofdtelefoonaansluiting en een usb-poort, maar die dient louter als stroomvoorziening - er is geen upstream-aansluiting voor data, je kan er dus alleen (bijvoorbeeld) je telefoon mee opladen. Dat is in elk geval handig. Dat geldt ook voor het haakje aan de achterzijde, waaraan je een hoofdtelefoon of headset kunt ophangen. Ook vermeldenswaard is het feit dat de voeding in het scherm is geïntegreerd: bij veel monitoren moet je met een externe adapterbaksteen in de weer, maar bij dit model prik je gewoon een standaard eurostekker in het paneel.

Iiyama G3266HS-B1

Voor de bediening van het menu zit een joystickje rechts achterop het paneel. Het werkt, maar het kostte ons wat moeite om het hoofdmenu tevoorschijn te toveren. De ingebouwde speakers klinken wat beter dan we gewend zijn, maar voor games zouden we toch echt gebruik maken van fatsoenlijke externe luidsprekers of een headset. Ook achterop zit een haakje om een headset aan op te hangen, zoals op bovenstaande foto te zien is.

Testmethode

Onze testprocedure maakt gebruik van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een 3D-geprint hulpstuk kunnen we met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een zelf ontwikkelde workflow in SpectraCal CalMAN 5.

We testen monitoren op een groot aantal aspecten. We meten ze 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-kleurruimte.

Voor onze testprocedure stellen we monitoren met behulp van onze colorimeter in op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte, en kan bovendien door vrijwel alle beeldschermen worden weergegeven. Door alle schermen op dezelfde helderheid van wit in te stellen, creëren we een gelijk speelveld. We meten uiteraard ook nog altijd de maximale helderheid, en daarnaast het contrast en stroomverbruik daarbij. Hieronder bespreken we kort de afzonderlijke testonderdelen.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Ook kijken we naar de minimale helderheid, oftewel de helderheid van wit wanneer we de helderheidsinstelling (brightness) tot het minimum reduceren. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast met een raster van 5x3 afwisselend witte en zwarte velden, en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

Voor de uniformiteitsmeting kijken we als eerste naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Daarnaast meten we de verhouding tussen het gemiddelde van een meting op 15 deelpunten en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Het beste beeld krijg je als je loodrecht naar een scherm kijkt, maar wat als je er niet geheel recht voor zit? Om het gedrag van een scherm in kaart te brengen onder een scherpere kijkhoek, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van grijs ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voeren kleurmetingen volgens de CIE2000-norm uit. Deze meting is gebaseerd op een groot aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker', waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we naast de gemiddelde waarde de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we in twintig stappen doen voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting- en color checker-resultaten.

Energieverbruik

We meten het energieverbruik niet alleen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit), maar ook hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Voor gaming doeleinden testen we reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een Waverunner 6100 oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren behoorlijk lang. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden met behulp van tussenkopjes. Eerst worden reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Heel veel full hd 144Hz monitoren met een grote diagonaal hebben we niet recent getest. Het is een beetje een nichemarkt; het vergelijkingsmateriaal bestaat dan ook uit drie schermen met een diagonaal van 27 inch, iets om rekening mee te houden wanneer je kijkt naar de testresultaten van de Iiyama G-Master G3266HS-B1, die immers 32 inch meet. Je herkent hem in de grafieken op de volgende pagina's aan een rood balkje.

Helderheid en contrast

Qua helderheid zien we nogal eens dat va-panelen wat minder mee kunnen komen met ips- en tn-modellen, maar daar is bij het paneel dat Iiyama heeft toegepast in de G3266HS geen sprake van. We meten 345 cd/m², ruim voldoende voor zelfs de meest hel verlichte omgevingen. Oogverblindend.

De minimale helderheid is ondertussen met 45 cd/m² aangenaam laag. Wie fan is van in het pikkedonker gamen, doet hier zijn voordeel mee.

Bij de zwartwaardes zet de Iiyama G3266HS een uitstekend resultaat neer - ondanks dat alle concurrenten ook van een va-paneel voorzien zijn, is die van Iiyama het beste. Netjes!

De combinatie van hoge helderheid en lage zwartwaarde resulteert in een duizelingwekkend hoge score voor het contrast. Dit maakt het scherm ook aantrekkelijk voor filmliefhebbers, al moet je dan dus wel leven met een gebogen paneel, wat kijken met een groep lastiger maakt.

