NZXT N7 Z370 moederbord review: blitse start

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. NZXT N7 Z370: vuurdoop
 3. 3. Overklokfeatures
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Benchmarks (CPU)
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Geluidskwaliteit
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Zeer onlangs wist NZXT de hardwarewereld te verrassen met de aankondiging dat het bedrijf met de NZXT N7 Z370 zelf een moederbord op de markt ging brengen. Wij kregen de kans snel een exemplaar te testen en doen verslag: is het eerste product van een nieuwe speler op de moederbordenmarkt in jaren een succes?

Menig hardwareliefhebber kent NZXT waarschijnlijk al. Het bedrijf werd in 2004 opgericht in de Verenigde Staten, en is in de loop der jaren bekend geworden met veelal vooruitstrevend vormgegeven behuizingen, ventilatoren en waterkoelers. Het merk doet ook graag af en toe een experiment. De ene keer pakt dat beter uit dan de andere keer: de voedingenmarkt heeft het inmiddels nagenoeg verlaten, maar bij het weglaten van 5,25" ruimtes in behuizingen was het trendsetter - inmiddels zijn er heel wat concurrenten die dit voorbeeld hebben nagevolgd. Ook is het bedrijf niet bang om 'branchevreemd' te gaan: zo zagen we eerder een soort Steam Link oplossing (Doko), die niet echt succesvol is geworden. Dat geldt dan weer wel voor de fan- en rgb-controllers met bijbehorende software van het merk. Zeker die laatste is inmiddels een bekend begrip: met de CAM-software kan je onder andere de status van verschillende componenten bijhouden, maar bijvoorbeeld ook prestaties in games in kaart brengen.

Nu is het dus de beurt aan een moederbord. NZXT zou NZXT niet zijn als het daar niet volgens eigen zeggen een geheel eigen invulling aan had gegeven, waarbij de opgedane kennis in de markt een uniek product moet hebben opgeleverd. Een eerste blik maakt duidelijk dat het bedrijf uit Los Angeles er weliswaar niet omheen kon nog steeds een pcb als basis te gebruiken, maar dat het ook zich veel moeite heeft getroost de printplaat zo veel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Het verdient vermelding dat NZXT de N7 niet zelf fabriceert, dat doet ECS. Dat merk trok zich vele jaren geleden al terug uit de consumentenmarkt (en had daar ook niet de beste reputatie), maar is sindsdien zeer succesvol als oem-leverancier aan merken als Dell en Acer.

NZXT N7 Z370 Black

NZXT tilt met de N7 uiterlijk vertoon op een moederbord naar een nieuw niveau. Er is minder 'naakte' printplaat dan ooit tevoren te zien: een metalen beschermingsplaat bedekt niet alleen de ruimte rondom de pci-express-sloten en de pch, maar loopt helemaal door langs de geheugensloten en de 24-pins atx-stekker. Alleen het lga1151-socket is met rust gelaten, waarschijnlijk om de compatibiliteit van courante processorkoelers maximaal te houden.

Momenteel bedraagt de officiële adviesprijs van de NZXT N7 Z370 precies 249 Amerikaanse dollars. Dit bedroeg eerder 299 USD, maar werd na kritiek en feedback van fans al voor de lancering met 50 dollar verlaagd. Die goedkopere versie mist dan wel de led-strips, maar bij de adviesprijs van 279 euro voor de Benelux zit deze verlichting dan weer wel inbegrepen. Met een dergelijke prijs vindt het bord dan de luxere modellen van Asus, ASRock en Gigabyte tegenover zich, tegenstanders die niet voor de poes zijn. Wij zochten uit of NZXT zich staande kan houden.

NZXT N7 Z370: vuurdoop

We beginnen zoals altijd met kijken wat voor functionaliteit je zoal krijgt voor je aankoop van de NZXT N7. De basis is de Intel Z370 chipset, bestemd dus voor de nieuwste generatie Coffee Lake processors. Naast de hiervoor bestemde lga1151 processorsocket vinden we vier geheugensloten met ondersteuning voor ddr4 op maximaal 3866 MT/s, en een maximale capaciteit van in totaal 64 GB in totaal. Uiteraard is er ook ondersteuning voor dual channel en XMP.

