AOC Q3279VWF review: mooi én waar

47 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOC Q3279VWF
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 47 reacties

Kleurweergave

De kleurweergave van de AOC Q3279VWF beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de AOC Q3279VWF. Die is met 97,9% niet slecht, maar binnen dit testveld wel een van de lagere waardes. Eerlijk is eerlijk, het verschil zal je niet zien.

AOC Q3279VWF

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die komt uit op 6733 K, een prima waarde - weliswaar is dichter bij 6500 K altijd beter, maar in dit testveld zijn er niet eens zoveel modellen die het beter doen.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

De gemiddelde kleurafwijking op basis van de CalMAN 5 color checker test is 3,46 - net boven de grens van 3 die we aanhouden als zichtbaar voor het menselijk oog. Dat is natuurlijk jammer, maar in het testveld nog altijd goed voor een niet onverdienstelijke vierde plaats. Als we de detailresultaten van de meting bekijken, zien we dat vooral rood afwijkt en ook na kalibratie vermoedelijk niet perfect te krijgen is, maar ook dat de verzadiging van groen en geel wat hoger is dan sRGB voorschrijft. Daar is dus nog wel ruimte voor verbetering met (software) kalibratie.

Als we puur naar de kleurafwijking kijken, komen we gemiddeld uit op 3,11. De relatief hoge standaarddeviatie geeft aan dat er nogal wat variatie zit tussen de deelresultaten en dat klopt; rood is zoals gezegd een uitschieter, maar ook de grijswaarden wijken wat af van de gewenste.

AOC Q3279VWF

Als we naar de grijswaarden kijken, zien we dat met name bij hoge helderheid de kleuren een forse afwijking gaan vertonen, waardoor daar een licht paarsige kleurzweem te zien is. De gemiddelde grijsafwijking komt uit op 4,81 en dat is in het testveld net onder het midden van de grafiek. De andere twee 32-inch schermen doen het hier wat beter, zeker die van Medion.

AOC Q3279VWF

Standaard

Gamma 

Met een gemiddelde waarde van 2,2 is het gamma van de Q3279VWF perfect. Ook vermeldenswaard is dat het gammaverloop keurig de door de sRGB-standaard voorgeschreven verdeling volgt, wat tamelijk uitzonderlijk is.

AOC Q3279VWF


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value AOC Q3279VWF

AOC Q3279VWF

 • 31.5 inch
 • 93 ppi
 • AMD FreeSync
 • 75 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*