Sony XZ1 en XZ1 Compact review: kiezen of delen

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Oude tijden lijken te herleven bij Sony, dat de traditie herstelt waarbij de hardware van het vlaggenschip ook in het compactere familielid wordt gestoken. Wij bespreken de Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact hier dan ook gebroederlijk samen.   

Recentelijk bevestigde Sony bij monde van directeur Kaz Hirai nog steeds genoeg perspectief te zien in het produceren van smartphones, al gaf hij te kennen dat dit niet zozeer een gevolg is van de overtuiging dat smartphones toekomstproof zijn. Bij Sony is de verwachting dat andere mobiele apparaten de boventoon zullen gaan voeren en wanneer er een dergelijke aardverschuiving plaatsvindt wil het bedrijf natuurlijk vooraan zitten.

Voor het zover is juichen wij Sony's beslissing om actief te blijven op de smartphonemarkt toe, al was het maar omdat concurrentie een inspiratiebron voor ontwikkeling kan zijn - waar die ontwikkeling dan ook heen mag gaan. Daarbij heeft de gerenommeerde fabrikant uit Japan zijn streep op het vlak van technologie meer dan bewezen. Sony heeft bij het produceren van smartphones altijd haar eigen weg gevolgd en niet zelden met succes. Zo heeft het haar kenmerkende, bijna eigenwijze, omnibalance ontwerp dat, wat je er verder ook van mag vinden, in ieder geval onderscheidend is van de rest. 

Sony Xperia XZ1 BlackSony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 (links) en Xperia XZ1 Compact (rechts)

Lange tijd was het bij Sony gebruikelijk om van elk vlaggenschip tevens een compacte versie uit te brengen met overwegend vergelijkbare specificaties. Dergelijke toestellen waren dankzij hun combinatie van een kleinere form factor en high end hardware vaak erg populair. Desalniettemin besloot Sony met de introductie van de Xperia XZ en X Compact deze traditie te staken, waardoor de X Compact van een hele andere basis werd voorzien, die overigens ook tot een aanzienlijk lagere adviesprijs leidde. Hoewel de camera van de daaropvolgende Xperia XZ Premium en Xperia XZs dezelfde waren, kon ook bij deze toestellen niet simpelweg gesproken worden van een grote en een kleine variant van nagenoeg hetzelfde toestel. 

Bij de lancering van de XZ1 en XZ1 Compact keert Sony terug naar de oude benadering, waarbij de specificaties over de hele linie vrijwel dezelfde zijn en er dientengevolge ook minder verschil zit in de prijsstelling. Wij zochten voor je uit of deze beslissing goed uitpakt. De XZ1 staat voor een gemiddelde prijs van 629 euro in onze Prijsvergelijker, maar is ook voor 4 tientjes minder en soms zelfs in een aanbieding nog goedkoper te vinden. Het toestel is verkrijgbaar in niet minder dan vier kleuren, te weten roze, blauw, zilver en een zwarte variant die wij in handen kregen. De XZ1 Compact is in dezelfde kleurstellingen verkrijgbaar, waar wij in dit geval de roze versie kregen opgestuurd. De gemiddelde prijs van in de Prijsvergelijker staat op het moment van schrijven op 559 euro, maar met een beetje zoeken kan je hem ook voor 50 euro minder traceren.

Uiterlijk

Wie de Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact ter hand neemt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat beide toestellen erg op elkaar lijken. Natuurlijk zijn er wel degelijk (subtiele) verschillen op te merken en hebben we het sowieso over twee verschillende form factors. De behuizing van de XZ1 Compact is wat dikker. Waar de XZ1 afmetingen van 149 x 73 x 7,3 mm bij een gewicht van 155 gram laat noteren, weegt de XZ1 met 145 gram bijna net zoveel als de grotere broer. De laatste heeft daarbij buitenmaten van 129 x 65 x 9,3 mm. 

