Corsair H115i Pro en H150i Pro RGB review: stilte als speerpunt

45 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Slimme software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Testresultaten: Geluidsproductie
 8. 8. Testresultaten: Socket 115x
 9. 9. Testresultaten: Socket 2011
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Corsair introduceert vandaag twee nieuwe waterkoelers, de H115i Pro RGB en de H150i Pro RGB . Op het eerste gezicht lijken deze nieuwe 280 en 360 mm modellen sterk de bestaande H150i, maar een nadere blik leert dat Corsair de koelers geheel opnieuw ontworpen heeft. Het voornaamste doel hiervan? Een zo stil mogelijk werking. En hoewel Corsair het niet direct zegt, heeft het daarmee vooral de populaire Kraken X62 waterkoeler van NZXT in het vizier.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

De nieuwe waterkoelers zijn daarnaast zoals de naam al aangeeft voorzien van RGB verlichting die middels Corair Link software geheel naar eigen smaak ingesteld kan worden. De Link software is ook een essentieel onderdeel van de stille werking van de koelers. Indien de temperatuur het toelaat kunnen de ventilatoren op het waterblok geheel uitgeschakeld worden, en ook de draaisnelheid van de pomp kan naar keuze  ingesteld worden voor optimalke koeling of een zo stil mogelijke werking. Goedkoop zijn de nieuwe koelers uiteraard niet. De 280 mm grote H115i Pro heeft een adviesprijs van 150 euro, terwijl de 360 mm grote H15i Pro zelfs 180 euro moet opbrengen. 

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Uiterlijk

Zoals gezegd lijkt zeker de H115i Pro met zijn 280mm radiator en twee 14 cm ventilatoren op het eerste gezicht sterk op de normale H115i die twee jaar geleden op de markt kwam. De nieuwe koeler heeft net als zijn voorganger een acht-hoekig waterblok en de fans op de radiator zijn wederom voorzien van een zwart frame en grijze fanbladen. Nadere bestudering leert echter dat vrijwel niets gelijk is gebleven. De nieuwe fans hebben minder, maar grotere ventilatorbladen en zijn voorzien van een 'magnetic levitation' ophanging. Deze combinatie moet zorgen voor een stillere werking. Ook het ontwerp van de radiator is aangepast. De nieuwe radiators van de H115i Pro en H150i Pro hebben vierkante hoeken en zijn net zo breed als de ventilatoren zelf, ze steken dus niet uit aan de zijkanten.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Ook het waterblok van de nieuwe koelers is aangepast en beschikt zoals gezegd over RGB-verlichting die het Corsair logo en twee randen aan de buitenkant van het waterblok laat oplichten. De fittingen van het waterblok zijn bij de nieuwe koelers aan de zijkant ondergebracht, met draaibare koppelingen die je in staat stellen om de aan- en afvoerslangen in een zelfgekozen richting te dirigeren. Kleine details, maar wel belangrijke. Overigens moet ons van het hart dat we de waterblokken - zeker in vergelijking met het spiegelende, hologram-achtige waterblok van de NZXT Krakens - wat behoudend en saai vinden. De waterblokken van de H115i Pro en H150i Pro zijn voorzien van een koperen baseplate, die vanuit de fabriek standaard voorzien is van een dunne laag thermische pasta voor optimale warmtegeleiding vanaf de processor.

Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

De koelers worden geleverd met brackets voor Intel LGA 1151, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3 en 2066 en op het AMD front worden AM2, AM3, AM4, FM1 en FM1 ondersteund. Wie nieuwe nieuwe koelers graag op een TR4 socket voor AMD's Threadripper processors wil gebruiken moeten nog even geduld hebben. Corsair meldt dat een bracket voor TR1 in de loop van dit kwartaal als een optionele extra beschikbaar zal komen, en direct via corsair.com te bestellen zijn.