NZXT N7 Z370 Black

Opslag

Voor sata-opslag biedt NZXT een relatief bescheiden aantal van vier connectors. Dat houdt niet over, maar ze zijn wel haaks geplaatst. Daardoor kan je kabels naar harde schijven, ssd's en eventuele dvd-drives mooi wegwerken. Desalniettemin is vier stuks anno 2018 aan de magere kant, zeker voor een moederbord in deze prijsklasse. Zelfs de goedkopere moederborden van veel andere merken bevatten doorgaans minimaal zes sata-aansluitingen. Wellicht is de afweging van NZXT dat de eigen behuizingen vaak ook niet meer dan twee 2,5 en twee 3,5 inch posities bevatten en dat dat voor de meeste gebruikers volstaat - hoe het ook zij, voor dit bedrag verwachten we meer connectiviteit.

Gelukkig is de N7 Z370 ook voorzien van twee m.2-sloten. Een daarvan draait standaard op pci-e 3.0 x4-modus, de ander kan daarnaast ook oveweg met oudere sata-exemplaren in deze form factor. De covers aan de voorkant van het moederbord wekken de indruk dat er drie m.2 sloten aanwezig zijn, maar dat is schone schijn: het middelste beschermingsplaatje is puur ornamentair. Mogelijk heeft NZXT een luxer bord in de planning waarbij het dezelfde layout wil gebruiken, maar dan met meer aansluitmogelijkheden - het is vooralsnog giswerk.

NZXT N7 Z370 Black

USB

Op het i/o-panel aan de achterzijde komen we negen usb-aansluitingen tegen: vier maal usb 3.0 en vijf keer usb 2.0, alle met de type-a connector. Dat is zeker voldoende qua aantal, maar de verhouding tussen 2.0 en 3.0-aansluitingen is wat scheef voor een modern Z370-moederbord. Bovendien missen we een type-c aansluiting.

Op de N7 vinden we daarnaast nog twee usb 3.0-headers. De eerste is mooi haaks weggewerkt naast de sata-aansluitingen op de zijkant van het moederbord, maar de tweede is onverhuld onderaan de pcb geplaatst. Een tweede header voor usb 3.0 plaatsen is een vreemde keuze, aangezien geen enkele kast uit het assortiment van NZXT zelf op het moment van schrijven twee connectors heeft voor deze headers, en het aantal kasten van andere merken dat dit wel heeft, überhaupt op de vingers van één hand te tellen is.

Netwerk

De vaste netwerkaansluiting wordt aangestuurd door de I219-V van Intel, een gigabit controller. Aan draadloze netwerkmogelijkheden komen we bij de NZXT N7 370 niks tegen. Wie hier gebruik van wil maken, zal zelf een losse draadloze netwerkkaart moeten plaatsen. Nu kan je redetwisten over de meerwaarde van wifi op een desktop, maar de concurrentie levert die voorziening in dit segment overwegend gewoon mee.

Audio en video

Net als veel andere Z370-moederbord is ook de N7 is voorzien van Realteks ALC1220 audiochip, de beste keuze momenteel voor geïntegreerde chips. Naast de mogelijkheid tot 7.1-kanaals geluid is ook voorzien in een s/pdif-aansluiting. De audio-aansluitingen op het i/o zijn niet van markeringen of kleuren voorzien, vermoedelijk om in het kleurenthema van de N7 te blijven. Het meegeleverde i/o-shield lost dat enigszins op, met subtiele indicaties voor alle aansluitingen. Qua video heeft NZXT gekozen voor een enkele hdmi 1.4b-connector en een aansluiting voor displayport 1.2. Het merendeel van de doelgroep zal waarschijnlijk voor een of meer losse videokaarten kiezen voor video-output.

Stroomvoorziening

NZXT pakt goed uit met de stroomvoorziening: 15 fasen, waarvan 12 beschikbaar zijn voor de cpu. Als pwm-controller is de IR35201 gekozen, die we op meer high-end moederborden tegenkomen. Op de vrms is een groot koelblok geplaatst, dat in een hoek van 90 graden half om de socket gepositioneerd is. Het koelblok wordt overigens deels ingepakt als er gebruik wordt gemaakt van een van de covers, die beschikbaar zijn in zwart, wit, rood, blauw en paars.