Sony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 Compact

Aan de rechterzijde van beide toestellen vinden we een vrij korte tuimelknop voor de volumebediening die voldoende rigide is voor een prettig gebruik. Daaronder treffen we de powertoets, die bij de XZ1 als het ware in het frame ligt waar de knop bij de XZ1 Compact onderdeel is van de rest van de behuizing. De powertoetsen van beide dienen tevens als vingerafdrukscanner, die in beide gevallen uitstekend werkt. Wat ons betreft is de combinatie in uitvoering en positionering van Sony's vingerscanner van ongeëvenaarde klasse. Ten slotte vinden we ook weer de inmiddels vertrouwde fysieke knop voor het aanroepen van de camera of, wanneer je nog een keer drukt, een foto nemen terug. 

Aan de andere kant van het toestel treffen we een klepje aan dat, als je deze met je nagel omhoog wipt loslaat en de daar aan verbonden tray voor een microsd-kaartje van maximaal 256 GB prijsgeeft. Tevens geeft het verwijderen van het klepje toegang tot een uitsparing in de behuizing waar je één simkaart in kwijt kan. Waar de twee hiervoor gaande generaties de onhebbelijke gewoonte hadden om zodra de simtray loskwam opnieuw op te starten doen de XZ1 en XZ1 Compact dit helaas ook weer. Ook gebleven is het kunststof scharnier dat door het gebruikte materiaal niet direct een robuuste indruk maakt, al kunnen we daar zeker geen definitieve conclusies aan verbinden. 

Sony Xperia XZ1 Black
Sony Xperia XZ1

Als we de bovenkant van de behuizing bekijken zien we de oude vertrouwde 3,5 mm jack voor het aansluiten van de headphones, terwijl we linksboven aan de achterkant in beide gevallen een cameramodule treffen, die bij de XZ1 een haar meer uitsteekt dan bij de Compact. Aan de onderzijde treffen we de vertroiuwde usb-c aansluiting waar de meegeleverde adapter met een maximaal vermogen van 7,5 W (5 V x 1,5 A) op kan worden aangesloten. In dit geval vinden we de speakers terug aan de voorzijde aan weerskanten van het scherm. De stereo-uitvoering ten spijt, is het geluid dat eruit komt niet erg indrukwekkend. De XZ1 doet het net wat beter dan de kleine broer, maar het geluid is bij beide aan de schelle kant.

Het geheel ziet er bij beide toestellen zoals we gewend zijn van Sony keurig afgewerkt uit. Ook liggen de XZ1 en XZ1 Compact mede dankzij het omnibalance design fijn in de hand en hebben bovendien een wat minder standaard voorkomen. De ogenschijnlijk uitstekende indruk die afwerking van beide maakt, wordt nog verder ondersteund door de IP65/68 classisficering die iets zegt over de mate waarin deze smartphones kunnen omgaan met stof en water. Opvallend is dat er gebruik gemaakt wordt van in feite twee ratings, namelijk IP65 (volledig stof bestendig en bestand tegen sproeiwater met een lage druk) en IP68 (volledig stofbestendig en bestand tegen onderdompelen in water tot een diepte van 1,5 meter).

Vermoedelijk wordt hiermee bedoeld dat de rating IP66 (volledig stofbestendig en bestand tegen sproeiwater onder druk) die tussen IP65 en IP68 zit niet opgaat voor deze toestellen. Deze manier van notatie is voor zover wij konden nagaan echter wel uniek, andere fabrikanten kiezen voor een enkele classificatie. Om het nog ingewikkelder te maken staat in een disclaimer op de productpagina's van de XZ1 en XZ1 Compact te lezen dat het wordt afgeraden om de toestellen in water onder te dompelen. Alles bijelkaar genomen zijn wij geneigd om te zeggen dat de toestellen in ieder geval voldoen aan de IP65 classificatie.

Beeldscherm

De Sony Xperia XZ1 is uitgerust met een 5,2 inch groot ips scherm met een full hd resolutie van 1920x1080 en een pixeldichtheid van 424 ppi. De XZ Compact heeft eveneens een scherm op basis van ips-techniek, maar dan met een diagonaal van 4,6 inch en een resolutie van 1280x720 en zodoende een pixeldichtheid van 319 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware blijkt dat beide schermen zo hun voors en tegens hebben.