Installatie van de koelers is eenvoudig. Voor de ondersteunde platforms worden verschillende brackets meegeleverd, waar het waterblok eenvoudig met thumbscrews op bevestigd kan worden. De pomp wordt gevoed middels een sata-power aansluiting, terwijl een 3-pins fanstekker op de cpu-fanheader van het moederbord aangesloten dient te worden. De meegeleverde ventilatoren voor de radiator worden vervolgens op het waterblok aangesloten. Om te zorgen dat de Corsair Link software de ventilatoren, pomp en led-verlichting kan aansturen dient de meegeleverde usb-kabel op een interne usb-header op het moederbord te worden aangesloten.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Slimme software

Corsair liet ons weten dat de nieuwe H115i Pro en H150i Pro vooral ontwikkeld zijn om zo stil mogelijk te werken, en claimt overduidelijk niet dat de koelprestaties van de nieuwe waterkoelers onovertroffen zijn. Verderop in deze review zullen we uiteraard aan beide aspecten uitgebreid aandacht besteden.

De stille werking van de nieuwe waterkoelers moet door een combinatie van factoren bewerkstelligd worden. Ten eerste zijn de ventilatoren zoals gezegd anders van opzet dan bij eerdere waterkoelers van Corair. De H115i Pro beschikt over twee Corair ML 140 PWM fans met een maximale draaisnelheid van 1200 rpm en een opgegeven luchtverplaatsing van 55,4 CFM per stuk. De grotere H150i Pro beschikt over drie Corair ML 120 PWM fans, die bij 1600 rpm per stuk maximaal 47,4 CFM aan luchtverplaatsing kunnen bewerkstelligen.

Zowel de ventilatoren als ook de waterpomp van de H115i Pro en H150i Pro worden bovendien aangestuurd door Corair's eigen Link software. Deze software kan niet alleen alle op het moederbord aanwezige sensors en (case)fans uitlezen, maar dient ook als hub voor tal van corsair producten. Niet alleen deze waterkoelers, maar ook andere randapparatuur zoals Corsairs Commander RGB fancontroller en de Lightning Node PRO werken met Link samen.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Via de Link-software wordt zowel de draaisnelheid van de ventilatoren als die van de pomp geregeld, en daarmee wordt dus ook bepaald hoeveel koelcapaciteit er ingezet wordt en welke geluidsproductie daarmee gepaard gaat. Voor elke ventilator kan je in de software een voorgeprogrammeerde modus selecteren, of zelf de curve aanpassen die de relatie tussen temperatuur en draaisnelheid bepaald. Beschikbare presets zijn onder andere Zero RPM, Quiet, Balanced en Performance die in oplopende mate de ventilator harder laten draaien wanneer de temperatuur omhoog gaat. Ook kan je ervoor kiezen om de ventilatoren altijd op een vaste draaisnelheid in te stellen. De Zero RPM modus is nieuw voor de H115i Pro en H150i Pro. In deze stand blijven de ventilatoren uitgeschakeld tot de temperatuur 40 graden bereikt, waarna de ventilatoren langzaam beginnen te draaien. Bij matige processorbelasting hoeven de fans zo in het geheel niet in actie te komen.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Ook de pomp is via de Link software instelbaar, al valt er wat betreft de prestaties met Quiet (1080 rpm), Balanced (2160 rpm) en Performance (2910 rpm) minder te kiezen, en ontbreekt een automatische modus. Veel keuze is er wel op het gebied van de verlichting van het waterblok. Deze is namelijk voorzien van RGB-leds die je naar keuze op een vaste kleur kunt instellen, of middels Blink, Color Pulse, Color Shift, Rainbow en Temperature modi verschillende effecten kunt laten weergeven, waarbij je de effecten bovendien ook nog naar eigen smaak kunt aanpassen. Ben je geen van (wild knipperende) RGB-lampjes, dan is de Temperature-modus wellicht te verkiezen, deze kan je aan de hand van drie kleuren namelijk een indicatie geven van de processortemperatuur.

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de Corsair H115i Pro en H150i Pro RGB Liquid CPU koelers.