Leds

Bij de N7 worden twee led-strips meegeleverd die je op het moederbord kunt aansluiten. De N7 Z370 beschikt over twee aansluitingen, en op elk kunnen maximaal 4 strips of 5 rgb-fans aangesloten worden. De led-strips zelf zijn bekend van de NZXT Hue+., wat betekent dat je per strip van 30 cm tien leds krijgt die afzonderlijk zijn aan te sturen. Bij de losse set van Hue+ moet dat met de meegeleverde controller, maar op de N7 kan daar simpelweg het moederbord zelf samen met de CAM-software voor worden gebruikt.

Overklokfeatures

NZXT wil de N7 als overklokkersbord positioneren. Niet met voorzieningen voor de meest extreme overklokkers (LN2 en voltagemeetpunten), maar wel zaken die de geïntresseerden moet aanspreken. Zo is er op het pcb zijn wel een aan/uit-knop, resetknop en een bios herstelknop geplaatst. Onder een van de m.2-covers is een display te vinden voor foutdiagnose en helemaal rechtsonder vinden we een dual bios-schakelaar.

NZXT N7 Z370 Black

Wat betreft de bios is er een eenvoudige en minimalistische interface gekozen. De geheugeninstellingen zijn vrij uitgebreid, en ook aan een iGPU kan het nodige worden aangepast, maar voor het overklokken van de processor komen we eigenlijk geen speciale voorzieningen tegen. De load line calibration is de grote afwezige, en daarnaast was adaptive voltage mode ook voor de processor wel nuttig geweest. Het moederbord is nog altijd van ECS afkomstig, vermoedelijk speelt dat hier ook een rol.

Een opvallende feature van de N7 Z370 is de zogenaamde digitale fancontroller, GRID+ geheten. Deze leverde NZXT eerder ook al als apart kastje; de V3 versie hiervan kost los 50 euro. Hiermee zijn de negen fan-aansluitingen (die overigens allemaal pwm ondersteunen) op het moederbord individueel te regelen, en te voorzien van een eigen fancurve via de CAM-software. Daarbij kan bovendien de fansnelheid temperatuurgestuurd worden, door een sensor in de software aan te wijzen.

Specificaties

Hieronder vind je de volledige lijst van specificaties voor de NZXT N7 Z370.

