AOpen EZ482

7 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. AOpen EZ482
  2. 2. ATI Xpress RS482
  3. 3. Prestaties / Conclusie
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

AOpen EZ482

Na de aanvankelijke hype lijkt de markt voor cubes inmiddels wat rustiger geworden. Sommige fabrikanten hebben hun biezen gepakt, anderen zich meer gericht op home-entertainment oplossingen en weer anderen hebben juist het programma uitgebreid. Goede voorbeelden daarvan zijn cubespecialist Shuttle en AOpen. De EZ482 die we in dit artikel bekijken is afkomstig van AOpen, een interessante cube voor gebruik in combinatie met AMD Socket 939 processors.

ATI Xpress RS482

De naam laat weinig aan de verbeelding over, inderdaad de EZ482 is voorzien van een ATI Xpress RS482 chipset, in dit geval gecombineerd met de bekende - niet geheel probleemloze - ATI SB450 south bridge. Het compacte moederbordje biedt behalve voor de processor plaats voor een tweetal DDR400 geheugenmodules en heeft naast 1 parallell ATA aansluiting ook de beschikking over maar liefst vier SATA-aansluitingen, vrij veel voor zo'n compacte behuizing. Want naast een positie voor een optische drive zoals een dvd-brander biedt het kastje nog plaats voor twee 3,5 inch eenheden, waarvan er een uitvoer naar buiten heeft en gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een cardreader of een diskettedrive. Wel is het jammer dat men geen uitvoermogelijkheid heeft gemaakt voor de SATA-aansluitingen zodat ze met een externe SATA case te gebruiken zijn, zoals we wel bij de compacte MZ-modellen van dit merk terugzien.

Aan de achterkant zijn alle belangrijke aansluitingen aanwezig, Zo vinden we zelfs nog een seriële én een parallelle poort terug. Ook vinden we daar een gigabit netwerkaansluiting aangestuurd door een PCI-Express Marvell Yukon 88E8053. Ook op audiogebied hoef je bij deze AOpen niet te klagen, de Realtek ALC880 HDA chip heeft aan de achterzijde voldoende analoge aansluitingen en ook de digitale aansluitingen zijn niet vergeten, waarvan er een zich aan de voorzijde bevindt. Al had een tweede digitale aansluiting aan de achterkant welkom geweest.

Media Center

De machine beschikt over de uitvoering van de RS482 chipset van ATI met ingebouwde grafische chip. Goed, voor wie de machine voor de nieuwste games wil inzetten plaatst het beste een potente grafische kaart in de PCI-Express x16 sleuf maar voor wie het als compacte werkcomputer of als Media Center wil inzetten heeft aan de ingebouwde mogelijkheden voldoende. Bij de ontwikkeling heeft men al gedacht aan een multimediale inzet want via een verloopkabeltje biedt de machine zowel S-Video, composiet als component video via de tv-uitgang.

Behalve ruimte voor een PCI-Express x16 kaart is er in de EZ482 ook nog ruimte voor een gewone PCI-kaart. De sleuf voor de videokaart is aan de buitenzijde geplaatst zodat hij voldoende koele lucht van buiten kan halen. De voeding is met een vermogen van 275 Watt niet erg ruim bemeten, maar in onze tests werkte het geheel voorzien van ondermeer een krachtige nVidia GeForce 7800 GTX videokaart en een AMD Athlon X2 3800+ probleemloos functioneerde. De prestaties van de voeding vallen dus zeker niet tegen.

Prestaties / Conclusie

Ook de prestaties van de machine, getest in combinatie met een nVidia GeForce 7800 GTX, AMD Athlon X2 3800+, Western Digital Raptor 74 GB en 2 x 512 MB A-DATA DDR400 geheugen vallen niet tegen. Al zou er in combinatie met een nVidia nForce chipset nog wel wat meer uit deze combinatie te halen zijn geweest. Wanneer de machine wordt ingezet zonder grafische kaart doet hij wanneer AMD's Cool'nQuiet is ingeschakeld stil zijn werk, als echter het uiterste gevraagd wordt, dan is het geluid van de de koeler wel degelijk aanwezig.

 


Merk AOpen
Productnaam EZ482
PCMark04 - System 5664
PCMark04 - CPU 5478
PCMark04 - Memory 4760
PCMark04 - Graphics 9040
PCMark04 - HDD 5641

Voor de volledigheid hebben we de machine ook nog even getest zonder videokaart, met geïntegreerde grafische kaart. De score voor 3DMark 03 is dan 1484 en onder 3DMark 05 wordt 671 gehaald.

Conclusie

AOpen levert met de EZ482 een cube af die je zeker in overweging kunt nemen als je op zoek bent naar een compacte computer en deze wilt voorzien van een AMD processor. Wie de machine wil inzetten in combinatie met een televisietoestel of beamer zal gecharmeerd zijn van de standaard aanwezige videoaansluitingen, want met zowel S-Video, composiet, component mist de machine eigenlijk alleen nog DVI.

AOpen EZ482

Adviesprijs: 310 euro

Meer informatie: www.aopen.nl

 

Specificaties


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

AOpen EZ482

AOpen EZ482

  • Socket 939
  • Realtek RTL8188CE
Niet verkrijgbaar
0
*