Wat betreft de maximale helderheid doen beide toestellen het prima , met gemeten waardes van rond de 600 cd/m². Er zijn nog helderder schermen - de Nokia 8 noteert maar liefst 763 cd/m² - maar het is de vraag of hier een meerwaarde in schuilt. Een helderheid van 600 cd/m² is in ieder geval meer dan voldoende om ook in direct zonlicht het scherm af te lezen. Als we vervolgens kijken naar de zwartwaardes moeten we even slikken; 0,48 (XZ1) en 0,5 (XZ1 Compact) spreken niet tot de verbeelding. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de contrastratio, die dankzij de relatief hoge piekhelderheid nog uitkomt rond de 1200:1. 

Als we vervolgens kijken naar de afstelling van het scherm zien we zeker wat betreft de kleurafwijking uitstekende waardes, de XZ1 noteert hier een score van 2,7 waar de XZ1 Compact 3,4 laat schrijven. De gemiddelde grijsafwijking van 5,7 (XZ1) en 6,7 (XZ1 Compact) zijn weliswaar wat hoger maar acceptabel, terwijl de gammawaardes van beide toestellen nagenoeg perfect zijn. De kleurtemperatuur ten slotte is wat minder een succesverhaal: de 7577 K van de XZ1, maar vooral de 8234 K van de XZ1 Compact liggen fors boven de streefwaarde van 6500 K.  

Onder de streep stellen we vast dat de schermen van zowel de XZ1 als de XZ1 Compact ons best kunnen bekoren. De zwartwaarde van beide schermen is het enige echte zorgenkindje, al hadden we een net iets mindere grijsafwijking en een wat lagere kleurtemperatuur wel kunnen waarderen. 

Sony Xperia XZ1 BlackSony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 BlackSony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 (links) en Sony Xperia XZ1 Compact (rechts)

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De gemiddelde prijs van een S8 is op het moment van schrijven 639 euro in onze Prijsvergelijker, maar het toestel is ook vindbaar rond de 600 euro. Daarmee liggen de prijzen van de S8 en XZ1 erg dicht op elkaar, de XZ1 Compact is met een verschil van ongeveer 100 euro wel aanzienlijk goedkoper. 

 Sony Xperia XZ1 Black
Sony Xperia XZ1

Ondanks het prijsverschil krijg je bij de XZ1 Compact dezelfde camera tot je beschikking als bij de XZ1, althans aan de achterzijde. Voorop is de XZ1 voorzien van een selfiecamera met een 13 megapixel Exmor RS sensor van 1/3,06 inch en een groothoeklens van 22 mm met een diafragma van f/2.0, die we eerder ook al bij de XZs en XZ Premium zagen. Video opnemen kan deze camera op een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps) en bij weinig licht (ISO1600). De camera biedt ondersteuning voor SteadyShot (beeldstabilisatie langs 5 assen) en voor fotograferen bij weinig licht (ISO6400). 

Sony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 Compact

Bij de XZ1 Compact heeft Sony gekozen voor een 8 megapixel Exmor RS sensor van 1/4 inch en een supergroothoeklens van 18 mm met een diafragma van f/2.4, waarvan het weergavebeeld van 120° naar wens is aan te passen. Video opnemen kan hier eveneens met een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps) en bij weinig licht (ISO1600). Ook de ondersteuning voor SteadyShot (beeldstabilisatie langs 5 assen) en voor fotograferen bij weinig licht (ISO3200) ontbreekt niet. 


De camera interface van de Sony Xperia XZ1 (Compact)

De hoofdcamera van de XZ1 en XZ1 Compact is eveneens een oude bekende. We zagen hem net als de frontcamera van de XZ1 ook al bij de XZs en XZ Premium. Het betreft een 19 megapixel variant met een Exmor RS sensor van 1/2,3 inch en pixelgrootte van 1,22 µm. De lens is Sony's eigen 25 mm G Lens met een diafragma van f/2.0. De camera ondersteunt beeldstabilisatie langs 5 assen, neemt al foto's voordat jij op de sluiterknop hebt gedrukt en ook zaken als HDR en panoramamodus ontbreken niet. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 4096 x 2160 (4K) met 30 frames per seconden.

