LG 27GK750F gaming monitor review: 240Hz op 27 inch

18 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG 27GK750F
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 18 reacties

LG 27GK750F

LG zet de 27GK750F op een in hoogte verstelbare voet, zoals we verwachten van een gaming monitor in het luxere segment. Eigenlijk zouden we dat bij elk beeldscherm willen zien, maar de prijsconcurrentie zorgt er vaak voor dat daar een paar tientjes worden bespaard om de prijs te drukken. Zo niet bij dit model, dat niet alleen in hoogte verstelbaar is, maar dat ook best fraai voor elkaar heeft, op de cilindervormige drager van het full hd tn-paneel. 

LG 27GK750F-B

Op de voet kan het paneel ook kantelen, draaien en roteren naar portretstand, handig voor het browsen van lange pagina's met game walk-throughs wellicht, maar geen vereiste op een gaming-scherm wat ons betreft. LG heeft geen gimmicks toegevoegd als een headsetdrager of een geheugensteuntje voor de juiste hoogte, maar de drager van het scherm is wel zo uitgevoerd dat je er prima een headset op kunt hangen.

LG 27GK750F-B

Achterop zien we net zo'n cirkel als bij de LG 32GK850, maar dit keer is hierin geen led-verlichting verwerkt. Wat ons betreft prima, want verlichting op de achterzijde van een beeldscherm levert naar onze mening weinig op, behalve een hoger verbruik. Goed te zien is dat LG het design erg strak heeft gehouden; midden in de onderrand is een uitstulping te ontwaren, waarin de bediening van het on-screen menu is verwerkt.

LG 27GK750F-B

Bekijken we de aansluitingen op de achterzijde van dichterbij, dan zien we daar twee hdmi 2.0 ingangen, displayport 1.2, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een usb 3.0 hub met één upstream en twee downstream-poorten.

LG 27GK750F-B 

De combinatie van resolutie (1920x1080) en diagonaal (27-inch) komt neer op een pixeldichtheid van 82 ppi. Dat is niet bijzonder fijnmazig, maar de pixels worden dus wel 240 keer per seconde ververst, oftewel elke 4,17 ms moet er een nieuw beeld voor je neus staan. Ook als de videokaart die snelheid niet bijhoudt, levert het scherm een nieuw beeld - hierdoor alleen al heb je veel minder last van schokken of haperingen dan bij een 60 Hz scherm, al is het verschil met 144 Hz een stuk minder makkelijk waar te nemen. Freesync zorgt er bovendien voor dat de verversingsfrequentie gekoppeld kan worden aan de uitgang van de videokaart, mits je een exemplaar met AMD-chip hebt of - in de toekomst - een Intel Kaby Lake-G processor. Wat ons betreft neemt de meerwaarde van synchronisatie af naarmate het scherm sneller een nieuw beeld kan tonen.

Om die reden is het belangwekkend dat LG ook ant-motion blur integreert in de vorm van 240 Hz screen blanking: met deze functie actief gaat het scherm tussen elk frame even op zwart, waardoor de sample and hold-karakteristiek van lcd-schermen wordt gecompenseerd. Het resultaat is een aanmerkelijk scherper ogend beeld, al is dat voor ogen die na pakweg 20 jaar lcd's gewend zijn aan een beetje bewegingsonscherpte ook even wennen. Wie zich de crt-beeldbuizen met weemoed herinnert vanwege de afwezigheid van motion blur, zal wellicht bereid zijn wat dieper in de buidel te tasten voor een lcd met vergelijkbare weergave. Zoals gezegd, het scanning backlight kan niet samengaan met Freesync, dus het is het een of het ander. Uiteraard gaat een scanning backlight ten koste van de maximale helderheid, we meten dan maximaal 244 cd/m², nog altijd ruim voldoende voor de meeste omgevingen.

Afgezien van deze voorzieningen biedt LG vergelijkbare zaken als in het 32-inch grote, duurdere topmodel: een custom on-screen menu met groot weergegeven belangrijke instellingen zoals de frequentie, of Freesync actief is, etc. Verder is er een rits presets voor bepaalde game genres, waarbij het scherm wat trucs met verscherping en gammacorrectie uithaalt om details duidelijker in beeld te krijgen, ten koste van de algehele kwaliteit. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent LG 27GK750F-B

LG 27GK750F-B

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 240 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 2 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1

339,00 €

3 winkels
0
*