ASUS RT-AC86U review: meer zender dan ontvanger

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Testresultaten doorvoertest 5 GHz
 7. 7. Testresultaten doorvoertest 2,4 GHz
 8. 8. Testresultaten Praktijktest 1 - 10 meter Line of sight
 9. 9. Testresultaten Praktijktest 2 - 7 meter Door de muur
 10. 10. Testresultaten streamingtest
 11. 11. Testresultaten stroomverbruik, snelheid usb 3.0 een bekabeld
 12. 12. Gemiddelde snelheden per test en band
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 7 reacties

Software

ASUS is een van die fabrikanten die wereldwijs genoeg is om te beseffen dat een herkenbare interface een groot goed kan zijn en dat gebruikers enige vorm van continuïteit best kunnen waarderen. De Taiwanezen zetten gelukkig ook bij de GUI van de RT-AC86U deze lijn door en wie al eerder met een router van ASUS van doen heeft gehad zal zich direct op zijn of haar gemak voelen in dit feest der herkenning.

De GUI van de RT-AC86U heeft zodoende de bekende indeling bestaande uit drie hoofdonderdelen, die zich in een kolom aan de linkerkant bevinden. Van boven naar beneden zijn dit Quick Internet Setup, General en Advanced Settings. De Quick Internet Setup is de installatiewizard waarmee je de rudimentaire zaken die voor een internetverbinding vereist zijn regelt, de andere twee bevatten verschillende (sub)onderdelen en diverse instellingen. De oplettende lezer heeft al aan de aanduiding van de hoofdonderdelen afgezien dat de ondersteuning voor de Nederlandse taal nog altijd ontbreekt. 

Asus RT-AC86U

Dat de interface van netwerkapparatuur van ASUS een herkenbaar ontwerp heeft, wil niet zeggen dat er sprake is van een op de automatische piloot gemaakte kopie. Op onderdelen past ASUS de interface van elke router aan naar de mogelijkheden van de individuele apparaten. Een opvallende feature van de RT-AC86U is de aanwezige ondersteuning voor het zogenaamde Gamers Private Network van WTFast. Hoewel de RT-AC86U niet specifiek op gamers is gericht, heeft ASUS deze optie onder Game Boost ingebouwd in de GUI van de RT-AC86U. Na registratie beloofd een GPN-account een betrouwbare verbinding voor gamers met minder latency en packet loss bij online gaming. Let wel, een gratis account behelst een enkel device, wil je er meer gebruiken, dan zal je moeten betalen.

Asus RT-AC86U

Eveneens onder Game Boost vinden we 'One Click Gaming First mode' (QoS optie) waarmee je direct op zowel je draadloze als bekabelde verbinding voorrang kan geven aan je gaming activiteiten. Ten slotte verdient ook de AiProtection, de ingebouwde beveiligingssoftware, een extra beschermingslaag tegen zaken als virussen en phishing. 

Asus RT-AC86U

Onder de streep kunnen we, we hebben het al vaker gezegd, weinig anders dan dik tevreden zijn over de webinterface van ASUS. Ondanks dat de Nederlandse taal nog steeds niet wordt ondersteund blijkt eens te meer dat een herkenbaar design, uitgebreide functionaliteit en een vlotte gebruikerservaring een ijzersterke combinatie vormen. Daarbij biedt ook de RT-AC86U ondersteuning voor de ASUS Router App - beschikbaar voor zowel iOS als Android - waarmee het apparaat (op afstand) beheerd kan worden. De instellingsmogelijkheden zijn weliswaar wat beperkter dan in de GUI, de app is eveneens gebruiksvriendelijk vormgegeven. 


Screenshots van de webinterface van de ASUS RT-AC86U


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus RT-AC86U

Asus RT-AC86U

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC2900
 • Mesh-ondersteuning

€ 127,66

7 winkels
0