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamN7 Z370 Black
ProductcodeN7-Z37XT-B1
DetailsProductinfo
Processor / Chipset
FormaatATX
Ondersteunde processor(s)Intel Core i3 / i5 / i7
Ondersteuning Intel Xeon-processor
CPU socketSocket 1151
Aantal sockets1
Intel Coffee Lake compatible
ChipsetIntel Z370
Geheugen
Type geheugenDDR4
Type modulesDIMM
Type ECC ondersteuningGeen
Hoogst instelbare geheugensnelheidDDR4-8400
Aantal geheugenkanalen2
Aantal geheugensloten4
Intel XMP compatible
Maximum intern geheugen64 GB
DDR3 SODIMM-sloten0
DDR3 DIMM-sloten0
DDR4 DIMM-sloten4
DDR4 SODIMM-sloten0
Uitbreidingssloten
PCI-Express x16 sloten2
PCI-Express x8 sloten0
PCI-Express x4 sloten2
PCI-Express x1 sloten1
Totaal aantal lanes alle PCI-Express x16 sloten16
PCI-Express versie3.0
Mini PCI-Express aansluitingen0
PCI-sloten0
Multi-GPU
Nvidia SLI compatible
Nvidia SLI (2-way)
Nvidia SLI (3-way)
Nvidia SLI (4-way)
AMD CrossFire compatible
AMD CrossFire (2-way)
AMD CrossFire (3-way)
AMD CrossFire (4-way)
Connectiviteit
USB 2.0 - extern5
USB 2.0 - headers3
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - extern4
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - headers2
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - Type-C poorten0
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - Type-C headers0
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - Type-C poorten0
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2) - extern (type-a + type-c)0
Video via USB-C
Thunderbolt 3
Storage
Serial ATA aansluitingen (totaal)4
Serial ATA 300 aansluitingen0
Serial ATA 600 aansluitingen4
Serial ATA Express aansluitingen0
mSATA aansluitingen0
M.2 aansluitingen2
M.2 slot 1 typePCIe 3.0 x4 (4 GB/s)
M.2 slot 2 typePCIe 3.0 x4 (4 GB/s)
Aantal M.2 koelers0
U.2 aansluitingen0
Extra SATA (RAID) controller
RAID 0 ondersteuning
RAID 1 ondersteuning
RAID 5 ondersteuning
RAID 10 ondersteuning
Video
D-Sub (VGA) uitgang
DVI uitgang
HDMI uitgang
HDMI-versie1.4b
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.2
Aantal DisplayPort uitgangen1
Audio
Onboard audio - Kanalen7.1
Onboard audio - Codec chipRealtek ALC1220
Onboard audio - Codec typeHDA
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Dolby Digital Live
DTS Connect
Netwerk
Aantal netwerkaansluitingen1
Snelste ethernet1 Gbit/s
LAN - ChipIntel WG-I219V
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
Bluetooth
Stroomcircuit
Totaal aantal chokes15
Primaire PWM controllerIR35201
CPU - Aantal mosfets per choke1
CPU - Type mosfetsInfineon BSG0812NDI
PWM Controller fase ondersteuning8 Phase PWM Controller
Mosfet Ampère rating40 A
Koeling / Overklokken
Fan aansluitingen (totaal)9
Fan aansluitingen (4-pin)9
Fan aansluitingen (PWM)9
VRM koelingPassief
Chipset koelerPassief
Maximale FSB/bClk frequentie300 MHz
Max. CPU voltage2.0 V
Max. VCCIO voltage1.595 V
Max. VCCSA voltage1.695 V
Max. geheugen voltage1.8 V
Multiplier instelbaar
CPU Turbo Modus uitschakelbaar
HyperThreading/SMT uitschakelbaar
Cores uitschakelbaar
PCI-Express sloten hardwarematig uitschakelbaar
Voltage meetpunten op moederbord
Bevestiging koelblokkenSchroeven
Overig
Dual BIOS
Flash-programma in BIOS
BIOS profielen
Type probleemdiagnoseHEX-display
Probleem diagnose
On-board Power / Reset switch
On-board Clear CMOS switch
BIOS-chip(s) vervangbaar
Direct-naar-BIOS knop
Intel turbo spec
RGB Header
Aantal reguliere RGB headers2
RGB verlichting geïntegreerd

Testmethode

We testen alle Intel Z370-moederborden met een Intel Core i7 8700K-processor, 16 GB G.Skill Trident Z-geheugen geklokt op 2666 MHz bij CL14, een tweetal Samsung 850 Evo 500GB ssd's en een Seasonic Prime Titanium 650W voeding.

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de standaard tuning. Sommige fabrikanten passen trucjes toe om de prestaties verder op te drijven. Een aantal moederborden voert bijvoorbeeld standaard de maximale single-core turbo door op alle cores. Daardoor wordt het systeem natuurlijk een stuk sneller, maar ook minder zuinig.

Naast de prestaties van de CPU, GPU en het geheugen, testen we ook de USB 3.1-snelheid, het stroomverbruik en de geluidskwaliteit van de moederborden. In de grafieken herken je de NZXT N7 Z370 aan het rode balkje, en de andere Z370-borden aan de blauwe balkjes.

Benchmarks (CPU)

In de cpu-benchmarks scoort de NZXT N7 aardig gemiddeld. In pass 1 van Tech Arp blijft het bord iets achter, terwijl het bij Passmark 8 juist iets beter presteert.

