Inleiding
In Hardware.Info Magazine #5/2005 schreven we al dat Intel druk doende is met de overstap naar een 65 nanometer productieprocédé. Zoals gebruikelijk bij een dergelijke overstap worden de transistors waaruit een processor is opgebouwd een stuk kleiner, wat tot gevolg heeft dat een processorfabrikant veel meer transistors en dus veel meer logica op een zelfde oppervlak kan thuisbrengen. Daarnaast zorgen kleinere transistors in de regel voor minder stroomverbruik en dus minder warmteontwikkeling, wat weer als resultaat heeft dat de klokfrequentie verder op te schroeven is. De Pentium 4 reeks heeft inmiddels al drie van dergelijke overstappen gemaakt: de oorspronkelijke Pentium 4 uit 2000 met codenaam Willamette werd geproduceerd middels een 180 nanometer procédé. Halverwege 2001 stapte Intel met de Northwood kern over op 130 nanometer productie. Begin 2004 werd met de Prescott het begin van het 90 nanometer tijdperk voor de Pentium 4 ingeleid en enige tijd geleden zag de eerste op 65 nanometer produceerde Pentium processor het levenlicht; de Pentium Extreme Edition 955 - codenaam Presler - werkend op 3.46 GHz.
Intel Pentium Extreme Edition 955 'Presler'
Even terug naar de huidige stand van zaken. De bestaande reeks 90 nm Pentium 4 processors maken gebruik van een Prescott kern en heeft ofwel 1 MB (5xx serie) ofwel 2 MB (6xx serie) L2-cache. Afgelopen jaar kwam Intel met de eerste dual-core processors, chips met daarin twee volwaardige processorkernen verwerkt. Hoewel de dual-core Pentiums gewoon op Pentium 4 technologie zijn gebaseerd, verviel de 4 in de naam en zodoende gaan de dual-core varianten door het leven als Pentium D of Pentium XE (Extreme Edition). De Pentium Extreme Edition is puur gericht op gamers en hardware freaks: in tegenstelling tot bij de Pentium D is bij deze processor HyperThreading ingeschakeld en heeft de Pentium XE geen multiplier lock.
Op termijn zullen alle Pentium 4 en Pentium D varianten overgaan naar nieuwe 65 nanometer varianten, maar Intel begint het 65 nanometer avontuur zoals gezegd met een nieuwe Extreme Edition met modelnummer 955. De codenaam voor de hierin gebruikte processorkern is Presler. Processorkern is overigens niet het juiste woord, aangezien de nieuwe dual-core processor uit twee losse kernen bestaat, verstopt in één processorverpakking. Toegegeven, de vorige generatie Pentium D / Pentium XE (codenaam Smithfield) was ook niets meer en niets minder dan twee Prescott kernen aan elkaar geplakt, maar uniek bij de nieuwe 65 nanometer is dat beide kernen echt los van elkaar zitten. Op die manier kan Intel dus eenvoudig een dual-core chip maken van twee standaard single-core 65 nanometer processorkernen. De losse kern draagt overigens de codenaam Cedar Mill en zal de basis worden van de toekomstige 65 nanometer Pentium 4 varianten.
In een dual-core Presler zitten twee Cedar Mill cores los van elkaar in één processorverpakking.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Intel Pentium XE 955
|
Niet verkrijgbaar |