Corsair H115i Pro en H150i Pro RGB review: stilte als speerpunt

46 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Slimme software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Testresultaten: Geluidsproductie
 8. 8. Testresultaten: Socket 115x
 9. 9. Testresultaten: Socket 2011
 10. 10. Conclusie
 11. 2 besproken producten
 12. 46 reacties

Slimme software

Corsair liet ons weten dat de nieuwe H115i Pro en H150i Pro vooral ontwikkeld zijn om zo stil mogelijk te werken, en claimt overduidelijk niet dat de koelprestaties van de nieuwe waterkoelers onovertroffen zijn. Verderop in deze review zullen we uiteraard aan beide aspecten uitgebreid aandacht besteden.

De stille werking van de nieuwe waterkoelers moet door een combinatie van factoren bewerkstelligd worden. Ten eerste zijn de ventilatoren zoals gezegd anders van opzet dan bij eerdere waterkoelers van Corair. De H115i Pro beschikt over twee Corair ML 140 PWM fans met een maximale draaisnelheid van 1200 rpm en een opgegeven luchtverplaatsing van 55,4 CFM per stuk. De grotere H150i Pro beschikt over drie Corair ML 120 PWM fans, die bij 1600 rpm per stuk maximaal 47,4 CFM aan luchtverplaatsing kunnen bewerkstelligen.

Zowel de ventilatoren als ook de waterpomp van de H115i Pro en H150i Pro worden bovendien aangestuurd door Corair's eigen Link software. Deze software kan niet alleen alle op het moederbord aanwezige sensors en (case)fans uitlezen, maar dient ook als hub voor tal van corsair producten. Niet alleen deze waterkoelers, maar ook andere randapparatuur zoals Corsairs Commander RGB fancontroller en de Lightning Node PRO werken met Link samen.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Via de Link-software wordt zowel de draaisnelheid van de ventilatoren als die van de pomp geregeld, en daarmee wordt dus ook bepaald hoeveel koelcapaciteit er ingezet wordt en welke geluidsproductie daarmee gepaard gaat. Voor elke ventilator kan je in de software een voorgeprogrammeerde modus selecteren, of zelf de curve aanpassen die de relatie tussen temperatuur en draaisnelheid bepaald. Beschikbare presets zijn onder andere Zero RPM, Quiet, Balanced en Performance die in oplopende mate de ventilator harder laten draaien wanneer de temperatuur omhoog gaat. Ook kan je ervoor kiezen om de ventilatoren altijd op een vaste draaisnelheid in te stellen. De Zero RPM modus is nieuw voor de H115i Pro en H150i Pro. In deze stand blijven de ventilatoren uitgeschakeld tot de temperatuur 40 graden bereikt, waarna de ventilatoren langzaam beginnen te draaien. Bij matige processorbelasting hoeven de fans zo in het geheel niet in actie te komen.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Ook de pomp is via de Link software instelbaar, al valt er wat betreft de prestaties met Quiet (1080 rpm), Balanced (2160 rpm) en Performance (2910 rpm) minder te kiezen, en ontbreekt een automatische modus. Veel keuze is er wel op het gebied van de verlichting van het waterblok. Deze is namelijk voorzien van RGB-leds die je naar keuze op een vaste kleur kunt instellen, of middels Blink, Color Pulse, Color Shift, Rainbow en Temperature modi verschillende effecten kunt laten weergeven, waarbij je de effecten bovendien ook nog naar eigen smaak kunt aanpassen. Ben je geen van (wild knipperende) RGB-lampjes, dan is de Temperature-modus wellicht te verkiezen, deze kan je aan de hand van drie kleuren namelijk een indicatie geven van de processortemperatuur.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

 • All-in-one waterkoeling
 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1320 gram
 • 140 mm
 • 280 mm
Niet verkrijgbaar
Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

 • All-in-one waterkoeling
 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1420 gram
 • 120 mm
 • 360 mm
Niet verkrijgbaar
0
*