NZXT H700i en H400i review: De slimste behuizingen ooit?

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Smart device
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

NZXT lanceerde onlangs haar nieuwe H-serie behuizingen, bestaande uit de H700i (atx), H400i (micro-atx) en H200i (mini-itx). De nieuwe kasten hebben alle min of meer hetzelfde uiterlijk en indeling, en delen NZXT's nieuwe 'smart device', een fancontroller met ingebouwde microfoon die goede koeling én een stille pc belooft. Wij testten alle drie en doen eerst verslag van de H700i en de H400i.

Hoewel de drie behuizingen op elkaar lijken, heeft de kleine H200i écht een ander gebruiksdoel dan de grotere H400i en H700i. Die laatste twee lijken zoveel op elkaar dat we ze samen bespreken in deze review, de H200i zullen we later reviewen. De NZXT H700i kost op het moment van schrijven gemiddeld 199,95 euro in onze prijsvergelijker, terwijl je voor de kleinere NZXT H400i 149,95 moet neertellen.

NZXT H700i Black/Red NZXT H400i Black/Black
Links: NZXT H700i, rechts NZXT H400i (klik voor groot)

In de vergelijking

De H700i en H400i verschillen behoorlijk van formaat, en dus is ook het testveld waar de kasten mee vergelijken heel divers. Wij vergelijken beide daarom met andere kasten vanaf ongeveer 100 euro, met een inhoud van 35 tot 70 liter.

Bekijk ook onze videoreview van de NZXT H700i

Uiterlijk

Als je de nieuwe H-behuizingen ziet, valt met een beetje fantasie wel te zien dat het familie is van de Source S340 uit 2015. De H-modellen hebben net als deze populaire voorloper een gesloten voorpaneel, opgetrokken uit een metalen plaat. De H700i en H400i zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen, te weten volledig zwart, zwart-rood, zwart-blauw en zwart-wit. Ons zwart-rode testmodel van de H700i laat duidelijk zien welke impact die accentkleuren hebben, terwijl de geheel zwarte H400i die wij testten een stuk ingetogener oogt.

NZXT H700i Black/Red

De behuizingen hebben een zwart frame, maar bij ons exemplaar van de H700 is is er direct achter het voorpaneel en onder het bovenpaneel een rood metalen strook aangebracht die voorzien is van honderden perforaties, en die iets naar binnen loopt. Het glazen zijpaneel aan de linkerzijde van de behuizing valt hierdoor ook precies binnen het frame, een optisch fraaie constructie. Aan de rechterzijde van de behuizing vinden we dezelfde rode, geperforeerde, stroken, maar dan gecombineerd met een normaal zijpaneel van staal. Dat zijpaneel 'klikt' in de behuizing vast en is met één druk op een knop aan de achterkant van de kast los te maken. Een klein, maar fijn detail!

NZXT H700i Black/Red

Kijken we door het glazen zijpaneel, dan zien we daar direct naast de ruimte voor het moederbord een roodkleurige stalen strook die met de contouren van de binnenzijde van de behuizing mee glooit. Wat opvalt aan de in accentkleur uitgevoerde delen is dat de dekking van de verf goed is en de rode kleur er echt vanaf knalt. De verflaag is echter wel fragiel, kleine krasjes zijn zo gemaakt.

Zowel het voor- als het bovenpaneel van de H700i kunnen relatief eenvoudig verwijderd worden, om zo toegang te krijgen tot de meegeleverde stoffilters en om ventilatoren of radiatoren te monteren. Aan de voorkant van het bovenpaneel vinden we bij de H700i een powerknop, vier usb-a poorten waarvan twee stuks usb 2.0 en twee usb 3.0 en een headset en microfoonaansluiting. Een resetknop ontbreekt helaas.

NZXT H400i Black/Black

De H400i gebruikt dezelfde designelementen als zijn grotere broer, maar moet omwille van de ruimte wel wat inleveren. Zo is de geperforeerde grille bij de H400i alleen achter het voorpaneel aanwezig, en dus niet ook aan de bovenkant van de kast, onder het bovenpaaneel. De aansluiting met het gehard glazen zijpaneel is hierdoor iets minder fraai in onze optiek. Ook het bovenpaneel is anders. Omdat de perforaties aan de zijkanten onder het paneel ontbreken, heeft NZXT het bovenpaneel zelf voorzien van ventilatieopeningen, afgedekt door een een stoffilter dat magnetisch op zijn plaats wordt gehouden. Een ander punt waar de H400i zich onderscheidt van de H700i is de wijze waarop het stalen zijpaneel gemonteerd is. Anders dan bij de H700i gebeurt dat niet met een kliksysteem, maar gewoon met twee duimschroeven.