 

Uniformiteit

De gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting is bepalend voor de kleurweergave, maar ook voor zaken als clouding en backlight bleeding. Iiyama zet met de G-Master G3266HS-B1 uitstekende resultaten neer, zeker de uniformiteit van zwart is van topklasse.

Kijken we naar de detailmetingen, dan zien we eigenlijk alleen linksboven een wat minder resultaat, gevolg van een marginaal hogere zwartwaarde in vergelijking met de rest van het scherm en een wat lagere helderheid. Daardoor komt in die hoek de kleurafwijking ten opzichte van het midden net boven de drie uit. Kniesoor die daarop let, in de praktijk ga je dit niet zien.

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Helderheid, contrast en uniformiteit van de Iiyama G-Master G3266HS-B1 zijn dus uitstekend, maar hoe zit het met de kleurweergave? Die beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de Iiyama G-Master G3266HS-B1. We komen uit op 96,1% van de sRGB-ruimte - de 100% wordt niet gehaald omdat met name groen niet helemaal gedekt wordt. Het is een klein verschil, dat je in de praktijk niet zult zien.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Daar meten we net geen 6900 K, dat is wat hoger dan de gewenste 6500 K, maar nog binnen de acceptabele marges.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

De deltaE voor kleuren is net wat hoger dan we willen zien. De color checker meting van CalMAN komt uit op 4,04, kijken we louter naar de gemiddelde kleurafwijking, dan noteren we 3,5. Dat is net boven de grens van 3 die we aanhouden als wat waarneembaar is voor het menselijk oog. De concurrentie doet het op dit vlak ook net iets beter.

Bij de grijsafwijking zien we dan ook dat hier het grootste verschil zit met de competitie, Iiyama heef hier nog wat werk te verzetten. Het is een relatieve kleinigheid, maar anno 2017 weten we dat het beter moet kunnen. Het witpunt neigt wat naar paars en dat zie je vooral in office-toepassingen, als je het naast een echt wit scherm zet. Veel naam mag het niet hebben.

Standaard

Gamma 

Het gemiddelde gamma is met 2,11 prima, maar we zien wel een hoge standaarddeviatie, teken dat de deelmetingen nogal fluctueren. Dat is ook in de grafiek te zien, er is een grote afwijking van blauw bij hogere helderheid en groen blijft wat achter, met genoemd paarszweem tot gevolg. Voor fotobewerking zouden we dan ook niet direct met dit scherm aan de slag gaan, maar voor normaal gebruik en de hoofdtoepassing (games!) is dit allemaal minder van belang.

Standaard gamma

Iiyama G3266HS-B1

Kijkhoeken

Onze kijkhoekmetingen laten zowel de afname in helderheid zien als ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. 

Va-panelen scoren vaker minder goed op kijkhoeken, zeker gebogen exemplaren. De Iiyama G-Master G3266HS-B1 komt hier echter ook binnen deze groep behoorlijk matig uit de bus. Zolang je er recht voor zit is er niets aan de hand, maar wie dacht even met een groep vrienden naar een filmpje te kijken op dit scherm, komt bedrogen uit: dat kan je beter niet doen, om niet letterlijk en figuurlijk scheve blikken te veroorzaken.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. 

Iiyama G3266HS-B1

Gaming: responstijd en inputlag

De Iiyama G-Master G3266HS-B1 is primair een gaming scherm, dus we kijken in detail naar de testresultaten voor responstijden. We tonen zowel rise als fall tijd afzonderlijk, als de gecombineerde waardes, in de standaardmodus, met maximale overdrive en bij de optimale instelling. De optimale overdrive waardes definiëren we als gecombineerde rise/fall responstijden van, indien mogelijk, 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Zonder overdrive zien we een zwart-wit rise van 12,2 ms, veel te lang voor de voor 144Hz noodzakelijke 6,94 ms. Ook de 15,1 ms rise en 9,4 ms fall bij grijs-grijs transities is te hoog. Met maximale overdrive zien we bij zwart-wit overgangen nog altijd een te trage rise (11,7 ms), maar grijs-grijs gaat (meer dan) voldoende snel. Dit gaat wel gepaard met een hevige overshoot van 26%, waarmee storende artefacten wel gegarandeerd zijn. Met een wat minder agressieve instelling (+1 in het menu) komen we uit op een 0%-100% rise van 12,4 ms, en 80%-20% van 6,2 ms. Dat laatste is voldoende snel, het eerste niet - maar zwart-wit transities zijn vrij zeldzaam in games. De overshoot blijft netjes binnen de perken bij deze instelling.