Een in het oogspringende extra van deze camera is de mogelijkheid om voor de duur van 0,15 seconde beeld met 960 frames per seconde vastlegt. Je levert in deze super slow motion modus door de extreem korte sluitertijden weliswaar behoorlijk wat lichtgevoeligheid in, maar de mogelijkheid om met extreme vertraging een gebeurtenis vast te leggen maakt een hoop goed. We maakten eerder al een video waarin je kan zien hoe dit in de praktijk uitpakt.

Natuurlijk lieten we ook de XZ1 en XZ1 Compact ons testparcours tegen de S8 afleggen. De eerste foto's maakten we traditiegetrouw in onze onverlichte fotostudio met de deur op een kier. Daarbij zien we dat de S8 de ongekroonde koning van low light blijft. De sensor van de Sony's weet hier duidelijk minder details en contrast vast te leggen.


Sony Xperia XZ1 Compact (links), Sony Xperia XZ1 (midden) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser

Het beeld dat hetzelfde scenario als hierboven maar dan met flitser oplevert, laat de verhoudingen ongemoeid. De S8 laat zien hoe het moet, de XZ1 en XZ1 Compact laten minder details en scherpte en veel meer ruis zien.  


Sony Xperia XZ1 Compact (links), Sony Xperia XZ1 (midden) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser

Als we vervolgens onder relatief normale lichtomstandigheden wat plaatsjes schieten blijven de verhoudingen nog steeds onveranderd. Weer moeten de Sony's hun meerdere erkennen in de sensor van de S8. Vooral de verschillen in detailweergave - let met name op het tapijt en het vloerkleed - zijn exemplarisch. De kleurweergave ontloopt elkaar hier nauwelijks, maar daar zullen we het dan ook mee moeten doen.


Sony Xperia XZ1 Compact (links), Sony Xperia XZ1 (midden) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Als we ten slotte met de drie toestellen op een overwegend bewolkte dag naar buiten togen zien we nog maar eens bevestigd wat we hier boven ook te melden hadden. Bij voldoende licht is de kleurweergave prima, maar zowel de XZ1 als de XZ1 Compact laten in vergelijking met de S8 een aantoonbaar gebrek aan details zien. 


Sony Xperia XZ1 Compact (links), Sony Xperia XZ1 (midden) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

We stellen vast dat Sony er niet geheel straffeloos mee wegkomt dat het de camera's van de vorige generatie vlaggenschepen opnieuw heeft gebruikt. Dit is des te opvallender omdat het camerasensors van wereldformaat in eigen beheer produceert en zodoende nauwelijks hoeft te zoeken naar valide opties. Misschien is het een kostenoverweging, in ieder geval leidt het er toe dat de camera's van de XZ1 en XZ1 Compact in die van de S8 duidelijk hun meerdere moeten erkennen. 

Intern

Zowel de Sony Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact zijn voorzien van het topmodel van de Amerikaanse chipsetproducent Qualcomm; de Snapdragon 835 (MSM8998). De 835 is een 10 nm FinFET SoC, bestaand uit een octacore processor met twee clusters van elk vier Kryo rekenkernen, die respectievelijk op 2,5 en 1,9 GHz zijn geklokt. Het modem is Qualcomms eigen X16 LTE modem, waarmee maximale snelheden van 1 Gbps (down) en 150 Mbps (up) kunnen worden gehaald. Ook ondersteuning voor draadloos opladen en Quick Charge versie 4.0 is aanwezig. De 835 wordt vergezeld door de Adreno 540 gpu, die geklokt is op 710 MHz. 