NZXT H400i Black/Black

Intern en koeling

De NXZT H700i en H400i hebben een indeling die grotendeels overeenkomt, met als belangrijkste verschil dat de grotere H700i ruimte biedt aan full size ATX moederborden, terwijl de H400i maximaal micro-ATX kan herbergen. Beide behuizingen hebben onderin een apart compartiment voor de voeding, dat aan het zicht wordt onttrokken door een metalen shroud, die aan de bovenzijde is voorzien van honderden perforaties. Wat direct opvalt als we de kast openen is de goede bouwkwaliteit. Alle onderdelen zijn van stevig staal met een goede pasvorm. Het geheel ademt hierdoor kwaliteit.

NZXT H700i Black/Red NZXT H400i Black/Black
Links: NZXT H700i, rechts NZXT H400i (klik voor groot)

Bij beide kasten heeft NZXT een bracket voor een 2,5 inch harddisk of ssd aan de voorkant van de shroud ondergebracht. Deze is hierdoor goed zichtbaar achter het glazen zijpaneel, een ideale plek dus om jouw nieuw 1 TB ssd tentoon te stellen. De kabels van de ssd kunnen overigens achter de metalen strook weggewerkt worden. Het wegwerken van kabels is het primaire doel van deze metalen strook, die je indien gewenst ook eenvoudig uit de behuizing kunt verwijderen. Bij de H700i vinden we bovenop de shroud nog twee brackets voor 2,5 inch harddisks of ssd's. Deze brackets grijpen vast in de gaatjes van de shroud er zijn eenvoudig te verplaatsen of verwijderen. De kleinere H400i moet deze brackets missen.

NZXT H700i Black/Red

Richten we onze blik op de voorkant, dan vinden we daar drie 12 cm ventilatoren in het geval van de H700i en twee stuks in het geval van de H400i. Het gaat om NZXT's eigen Aer F120 ventilatoren, die volgens opgave 50 cfm aan luchtverplaatsing genereren bij 28 dBa. Beide behuizingen zijn aan de achterzijde voorzien van nog één zo'n zelfde ventilator als outtake fan.
Daarnaast is er ook voldoende ruimte voor waterkoeling. Uiteraard zijn beide kasten geschikt voor NZXT's eigen Kraken CPU-waterkoelers, maar de H400i biedt aan de voorzijde ruimte voor de meeste gangbare radiatoren tot 28 centimeter, terwijl de H700i aan de voorzijde zelfs een 36 cm model kan huisvesten. Gezien de beperkte ruimte boven het moederbord bij de H400i is het niet aan te raden om hier een radiator onder te brengen. Bij de H700i is die ruimte er wél, en kan je bovenin de de kast radiatoren tot 28 cm kwijt.

NZXT H700i Black/Red


Cable managment

Wanneer we de achterpanelen van beide behuizingen verwijderen, treffen we een beeld waar we erg vrolijk van worden. NZXT heeft bij de nieuwe H-serie namelijk weer veel werk gemaakt van het cable management en doet dat meer meerdere kunststof gootjes achterop de moederbordtray. Het is een fluitje van een cent om kabels netjes door die gootjes te leiden, waar ze op hun plek worden gehouden door een combinatie van uitstekende nokjes en klittenbandstrips.

NZXT H700i Black/Red NZXT H400i Black/Black
Links: NZXT H700i, rechts NZXT H400i (klik voor groot)

Bij beide modellen vinden we achterop de moederbord tray nog twee metalen brackets voor 2,5 inch apparaten. De H700i heeft onder de shroud ook nog een traditionele 3,5 inch kooi waar twee schijven van 3,5 of 2,5 inch ondergebracht kunnen worden. De H400i mist deze kooi en biedt ruimte aan maximaal één 3,5 inch schijf.