Algemeen
 
MerkCorsairCorsair
ProductnaamHydro Series H115i Pro RGBHydro Series H150i Pro RGB
ProductcodeCW-9060032-WWCW-9060031-WW
DetailsProductinfoProductinfo
Eigenschappen
Waterkoeler
Socket 775
Socket 115x
Socket 1366
Socket 20xx
Socket FM1/FM2/FM2+
Socket AM1
Socket AM2/AM3/AM3+
Socket AM4
Socket SP3/TR4
Gewicht1320 gram1420 gram
Hoogte5.4 cm5.2 cm
Breedte14.3 cm12 cm
Diepte31.5 cm39.6 cm
Meegeleverde koelpastaPre-applied (Grijs)Pre-applied (Grijs)
Fan
Diameter fan140 mm120 mm
Dikte25 mm
Diameter tweede fan140 mm120 mm
Diameter derde fan120 mm
Optioneel (extra) fan plaatsbaar?
Fancontroller
Extra weerstand voor stillere werking
RPM Min.400 rpm400 rpm
RPM Max.1200 rpm1600 rpm
Luchtverplaatsing max.55.4 cfm47.3 cfm
Fan aansluiting4 pins4 pins
Ball / Sleeve BearingMagneticMagnetic
Verlichting
Koelblok
Aantal heatpipes00
MateriaalKoperKoper
Radiator maat280 mm360 mm
Radiator hoogte29 mm
Slang lengte361 mm

Foto's

Hieronder zie je foto's van de Corsair H115i Pro en H150i Pro RGB Liquid CPU koelers.

Testmethode

Sinds enige tijd maken we gebruik van een compleet vernieuwde testopstelling. Deze maakt nog altijd gebruik van officiële Intel cpu-simulators, vermogensweerstanden die het uiterlijk en de afmetingen van een echte socket 1150 of socket 2011 processor hebben, maar waarmee we door middel van een geregelde voeding een precieze hoeveelheid warmte kunnen opwekken om zo processors met verschillende TDP's na te bootsen.


Onze nieuwe testopstelling voor CPU-koelers.

Wat we wel veranderd hebben, is de omgeving waarbinnen we deze testopstelling gebruiken. Dit platform bestaat uit een geïsoleerde box met een testcompartiment van 55 x 55 x 28 centimeter. Aan de voorzijde van het compartiment zitten drie grote, langzaam draaiende fans die lucht aanvoeren, terwijl aan de achterzijde één outtake fan is aangebracht. In een gevouwen luchtkanaal aan de voorzijde van de kast zijn twee warmte-elementen aangebracht, elk voorzien van een ventilator. Vlak voor de ingang van de testkamer is een temperatuursensor aangebracht die meet hoe warm de lucht is die de testkamer ingeblazen wordt. Door middel van een closed loop-systeem met een zelflerende PID-controller kunnen we de temperatuur zeer constant houden: de PID-controller meet continu wat de temperatuur van de aangevoerde lucht is, waarna de controller indien noodzakelijk extra warmte kan laten opwekken door de warmte-elementen.

Voor onze tests hebben we gekozen voor een luchttemperatuur van 35 graden. Die waarde hebben we om meerdere redenen gekozen. Ten eerste zijn de warmte-elementen onder alle omstandigheden krachtig genoeg om deze temperatuur te leveren, zelfs als de omgevingstemperatuur slechts 18 graden is. Daarnaast zal het in ons testlab (hopelijk) nooit warmer dan 35 graden worden, zodat we ook nooit lucht zullen aanvoeren die warmer is. Daarnaast is de aanwezigheid van enige warmte rondom de koeler realistischer, want in een echt systeem produceren andere componenten zoals de voeding, het moederbord en de videokaart ook warmte. De basistemperatuur moet echter ook niet te hoog hebben, omdat we goed willen zien waar de cpu-koelers toe in staat zijn. Een omgevingstemperatuur van 35 graden is, zo hebben we ook in afzonderlijke tests voor behuizingen gezien, een uitstekende weergave van de temperatuur in een echt systeem.