Hiermee is de G3266HS duidelijk niet het snelste scherm in zijn klasse, maar er valt op te gamen, qua responstijden.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Helaas zien we bij deze metingen resultaten die behoorlijk roet in het eten gooien: de responstijden mogen nog acceptabel zijn, een input lag van bijna 32 ms is dat zeker niet. Met de Leo Bodnar meter noteren we nét geen 28 ms, met onze fotografische vergelijking met een CRT komen we tussen de 16 en de 32 uit en ronden we dan noodgedwongen af naar beneden, maar deze score zorgt er wel voor dat liefhebbers van snelle shooters het scherm vermoedelijk links zullen laten liggen.

Navraag bij Iiyama leert dat dit probleem in de scaler zit. Wanneer daarin Freesync gedeactiveerd wordt, daalt de input lag. Onze metingen wijzen uit dat dit inderdaad het geval is, we noteren dan 19,3 ms 'boven', 23,2 ms 'midden' en 26,6 ms 'onder' - maar dat is nog altijd significant meer dan de concurrentie. Voor een gaming monitor is dit een lastig verhaal.

 

Energieverbruik

Het energieverbruik van de Iiyama G3266HS-B1 lijkt aan de hoge kant. Bij maximale helderheid noteren we net geen 40 watt. Genormaliseerd op 150 cd/m² komen we uit op 23,1W, wat meer in lijn is met dat van de concurrentie. In standby en uit is het scherm keurig zuinig.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de Iiyama G-Master G3266HS-B1.

Algemeen
 
MerkIiyama
ProductnaamG3266HS-B1
ProductcodeG-Master Gold Phoenix G3266HS-B1
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat31.5 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid70 ppi
PaneeltechniekVA / MVA / PVA
Gebogen scherm
Kromming (curve)1800 R
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.364 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.48 Hz
AMD FreeSync max. freq.144 Hz
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
HDR
HDR10
HDR10+
Dolby Vision
HLG
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen1
DisplayPort uitgang
Hoogst ondersteunde DisplayPort versie1.2
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte72.1 cm
Afmeting - Hoogte54.7 cm
Afmeting - Diepte25.6 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand54.7 cm
Maximum hoogte bovenrand54.7 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar0 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht8.2 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd3 ms
Helderheid300 cd/m²
Contrastratio3000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)41 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)12.2 ms
Reactietijd (100%-0%)4.1 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)16.3 ms
Reactietijd (20%-80%)15.1 ms
Reactietijd (80%-20%)9.4 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)24.5 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)11.7 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)3.9 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)15.6 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)3.3 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)5 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)8.3 ms
Overshoot OD max26 %
Undershoot OD max3 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)12.4 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)4.3 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)16.7 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)5.4 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)6.2 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)11.6 ms
Overshoot OD opt.3 %
Undershoot OD opt.3 %
Naam stand OD opt.+1
Input lag t.o.v. CRT16 ms
Input lag laag (boven)27.7 ms
Input lag gemiddeld (midden)31.6
Input lag hoog (onder)35.2 ms
Beeldopbouwtijd7.5 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)23.1 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)22.7 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)39.2 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)38.9 W
Energieverbruik (standby)0.3 W
Energieverbruik (uit)0.2 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorstandard
Helderheid minimaal wit45.12 cd/m²
Helderheid maximaal wit345.1 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.07 cd/m²
Contrast maximale helderheid4930 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²5024 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²4972 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²150.65 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.03 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²5021.7 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit83 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit92 %
Laagste helderheid wit126.92 cd/m²
Hoogste helderheid wit152.54 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart67 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart77 %
Laagste helderheid zwart0.02 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.04 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid24 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200025.9
45° links SD kleurafwijking ΔE 20007.5
45° rechts rest. helderheid24 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200025.4
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20007.4
45° boven rest. helderheid19 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200027.5
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20008.5
45° onder rest. helderheid17 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200029.2
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20009.2
Standaardmodus kleurweergave
Gemeten kleurruimtesRGB
Helderheid wit 150 cd/m²150.72 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.03 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6869 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur369 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)5024 : 1
Dekking standaard gamut96.1 %
Kleurafwijking wit ΔE 20006.9
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20008.04
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20007.62
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20007.33
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20007.1
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.32
Kleurafwijking huid donker ΔE 20004.19
Kleurafwijking huid licht ΔE 20004.98
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20005.89
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20003.18
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20003.53
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20005.2
Kleurafwijking oranje ΔE 20001.29
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20003.63
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.82
Kleurafwijking paars ΔE 20002.76
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.17
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20002.69
Kleurafwijking blauw ΔE 20002.69
Kleurafwijking groen ΔE 20002.21
Kleurafwijking rood ΔE 20003.66
Kleurafwijking geel ΔE 20001.11
Kleurafwijking magenta ΔE 20003.25
Kleurafwijking cyaan ΔE 20005.53
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20004.27
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20004.5
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20003.08
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20005.44
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.68
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20003.17
SD color checker afwijking ΔE 20002
Gem. color checker afwijking ΔE 20004.04
SD kleurafwijking ΔE 20001.32
Gem. kleurafwijking ΔE 20003.5
Gamma 0%2.2
Gamma 10%2
Gamma 20%2.05
Gamma 30%2.09
Gamma 40%2.12
Gamma 50%2.14
Gamma 60%2.15
Gamma 70%2.15
Gamma 80%2.14
Gamma 90%2.14
Gamma 100%2.2
SD gamma0.06
Gemiddeld gamma2.11
Gamma (afwijking van 2,2)0.09
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.31
Grijsafwijking 10% ΔE 20003.77
Grijsafwijking 20% ΔE 20004.87
Grijsafwijking 30% ΔE 20005.62
Grijsafwijking 40% ΔE 20006.38
Grijsafwijking 50% ΔE 20006.9
Grijsafwijking 60% ΔE 20007.16
Grijsafwijking 70% ΔE 20007.28
Grijsafwijking 80% ΔE 20007.66
Grijsafwijking 90% ΔE 20008.09
Grijsafwijking 100% ΔE 20006.96
SD grijsafwijking ΔE 20002.02
Gem. grijsafwijking ΔE 20006.05