Smart device

Eén van de speerpunten van de H-serie behuizingen is de meegeleverde controller, voorzien van de generieke naam 'smart device' Het smart device is een 2-in-1 apparaat. Ten eerste is het een RGB-led controller, die addressable RGB-lightstrips kan aansturen. Zowel de H700i als de H400i zijn voorzien van een ingebouwde lightstrip, bovenin de behuizing, direct achter het glazen zijpaneel. Beide kasten worden ook geleverd met een tweede, flexibele strip die je naar eigen inzicht elders in de behuizing kunt plakken. Middels NZXT's eigen CAM software is het mogelijk om verschillende lichteffecten te maken. Aangezien de leds addressable zijn en dus per stuk aangestuurd kunnen worden, behoren ook bewegende lichtshows tot de mogelijkheden. De werking is prima en de lichtopbrengst van de leds is uitstekend. Toch zijn er twee nadelen: NXTZ gebruikt weliswaar standaard 4-pins aansluitingen voor haar strips, maar deze zijn (voor zover wij weten) niet pin-compatible met strips van andere merken. Een tweede nadeel is dat de strips vrij kort zijn, namelijk ongeveer vijfentwintig centimeter. De vaste strip bovenin beide behuizingen wordt bovendien begrenst door de metalen strook, en verlicht zodoende alleen het achterste deel van de kast.

NZXT H400i Black/Black 
Het 'smart device' (links) stuurt onder ander een led-strip bovenin de behuizing aan (rechts)

De tweede - en wat ons betreft interessantere - functie van NZXT's nieuwe smart device is die van een slimme fancontroller. Het apparaatje beschikt over drie 4-pins aansluitingen, en beide kasten worden geleverd met drie drievoudige splitterkabels, zodat je in totaal negen ventilatoren kunt aansluiten. Dat mogen zowel normale 3-pins als 4-pins fans met PWM-aansuting zijn, per kanaal wordt op basis van de eerste ventilator besloten of de aansturing middels spanningsverandering of PWM gebeurt.

Interne microfoon

Het bijzondere aan de ventilatoraansturing is dat NZXT dat op een geheel nieuwe wijze aanpakt. Fancontrollers die gebruik maken van (op het moederbord ingebouwde) temperatuursensors zijn uiteraard niets bijzonders, en volgens NZXT kan het slimmer. Het smart device is daarom voorzien van een ingebouwde microfoon, waarmee het apparaatje kan leren hoeveel geluid de pc produceert bij verschillende ventilatorinstellingen, en welk effect dit bij verschillende belastingen heeft op de temperatuur van de processor en de videokaart. Een concept dat slim klinkt, want in theorie is het mogelijk dat één of meerdere ventilatoren wél geluid produceren, terwijl ze niet onder alle omstandigheden substantieel bijdragen aan een lagere temperatuur in de behuizing.

Aansturing van de de slimme fancontroller van het smart device gebeurt ook via de CAM software. Om van 'leerfunctie' gebruik te maken moet je bovendien ingelogd zijn en een actieve internetverbinding hebben. NZXT zegt dat dit nodig is omdat de data in de cloud geanalyseerd moet worden, waarbij ook data verkregen van andere gebruikers wordt meegenomen om een zo slim mogelijk fanprofiel samen te stellen. Het is lastig in de schatten of dit echt waar is, heel gebruiksvriendelijk is het wat ons betreft in ieder geval niet.

NZXT raadt gebruikers aan om niet alleen de casefans op het smart device aan te sluiten, maar ook de ventilator van de processorkoeler met één van de drie kanalen van het smart device te koppelen. Heb je dat eenmaal gedaan en ben je ingelogd in de CAM software, dan zullen de ventilatoren in eerste instantie via een temperatuurgestuurd profiel werken. Middels 'silent mode ' en 'performance mode' profielen kan gekozen worden hoe de draaisnelheid van de fans moet reageren op toename van de temperatuur van de gpu. Vreemd genoeg lijkt het niet mogelijk om in ieder geval één kanaal aan de cpu-temperatuur te koppelen, ook als de ventilator(en) van de processorkoeler wél op het smart device zijn aangesloten.


De standaard fanprofielen reageren alleen op de temperatuur van de gpu, en dat terwijl NZXT aanraadt om ook de cpu op het smart device aan te sluiten. 

Wij zijn echter vooral benieuwd naar de slimme, adaptieve werking. Om deze mogelijk te maken moeten we eerst een proces van drie stappen doorlopen. De eerste stap is een meting van de standaard 'silent mode' preset. In eerste instantie wordt tijdens een idle-situatie gemeten wat de cpu- en gpu-temperaturen zijn, en op welk toerental de ventilatoren hierbij draaien. Hierna moet je als gebruiker zorgen voor dat de processor minimaal 20% en de videokaart minimaal 50% belast wordt. NZXT raadt je aan om dit te doen door een game te spelen. Zodra de software - die de loads van beide bijhoudt - bemerkt dat dit het geval is, wordt een baseline meting voor de 'load' situatie gestart. In ons geval zorgde deze meting van de silent preset ervoor dat de processortemperatuur opliep tot 94 graden, omdat de ventilatorsnelheid dus niet aangepast wordt op de temperatuur van de processor, maar alleen op die van de GPU die wel redelijk koel bleef. Helaas laat de software bovendien niet weten wanneer deze stap voltooid is, maar gaat automatisch verder naar het tweede deel van de test.