Sony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 Compact

De geheugenconfiguratie van beide toestellen laat weinig te wensen over. De XZ1 beschikt over een combinatie van 64 GB opslagcapaciteit met 4 GB aan werkgeheugen, waar de XZ1 Compact is uitgerust met een 32GB / 4GB configuratie. Mocht je niet genoeg hebben aan de beschikbare 32 of 64 GB, kan je altijd nog een microsd-kaartje van maximaal 256 GB plaatsen in het dedicated slot.

Als we ten slotte kijken naar de connectiviteit, kunnen we ook niet anders dan overwegend tevreden zijn. De ondersteuning voor dual band wifi 802.11ac, NFC, 4G, Bluetooth 5.0 en wifi-direct zijn allemaal aanwezig. Draadloos opladen is er gezien de metalen behuizing niet bij, al kunnen wij daar in principe prima mee leven. Waar we meer moeite mee hebben is het feit dat beide toestellen enkel als single sim uitvoering verkrijgbaar zijn, terwijl er wel degelijk in andere landen een dual sim variant van de XZ1 wordt gevoerd. Helaas zien we nog steeds bij een meerderheid van de smartphonefabrikanten dat de wens van mobiele providers om single sim toestellen op de markt te brengen wordt gehonoreerd.

Sony Xperia XZ1 Black
Sony Xperia XZ1

Software

Zowel de Sony Xperia XZ1 als de XZ1 Compact zijn voorzien van de meest recente uitgave van Android OS, 8.0 Oreo. Sony maakt geen gebruik van een allesomvattende eigen skin en daardoor is de ervaring van Android bij beide toestellen behoorlijk stock. Wel zien we een behoorlijke hoeveelheid bloatware. Deze ongevraagd vooraf geïnstalleerde apps zijn vaak niet (geheel) te verwijderen en horen wat ons betreft niet thuis op een product waarvoor betaald wordt. Helaas zien we nog steeds dat een ruime meerderheid van de smartphonefabrikanten zich hier schuldig aan blijft maken.

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Verder heeft Android 8.0 een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken.

Voorts zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund. Bovendien is het dankzij Project Treble straks een stuk makkelijker voor de diverse smartphonefabrikanten om Android-updates door te voeren en dat is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin gebruikt en doorgaans minder vlot is met updates. Naast de nieuwe picture-in-picture optie is er gelukkig ook nog steeds de eerder in Android 7 geïntroduceerde split screen modus.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSonySony
ProductnaamXperia XZ1 BlackXperia XZ1 Compact Pink
Productcode1310-39301310-3618
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.0Google Android 8.0
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB4096 MB
Opslaggeheugen64 GB32 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCDLCD
Schermdiagonaal5.2 inch4.6 inch
Schermresolutie1920x10801280x720
Pixeldichtheid424 ppi319 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 835Qualcomm Snapdragon 835
ARM-architectuurARMv8ARMv8
Aantal cores totaal88
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm KryoQualcomm Kryo
Snelheid cluster 12457 MHz2457 MHz
Aantal cores cluster 144
Type cluster 2Qualcomm KryoQualcomm Kryo
Snelheid cluster 21900 MHz1900 MHz
Aantal cores cluster 244
GPUAdreno 540Adreno 540
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)19 MPixel19 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)13 MPixel8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x21603840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x21603840x2160
Video framerate30 fps30 fps
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeNanosimNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-CUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdichtIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2700 mAh2700 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0Quick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0Bluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte149 mm129 mm
Breedte73 mm65 mm
Dikte7.3 mm9.3 mm
Gewicht155 gram145 gram
KleurZwartRoze
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Miracast
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audioformaten
mp3
Videoformaten
h.265
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. De resultaten van Geekbench lijken in eerste instantie opvallend omdat onder Multi de XZ1 Compact boven de XZ1 eindigt, terwijl het resultaat onder Single net andersom is. De verschillen tussen beide toestellen, en zelfs binnen het testveld - met uitzondering van de Zenfone 4 - zijn echter zo beperkt dat we er niet altijd te zeer aan zouden tillen.

