ASUS RT-AC86U review: meer zender dan ontvanger

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Testresultaten doorvoertest 5 GHz
 7. 7. Testresultaten doorvoertest 2,4 GHz
 8. 8. Testresultaten Praktijktest 1 - 10 meter Line of sight
 9. 9. Testresultaten Praktijktest 2 - 7 meter Door de muur
 10. 10. Testresultaten streamingtest
 11. 11. Testresultaten stroomverbruik, snelheid usb 3.0 een bekabeld
 12. 12. Gemiddelde snelheden per test en band
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 7 reacties

Conclusie

Als we de ASUS RT-AC86U in ogenschouw nemen zien we zeker positieve aspecten, maar moeten we ook vaststellen dat er onderdelen zijn waar de router het laat liggen. Zoals we gewend zijn van ASUS is er op de basis bijzonder weinig aan te merken. Zowel de webinterface als de app zijn herkenbaar en prettig om mee te werken, je kan allerlei zaken tot in detail naar wens instellen en alle aansluitingen en knoppen die je mag verwachten zijn aanwezig. Met het design is ook weinig mis; het is wat ons betreft een prima compromis tussen een gamingrouter en een huiskamerwaardige oplossing, leuk voor stellen waar de partners elk zo hun eigen voorkeur hebben. De ondersteuning voor AiMesh is potentieel een groot voordeel, omdat je aan een extra router aanzienlijk minder kwijt bent dan aan een geheel nieuw mesh-systeem.

Asus RT-AC86U

De prestaties van de ASUS RT-AC86U - als stand alone router - zijn echter wisselvallig. De doorvoertests laten duidelijk zien dat het zenden de RT-AC86U beter af gaat dan het ontvangen van signalen, maar beide stemmen niet direct tot tevredenheid. Als we naar de gemiddelden kijken, zien we het apparaat op beide frequenties terug in de onderste regionen van de ranglijst. Lichtpuntje hier is dat het apparaat met de 3x3 resultaten in de middenmoot eindigt, dankzij een meer dan uitstekend resultaat in de lan-wlan richting. In beide praktijktests doet de RT-AC86U het aanzienlijk beter. Bij de line of sight-tests is vooral de gemiddelde prestatie op 5 GHz indrukwekkend, de router domineert samen met de R7800 X4S van Netgear en de ZyXEL Armor Z2 het testveld. Bij de door-de-muur-tests zien we hetzelfde beeld: op 5 GHz is de RT-AC86U een topspeler, op 2,4 GHz vinden we de router net onder het midden terug - al dient daarbij te worden aangetekend dat de verschillen hier erg klein zijn.

Asus RT-AC86U

Onder de streep lijkt het erop dat de antennes van de ASUS RT-AC86U beter zijn toegerust op het zenden van informatie dan het ontvangen ervan. Een punt van zorg, aangezien je altijd afhankelijk bent van de zwakste schakel in je verbinding. Verder doen de prestaties in de praktijktests vermoeden dat de RT-AC86U aanzienlijk minder moeite heeft met obstakels - die je in de praktijk eigenlijk altijd zult tegenkomen - en aldus een aanrader lijkt voor wat ingewikkeldere woningen en bewoners die vooral belang hechten aan hoge snelheden op de 5 GHz. Onder de streep is het oordeel dan toch overwegend positief, ware het niet dat de gemiddelde prijs van 249 euro roet in het eten gooit. Als die prijs zou dalen, zouden we deze router zeker in overweging nemen. Op dit moment biedt de concurrentie een betere prijs-prestatieverhouding.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus RT-AC86U

Asus RT-AC86U

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC2900
 • Mesh-ondersteuning

€ 127,67

6 winkels
0