Bij stap 1 (links) worden de prestaties met een vaste preset gemeten, bij stap 2 (rechts) past het smart device de draaisnelheid van de ventilatoren aan, en meet de invloed daarvan op de temperatuur én het geluidsniveau.

Bij dit tweede deel zorgtde CAM sofware zélf voor een load op de processor, en past vervolgens de draaisnelheid van de ventilatoren aan om te kijken welk invloed dit heeft op de temperatuur van de processor en videokaart en op het geluidsniveau in de behuizing. Wederom liep de processortemperatuur bij ons systeem op tot ruim boven de 90 graden, wat zelfs eenmaal tot een blue screen leidde. Uiteindelijk wisten we de test af te ronden, waarna (in de cloud) ventilatorprofielen berekend werden. Als laatste stap worden die profielen toegepast, waarna de software in een derde en laatste stap nog wat controlemetingen doet en finetuning toepast.


Na het afronden van de derde stap is een 'adaptief' profiel berekend.

Al met al duurt heel het proces ongeveer een uur. Het resultaat is een systeem dat inderdaad lekker stil is, want onder lage belastingen worden alle ventilatoren inclusief die van de processor uitgeschakeld en ook onder load draaien alle ventilatoren aanmerkelijk langzamer dan bij gebruik van het 'domme' profiel. Nadeel is echter dat onze processor en GPU in alle gevallen ook aanzienlijk warmer worden dan via een standaardprofiel. In elk geval lijkt het smart device na de leersessie wél te snappen op welk kanaal onze cpu-koeler is aangesloten, zodat oververhitting hierna niet meer voorkwam. 

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door de spanning van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test. Let wel: omwille van vergelijkbaarheid maken we bij onze tests nooit gebruik van meegeleverde fancontrollers, en in het geval van de H700i en H400i hebben we het smart device dus niet gebruikt.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid laten beide kasten prima scores noteren, waarbij opvalt dat de kleinere H400i het nog wat beter doet dan zijn grote broer, terwijl die laatste één ventilator extra heeft. De H400i lijkt echter net wat efficiënter te werk te gaan en warme lucht iets sneller af te voeren.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien eenzelfde beeld: beide kasten presteren erg goed, en behoren dit de betere in hun segment.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de grotere H700i met zijn extra ventilator beter in staat blijkt om grote hoeveelheden warmte af te voeren dan de kleinere H400i. Beide kasten doen het echter sowieso uitstekend.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test, en zien we de H400i weer nipt boven de H200i eindigen, bij lagere ventilatorsnelheden is de kleinere H400i beter in staat om de lucht in de kast snel te verversen dan de H700i.

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

Helaas zien we beide kasten hier geen goede indruk maken. Dat heeft te maken met de directe metaal-op-metaal montage van de harddisk in deze behuizing, wat in combinatie met onze relatief sterk vibrerende harddisk tot duidelijk hoorbaar geluid buiten de behuizing lijdt. Let wel: gebruik je geen, of een stillere harddisk, dan is dit geen probleem.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid zien we dat het geluidsniveau van beide kasten vooral bepaald wordt door de harddisk die we ook bij deze test altijd aan hebben staan. 

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans zien we het 'echte' geluidsniveau van de H400i en H700i voor het eerst. Met 44-45 dB is dat voor beide heel redelijk, maar zijn het dus zeker niet de allerstilste kasten op het moment dat je de ventilatoren op vol vermogen aanstuurt.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT H700i en H 400i.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van NZXT H700i en H 400i.