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. PCMark geeft een wisselvallig beeld van beide toestellen. De XZ1 bevindt zich meestal in de onderste helft van het testveld, met uitzondering van de onderdelen Video Editing en Storage. De XZ1 Compact scoort op dezelfde twee onderdelen goed, zij het net iets minder dan de grote broer terwijl het op de zwakke punten van die laatste juist weer wat beter scoort. We moeten overigens ook hier vermelden dat de verschillen tussen de diverse toestellen op dit onderdeel wederom niet al te groot zijn, al is het onder de streep  de Xiaomi MI Mix 2 die boven de rest uitstijgt. 

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. De prestaties van zowel de Sony Xperia XZ1 als de XZ1 Compact onder 3DMark spreken voor zich: grafisch gezien zijn dit puike toestellen.

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Net als hiervoor bij 3DMark presteren de Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact uitstekend onder deze benchmark. 

 

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Opmerkelijk genoeg zijn zowel de Sony Xperia XZ1 als de XZ1 Compact uitgerust met dezelfde niet-verwisselbare Li-Ion accu met een capaciteit van 2700 mAh. De kleine broer is hierbij op papier in het voordeel dankzij een kleiner scherm, en dat blijkt ook als we de resultaten van de diverse accutesten zien. De XZ1 Compact is daarbij op drie van vier onderdelen de allerbeste en moet in de overgebleven videotest genoegen nemen met het brons. De XZ1 zien we terug in de middenmoot en betaalt hier duidelijk de prijs voor zijn grote beelddiagonaal. Bij de laadtesten zien we ondanks de ondersteuning voor Quickcharge 3.0, dat beide Sony's op dit onderdeel in de onderste regionen van het testveld verblijven. 

Conclusie

Het doet ons goed dat Sony bij deze generatie er wel weer voor kiest om de hardware van het topmodel ook in de compacte variant te stoppen. Sowieso heeft het met de compacte variant een streepje voor op andere fabrikanten van Android-toestellen, die al lang geleden afscheid hebben genomen van beelddiagonalen onder de 5 inch. Zo ook in dit geval, waar de XZ1 Compact gemiddeld tot goed presteert in de benchmarks voor systeem- en grafische prestaties. Bovendien heeft het toestel een uitstekende accu, waarmee het dit testveld domineert. Aan de andere kant valt de camera behoorlijk tegen en is het scherm niet slecht, maar ook geen onverdeeld succes. Als het apparaat niet - enkele stuntaanbiedingen daargelaten - ruim 500 euro zou kosten, hadden we een Great Value award overwogen, voor een Excellent komt het net te kort. Wel willen we benadrukken dat wie een Android-toestel met een diagonaal onder de 5 inch zoekt, deze telefoon serieus moet over wegen.

Sony Xperia XZ1 BlackSony Xperia XZ1 Compact Pink

In het geweld van de concurrentie houdt de XZ1 zich wel staande, maar stijgt er niet bovenuit. Naast de eveneens tegenvallende camera is de accu, dankzij de grotere beelddiagonaal, een zorgenkindje in vergelijking met de rest van het testveld. De overwegend behoorlijke prestaties in de benchmarks zijn niet voldoende om dit te compenseren, zeker ook omdat de prijs van meer dan 600 euro vergelijkbaar is met bijvoorbeeld die van de beter presterende Samsung Galaxy S8; ook hier houden we de awards dus in de kast.    


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Xperia XZ1 Black

Sony Xperia XZ1 Black

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ1 Blue

Sony Xperia XZ1 Blue

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ1 Compact Black

Sony Xperia XZ1 Compact Black

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ1 Compact Blue

Sony Xperia XZ1 Compact Blue

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Excellent Sony Xperia XZ1 Compact Pink

Sony Xperia XZ1 Compact Pink

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ1 Compact Silver

Sony Xperia XZ1 Compact Silver

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel

744,99 €

1 winkel
Sony Xperia XZ1 Pink

Sony Xperia XZ1 Pink

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel

766,49 €

1 winkel
Sony Xperia XZ1 Silver

Sony Xperia XZ1 Silver

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel

744,99 €

1 winkel
0
*