Benchmarks (geheugen en GPU)

Om de prestaties van het geheugen en de GPU op de verschillende moederborden te testen gebruiken we Passmark 8 MemoryMark en 3DMark Skydiver. Ook hier zien we vrij gemiddelde prestaties, de N7 valt niet op in zowel positieve als negatieve zin.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15. De N7 zet in de idle-test de beste score neer, wat opmerkelijk is gezien de zware stroomvoorziening van het moederbord. Onder belasting verbruikt het bord ongeveer evenveel als de Extreme4 van ASRock, dat een vergelijkbare stroomvoorziening heeft.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste weer te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games, ...) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking is. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

De NZXT N7 Z370 laat in de geluidstests een positieve eerste indruk achter met prima scores door de ALC1220-audiocodec. De THD is wat hoger dan bij veel concurrenten, maar in de andere tests eindigt het bord erg hoog.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal.

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein.

Conclusie

De N7 Z370 is NZXTs eerste moederbord dat het bedrijf heeft uitgebracht. Het is in een markt met een beperkt aantal spelers interessant om te zien dat een nieuwe deelnemer het wil opnemen tegen gevestigde namen als ASUS, MSI en Gigabyte. De eerste indruk is van groot belang, en met de ervaring in behuizingen en waterkoelers weet NZXT met een blits moederbord te komen, dat in elk geval opvalt met een geheel eigen stijl. Zoals altijd wegen we dat niet mee in de beoordeling, maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit design zijn fans onder onze lezers gaat vinden.

NZXT N7 Z370 Black

De N7 Z370 is ontworpen om zo chique mogelijk over te komen. Met zijn grote metalen cover, matzwarte kleur en uitgebreide stroomvoorziening lukt NZXT dat naar ons idee goed. Features als fans via software nauwkeurig kunnen aansturen en per fan een eigen fancurve maken, zijn zeker van toegevoegde waarde. Zoals gezegd kost een losse GRID+ V3 controller zo'n 50 euro, en integratie op het moederbord is natuurlijk mooier dan een apart doosje in de behuizing. Ook de functionaliteit van een Hue+ is geïntegreerd, wat natuurlijk ook een bepaalde waarde vertegenwoordigd; NZXT levert ook hiervoor geschikte led-strips mee. 

Als we de esthetiek aan de kant schuiven en puur naar de specificaties kijken, zijn we wat minder onder de indruk. De N7 heeft zeker geen slechte specificaties voor een Z370-bord, maar de vraagprijs van 279 euro is lastig te rechtvaardigen als je puur naar de geboden functionaliteit kijkt. We tellen slechts vier sata-aansluitingen en er zijn geen heatsinks voor de m.2-schijven (de covers zijn van plastic). Bovendien missen we zaken als usb 3.1, een type-c aansluiting, Thunderbolt en wifi - in deze prijsklasse niet ongebruikelijk. Voor een vergelijkbare prijs zijn er moederborden deze zaken wel bieden en bijvoorbeeld ook meer sata-aansluitingen hebben. Voor 100 euro minder heb je met de ASRock Z370 Extreme4 bijvoorbeeld al een moederbord met een vergelijkbare stroomvoorziening en meer aansluitingsmogelijkheden.

Ten slotte de prestaties. Daar heeft NZXT met zijn eerste moederbord geen verkeerde indruk achtergelaten. In de benchmarks voor cpu, gpu en geheugen zet de N7 Z370 gemiddelde prestaties neer. Bij het stroomverbruik blijkt de N7 behoorlijk efficiënt te zijn, en is het in idle zelfs het meest zuinige Z370-moederbord dat we tot nu toe hebben getest. De geluidstest gaat deze nieuwkomer ook prima af. Onder de streep zijn we behoorlijk te spreken over de N7 en zijn features, maar ook na de prijsdaling voor introductie vinden we de vraagprijs te hoog om het bord zonder meer aan te raden. Je betaalt flink voor de metalen cover en de fan controller - kan je zonder leven, dan kan je je heel veel geld besparen. Aan de andere kant was je toch al van plan om je in het NZXT ecosysteem te nestelen, dan kun je je met dit bord geen betere start wensen.

NZXT N7 Z370 Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT N7 Z370 Black

NZXT N7 Z370 Black

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
NZXT N7 Z370 White

NZXT N7 Z370 White

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*