Algemeen
 
MerkNZXTNZXT
ProductnaamH400i Black/BlackH700i Black/Red
ProductcodeCA-H400W-BBCA-H700W-BR
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Type behuizingMicro-ATX TowerTower
Moederbord formaatMicro ATXATX
MateriaalStaal / Glas / PlasticStaal / Glas / Plastic
KleurZwartZwart/Rood
Afmeting - Breedte21.6 cm23.1 cm
Afmeting - Diepte43.2 cm50 cm
Afmeting - Hoogte41.8 cm51.9 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Materiaal vensterTempered glassTempered glass
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Moederbord form factor - SSI EEB
Moederbord form factor - XL ATX
Moederbord form factor - Extended ATX
Moederbord form factor - ATX
Moederbord form factor - Micro ATX
Moederbord form factor - Mini ITX
Reverse ATX
Inbouwmogelijkheid tweede systeem
Volume (op basis van afmetingen)39 dm³59.94 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern00
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie12
2,5 inch intern exclusief35
3,5 inch intern exclusief00
2,5 inch intern totaal47
3,5 inch intern totaal12
2,5 inch maximaal47
3,5 inch maximaal12
3,5 inch extern00
2,5 inch hot swap00
3,5 inch hot swap00
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten47
Low profile
Standaard lengte videokaart31 cm41 cm
Maximale lengte videokaart39.5 cm43.6 cm
Maximale diepte videokaart16.4 cm18.1 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.4 cm18.1 cm
Standaard lengte voeding31.7 cm26.5 cm
Maximale lengte voeding34 cm45.5 cm
Formfactor voedingATXATX
Inbouwmogelijkheid tweede voeding
Casefans
80 mm fan posities00
92 mm fan posities00
120 mm fan posities57
140 mm fan posities45
180 mm fan posities00
200 mm fan posities00
230 mm fan posities00
250 mm fan posities00
Meegeleverde casefans3 fans4 fans
Totaal aantal fan posities57
Type fanaansluiting4-pins (PWM)3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Stoffilters uitneembaar
Stoffilter(s) - Locatie(s)Bovenkant, Onderkant
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator35
Ruimte voor 140 mm radiator25
Ruimte voor 240 mm radiator22
Ruimte voor 280 mm radiator22
Ruimte voor 360 mm radiator01
Ruimte voor 420 mm radiator00
Ruimte voor 480 mm radiator00
Ruimte voor 560 mm radiator00
Openingen voor custom waterkoeling
Vulpoort
Montage mogelijkheid custom waterkoeling pomp
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)Geen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Volledige socket bereikbaar in uitsparing
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Uitneembare kooi voor SSD's
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneelBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)02
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)22
USB Type-C00
USB Type-C standaard
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)00
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting
Type fan-controllerRGB-PWM controller
Qi-charger
NFC
RGB controller

Conclusie

De nieuwe H700i en H400i zijn fraaie kasten, verkrijgbaar met verschillende accentkleuren en voorzien van twee addressable rgb-ledstrips. De bouwkwaliteit van de behuizing is erg hoog, en NZXT heeft veel aandacht besteed aan de afwerking en het cable management.

Over het ingebouwde smart device  zijn we in de huidige staat niet zo enthousiast. Het leerproces van deze slimme fancontroller is omslachtig, laat de processor erg heet worden en vereist bovendien een NZXT account en een internetverbinding. De technologie heeft wat ons betreft potentie, maar vooralsnog sluiten wij zeker onze processorkoeler liever direct op de cpu-header van het moederbord aan, omdat dat in de praktijk betere koeling garandeert. Voor nu lijkt de slimme controller vooral te zorgen voor zo laag mogelijke ventilatorsnelheden, ten koste van koeling. NZXT blijft de software echter ontwikkelen, dus mogelijk dat dit in de toekomst beter wordt.

Testen we de H700i en H400i zónder gebruik te maken van de slimme controller, dan blijkt dat de koelcapaciteit prima in orde is. Bij al onze tests komen beide behuizingen erg goed uit de bus, waarbij de kleinere H400i vaak nog net wat efficiënter blijkt te zijn dan de grotere H700i. Bij onze geluidsmetingen presteren beide modellen niet bijzonder goed, wat vooral komt omdat de resonanties van onze test-harddisk nauwelijks gedempt worden in de metalen harddisk-ophangpunten van beide kasten. Heb je geen, of een stillere harddisk, dan zal je in de praktijk betere resultaten behalen.

Onder de streep zijn we echter zeer te spreken over beide behuizingen, die ondanks hun relatief stevige prijzen toch een Excellent Choice Award verdienen.


NZXT H700i
NZXT H400i


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent NZXT H400i Black/Black

NZXT H400i Black/Black

 • Micro-ATX Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

119,90 €

2 winkels
Excellent NZXT H700i Black/Red

NZXT H700i Black/Red

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
 • 4 fans

155,50 €

2 winkels
0
*