iStorage diskAshur 2 externe SSD review: encryptie hoeft niet traag te zijn

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testsysteem
 4. 4. Benchmarks: Atto
 5. 5. Benchmarks: AS SSD
 6. 6. Benchmarks: Real-world
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Vanaf 25 mei 2018 controleert de Autoriteit Persoonsgegevens op de naleving van de algemene verordening gegevensbescherming, beter bekend onder de Engelse term GDPR. Onderdeel van deze wet is dat persoonsgegevens vertrouwelijk moeten worden opgeslagen, zodat ze niet uitleesbaar zijn als ze in verkeerde handen vallen. iStorage belooft volledig boefproof opslag met de diskAshur 2 externe ssd.

De iStorage diskAshur 2 is een 'usb 3.1' externe ssd, waarbij het helaas gaat om 'gen1' met usb 3.0-snelheden. De onderscheidende feature vinden we echter bovenop het apparaat, dat wij in felrode uitvoering toegestuurd kregen. De beveiliging van deze ssd verloopt namelijk volledig hardwarematig. Daardoor werkt hij platformonafhankelijk - je ziet simpelweg geen aangesloten apparaat totdat je hebt ingelogd.

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Red

SSD met AES-encryptie

Als je data wegschrijft naar de diskAshur 2, wordt die on-the-fly versleuteld met 256-bit AES-XTS-encryptie. Om die gegevens uiteindelijk weer te kunnen lezen, moet je een pincode van zeven tot vijftien cijfers intoetsen op het apparaat. Als beveiliging tegen brute-force aanvallen gaat de drive na vijf foutieve inlogpogingen op slot totdat je hem opnieuw aansluit.

Na opnieuw vijf pogingen is niet alleen opnieuw aansluiten voldoende om meer retries te krijgen, maar moet je ook een knop op het apparaat ingedrukt houden en een standaard wachtwoord van iStorage invullen voordat je de laatste set van vijf pogingen kunt gebruiken. Als er in totaal vijftien foutieve inlogpogingen achter elkaar plaats hebben gevonden, wordt de encryptiesleutel verwijderd en gaat alle opgeslagen data daarmee onherstelbaar verloren. De externe ssd kan dan alleen nog worden gereset naar fabrieksinstellingen.

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Red

Self-destruct SSD

Daarnaast kun je een self-destruct pincode instellen. Als je die intoetst in plaats van de daadwerkelijke code, worden de sleutel en alle gegevens direct gewist. Ook hardwarematig is de externe ssd beveiligd tegen inbraakpogingen. Zo is de ssd praktisch niet open te krijgen zonder de componenten te beschadigen en is het keypad voorzien van een speciale coating, zodat niet zichtbaar wordt wat frequent gebruikte toetsen zijn.

FIPS 197-certificaat

De iStorage diskAshur 2 draagt een FIPS 197-certificaat, wat feitelijk betekent dat hij encryptie ondersteund. Hij biedt echter geen ondersteuning voor de strengere FIPS 140-2-norm die de Amerikaanse overheid hanteert. Je kunt de externe ssd kopen in capaciteiten van 128 GB tot 4 TB en in vier kleuren: zwart, blauw, rood en groen. De geteste rode versie is in Nederland nauwelijks te krijgen, maar de zwarte 256GB-editie kost ongeveer 260 euro en daarmee zo'n € 1 per GB.

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 1 tot 3 maanden verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

261,48 €

Prijsinformatie
261,48 €
0,00 €
261,48 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 261,48 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 261,48 €

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

269,00 €

Prijsinformatie
269,00 €
0,00 €
269,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 269,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 269,00 €

Specificaties

Algemeen
 
MerkiStorage
ProductnaamdiskAshur 2 SSD 256GB Red
ProductcodeIS-DA2-256-SSD-256-R
DetailsProductinfo
Specificaties
Type productSSD
USB interfaceUSB 3.0 (3.1 Gen 1)
eSATA interface
Thunderbolt interface
USB On-The-Go compatible
Stroomvoorziening via USB
Vingerafdruklezer
Hot-swap drive bays
Geïntegreerde harddisk(s)/SSD('s)
Opgegeven capaciteit256 GB
Gemeten capaciteit238.44 GB
Form factor schijf2.5 inch
Knoppen / LED's
Power knop
Backup / synchronisatie knop
Power LED
Activity LED
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte12.4 cm
Afmeting - Diepte8.4 cm
Afmeting - Hoogte1.9 cm
Gewicht180 gram
Aantal ventilatoren0
KleurRood
Overige
Garantie3 jaar
 