Bij het testen van cpu-koelers zijn we vooral geïnteresseerd in de efficiency, ofwel hoe de koelprestaties zich verhouden tot de geluidsproductie. Een koeler die goede prestaties levert maar daarbij extreem veel herrie produceert, is immers minder aantrekkelijk dan een model dat vergelijkbare prestaties levert bij een veel lager geluidsniveau. Om een gelijk speelveld te creëren testen we alle koelers daarom allereerst op geluidsproductie.

In onze geluidsdichte box hebben we daarom bepaald met welke ventilator-instelling de waterkoelers respectievelijk 40 dB(A) en 50 dB(A) geluid produceren voor het totaal van de pomp en de ventilatoren, telkens gemeten op 10 cm afstand van zowel de pomp als de radiators. 40 dB(A) gemeten op 10 cm is de grens die we als “fluisterstil” bestempelen. Daarboven wordt een geluidsbron toch (zeer) duidelijk hoorbaar op normale luisterafstand. 50 dB(A) is de grens van wat nog net plezierig is; daarboven wordt geluid naar onze mening echt irritant luid.

Daarnaast meten we bij alle waterkoelers het geluidsniveau wat geproduceerd wordt als we alleen de fans op 7 Volt draaien - een veilig lage instelling waarop (vrijwel) alle ventilatoren nog probleemloos werken, en meten we los het geluidsniveau van de pomp. De laatste geluidsmeting die we uitvoeren is die van de pomp in combinatie de ventilator(en) op 7 Volt.

Vervolgens testen we alle koelers op twee cpu-simulators: een kleiner model dat een LGA115x-platform nabootst, en een grotere die LGA2011- processors simuleert. Op het socket 115x-platform testen we alle koelers bij een belasting van 95 watt, op het socket 2011 platform testen we bij een hogere belasting van 130 watt. Omdat het contactpunt tussen de koelers en de socket 2011 chip aanzienlijk groter is, wordt warmte gemakkelijker overgedragen, wat bij de meeste koelers resulteert in aanzienlijk betere koelresultaten. De testresultaten met 130 watt belasting op socket 2011 ontlopen die van 95 watt op 1150 doorgaans dan ook niet veel. 

Testresultaten: Geluidsproductie

Corsair zet met de H115i Pro en H150i Pro zoals gezegd in op een stille werking, waarbij adaptieve aansturing van de ventilators via de Link software een belangrijke rol speelt. Om de intrinsieke prestaties van beide koelers goed met waterkoelers van andere fabrikanten te vergelijken, hebben we tijdens onze tests vergelijkende toch gebruik gemaakt van onze standaard testopstelling, waarbij we zélf bepalen hoe snel de ventilatoren draaien.

Stellen we de fans in op 7 volt, dan zien we dat Corsair's ML-serie inderdaad lekker stil werkt. De drie 120 mm ventilators op de H150i Pro produceren gezamenlijk 29,1 dB op 10 cm afstand, terwijl de - iets sneller draaiende - 140 mm ventilatoren van de H115i met 34,3 dB ook prima scoren.

Ook de pomp van de H115i Pro en H150i Pro is relatief stil. Voor onze test gebruiken we de default-instelling, de 'Balanced' mode waarbij de pomp op 2160 rpm draait.

Kijken we naar de gezamenlijke geluidsproductie van de pomp en ventilatoren op 7 volt, dan zien we dat beide koelers nog verder naar boven komen in de grafiek, en dus inderdaad als erg stil bestempeld kunnen worden.

Testresultaten: Socket 115x

We testen koelers zoals gezegd bij ventilator-instellingen waarbij de koelers respectievelijk 40dB en 50dB produceren, maar die laatste test is met de Corsair H115i Pro en H150i Pro niet mogelijk omdat de koelers zelfs bij de hoogste draaisnelheid van de ventilatoren niet zoveel geluid produceren. 