Afbeeldingen

Conclusie

De Iiyama G-Master G3266HS-B1 Gold Phoenix is een bijzonder apparaat - in die zin doet hij in elk geval zijn naam eer aan. De diagonaal van 31,5 inch, gecombineerd met een resolutie van 1920x1080 en 144Hz verversingsfrequentie maken hem tot een apparaat dat meerdere gebruikers lijkt te willen bedienen. Console gamers zullen het grote formaat weten te waarderen, de hoge verversingsfrequentie zal eerder pc-gamers aanspreken. Omgekeerd heeft de eerste groep weinig aan die snelheid, terwijl de tweede groep moeilijk zal kijken naar de relatief lage pixeldichtheid van het paneel.

Toch zouden we op een studentenkamer ons een plek kunnen voorstellen. Dankzij de vier verschillende inputs is het niet ondenkbaar dat zowel een externe tv tuner, console als laptop of desktop worden aangesloten. Het va-paneel is prettig voor video, vanwege het zeer goede (blijkens onze test zelfs fenomenale) contrast, en ook de uniformiteit weten we te waarderen voor dat doeleinde. De kleurweergave is niet perfect, maar voor de niet al te kritische gebruiker ruim voldoende. Echter, de kijkhoeken zijn matig (wat we vaker zien bij gebogen va-monitoren), wat met een groepje tv kijken weer minder aantrekkelijk maakt.

Waar de G3266HS-B1 helaas echt door de mand valt, is bij de responstijden en bovenal de input lag: de eerste zijn zeker voor zwart-wit transities niet voldoende snel om de snelheid van het scherm te realiseren, met potentieel ghosting tot gevolg; aangezien de meeste games niet zwart-wit zijn zouden we dat door de vingers kunnen zien, want de grijs-grijs overgangen vinden wel voldoende snel plaats. Echter, bij de input lag tests gooien de resultaten alsnog roet in het eten, want er is duidelijk sprake van input lag. Zelfs na uitschakelen van Freesync (wat ons betreft geen fraaie oplossing) blijft dit aanwezig.

Daarmee is de G3266HS-B1 vooral aantrekkelijk voor wie een groot, snel scherm zoekt met een hoog contrast, dat voor meer dan alleen gaming wordt ingezet. De prijs van pakweg 400 euro maakt dat een moeilijk verhaal, aangezien je in deze prijsklasse ook een wqhd-monitor kunt vinden met 75Hz verversingsfrequentie, of met wat zoeken een 240Hz 25-inch full hd-beeldscherm. 

Iiyama G3266HS-B1


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Iiyama G3266HS-B1

Iiyama G3266HS-B1

 • 31.5 inch
 • 1920x1080
 • 70 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 3 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*