Testsysteem

We testen externe ssd's op een systeem gebaseerd op een Intel Core i7 6700K-processor op een Gigabyte Z170X-UD5 TH moederbord en met Windows 10 als besturingssysteem. Om er zeker van te zijn dat bij de file-copy tests (zie verderop) de geteste schijf niet de bottleneck vormt, hebben we het systeem voorzien van een Samsung 950 Pro 512GB PCI-Express SSD als bootschijf.

In de grafieken vind je andere externe SSD's in een vergelijkbare capaciteit.

Benchmarks: Atto

Allereerst hebben we een aantal synthetische benchmarks gedraaid, te beginnen bij Atto, een programma dat de doorvoersnelheid test bij verschillende blokgroottes, telkens met vier I/O-requests tegelijkertijd. Van alle benchmarks krijg je over het algemeen bij Atto de hoogst mogelijke prestaties, dus het is een interessante test om de maximale snelheid te meten.

De leessnelheid valt met 361 MB/s enigszins tegen. Het schrijven gaat met 376 MB/s en ook dat doen WD en Samsung beter, al wordt er in die gevallen natuurlijk geen encryptie toegepast.

Benchmarks: AS SSD

Met AS SSD testen we de snelheid bij het verwerken van kleine 4kB-bestanden, met één thread en met 64 threads tegelijk. Bij het lezen met één thread komt hij nog prima mee, maar bij writes en 64 threads zijn de scores aanmerkelijk lager dan die van de concurrentie.

AS SSD geeft ook een totaalscore. Met 218 punten is die niet bijzonder hoog.

Tot dusver de synthetische tests. Op de volgende pagina zie je wat voor snelheden je mag verwachten in real-world scenario's.

Benchmarks: Real-world

De synthetische benchmarks zijn leuk om te zien waar een externe SSD in theorie toe in staat is, maar de prestaties in de praktijk zijn natuurlijk het meest van belang. Aangezien voor externe SSD's in feite hetzelfde gebruiksmodel van toepassing is als voor USB-sticks, gebruiken we dezelfde test.

10 GB lezen en schrijven

Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om een bestand van 10 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde.

Zoals we ook in Atto al zagen, gaat vooral het lezen minder snel dan bij de concurrentie. Bij het schrijven valt de diskAshur in de middenmoot.

1000x 5 MB lezen en schrijven

Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van draagbare opslagmedia wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden.

Ook in de tests met kleinere bestanden is de diskAshur qua prestaties geen hoogvlieger.

 

Conclusie

De iStorage diskAshur 2 is een uitkomst als je veilige opslag nodig hebt die toch nog snel is. Vergeleken met moderne externe ssd's zonder hardwarematige encryptie haalt hij het niet qua prestaties, maar met lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 300 en 250 MB/s blijft hij een stuk rapper dan traditionele encryptie-harddisks of usb-sticks met soortgelijke functionaliteit.

In Nederland is de diskAshur 2 helaas slecht verkrijgbaar en hij is ook behoorlijk aan de prijs. Een veel snellere Samsung T5 heb je al voor bijna de helft van het geld. Voor consumenten is beveiliging met software een prima en veel betaalbaarder alternatief.

Ga je echter zakelijk aan de slag en is hardwarematige beveiliging een vereiste, dan is de diskAshur 2 externe ssd een prima optie. Daar moet echter wel voldoende budget voor zijn, want zeker bij de grotere varianten lopen de kosten behoorlijk op. Aan de andere kant, die vallen in het niet bij de boetes waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen, als blijkt dat ze niet voldoende zorgvuldig met persoonsgegevens zijn omgesprongen.

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Red


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Black

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Black

 • 256 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)

261,48 €

1 winkel
iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Red

iStorage diskAshur 2 SSD 256GB Red

 • 256 GB
 • Micro-USB 3.0 (5 Gbps)
Niet verkrijgbaar
0
*