Ingesteld op 40 dB zien we dat H115i Pro en H150i Pro bij 95 Watt belasting op een Socket 1150 moederbord respectievelijk 50,9 en 50,1 graden laten noteren. Dat zijn prima scores, maar zeker niet de beste waarden die we ooit gezien hebben. NZXT's Kraken X62 voert de lijst aan in deze test, en levert bij het zelfde geluidsniveau nog iets betere resultaten.

Kijken we hoe de koelers onder dezelfde omstandigheden presteren met de ventilatoren ingesteld op 7 Volt, dan zakken de nieuwe Corsair modellen nog wat verder naar beneden in de tabel. Let wel: op de vorige pagina hebben we gezien dat de H115i Pro en H150i Pro bij deze test tot de stilste modellen behoren, maar de absolute koelprestatie zijn bij deze instelling middelmatig.

Testresultaten: Socket 2011

Bij een hogere belasting van 130 Watt op onze Socket 2011 simulator bootsen we het scenario van een moderne high-end processor onder load na. In deze test zien we dat beide koelers het érg goed doen. Met de fans ingesteld op 40 dB voor stille werking zien we dat de H150i de beste scores van alle geteste modellen laat noteren, en nipt beter scoort dan de NZXT Kraken X62, terwijl de H115i Pro als derde uit de bus komt. Opvallend is dat de 'oude' H115i het bij deze test ook uitstekend doet. 

Voeren we onze 130 Watt test uit met de ventilatoren op 7 Volt - een instelling waarbij de H115i Pro en H150i Pro érg stil zijn - dan zien we dat beide modellen ook bij deze test goed uit de bus komen, en zich in de bovenste helft van de grafiek nestelen.

Conclusie

Met de nieuwe H115i Pro RGB en H150i Pro RGB Liquid CPU koelers heeft Corsair twee fraaie waterkoelers geproduceerd, die dankzij stille ventilatoren en slimme software zeer stil werken. Onze testresultaten - gemeten op ons standaard platform waarbij de voordelen van de adaptieve fan-instellingen niet meegenomen worden - laten zien dat beide modellen een prima mix tussen geluidsproductie en koeling weten te bewerkstelligen. De testresultaten in combinatie met socket 115X processors zijn redelijk, maar vooral in combinatie met grotere socket 2011 cpu's komen de H115i Pro en H150i Pro echt tot hun recht. 

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

In de praktijk is het bovendien zo dat de waterkoelers bij geringe belasting van de processor (vrijwel) geheel geruisloos kunnen werken dankzij de 'Zero RPM mode' van de Link software. Deze software biedt de mogelijkheid om de draaisnelheid van de ventilatoren via verschillende presets of middels een zelfgemaakte curve aan te passen op de temperatuur, om zo een optimale mix tussen temperatuur en geluidsproductie te bewerkstelligen. 

De tool-free installatie is ook een pluspunt en voor wie van bling houdt is de ingebouwde RGB verlichting ook een pluspunt. Klein nadeel op optisch vlak is wel dat het waterblok er buiten de RGB-verlichting - zeker in vergelijking met dat van de NZXT Krakens - wat sober uitziet.

Al met al heeft Corsair met de H115i Pro en H150i Pro twee mooie producten afgeleverd die goede koelprestaties leveren en - in combinatie met de Link software - zeer stil kunnen werken. De prestatieverschillen tussen de 280 mm grote H115i Pro en de grotere 360 mm H150i Pro zijn in de praktijk beperkt, terwijl die laatste wel zo'n dertig euro duurder is. Buiten het feit dat lang niet elke behuizing ruimte biedt voor een 360 mm radiator, is de kleinere H115i wat ons betreft daarom een betere keuze, en goed voor onze Excellent Choice award.


Corsair H115i Pro RGB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1320 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

132,99 €

12 winkels
Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1420 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

145,00 €

12 winkels
0
*